13-06-2026, 05:34:40

Autor Tema: Gume  (Posjeta: 819598 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline sale 75

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
Odg: Gume
« Odgovori #3810 u: 27-03-2014, 00:19:32 »
meni(na 145) su se pokazale dobre,tiha vožnja i dobro drže,doduše ja sam zadovoljan sa večinom guma  :hehe:

Fiuman

• Gost
  • Trade Count: (0)
« Odgovori #3811 u: 27-03-2014, 21:05:10 »
Fiuman,to je manual za 145/146? Nisam ga dobil kad sam kupil auto.
Ima ko iz VŽ ili blizu taj manual?
:da: posudio mi je kolega Elvis i to su dali kupcu njegovog auta , u Kiveli valjda , a manuali su za boxer  , on ima TS  :hap:

Offline sparco

• Sa stažom
  • AR 145QV
    • Gračac
« Odgovori #3812 u: 29-03-2014, 12:47:27 »
Da li netko zna koje dimenzije guma prolaze na tehnickom za alfu 145? Mene najvise zanima dimenzija 195/45/16, vidio sam da je limited edition dolazio sa 205/45/16 ako se ne varam.
AR 145 QV

Offline Antares

• Pripravnik
  • **
    • Rijeka
« Odgovori #3813 u: 01-04-2014, 10:31:00 »
Poznato je da tzv. ekološke gume predstavljaju drek od guma jer su od tvrđeg materijala pa su zato klizave, sobito po mokrom. Očiti primjer je Michelin Energy Saver kojeg sam vozio i tvrdim da je sranje koje ne bih kupio nikad. Za ne falit, po testovima ADAC-a je ta guma bila divna i krasna. Očito postoji struja koja zagovara ekologiju do takvih razmjera da se smanjuje sigurnost vožnje.

No sada je iskrslo nešto novo, a to je Dunlop BluReposnse. To je isto ekološka guma, ali iz Dunlopa se kunu da su to gume koje osobito dobro drže na mokrom, još bolje od ostalih guma (tipa Dunlop FastResponse). Navodno se radi o nekoj posebnoj vrsti materijala i posebnoj izvedbi koja daje bolju aerodinamičnost pa zato manje troši goriva, a drži još bolje.

Smatrate li da je to nova generacija ekoloških guma koje osim što štede gorivo, imaju manju buku, manje se troše... usput i dobro drže po suhome i mokrome - još i bolje nego prije... ili je to sve marketinški trik. Treba li izbjegavati ovakve gume kao što je neophodno izbjegavati i Michelin Energy Saver?

Offline Pol ZF1

• Sa stažom
    • Međimurje
« Odgovori #3814 u: 01-04-2014, 10:44:32 »
Daj molim te prestani pisati da grip ovisi o tvrdoći gume...   :wal:

Offline Antares

• Pripravnik
  • **
    • Rijeka
« Odgovori #3815 u: 01-04-2014, 10:47:45 »
Daj molim te prestani pisati da grip ovisi o tvrdoći gume...   :wal:

Naravno da to nisam nikad napisao. Molim ne trolaj.

Dakle, znaš li nešto o bluresponse gumama i tehnologiji koja je primjenjena na tim gumama. Smatraš li da se te gume isplatu kupiti, cijena im je ista kao i većini drugih iz premium klase.

Offline Pol ZF1

• Sa stažom
    • Međimurje
« Odgovori #3816 u: 01-04-2014, 10:53:35 »
Zanima me također da li je istina da gume većeg indeksa brzine (recimo V umjesto H) mogu podnijeti veću brzinu, ali su gume od tvrđeg materijala pa su manje stabilne pri manjim brzinama, kod hladnijih dana i po kiši jer moraju biti više zagrijane da bi dobro držale?

Poznato je da tzv. ekološke gume predstavljaju drek od guma jer su od tvrđeg materijala pa su zato klizave, s

Očito ja ne znam čitati!!
Ako itko na ovom forumu trola, onda si to ti...

Offline Antares

• Pripravnik
  • **
    • Rijeka
« Odgovori #3817 u: 01-04-2014, 10:57:50 »
Slušaj Pole-Trole  :craz. Naravno da tvrdoća gume utječe na držanje, pogotovo po mokrome. Ali ti si moje riječi izvitoperio na način da ispada kako ja tvrdim da je tvrdoća jedan jedini čimbenik. Naravno da to nisam tvrdio nikad. Čimbenika je mnogo, ali nedvojbeno je da gume Michelin Energy Saver i slična eko smeća jako loše drže cestu upravo zbog prevelike tvrdoće gume koja je kod tih guma prisutna poradi postizanja manjeg trošenja guma i manjeg otpora kotrljanja što ima za posljedicu manju potrošnju goriva i status ekološki osvještenog vozača!

Offline Pol ZF1

• Sa stažom
    • Međimurje
« Odgovori #3818 u: 01-04-2014, 11:32:28 »
Boldanje nije vitoperenje riječi. Ali neka.

Držanje gume zavisi o trenju između asfalata i gaznog sloja gume a ne o tvrdoći.
Habanje ovisi o jačini molekulske veze između površinskog sloja i unutarnjih slojeva gume a ne o tvrdoći.
I trenje i habanje i tvrdoća su posljedica kemijskog sastava i mogu biti proporcionalni a i ne moraju. Kod nekih guma jesu, kod nekih nisu. Tvrdoća nije uzrok niti habanju niti trenju pa tako niti držanju ili trošenju.

Ja sam te samo zamolio da ne pišeš nešto što nije istina. Ne znam čemu dizanje na zadnje noge.

Offline Antares

• Pripravnik
  • **
    • Rijeka
« Odgovori #3819 u: 01-04-2014, 11:48:23 »
Ja sam te samo zamolio da ne pišeš nešto što nije istina. Ne znam čemu dizanje na zadnje noge.

Ja da se dižem na zadnje noge, hahaha!!! Ako se ja dižem na zadnje noge, onda što bi se za tebe moglo reći, da čupaš kosu i tučeš glavom o zid.  :hehe: :hehe: :hehe: :hehe: :hehe: :hehe:

Držanje gume zavisi o trenju između asfalata i gaznog sloja gume a ne o tvrdoći.
Habanje ovisi o jačini molekulske veze između površinskog sloja i unutarnjih slojeva gume a ne o tvrdoći.
I trenje i habanje i tvrdoća su posljedica kemijskog sastava i mogu biti proporcionalni a i ne moraju. Kod nekih
guma jesu, kod nekih nisu. Tvrdoća nije uzrok niti habanju niti trenju pa tako niti držanju ili trošenju.

Da, ali tvrdoća ilitiga tlačna čvrstoča je itekako povezana sa trajnosti gume i sa držanjem. Naravno, može se desiti da jedna guma bude malo tvrđa od druge a da ipak bolje drži zbog drugačijih šara i ostalih elemenata. Ali u pravilu gume koje su znatno tvrđe će držati lošije. Očiti primjer je Energy Saver i još niz guma sličnih osobina. Naravno da se mekane gume više troše. Cjelogodišnje gume se troše više od ljetnih, zimske više od cjelogodišnjih... Tako i znatne razlike u tvrdoći između dvije ljetne gume također utjeću na trošenje.

No da ne filozofiramo sad o tvrdoći. Mene prvenstveno zanima situacija oko BlueResponse guma. Zbog čega su te gume toliko znatno bolje (ako su bolje) na suhome i mokrome od prethodnih FastResponse ili sl. guma., a da istovremeno smanjuju otpor kotrljanja i štede gorivo. Koje karakteristike utječu na takav rezultat?

Offline destriero

• Sa stažom
  • Stojadin 75,Stojadin 164
    • Langerdorf
« Odgovori #3820 u: 01-04-2014, 12:00:58 »
osobno imam michelin energy saver i nemam nikakvih problema ni na mokrom ni na suhom a gume su na  75tici 3.0 v6 i drže odlično tak da ne kužim kak ne valjaju   :sport:
kada bi ljudi govorili samo ono sto znaju...kakva bi tisina nastupila...

Offline Pol ZF1

• Sa stažom
    • Međimurje
« Odgovori #3821 u: 01-04-2014, 12:04:39 »
Sad ću te nešto pitati (jer mi je to zadnje logično) pa ako ispadne da sam nasjeo na foru, skidam kapu...

Jel ti to mene trolaš za prvi april???

Offline Antares

• Pripravnik
  • **
    • Rijeka
« Odgovori #3822 u: 01-04-2014, 12:06:43 »
osobno imam michelin energy saver i nemam nikakvih problema ni na mokrom ni na suhom a gume su na  75tici 3.0 v6 i drže odlično tak da ne kužim kak ne valjaju   :sport:

Koliko su stare gume i koliko si km prošao s njima?

Offline Antares

• Pripravnik
  • **
    • Rijeka
« Odgovori #3823 u: 01-04-2014, 12:16:43 »
BTW, Energy Saver je imao moj stari na Golfu V. Kad su tek kupljene bile su dobre (ne previše dobre po kiši). Čim se malo stanje odmah su smrt po kiši. Naravno, nisam jedini koji sam to primjetio. Zanimljivo je slijedeće:

Citat: "Ova Michelin Energy guma je klasu nize od ove gore dvije navedene gume dosta je tvrda i na mokrom je voznja s njom ravno samoubojstvu ovi iz croatia osiguranja sto ih poznajem kazu da u pol ljeta kad kisa padne i kad je cest klizava i balava imaju najvise prijavljenih razbijenih automobila sa Michelin Energy gumama." - izvor: http://www.forum.hr/archive/index.php/t-415990.html

Ima toga još:
http://www.vrelegume.rs/forum/viewtopic.php?t=20466&f=17
https://groups.google.com/forum/#!topic/hr.rec.automobili/GwR-Ugu6-X4
Ima još, ali da sad ne trpam post sa linkovima. Ukratko rečeno, po mom osobnom iskustvu i po iskustvu mnoštva ljudi - Energy Saver - Nikad više!

Offline Antares

• Pripravnik
  • **
    • Rijeka
« Odgovori #3824 u: 01-04-2014, 12:19:34 »
Sad ću te nešto pitati (jer mi je to zadnje logično) pa ako ispadne da sam nasjeo na foru, skidam kapu...

Jel ti to mene trolaš za prvi april???

Znači kad netko ima različito mišljenje od tebe onda je on trolčina na kvadrat.

Offline Pol ZF1

• Sa stažom
    • Međimurje
« Odgovori #3825 u: 01-04-2014, 12:25:36 »
Nisi trol zato jer imaš drugačije mišljenje. Ali ovo nije stvar mišljenja.

Ja svoje "mišljenje" temeljim na 10godina u gumarstvu, na radu u gumarskom laboratoriju, ispitivanju, istraživanju i razvoju smjesa za gumarstvo. Na suradnji razgovoru i učenju od stručnjaka u gumarstu... 

Ti svoje temeljiš na citatima sa foruma.hr.

Pa daj više sjaši!

Offline Antares

• Pripravnik
  • **
    • Rijeka
« Odgovori #3826 u: 01-04-2014, 12:32:53 »
Nisi trol zato jer imaš drugačije mišljenje. Ali ovo nije stvar mišljenja.

Ja svoje "mišljenje" temeljim na 10godina u gumarstvu, na radu u gumarskom laboratoriju, ispitivanju, istraživanju i razvoju smjesa za gumarstvo. Na suradnji razgovoru i učenju od stručnjaka u gumarstu... 

Ti svoje temeljiš na citatima sa foruma.hr.

Pa daj više sjaši!

Živci su ti otišli skroz. Naravno da neću "sjašit". Tvoje reference i tvoje samohvaljenje ne zanima nikoga. Nemoj govoriti o tome kako si ti veliki znanstvenik koji projektira gume nego objasni konkretno svoje tvrdnje.

Dakle, ako smatraš da nije točno ono što ja navodim i argumentiram za energy saver gume onda ti konkretno argumentiraj. Dakle, nemoj pisati o sebi i svojim velikim referencama, nego argumentiraj na način: "Te gume nisu loše po kiši, naprotiv dobre su zbog takvog i takvog sastava koji je bolji od primjerice sastava xxyy radi tih i tih svojstava, a ktome su šare takve i takve što pridonosi izbacivanju vode, boljem prijanjanju, gume su manje mase od prosjeka radi toga što sadrže takav i takav materijal, manji je otpor zraka zbog takvih i takvih šara, bla, bla...".

Eto, nadam se da sam tebi kao znanstveniku uspio objasniti što znači dati argumentirani odgovor. Mani se navođenja vlasititih referenci.

Offline Mike20

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #3827 u: 01-04-2014, 12:36:14 »
Zašto su slik gume i slične, kad se ugriju mekane i ljepljive, da li zato možda bolje drže cestu od tvrđih, ne ljepljivih?

Ili sam u zbaludi?

Mekše gume (ne zmske) bolje drže cestu, brže se troše i tihe su. Dunlop Sportmaxx ima 67dB, spada u A klasu ponašanja po mokrom i brzo se troši-iz mog iskustva

Još bi htio probati Uniroyal RainsSport 3

Offline Pol ZF1

• Sa stažom
    • Međimurje
« Odgovori #3828 u: 01-04-2014, 12:43:06 »
Moji živci su sasvim dobro prijatelju...  hvala na brizi. 
Uživaj.

Edit;

Zašto su slik gume i slične, kad se ugriju mekane i ljepljive, da li zato možda bolje drže cestu od tvrđih, ne ljepljivih?
Ili sam u zbaludi?
Mekše gume (ne zmske) bolje drže cestu, brže se troše i tihe su. Dunlop Sportmaxx ima 67dB, spada u A klasu ponašanja po mokrom i brzo se troši-iz mog iskustva
Još bi htio probati Uniroyal RainsSport 3

Nisi u zabludi, ljepljivost je funkcija temperature.
Toplije gume postaju ljepljivije i bolje drže. A i podatnije.
Tvrdoća i čvrstoća nisu iste stvari.
« Zadnja izmjena: 01-04-2014, 12:51:56 od Pol ZF1 »

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #3829 u: 01-04-2014, 12:53:29 »
Točno-elastično može biti čvršče od tvrđeg/neelastičnog

Fiuman

• Gost
« Odgovori #3830 u: 01-04-2014, 21:53:40 »
nažalost CVH ima samo 195/50/15 i 195/55/15 za limited nemaju upisanu mjeru iako bi se trebalo uz potvrdu ovlaštenog uvoznika uvažiti i onda bi ju oni uveli i na temelju toga bi  mogli i ostali upisat te dimenzije

Offline -164-

• Trade Count: (+19)
  • Ovisnik o alfistima
  • ex. 33 1.3V, 164 V6 Turbo, 156 JTD 20V, Gt 3.2 V6
    • Zagreb
« Odgovori #3831 u: 01-04-2014, 22:01:39 »
nažalost CVH ima samo 195/50/15 i 195/55/15 za limited nemaju upisanu mjeru iako bi se trebalo uz potvrdu ovlaštenog uvoznika uvažiti i onda bi ju oni uveli i na temelju toga bi  mogli i ostali upisat te dimenzije

a koja 145/146 je tvornički imala 195/50/15

čudni su ti podaci u njihovom katalogu...niti za 147 nemaju 215/40/18 npr.

Offline sparco

• Sa stažom
  • AR 145QV
    • Gračac
« Odgovori #3832 u: 02-04-2014, 00:35:02 »
Po meni ovi sa tehnickog su se uhvatili corava posla oko dimenzija guma i upisivanja u prometnu. Koliko vidim nemaju nikakvu bazu podataka sa svim dimenzijama za svako vozilo. I jos jedna stvar, imam certifikat za felge koje su na alfi, i stoji da idu na alfu 145, dimenzija 205/45/16. Sad da li ce to priznati na tehnickom?
AR 145 QV

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #3833 u: 02-04-2014, 08:25:24 »
Ne trebaju imati tabele. Za moj auto na tehničkom je zvao ovlaštenog dilera da provjeri u katalog dimenzije koje idu, a imao je i pred sobom origigi račun auta da dim. guma i flegi koje su išle uz pojedini paket/doplatu

Fiuman

• Gost
« Odgovori #3834 u: 02-04-2014, 08:34:24 »
a koja 145/146 je tvornički imala 195/50/15

čudni su ti podaci u njihovom katalogu...niti za 147 nemaju 215/40/18 npr.
nije imala nisan ni reko da je neka imala več da oni imaju samo te 2 dimenzije upisane kao moguču promjenu sa 14 cola na veče , niti imaju 16 od limiteda a niti 205 od QV FL2

Fiuman

• Gost
« Odgovori #3835 u: 02-04-2014, 08:36:54 »
Po meni ovi sa tehnickog su se uhvatili corava posla oko dimenzija guma i upisivanja u prometnu. Koliko vidim nemaju nikakvu bazu podataka sa svim dimenzijama za svako vozilo. I jos jedna stvar, imam certifikat za felge koje su na alfi, i stoji da idu na alfu 145, dimenzija 205/45/16. Sad da li ce to priznati na tehnickom?
na limited je išla 195/45/16 ova 205 je bila samo u varijanti 205/50/15 za QV FL2 tako da ti ta verzija mislim neće proć legalno

Fiuman

• Gost
« Odgovori #3836 u: 02-04-2014, 08:43:35 »
Ne trebaju imati tabele. Za moj auto na tehničkom je zvao ovlaštenog dilera da provjeri u katalog dimenzije koje idu, a imao je i pred sobom origigi račun auta da dim. guma i flegi koje su išle uz pojedini paket/doplatu
nažalost to ovisi o stanici za tehnički ja san nedavno zvao frenda na tehnički jer slažem šogoru 145 koja u orginalu ima 14cola ali radi večih kočnica nam je postalo minimum 15cola
kad se već kupuju nove felge i gume mislili smo na 16cola mjere limiteda stavit i oni imaju na tehničkom obvezu zvat CVH ča su i napravili i dobili info da za 145 se umjesto 14cola more upisati najveća felga 15 cola i to u 2 dimenzije 195/50 i 195/55 dalje od toga neznam jer mi je rečeno ako oču neš veče moran donjeti potvrdu proizvođača-uvoznika da je na 145 išla veča felga

Offline Antares

• Pripravnik
  • **
    • Rijeka
« Odgovori #3837 u: 02-04-2014, 09:07:16 »
I jos jedna stvar, imam certifikat za felge koje su na alfi, i stoji da idu na alfu 145, dimenzija 205/45/16. Sad da li ce to priznati na tehnickom?

Nije valjda da gledaju imaš li certifikat sa felgama na kojem stoji na koja vozila se može montirati? Znači li to da ako kupiš felge koje su 5x100 umjesto 5x98 i staviš konusne vijke, da će te prcati i neće htjeti priznati na tehničkom?

Pisalo je na nekom portalu da EU zahtijeva da se smije staviti samo one felge koje su od strane proizvođača atestirane za to vozilo. Ako su to uveli onda će nam lijepo ograničiti što smijemo staviti na svoje alfete.

Offline sparco

• Sa stažom
  • AR 145QV
    • Gračac
« Odgovori #3838 u: 02-04-2014, 11:58:51 »
na limited je išla 195/45/16 ova 205 je bila samo u varijanti 205/50/15 za QV FL2 tako da ti ta verzija mislim neće proć legalno

ako je na limited isla dimezija 195/45/16 onda super, jer i ja imam tu dimenziju na alfi. Ne znam, ali cini mi se da sam negdje procitao da je na limited isla 205/45/16.

@antares, ne znam da li su kod nas i to poceli gledali ali vani mislim da gledaju.
« Zadnja izmjena: 02-04-2014, 12:00:42 od sparco »
AR 145 QV

Offline -164-

• Trade Count: (+19)
  • Ovisnik o alfistima
  • ex. 33 1.3V, 164 V6 Turbo, 156 JTD 20V, Gt 3.2 V6
    • Zagreb
« Odgovori #3839 u: 02-04-2014, 12:00:34 »
ako je na limited isla dimezija 195/45/16 onda super, jer i ja imam tu dimenziju na alfa. Ne znam, ali cini mi se da sam negdje procitao da je na limited isla 205/45/16.

@antares, ne znam da li su kod nas i to poceli gledali ali vani mislim da gledaju.
Na limited je tvornički išla 215/40/16