interesuju me vasa iskustva sa zamjenom ulja?u servisu mi kazu da seleniu posto je napravljena specijalno za novije diesel motore ne treba mijenjati prije 20 000 km. meni se to nekako cini puno. citao sam negdje da je normalno da motor trosi ulje?ja sam prereso par hiljada km i nisam primjetio potrosnju?mislim da se to desava samo kada nije ispravna masina i dihtunyi na njoj?da cujem sta ko misli o ovome?
Može novi motor trošiti i do 1 litre na 1000 km. Primjer je Golf TDI kojega su supertestirali u Auto Blicu ili Auto Klubu (ne sjećam se više). Alfini JTD motori u principu troše jako malo ulja (manje od 1 dcl na 1000 km). I naravno i o potrošnji ulja ovisi interval izmjene. Ako onaj Golf srkne 20 litara na 20.000 km, normalno da će mu biti svježe ulje bilo kad u motoru, njemu ne treba ni mijenjati.
Razlika u intervalima izmjene za JTD i TD motore je dvostruka u korist JTD motora. Caka je u začađenju, stariji motori su znali baciti oblak crnog dima iz auspuha, a taj dim je prije toga bio u cilindrima. Dio se uvijek propusti preko prstenova u karter i tako onečisti ulje. Čađa je abrazivna i nije poželjna u ulju i zbog toga i zbog promjene viskoziteta ulja (čađa mu podiže viskozitet). Kod JTD motora čađe je jako malo (osim čip tuniranih koji znaju baciti oblačić) i zato ulje može puno duže ostati u motoru. Ako se na JTD motoru promijeni ulje na 10.000 to je isto kao i na TD motoru na 5.000 km.
Ulje stari (oksidira) i gubi svojstva na višim temperaturama. Ogromna je razlika gradska vožnja i otvorena vožnja. Tek sada kada imam putni kompjuter vidim da mi je prosječna brzina u gradskoj vožnji 19 km/h

To znači da trebam voziti više od 5 sati da bi napravio 100 km, na auto putu mi za 100 km treba nekih 40-45 minuta. Ljudi, to je ogromna razlika i bilo bi pogrešno 20.000 km držati ulje u motoru u gradskom režimu vožnje (to bi bilo 1000 sati rada

).
Staro je pravilo da se u gradskom režimu vožnje intervali izmjene prepolove ili čak srežu na 1/3.