O ideji, zašto i kako .....
Proučavajući origigi konstrukciju, što se čvrstoće tiče, došlo se do zaključka da pragovi ko pragovi i nisu tako čvrsti u odnosu kako izgledom ostavljaju dojam.
Niti trpe velike sile u vožnji, jer sile su raspoređene da se prenose na kompletnu konstrukciju sredine vozila...prag preko kolona upire se od krov i etc ....
Tunel nosi najveći dio opterećenja.
Konkretno na ovoj giuliji pragovi su već mijenjani ko zna kada , onaj tko je to radio odrezao je srednji prag i nije ga uopće više spajao sa unutarnjim nego je samo zalijepio vanjski dio koji se je vario bočno, dakle ispod onih rubova vrata.
Auto je tako vozio vjerojatno godinama, pred kraj karijere kad je već bila poprilično trula imala je najmanje jedan sudar (prednji desni kraj je spucan) i auto se nije pokrivio ni mm ... iako tako trul i bez srednjeg praga i sa vanjskim koji je varen bočno , i primio je udarac onako solidan.
Uglavnom, tija sam reći da je sve sile ili bar u velikom dijelu nosio samo unutarnji prag koji već tada nije bio u nekom idealnom stanju.
Moje mišljenje je da je konstrukcija srednjeg i vanjskog praga rađena da prima bočne sudare, a da nosivost ostaje samo na unutarnjem, to mi je nekako logično iz samog oblika a i točaka na koje se spajaju pragovi, kao i način na koji su kolone spojene na prag.
Kolone imaju dva lima od kojih je unutarnji deblji i taj je spojen na unutarnji najdeblji prag, vanjski limovi kolona kao i vanjski prag rađeni su u jednom komadu(presa) od tanjeg lima 0.8mm. Srednji prag je samo uguran u sendvič, kolone nisu na njega uopće spojene.
Jedino gdje se ima par mm odstupanja su zadnja desna vrata u odnosu na zadnji blatobran, a to nema veze s pragovima, jer je dobila bočno po guzi. Taj blatobran nije mijenjan nego je izvlačen i pokitan, i tu se pojavilo 2mm odstupanja u odnosu na lijevu stranu. Budemo to naštelali na kraju.
Varovi ... puni var je krut i dolazi do lomova uslje gibanja konstrukcije, bilo kakve ,nemora ni bit auto.
Auto je specifično jer se cijela karoserija uvija i radi, zato moraju biti točkasti varovi da nebi došlo s vremenom do pucanja. To je jasno.
Moje je mišljenje da u ovoj situaciji na pragovima , tvornički sistem ne igra nikakvu posebnu ulogu oko rada karoserije odnosno nikakve posebe čvrstoće , već je tako osmišljeno jer je tako najbrže i najlakše tvornički pospajati 3 presane plohe u jednu !