nisam se dugo javljao, ali sam se zadnji dana zadubio u problematiku selespeeda sa kojim do sada nisam imao problema.
Prije nekih mjesec dana, put za Njemačku, autoput S.Brod - Zagreb, lagano setovan na 150 km/h, kad primijetim da mi treperi na displeju 5 brzina. Kao da ce ispasti iz brzine. Iskljucim tempomat, presaltam u cetvrtu zatim u trecu, i opet u petu, i sve normalno.. Odem u Njemacku i vratim se, odvezem jos par hiljada km po Bosni, kad prije nekih 7 dana pred garazom ostanem u N-u i ni makac. Nakon pola sata, mjenjac sam proradi.

Skopcam na dijagnostiku (TEXA) nema nikakvih gresaka vezanih za Selespeed. Kontam, desava se to, vazda neki errori cim dodje zima a zapravo nikakve greske.
Ali avaj, prije par dana vozim se, dodjem do neke kolone, saltam u 2, gas do poda, i lagano obrtaji dolaze do blokade, ocekujem da prebaci u visu brzinu, kad klinac...

ostajem u drugoj, pocinjem vec sa laganom panikom da stiscem +, ali ne desava se nista. Zaustavljam auto pored ceste, ubacujem u N, i to mi uspijeva. Probam prvu - nista. Probam rikverc- nista.

Ucinilo mi se zadnjih dana da pumpa od selespeeda cudno radi.. nije to vise ravnomjeran zvuk. Nazovem svog majstora, objasnim mu gdje sam sta sam i sta mi se desava, i spomenem ovo za zvuk pumpe. Kaze on malo pokucaj po pumpi sa kljucem.
Ja pokucam malo po pumpi, i zacujem famozno zzzzz.. zaboravih napomenut da kada sam otvorio posudu iznad pumpe, bila je puna. Svo ulje se vratilo u rezervoar.
Pumpa proradi, ja sjednem u auto i vidim da normalno radi sada mjenjac. Nastavim put, nakon 50 kilometara stanem i ne ubacim u N prije gasenja auta. Kad sam htio upaliti opet problem. Ostalo je u 1. brzini i nema sanse da zavergla. Avaj, opet kucanje po pumpi, pumpa pocinje raditi i uspijevam upaliti auto.
Nakon toga poprilicno dug put odvezem bez ikakvih problema. Poslije toga, u gradu mi se desilo par puta, svaki put nakon kuckanja pumpe, mjenjac proradi. Ovlas sam pogledao kontakte i instalaciju i ne izgledaju nit zaprljani nit vlazni. Struja dolazi normalno do pumpe.
Kazu mi da moram mijenjati pumpu, samo mi je cudno sto skroz ne stane, a ne svaki put kad je kucnem ona proradi.
Cijene u BiH su nenormalne totalno za ovaj dio (traze 600 eura), interesuje me kako se vi snalazite za ovu pumpu, koliko kosta u Hr, i da li imate neki savjet glede ovog mog problema? Mozda ipak nije pumpa mrtva skroz? Dijagnostika nista ne pokazuje, na displeju mi nikada nije ispisalo selespeed failure, pritisak prema dijagnostici je (kad pumpa radi) od 48 do 54 bara, ulja ima dovoljno, normalne je boje... al jednostavno pumpa svako malo zakuje.
Neko je spominjao da redovno mijenja ulje u selespeed? Posto ja to nisam radio, nit sam vidio da trebam to raditi (samo provjeravati i dosipati ako fali), moze mi neko reci koliko cesto kupujute tutela CS speed :-) odnosno koliko cesto mijenjate ulje