Alfa 156 SW 1.9 JTDm 16v, evo potrošen prvi rezervar pa se može pričati. Po BC i po metodi "od čepa do čepa" ispalo 7.4 litre, tj. BC je precizan 100%. Od toga je bilo 400 km po auto putu voženih sa 150 km/h osim u tunelima i žešćim krivinama, a 320 km po gradu. Po auto putu je potrošnja bila 6.0 , a grad bi pokazivao 7.4 do 9.5 kako kad.
Ali BC me naučio jednu stvar: kako ekonomično voziti, a da pritom ne pati brzinski prosjek. Primjetio sam (znao sam i prije) da dizel ne voli visoke okretaje. Svako razvlačenje brzina drastično povećava prosjek. Dizel je jednostavno takav, zbog sporijeg izgaranja goriva u višim okretajima se događa da je klip ode poprilično dolje, a gorivo još ne izgori. To rezultira nižim stupnjem djelovanja i povećanom potrošnjom.
Zadnnjih 50 kilometara od onoga mjerenja sam promijenio stil vožnje tako da vozim skroz normalno (ne pati brzina), ali šaltam na maksimalno 2500 rpm. Tih 50 km prosjek po gradu mi je bio 7.0 L/100 km.
Jučer sam napunio novi rezervar i resertirao BC doma prije nego sam krenuo na lokalni susret Alfista. Do njega imam nekih 7 km i ravno 10 semafora, bila je i lagana gužva, pa se nije brzo vozilo. Ja opet nisam nigdje prešao 2500 rpm i potrošnja mi je ispala 5.7 L/100 km
Ovaj dizel se može tako voziti, ide lijepo već od 1500 rpm, a na 2000 mu je max. moment i kada se prešalta na 2500 opet upane u okretaje gdje je jak. Oni stariji dizeli koji nemaju turbo punjač promjenjive geometrije ne mogu se tako voziti. Npr. kad vozim Deltu TD, ona lijepo ide tek na 2500 i ako prešaltam tada, onda upane u područje gdje slabije ide. Treba je šaltati na 3000 rpm za normalnu vožnju.