24-04-2026, 04:40:32

Anketa

Jesam/nisam u braku

Jesam
158 (52.1%)
Nisam
90 (29.7%)
Planiram u skoro vrijeme
24 (7.9%)
Ne planiram
17 (5.6%)
Razveden/a
14 (4.6%)

Ukupno Glasova: 241

Autor Tema: Bračni status - jesmo/nismo, bi/ne bi, životna iskustva i pravni savjeti  (Posjeta: 37917 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline AlfaZD

• Član Alfa Kluba 10
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • Alfe, starije od 1990
    • Zadar
jedan prigodni

zvoni sat, budi se čovjek, i počme se spremati za ići na posao, u rudnik......

odjednom začuje glasić......  "ne, nemoj ići, dogoditi će se nesreća u rudniku, ako odeš, poginućeš......."
bio je još pospan, pa odluči poslušati, vrati se u krevet, i odspava još dva-tri sata............ ali, sve ga to svrbi, digne se, i upali radio.......
a na lokalnom radio programu vijest, dogodila se nesreća, eksplozija u rudniku, ima  nastradalih.......

odluči krenuti tamo, da pomogne kolegama u spašavanju, i počme se spremati na autobus........
kad opet začuje glasić........  "ne, nemoj ići, dogoditi će se nesreća autobusu, ako odeš, poginućeš....."
e, sad je već ozbiljno, prvi put je bilo točno, znači - mora poslušati. i ostane kod kuće.
kad za sat vremena vijest na lokalnom radiju, dogodila se nesreća, autobus na toj liniji sletio u provaliju, ima stradalih...........

definitivno odluči krenuti biciklom, kad ponovno začuje glasić..........  "ne, nemoj ići, ako odeš, zgaziti će te kamion, poginućeš......."
misli on, dvaput je bilo točno, znači mora poslušati. i opet ostane kući.
kad, za sat vremena vijest na radiju, prevrnuo se kamion na mostu i stradao biciklist........

sad je već puko, i počme  vikati  "tko mi to govori, čiji ja glas čujem......."
i dobije odgovor  "ja, ja sam to" ........  "a tko si ti  ?"  .......... "ja sam mala vila" ......    "pa gdje si ??"........ "evo, tu sam, letim oko tebe ! "  ........
...... "pa daj,  sleti na stol pred mene da te vidim" .......... i mala vila sleti pred njega na stol, lijepa i sitna, sitna.......... 
a on ju drmne šakom "pi... ti ma...... gdje si bila kad sam se ženio.................."
Alfe u srcu, Alfe u garaži, u Alfi na cesti

Turky zg

• Gost
  • Trade Count: (0)
Meni je inače najžešća glupost koju sam u životu doživio da mi na bračnim poukama predavanje o prirodnom planiranju obitelji drži svećenik. Mislim, pa kaj on zna o prirodnom planiranju obitelji, djeci, odgoju istih i slično...... :wal: :wal: Tu večer kad se pojavio sam poludio i cijelo predavanje igrao igrice na mobitelu :mad: :mad: :mad:
MA JA TI KAŽEM MOŽDA ONI ZNAJU STVARNO ZNAJU BOLJE OD NAS  :sp :sp :volim

alf@_girl_24

• Gost
Alfa ZD,,baš me nasmija ... :smijeh

Ja bih se odmah udala, da znam šta me čeka,,,, Da mi je ta vila, pa da mi kaže sudbinu :)

Offline Agneza

• Ovisnik o alfistima
  • Spol: Ženski
  • 147 1.9 JTDm
    • Zagreb
Oj ljudi moji, ovdje bi trebali biti kratki i jasni komentari, a ne duge i dosadne historije... :da:... Zaista, ne mogu Vas sve pohvatati, prebrzi ste i preširoki :smijeh

pa mora postojati tema i di se nešto pametno kaže a ne samo ha-ha- mah-mah i hrpa smajlića....

A ova teme se pokazala na kraju kao zanimljiva, jedino nas je nakratko Mirko uspio uplašit, al vidim da se vraćamo u formu hehe

33QO

• Gost
Meni je inače najžešća glupost koju sam u životu doživio da mi na bračnim poukama predavanje o prirodnom planiranju obitelji drži svećenik. Mislim, pa kaj on zna o prirodnom planiranju obitelji, djeci, odgoju istih i slično...... :wal: :wal: Tu večer kad se pojavio sam poludio i cijelo predavanje igrao igrice na mobitelu :mad: :mad: :mad:

Potpisujem!!!  :ok:

adnan

• Gost
ja takođe!! ne mora se sve vrtit oko alfica!!
mozda se nesto i nauci!!!

alf@_girl_24

• Gost
pa mora postojati tema i di se nešto pametno kaže a ne samo ha-ha- mah-mah i hrpa smajlića....

A ova teme se pokazala na kraju kao zanimljiva, jedino nas je nakratko Mirko uspio uplašit, al vidim da se vraćamo u formu hehe

Ali opet na kraju ide ono hehe..,., :ok:

AA-lfa

• Gost
dakle...vidio sam po nekim postovima da neki baš ne kuže predbračni ugovor...u njega se uglavnom piše ŠTO TKO DONOSI U BRAK i u njemu se utvrđuje ŠTO JE ČIJE BILO PRIJE BRAKA...dakle...ako si imao dve kuće od staraca, 7000 jutara zemlje....TO NE ULAZI U BRAČNU STEČEVINU i oko toga se ne vodi eventulani spor...ja mislim da bi to tako trebalo biti, ako netko kaže da nije tako neki napiše...mislim ako ima koji odvjetnik ili netko s više iskustva

te dve stvari u HR nemaju apsolutno nikakve međusobne veze po važećim zakonima.
bračnom stečevinom se smatra imovina koja je stečena u braku. u nju ne ulazi nasljedstvo, niti ono što je bilo tko od bračnih drugova posjedovao PRIJE braka.

Offline Agneza

• Ovisnik o alfistima
  • 147 1.9 JTDm
    • Zagreb

dakle...vidio sam po nekim postovima da neki baš ne kuže predbračni ugovor...u njega se uglavnom piše ŠTO TKO DONOSI U BRAK i u njemu se utvrđuje ŠTO JE ČIJE BILO PRIJE BRAKA...dakle...ako si imao dve kuće od staraca, 7000 jutara zemlje....TO NE ULAZI U BRAČNU STEČEVINU i oko toga se ne vodi eventulani spor...ja mislim da bi to tako trebalo biti, ako netko kaže da nije tako neki napiše...mislim ako ima koji odvjetnik ili netko s više iskustva

znači to nema veze s nikakvom kalkulacijom ili apsurdom prije braka...to je jednostavno realno stanje kakvo je....jer...da vidim facu/ženu koji/koja će se oženit/udat recimo da ima dve kuće i 7000 jutara zemlje pa to treba kad se rastaje podjelit na pola...a to je donio/la u brak...a druga strana dva kofera kod useljenja...nebitno radilo se o muškarcu ili ženi....

sve si zbrčko

ovo što navodiš nije bračna stečevina i nebi se dijelilo i bez predbračnog ugovora... to je imovina koja je unesena kao takva u brak i kao takva i izlazi van, ali problem je ako ono što je stečeno u braku proizlazi samo iz truda / prihoda jedne osobe ...

Recimo, ako imaš npr.  poslovni prostor koji ti donosi 12000€ mjesečno, dok si u braku , tih 12.000 € se smatra bračnom stečevinom jer je to prihod koji se dogodio u braku i mada druga strana nije ni prstom mrdnula da zaradi tih 12.000 već je sve iz nekog tvog truda otprije... I ako ti dakle uđeš u brak sa nekom imovinom, koja ti donosi priohode i iz tih prihoda sagradiš kuću, na sudu češ se morati parničiti i gadno namučiti jer se to definira kao stečeno u braku.
E vidiš, predbračnim ugovorom možeš definirati da u bračnu stečevinu takve stvari ne ulaze. Predbračni ugovor kao forma nije apsolutno propisan već je slobodne forme, pa tako možeš definirati svašta ... Postoje ugovori gdje bogatiji muževi / žene kasniju alimentaciju uvjetuju da li je do rastave došlo zbog preljuba i slično...
Možeš npr definirati da se u slučaju razvoda jedna stranka odriče svega u zamjenu za npr stan imjesečne isplate... U ugovoru možeš napisati i kojui boju zidova hočeš u tom novom stanu...

AA-lfa

• Gost

pa zato sam i napisao da napiše netko tko se kuži u to...

...ali evo još jedan apsurd našeg sudstva...znam da zvuči nevjerojatno ali je istinito...žena dobila skrbništvo nad djecom, samohrana majka i onda je bivši muž tužio da je za struju u braku davao samo on!...e sad...jbg...na računima od stana uistinu i je samo njegovo ime...što sad?...dokle to ide do djeljenja računa na ime i prezime?...kad završi sa strujom tužit će je za plin?

dakle...savjet: kad se ženiš/udaješ što više računa na svoje ime i sve to čuvaj...nikad se ne zna...

"te dve stvari u HR nemaju apsolutno nikakve međusobne veze po važećim zakonima...." AA-lfa...mi pojma nemamo što sve kod nas nema apsolutno nikakve međusobne veze po važećim zakonima...pa sve prolazi i svaki dan nas s nečim novim iznenade...."sve što hoću mogu"...što bi rekao Lastan....

račun za struju i može ići samo na jedno ime, osim ako se imaju odvojena brojila...  :hap:
zakon je jasan kaj se tih stvari tiče; dakle ono što si imao prije braka, to i "iznosiš" iz braka.
naravno da sposoban advokat može tu svakaj zakomplicirati, ali... nemre ti nitko oduzet tvoja prava.

Izzy

• Gost
evo meni i mom dragom danas 7.godišnjica braka  :love3:

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin

Čestitam  :pivo:

P.S.
Jednom sam ujaku (70 godina) spomenuo nešto da sam pročitao da je 7. godina braka kritična, a on će meni: "Slušaj šta ću tija reć, prva je teška, a svaka sljedeća još teža".

Izzy

• Gost
Čestitam  :pivo:

P.S.
Jednom sam ujaku (70 godina) spomenuo nešto da sam pročitao da je 7. godina braka kritična, a on će meni: "Slušaj šta ću tija reć, prva je teška, a svaka sljedeća još teža".

hvala,mislim da ti je ujak u pravu ali ako ima uzajamnog poštovanja i razumijevanja nekako se prebrodi a i djeca daju snage za dalje

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
To on iz svog iskustva  :hap:

Aj kad već pišem onda ću napisati i iskustvo moga rođaka (imam ih više, pa se ne zna o kome se radi).

Išli moj rođak i cura 2 godine, sve super, sve štima i nakon toga prijateljski razlaz. Pitam ja njega da kako to sad odjednom, nije mi jasan razlog jer su stvarno bili pogođen par. On kaže da su prekinuli jer više nije bilo onako kao na početku. Pa daj čovječe, pa normalno da nije kao na početku  :wal: :wal: :wal:  , eno ih dvije godine poslije još nisu našli odgovarajuće partnere.
« Zadnja izmjena: 01-12-2008, 09:21:32 od Viktor »

Offline Leac

• Starosjedioc
  • 156 1.9 JTD
    • Križovec-Čakovec-Varaždin
    • www.nk-torpedo-krizovec.blog.hr

Čestitke  :pivo: :pivo: :pivo:

OIL - MILL SECT

Izzy

• Gost

Offline Morticia

• Ovisnik o alfistima
  • 156 1.9 JTDm SW
    • Split
    • www.designquarto.eu

Čestitke  :pivo: :pivo: :pivo:
The thorns are wonderfull this year
Consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii!
Nezadovoljstvo je kao zver: nemoćna kad se rodi, strašna kad ojača. (Meša Selimović)

Offline Narayan

• Ovisnik o alfistima
  • The One and Only
    • Zagreb
Dok pametniji popuštaju, budale vladaju svijetom...

Izzy

• Gost
hvala svima

2Bad

• Gost

iskrene čestitke  :clap2:  :ok:

Offline zdravka

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • TY
    • Zagreb
čestitke na 7. godišnjici  :ok:  :clap2:  :clap2:  :clap2:  :clap2:

ja sam jednom čula da je razlog krize sedme godine braka taj što se kućanski aparati kupljeni na početku braka, uglavnom krenu kvariti u toj sedmoj godini, pa nastanu problemi  :craz  :)
...tko nije naučio gledati nebo u potoku, ne zna što su ribe na drveću...

Andrić

alf@_girl_24

• Gost

Aj kad već pišem onda ću napisati i iskustvo moga rođaka (imam ih više, pa se ne zna o kome se radi).

Išli moj rođak i cura 2 godine, sve super, sve štima i nakon toga prijateljski razlaz. Pitam ja njega da kako to sad odjednom, nije mi jasan razlog jer su stvarno bili pogođen par. On kaže da su prekinuli jer više nije bilo onako kao na početku. Pa daj čovječe, pa normalno da nije kao na početku  :wal: :wal: :wal:  , eno ih dvije godine poslije još nisu našli odgovarajuće partnere.

Ja sam 5 godina u vezi... Ne mogu ni da zamislim da mi se tako nešto desi... :)

Jbga, Probirač na kraju nađe otiraš....Uzmi ono što ti život pruža ...  :smijeh

Offline Agneza

• Ovisnik o alfistima
  • 147 1.9 JTDm
    • Zagreb

aha, ima ih više takvih... najjača mi je izjava "nisam mislio da će postati tako ozbiljno" ....

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
čestitke na 7. godišnjici  :ok:  :clap2:  :clap2:  :clap2:  :clap2:

ja sam jednom čula da je razlog krize sedme godine braka taj što se kućanski aparati kupljeni na početku braka, uglavnom krenu kvariti u toj sedmoj godini, pa nastanu problemi  :craz  :)

ja sma mislio da to dolazi kad istekne garancija, na uredjaje, ne na brak :hap:
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG
aha, ima ih više takvih... najjača mi je izjava "nisam mislio da će postati tako ozbiljno" ....

joj to mi je najgluplja izjava što može netko reč  :wal: pa šta onda ulazi u vezu  :ne2: slažem se da ta izjava nema veze sa pameću
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

alf@_girl_24

• Gost
joj to mi je najgluplja izjava što može netko reč  :wal: pa šta onda ulazi u vezu :ne2: slažem se da ta izjava nema veze sa pameću

Ulaze da se vozaju.... a ne da se vežu... :batin ... Pa vozaju i vozaju i vozaju... :smijeh

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
Ja pričam o tuđim iskustvima, a svoje ne spominjem, ali kratko je skroz.

Oženio sam prvu (i jedinu) curu, imamo troje djece i sve štima :ok: . Da mogu vratiti film unazad opet bi sve isto napravio.

alf@_girl_24

• Gost
Ja pričam o tuđim iskustvima, a svoje ne spominjem, ali kratko je skroz.

Oženio sam prvu (i jedinu) curu, imamo troje djece i sve štima :ok: . Da mogu vratiti film unazad opet bi sve isto napravio.

Prva i posljednja cura...??? Prvi poljubac???   :?:

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
Prva i posljednja cura...??? Prvi poljubac???   :?:

Sve  :da: i ljubav na prvi pogled, zaljubio sam se u roku "keks".

Offline stararaga

• Ovisnik o alfistima
  • The Night Rider
    • Pula
I am The Night Rider. I am a fuel injected suicide machine. I am the rocker, I am the roller, I am the out-of-controller!

http://marsildoo.wix.com/marsil