20-06-2026, 23:17:44

Autor Tema: MAF senzor (Debimetar) - svi modeli  (Posjeta: 110133 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Drago

• Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
  • Spol: Muški
    • Split
Odg: MAF senzor (Debimetar) - svi modeli
« Odgovori #240 u: 19-04-2011, 21:31:10 »
Meni auto sad ko da ima mozda 90ks... kad daš pun gas on ubrzava ali nije to to...

Nisam ga još promijenio...čekam da mi stigne novi....

A meni s pokvarenim MAF-om na autoputu jedva uhvati 250 km/h  :hehe: šala...nisam ga ni probavao koliko ide kad vidim da mi se motor muci pa mi nije ni interesantno...kad sve sredim onda ide  :drive:
Jeremy Clarkson:
With the exception of the simply appalling Arna, I’ve loved all Alfas. In fact I’ve argued time and again that nobody can be a petrolhead until they’ve owned one. It’s a rite of passage. Think of it as the great sex that leaves you with an embarrassing itch.

Offline damir 166

• Starosjedioc
  • 166 2.4 JTD 20 V
    • Domaljevac, BIH
« Odgovori #241 u: 19-04-2011, 22:30:49 »
jesi me trznio sa ovim 250 :box:,javi kako ide kad promjeniš.pozzzz

Offline Drago

• Starosjedioc
    • Split
« Odgovori #242 u: 05-05-2011, 21:58:03 »
Uf napokon san sredija auto....sritan san ka malo dite  :hello: :happ: :hello:

Stiga danas novi MAF....kako san ga uzea u ruke tako san odma trča zaminit ga....

Alfa ka priporođena.... nema usporedbe s onim prije....samo za Uskrs san stavija sve 4 nove Bridgestone Turanze ER300 pa me sad brine koliko će mi trajat  :hehe:

Ide ka raketa  :wz

Ma dobro da se odma razumimo...ide puno bolje...daleko je to od rakete ali sad ide kako treba...može se lipo normalno vozit  :hello: :pivo:

I samo da još jedan put pofalin Viktora koji je jedini doli u Splitu meni odma reka da nema šanse da je turbina otišla i da će mi on pogledat....samo šta nismo imali vrimena nać se.

Još jedan put  :clap2: :care :care :care
Jeremy Clarkson:
With the exception of the simply appalling Arna, I’ve loved all Alfas. In fact I’ve argued time and again that nobody can be a petrolhead until they’ve owned one. It’s a rite of passage. Think of it as the great sex that leaves you with an embarrassing itch.

Offline SigniGT

• Starosjedioc
  • u offsetu...
    • Rijeka
« Odgovori #243 u: 06-05-2011, 07:54:24 »
i jesi li promjenio svoj i kako ide sada,meni jučer na autoputu neće više od 215,nešto malo više od 4000 giri.mislim da je maf otišao jer trebalo bi da ide 220 bez problema.ili je do goriva.pozzz

care da ti je maf u banani nebi ti nabrao 200kmh  :ok:

tih 5kmh ti ovisi o više uvjeta... na toj brzini otpor zraka je velik i najmanja najslabija karika ti skine tih 5kmh 
SPEED IS A MATTER OF COST! HOW MUCH CAN YOU AFFORD TO GO?!?

Dac

• Gost
« Odgovori #244 u: 18-05-2011, 11:07:10 »
@ Drago - može se čistiti, zašto ne? vidi princip rada: http://en.wikipedia.org/wiki/Mass_flow_sensor#Hot_wire_sensor_.28MAF.29
jasno da nečistoća može utjecati na podatke pa makar on bio tehnički ispravan. što je rekao prijatelj mehaničar - poslije nekog vremena imaš roštilj  :craz
uuuglavnom, preporučio mi "ABRO CARB&CHOCK CARBURATOR CLEANER" (cca 40 kn) za čišćenje MAF-a, usisne klapne, i na kraju i cijelog motora :)

nego, jesi resetirao ECU možda? navodno čini čuda: http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-147-156-and-gt/201163-ecu-reset-its-a-miracle-cure.html
i to sam napravio jučer. auto ide zbilja bolje ali promijenio sam i složio toliko toga da može biti od svega po malo. promijenio filter zraka i svjećice, servisirao injektore, očistio to sve, resetirao. brrrrrmmmm  :drive:

@ electroboy - odlične informacije  :ok:
« Zadnja izmjena: 18-05-2011, 11:09:24 od Dac »

Offline Drago

• Starosjedioc
    • Split
« Odgovori #245 u: 20-05-2011, 22:47:22 »
@ Drago - može se čistiti, zašto ne? vidi princip rada: http://en.wikipedia.org/wiki/Mass_flow_sensor#Hot_wire_sensor_.28MAF.29
jasno da nečistoća može utjecati na podatke pa makar on bio tehnički ispravan. što je rekao prijatelj mehaničar - poslije nekog vremena imaš roštilj  :craz
uuuglavnom, preporučio mi "ABRO CARB&CHOCK CARBURATOR CLEANER" (cca 40 kn) za čišćenje MAF-a, usisne klapne, i na kraju i cijelog motora :)

nego, jesi resetirao ECU možda? navodno čini čuda: http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-147-156-and-gt/201163-ecu-reset-its-a-miracle-cure.html
i to sam napravio jučer. auto ide zbilja bolje ali promijenio sam i složio toliko toga da može biti od svega po malo. promijenio filter zraka i svjećice, servisirao injektore, očistio to sve, resetirao. brrrrrmmmm  :drive:

@ electroboy - odlične informacije  :ok:

Ma da ali u principu se MAF  ne čisti jer ga je ustvari jako tesko cistit a da se nesto ne osteti...

Ja npr. nisam jos resetirao ECU ali imam namjeru. Trenutno nemam kod sebe sve one sifre koje moras upisivati kada skines akumulator... Dosta ljudi mi je reklo da taj reset radi cuda...

Jeremy Clarkson:

Offline Nowa

• Starosjedioc
    • Celinac(BiH)
« Odgovori #246 u: 21-05-2011, 10:32:17 »
Ma da ali u principu se MAF  ne čisti jer ga je ustvari jako tesko cistit a da se nesto ne osteti...

Ja npr. nisam jos resetirao ECU ali imam namjeru. Trenutno nemam kod sebe sve one sifre koje moras upisivati kada skines akumulator... Dosta ljudi mi je reklo da taj reset radi cuda...
treba ti samo sifra od ICS-a
« Zadnja izmjena: 21-05-2011, 10:55:55 od Nowa »

Offline Drago

• Starosjedioc
    • Split
« Odgovori #247 u: 21-05-2011, 15:13:22 »
Vjerojatno  :hap: ...iskreno ni ne znam za što su one sve šifre što sam dobio  :)

Možda mi se s tim resetom sredi i trzanje izmedu 2000 i 3000 okretaja  :rolll:
Jeremy Clarkson:

Offline Nowa

• Starosjedioc
    • Celinac(BiH)
« Odgovori #248 u: 21-05-2011, 16:48:25 »
Vjerojatno  :hap: ...iskreno ni ne znam za što su one sve šifre što sam dobio  :)

Možda mi se s tim resetom sredi i trzanje izmedu 2000 i 3000 okretaja  :rolll:
ja sam mjenjao bateiju i samo ICS kod od 4 broja na cartici pise CODE CARD ICS  ,ah ja moram set kvacila +zamajac i kocnice da promjenim uskoro a reset  ECU-a mi tu ne moze puno pomoc

Offline Andro156

• Sa stažom
  • 156 2.5 V6 24v, Škoda Octavia 2.0TDI Sportstyle RS
    • Križ
« Odgovori #249 u: 22-05-2011, 15:34:25 »
MAF me je živcirao...  ali zbog vjerojatno vlage :funny:
:ok:

Offline Nowa

• Starosjedioc
    • Celinac(BiH)
« Odgovori #250 u: 23-05-2011, 14:29:09 »
Sta tacno bude kad MAF izda  :?: Da li bude toliko drastican pad snage ili samo na odredjenim obrtajima se izgubi nesto snage?

Offline Drago

• Starosjedioc
    • Split
« Odgovori #251 u: 23-05-2011, 20:54:38 »
A koliko sam ja skuzio vecini se to vidi na padu snage. Meni je alfa bila skroz troma. Radila je kao atmosferac...jedva da i osjetis da trubina proradi na 2000. I jako teško ide u okretaje .... čak i u prvoj i drugoj....  :mah:
Jeremy Clarkson:

Offline Nowa

• Starosjedioc
    • Celinac(BiH)
« Odgovori #252 u: 23-05-2011, 21:04:41 »
A koliko sam ja skuzio vecini se to vidi na padu snage. Meni je alfa bila skroz troma. Radila je kao atmosferac...jedva da i osjetis da trubina proradi na 2000. I jako teško ide u okretaje .... čak i u prvoj i drugoj....  :mah:
ok hvala najbolje su informacije iz prve ruke   :ok: ,a ne neke seoske price,na srecu nemam problema sa maf-om ali nikad covjek ne zna sta jutro nosi .

Offline kiki147

• Član Alfa kluba 17
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTDm Collezione
    • Dugo Selo
« Odgovori #253 u: 24-05-2011, 16:02:04 »
koja se to šifra mora upisivat i gdje  :?:

ako je to šifra ona na kartica od ključa... ja to nemam  :rolll:
jednom alfa,zauvijek alfa!

Offline Nowa

• Starosjedioc
    • Celinac(BiH)
« Odgovori #254 u: 24-05-2011, 16:54:48 »
koja se to šifra mora upisivat i gdje  :?:

ako je to šifra ona na kartica od ključa... ja to nemam  :rolll:
od kljuca je druga kartica i na njoj imas elektronski i mehanicki kod  ova ti je od ICS-a cetiri broja

Offline kiki147

• Član Alfa kluba 17
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTDm Collezione
    • Dugo Selo
« Odgovori #255 u: 24-05-2011, 17:28:37 »
od kljuca je druga kartica i na njoj imas elektronski i mehanicki kod  ova ti je od ICS-a cetiri broja

to tek nemam,a kak saznat to??
jednom alfa,zauvijek alfa!

lancia t

• Gost
« Odgovori #256 u: 13-06-2011, 12:14:43 »
IMAM JEDNO PITANJE JUĆER SAM BIO SKINUO HAUBU SA AUTA NEŠTO SAM BIO RADIO I PADNE MI CRIJEP SA KROVA NA MAF ILITI DEBIMETAR I RAZBILO ONU PLASTIKU ODOZGORA I SAVILO ONU KOPĆICU ŠTA DRŽI ONU OPRUGU I OPRUGA JE OTPUSTILA NA NULU E SAD MENE ZANIMA KOLIKO TREBAM NATENUT OPRUGU DA BI TO BILO KAKO TREBA NA PLASTICI PIŠE BOSCH  0280.202.059 A AUTO JE LANCIA THEMA 2.0 I.E 120 KS KOPĆICU SAM CRATIO NA MJESTO ALI NEZNAM KOLIKO DA NATEGNEM OPRUGU,LJUDI MOLIM VAS POMAGAJTE  :pivo: :clap2:

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #257 u: 13-06-2011, 14:43:56 »
nemoj vikat...pomoči čemo ti mi i bez galame ak možemo  :hehe: :hehe: :hehe:
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

lancia t

• Gost
« Odgovori #258 u: 13-06-2011, 15:12:34 »
ok automatski kad upisujem lozinku mi ostane upaljen caps lock--- oprostite

Offline fiatuno

• Trade Count: (+13)
  • Starosjedioc
  • Audi za svaki dan Fiat za vikend...
    • Velika Britanija - Zlobin
« Odgovori #259 u: 13-06-2011, 22:59:24 »
napni oprugu da lakano otvara kad auto radi na leru
ako prejako napnes oprugu osjetit ce da auto ide losije na pun gas se ne otvara klapna do kraja i auto se gasi na leru jer nemoze savladat silu opruge
.....................

Offline brambass

• Učim polako
  • ALFA 156 JTD
    • Mraclin, Velika Gorica
« Odgovori #260 u: 03-08-2011, 13:02:01 »
MAF se nemože čistiti....osim što zna biti prljav on može i od starosti promijeniti karakteristiku...

3000 kn ti je original, 1500 kn ti je original reparirani s tim da vratiš svoj. A zamjenskih imaš jeftinije....pa gdje nađeš...

Evo kako izgleda moj stari....rekao bi čist ko suza, a opet ne radi kako treba...

"imao sam isti problem i malo sam njuškao po internetu jer sam već izludio sa MAF-ovima, u 4 god promijenio ih 3 komada od kojih je zadnji origigi, a govorili su mi da i zamjenski i origigi odlaze u isto vrijeme što nije točno zbog toga što zamijenski nema isti napon od 5V, mislim kao i original. uglavnom, kada senzor "ode" možda nije riknuo do kraja nego je samo "otišao" u SAFE MODE, što znači da se upalio pomočni program zbog nemogućnosti očitavanja pravih podataka. dalje, senzor se može oprati u alkoholu ili nekim drugim sredstvima za odmašćivanje samo treba paziti da se ne poprska elektronika u senzoru. ovo sam skinuo sa jednog bloga gdje je opisano u nekoliko koraka kako se može povratiti snaga automobila, upravo se vratio sa vožnje i mogu reći da radi 100%. vjerojatno će mi se kvar vratiti za neko izgledno vrijeme jer je god mene situacija takva da mi je puklo gumeno savitljivo crijevo koje ide od kape senzora protoka zraka u motor i natrag mislim u intercooler, pa nema točnih očitavanja. evo i objašnjenja:

"Ovakav kvar kod vlasnika automobila daje utisak da je cijeli motor stradao.Medjutim problem nije tako veliki.Da bi se shvatilo o cemu se radi potrebno je znati princip na kojem pociva regulacija rada turba...Izmedju turba i zracnog filtera,nalazi se mjerac kolicine zraka koji je spregnut sa kompjuterom.Mjerac kolicine zraka je osjetljiv na prljavstinu.Zato je veoma bitno da se zracni filter mijenja sto cesce."

"Sta je svrha mjeraca protoka zraka?

Mjerac kolicine zraka se sastoji od jedne zice koja se uzijava na 1000 stepeni Celsijusa.Protokom zraka preko usijane zice,zica se hladi i na osnovu toga mjerac kolicine zraka salje informaciju u kompjuter o kolicini zraka koji je usao u usisni sistem,a kompjuter na osnovu te informacije daje komandu za tacno odredjen broj obrtaja turba,odnosno za tacno odredjenu kolicinu zraka koja se puni u cilindre u tom trenutku.Ako postoji prljavstina onda ta informacija nije tacna.Naime zaprljana zica daje pogresnu informaciju o kolicini zraka.To dalje moze voditi do potpunog kvara na mjeracu kolicine zraka,odnosno do kvara u elektronici koja se nalazi u mjeracu kolicine zraka.Kompjuter odredjuje tacnu smjesu zraka i goriva.Prije je ta smjesa bila 1 omjer goriva naspram 14 omjera zraka.Danas je to 1 (gorivo)/22 (zrak) ili vise,sto daje vecu snagu motoru uz istu ili neznatno vecu potrosnju. Kompjuter komanduje broj obrtaja turba i punjenje cilindara zrakom upravo na osnovu informacije koju dobiva od mjeraca kolicine zraka.Ako je mjerac kolicine zraka zaprljan ili u najgorem slucaju pokvaren u kompjuteru se aktivira pomocni program koji daje tacno odredjenu komandu za tacno odredjen broj obrtaja turba i motor vise nije snazan kao sto je bio,nego se broj obrtaja turba regulise tkzv.pomocnim programom.To je cest kvar na VW turbo motorima.U slucaju da se desi pomenuti kvar tj.da motor gubi snagu na 3000-3500 obrtaja moj savjet je da se odmah uradi sljedece:

1.Motor mora biti hladan

2.Skinuti kleme sa baterije (akumulatora)
Naime,treba drzati kompjuter bez struje najmanje 30 minuta tako da se aktivirani pomocni program izbrise i da se sve vrijednosti koje je kompjuter zapamtio poniste.

3.U medjuvremenu skinuti mjerac kolicine zraka koji se nalazi izmedju turba i zracnog filtera.Posao nije veliki radi se o cetiri sarafa i skidanju jednog kabla koji ide do kompjutera.

4.Oprati pazljivo zicu koja se nalazi u mjeracu kolicine zraka u alkoholu.Pri tome paziti da alkohol ne dodje u elektroniku

5.Staviti novi zracni filter

6.Vratiti mjerac kolicine zraka na svoje mjesto i ukopcati kabl koji vodi do kompjutera.

7.Vratiti kleme na akumulator poslije najmanje 30 minuta

8.UPALITI MOTOR I NE VOZITI AUTOMOBIL DOK SE MOTOR NE UGRIJE.Ovo je veoma vazno jer je kompjuteru potrebno izvjesno vrijeme da "nauci" nove vrijednosti dok je motor hladan kao i kad je ugrijan!!!!

Poslije ovoga kvar je otklonjen!"

Sretno svima...
[/quote]
« Zadnja izmjena: 03-08-2011, 16:11:18 od a.m.alfa »
Plastic surgery rules!!!

Offline sk007

• Trade Count: (-1)
  • Pripravnik
  • **
    • zagreb,pozega
« Odgovori #261 u: 04-08-2011, 13:31:23 »
mislis alkoho tipa rakije ili nesto drugo?i kako oprati samo zicu sa kistom?
007

Offline Nowa

• Starosjedioc
    • Celinac(BiH)
« Odgovori #262 u: 04-08-2011, 14:22:01 »
pa pise da je to cest kvar na vw turbo motorima dalje necu ulazit u detalje

Offline danijel-bj

• Pripravnik
  • **
  • Fiat Stilo 1.9JTD bivši alfist
    • bjelovar
« Odgovori #263 u: 22-08-2011, 20:09:07 »
ovako auto neče vuči i  malo dimi, spoio sam ga na diagnostiku koja kaže da je maf,stavio sam drugi maf za kojeg vlasnik tvrdi da je uredu auto ide još gore kad je spojen maf,sad što još može biti di da gledam šta da radim???????

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #264 u: 23-08-2011, 08:03:24 »
ovako auto neče vuči i  malo dimi, spoio sam ga na diagnostiku koja kaže da je maf,stavio sam drugi maf za kojeg vlasnik tvrdi da je uredu auto ide još gore kad je spojen maf,sad što još može biti di da gledam šta da radim???????

Pa koliko se sjećam kad smo spojili dijagnostiku vidjelo se da ne valja MAF.
I auto ti je išao bolje dok je bi ootkopčan MAF.

Jesi siguran da je taj drugi MAF koji si stavio baš odgovarajući za tvoj motor (isti broj) ?
Jesi pogledao preko dijagnostike što javlja za taj drugi MAF ?

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #265 u: 23-08-2011, 09:50:53 »
Ja sam danijelu posudio maf da ga isproba kod sebe  :da: kod mene je radio bez problema i spajan je na dijagnostiku pred par mjeseci i nikakvu gresku nije izbacivao   :ne2:

Nasao sam u jednom  katalogu da ima 2 broja mafa koji su se ugradivala na taj 2.4 jtd  znaci  0 280 218 019 i drugi 0 281 002 199

Nije mi jasno kako benzin i diesel mogu imati zajednicki maf :?: valjda netko zna koji mora od ova dva ici

Varijator sekta

Anton

• Gost
« Odgovori #266 u: 23-08-2011, 09:54:25 »
mislio sam da dijagnostika ne pokazuje gresku MAf-a ili je to bilo receno za EGR.... malo sam  :off ali koristim priliku  :?:

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #267 u: 23-08-2011, 12:16:29 »
Ja sam danijelu posudio maf da ga isproba kod sebe  :da: kod mene je radio bez problema i spajan je na dijagnostiku pred par mjeseci i nikakvu gresku nije izbacivao   :ne2:

Nasao sam u jednom  katalogu da ima 2 broja mafa koji su se ugradivala na taj 2.4 jtd  znaci  0 280 218 019 i drugi 0 281 002 199

Nije mi jasno kako benzin i diesel mogu imati zajednicki maf :?: valjda netko zna koji mora od ova dva ici
156 2.4 JTD 136
10/1997 - 04/1998 - 0 281 002 199
05/1998 - 09/2000 - 0 280 218 019
Treba napraviti dijagnostiku kad je priključen taj drugi MAF da se vidi što onda javlja.
Da jednak je kao i za neke benzince :da:

mislio sam da dijagnostika ne pokazuje gresku MAf-a ili je to bilo receno za EGR.... malo sam  :off ali koristim priliku  :?:
Centrala mu je bilježila grešku.
I parametar sa vrijednosti protoka zraka je pokazivao 0.

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #268 u: 23-08-2011, 12:30:23 »
156 2.4 JTD 136
10/1997 - 04/1998 - 0 281 002 199
05/1998 - 09/2000 - 0 280 218 019
Treba napraviti dijagnostiku kad je priključen taj drugi MAF da se vidi što onda javlja.
Da jednak je kao i za neke benzince :da:
Centrala mu je bilježila grešku.
I parametar sa vrijednosti protoka zraka je pokazivao 0.
znaci neka napise broj sasije da mu se u eperu provjeri kada je auto proizveden i sve ce bit jasnije. Nego druga stvar je da  zbog korozije kabla moze doci do toga da nedaje signal pa neka provjeri i to  :ok:
Varijator sekta

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #269 u: 23-08-2011, 12:33:22 »
znaci neka napise broj sasije da mu se u eperu provjeri kada je auto proizveden i sve ce bit jasnije. Nego druga stvar je da  zbog korozije kabla moze doci do toga da nedaje signal pa neka provjeri i to  :ok:
Koliko se sjećam njegov je noviji od 05/1998.
Naravno sve treba provjeriti, konektore, instalaciju, ali najlakše je krenuti sa dijagnostikom jer odmah vidiš što se događa...