16-06-2026, 10:26:26

Autor Tema: benzinac i dizelaš (prednosti, mane, prošlost, sadašnjost i budućnost)  (Posjeta: 96434 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

33QO

• Gost
  • Trade Count: (0)
Svatko vozi što može i hoće i bok bez nabijanja nekome na nos i mirna BiH :ok:

:ok:

Offline Uzzy

• Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
    • Solin
    • GTV
U stojadina se nikad nije ugradjiva dizel  :hap: :hap: :hap:

33QO

• Gost
U stojadina se nikad nije ugradjiva dizel  :hap: :hap: :hap:

Baš su mislili, pa je doša rat  :hehe: :hehe:

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
Baš su mislili, pa je doša rat  :hehe: :hehe:
:funny: :funny:
Varijator sekta

Anton

• Gost

- Zašto nitko nije usporedio iste referentne vrijednosti, najjači i najmoderniji 2.0 TDI motor sa recimo 2.0 WRC motorom koji ima iste tlakove ubrizgavanja kao i dizlo, isto turbinu i isti obujam, pa da vidiš šta je moment  :da:

- šta turbina traje više od 200k km, Bosch pumpa, podvozje... To su jako skupi popravci, dijelovi i servisi... Lako imati 20k € u đepu pa srati o prednostima i manama, treba pogledati malo iz kuta 'sirotinje' pa se zamisliti.

- ali sa plinom imam trošak za gorivo mrvu veći nego JTD, ali zato u servisima, održavanju i svemu ostalome šišam JTD za vreću love.

- A da imam para da mogu da biram, uzeo bi neki 2.0Turbo tipa MeganeSport ili tako neko sranje sa plinom i šta će mi neki JTD i te silne priče o momentima, ništa!  :hap:

evo quotao sam nekoliko najvecih gluposti koje sam ti uspio iskopat  :funny:

redom:

- 2.0 TDI ( fakat si mogao izabrati nekaj referentnije kaj ne pije ulje ko šeks vino )  :rolll:
onda usporedi za koliko para najjeftinije dobis 2.0 TDI a za koliko 2.0 WRX ( wrc???? alo? )
onda kad skuzis cjenovnu razliku onda skuzis da za pare 2.0 wrx motora dobijes 3.0 TDI pa onda usporeduj ponovno...

- da turbina traje vise od 200 tkm, ako si zemljak nece ti ni cijeli sklop boxer motora trajati toliko, ak se vozis normalno to je druga prica.... JTD nema bosch pumpu ( kad si vec potegao paralelu s bosch pumpom i JTD-om ) podvozje???? kaj??? opet kazem alo???? izjava "Lako imati 20k € u đepu pa srati o prednostima i manama, treba pogledati malo iz kuta 'sirotinje' pa se zamisliti." nema veze s ovom temom i neznam kaj si time htio reci..... Valjda da JTD nije za "sirotinju".... Ne za "sirotinju" je problem kako da im poslodavac isplati placu na vrijeme, i bilo bi zgodno da se oko te teme toliko uspuses za razliku od ove.... Kao i svi mi !

- ajd malo matematike, koliko plina trosi boxer 1.6 ( ja fkt neznam ali ljudi barataju s podacima cca 10 do 15 litara ) dakle uzmimo da trosi samo 10 lit, nek ti je boca 40 litara, litra plina te kosta 4.66 kn. Pun tank ( koji nemozes nikad natociti ) te kosta 186.40 kn, s njim ces napraviti 400 km, dakle za 1000 km ti treba 2.5 spremnika odnosno  treba ti 465 kn, meni osobno ( za ovo garantiram ) treba 430 kn za pun tank 156-ice i s tim napravim 1000 km ( sve otvorena cesta, kao sto sam predpostavio da i boxer trosi 10 lit na otvorenoj )... matematicki na svakih 1000 km od JTD-a pushis 35 km, malo ali jbg  :craz  ( servisi i odrzavanje??? ) nemogu to usporedivati, nisam nikad vozio boxera na duzi period.... :song: dakle sutim....

- a da imas para i mozes da biras ti bi npr kupio meganea sport ( 205,900 kn osnovna cijena ) a ne giuliettu QV ( 214.035 kn osnovna cijena ) sto govori da si ti uvjetovani alfist silom prilika a ne vlastitim odabirom.... :batin

Anton

• Gost
Evo ga, krenulo je....

necu vise majke mi  :craz
gotov sam za danas.....  :pivo:

superfly tnt

• Gost
meni je potrosio od zg-st 450kn, a nazad  250kn. cudno ali istinito.

Offline joe957al

• Starosjedioc
    • Našice

redom:

- 2.0 TDI ( fakat si mogao izabrati nekaj referentnije kaj ne pije ulje ko šeks vino )  :rolll:
onda usporedi za koliko para najjeftinije dobis 2.0 TDI a za koliko 2.0 WRX ( wrc???? alo? )
onda kad skuzis cjenovnu razliku onda skuzis da za pare 2.0 wrx motora dobijes 3.0 TDI pa onda usporeduj ponovno...

- da turbina traje vise od 200 tkm, ako si zemljak nece ti ni cijeli sklop boxer motora trajati toliko, ak se vozis normalno to je druga prica.... JTD nema bosch pumpu ( kad si vec potegao paralelu s bosch pumpom i JTD-om ) podvozje???? kaj??? opet kazem alo???? izjava "Lako imati 20k € u đepu pa srati o prednostima i manama, treba pogledati malo iz kuta 'sirotinje' pa se zamisliti." nema veze s ovom temom i neznam kaj si time htio reci..... Valjda da JTD nije za "sirotinju".... Ne za "sirotinju" je problem kako da im poslodavac isplati placu na vrijeme, i bilo bi zgodno da se oko te teme toliko uspuses za razliku od ove.... Kao i svi mi !

- ajd malo matematike, koliko plina trosi boxer 1.6 ( ja fkt neznam ali ljudi barataju s podacima cca 10 do 15 litara ) dakle uzmimo da trosi samo 10 lit, nek ti je boca 40 litara, litra plina te kosta 4.66 kn. Pun tank ( koji nemozes nikad natociti ) te kosta 186.40 kn, s njim ces napraviti 400 km, dakle za 1000 km ti treba 2.5 spremnika odnosno  treba ti 465 kn, meni osobno ( za ovo garantiram ) treba 430 kn za pun tank 156-ice i s tim napravim 1000 km ( sve otvorena cesta, kao sto sam predpostavio da i boxer trosi 10 lit na otvorenoj )... matematicki na svakih 1000 km od JTD-a pushis 35 km, malo ali jbg  :craz  ( servisi i odrzavanje??? ) nemogu to usporedivati, nisam nikad vozio boxera na duzi period.... :song: dakle sutim....

- a da imas para i mozes da biras ti bi npr kupio meganea sport ( 205,900 kn osnovna cijena ) a ne giuliettu QV ( 214.035 kn osnovna cijena ) sto govori da si ti uvjetovani alfist silom prilika a ne vlastitim odabirom.... :batin
ja sam benzinac ali ... :care :care :care :care :care :care :care :care    :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
Those who dares, wins

Offline joe957al

• Starosjedioc
    • Našice
meni je potrosio od zg-st 450kn, a nazad  250kn. cudno ali istinito.
jedino objašnjenje je da si fulao kod bosiljeva
Those who dares, wins

Anton

• Gost

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin

superfly tnt

• Gost
jedino objašnjenje je da si fulao kod bosiljeva

kroz bosiljevo se ide kad ides za rijeku koliko ja znam.

360km i 29,5litara , cijelo vrijeme na 3000 okretaja, za 3.0 V6 nije lose.

onih 200kn extra je vjerojatno isparilo po splitskom asfaltu.

Anton

• Gost
http://www.dobrevijesti.info/index.php?option=com_content&view=article&id=5267:inovator-ivan-jakobovi-vozi-automobil-na-vodu&catid=86:bijela-kronika&Itemid=208

Voda je budućnost. Ajmo se dogovoriti kako ćemo nazvati one koji voze na vodu.
Npr. vodenjaci.

to se nebude dobro u dalmaciji prodavalo...  :rolll: 
falit ce vode za bevandu.....

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin

ja ipak prije nagidnjem budućnosti na struju a ne vodu čisto jer će magnati morati manje naprezati moždane vijuge da bi napravili i razvili novu tehniku. Voda ima ogromnih problema s skladištenjem vodika a za struju su baterije oprobane u gotovo svemu na svijetu i sve se o njima zna :da:

Onda nisi pročitao članak, ne treba skladištiti vodik, ide direktno u motor. Meni osobno izgleda nevjerojatno (kosi se sa svim poznatim što sam učio u školi), ali čovjek je priznati inovator. Ako ovo radi onda je problem energije riješen. Može se tako proizvoditi energija i za pogon generatora i besplatne struje koliko hoćeš. Jedino što ne vjerujem da radi.

Offline joe957al

• Starosjedioc
    • Našice
Those who dares, wins

Anton

• Gost
koliko on uopce teoretski vodika moze proizvest iz te litre i po vode.....  :?:

XariX

• Gost
Ja na ove "vodenjake" gledam kak na hrpu entuzijasta, a većina dobrih stvari koje danas uzimamo "pod razumljivo" izumi su entuzijasta.

Kad se malo bolje pogleda skriveno ispod ovog linka, vidljivo je da je moguće napravit elegantno rješenje. Sad još nabavit nekvu 3.2 V6 24V u nekoj oku ugodnoj školjci i... samo nebo je granica  :da: :hap:

33QO

• Gost
Evo izuma.... :wal: :wal: :wal:

(Image removed from quote.)

Šta je ovo  :?:   Hidromasažna stolica?!

Tbird

• Gost
Evo ga, krenulo je....
A hebiga, šta se mora se mora  :hap:

...

Kakav tip, pravi buržoj  :rolll: Da bar ispečeš pa rečeš i onda vrijeđaš ajd... al ovak :smijeh
I šta sad... jel moram pisati seminare, god damn it nevjerojatno  :wal:
1.) lijepo ide rečenica... kada govorimo o momentu, da 2.0TD vs. 2.0TB...točka. Trebao sam kao u knjigama pisati poglavlje I... poglavlje II... Cijene su drugo poglavlje...alo?!...  :clap:
2.) TDI ima bosch pumpu, al nebitno, na JTD-u te takav kvar košta isto... za podvozje i ovjes TDa je nešto prije piskarao Boxer i to stoji, samo, ne razumiješ ti poantu... :da:
"Ak se voziš normalno, to je druga priča." A nego kako se hebiga vozim, ko Nikki Lauda, kroz zavoje na dva kotača?! Za takve stvari imam motocikl...
U biti servis turbine se radi po tvorničkoj preporuci na oko 100k km, isto vrijedi i za Bosch pumpu, a to da li netko radi ili ne njegova stvar. Atmosferac kao i dizlo samo 'remenje'... To ti je prvi veći trošak ako kupiš rabljeni sa preko 80k km, u odnosu na atmosferca.
3.) Da... baš, malo matematike :rolll:  :hehe:
156 ima 63litre spremnik, zar ne, a tebi je pun kako kažeš i odradiš soma km, po cijenama OMVa:
10lit. × 4,66kn= ~ 46kn/100km
6,3lit. × 7,93kn= ~ 50kn/100km
Čak i da je obrnuto (a nije), posve nebitno, 4-5kn više manje na 100km jaka stvar  :rolll:
4.) Ne radi se tu o nikakvoj sirotinji a još manje tko si šta može priuštiti ili tko kome isplaćuje platu, to je stilska figura i pokazuje da ti je razumijevanje ekonomije i svega napisanog ravno nuli. Poanta priče je da ako imaš bonus od 10.000kn za ga utuči godišnje u 'održavanje' auta, nebitno je dal će održavanje koštati 1000 ili 9000kn, hebeti ti se dal će nešto riknut, kad znaš da si možeš priuštit zamjensko. Ako imaš godišnje 2000kn bonusa za održavanje itekako ćeš razmišljati dal postoji rizik da ti turbina ode u pakrac jer ima 180k km ili dal ćeš morati mašinu otvarati jer boxer/TS ima preko 250k km, što prelazi tvoj budžet a drugo auto nemaš... Čovjek ima firmu, zarađuje 50.000kn/mjesec i nema auto nego se vozi na motoru. Odlučio je dodatno uložiti u posao i njegovo širenje, ali treba mu sad i jedan auto, nije glup da kupuje Alfu od 16-20.000 € i ugrozi ulaganje, nego će kupiti alfu od 3-4000€. Poanta je da si čovjek u biti može priuštiti i najjaču Breru.

Citat:
Ovo ti baš nije trebalo, zato sam ti morao napisao gore ovu lijepu priču o Breri da se malo prosvijetliš :craz
Daa, baš si ga našao, QV model koji je jučer izašla iz salona, za koje nisam imao niti pojma da postoji. Da ti pravo kažem, Megane ne bi nikada kupio jer mi je preružan, ako ne i najružniji u klasi, ali 2.0Turbo mašina kada je izašla je bila pojam svih vrlina TurboBenzine i naveo sam ga kao neku '2.0plin' referencu u odnosu na 2.0 TDIe, JTDe i sl. turbodizelke...
Da kupujem sad auto 99% bih kupio JTD, razum bi prevladao, tako da ja razumijem sve vas čađavce..., da je jednu malo skuplji sport u odnosu na bazičnog 4cilindirnog atmosferca, jeste, ali za po gradu i oko njega mi takva mašina odgovara...  :ok:

Offline Tica

• Na probi
  • *
  • 145 box.x2,146 ti x2,156 2.0ts,147 2.0 ts
    • split
Ljudi nešto me zanima,imao sam 2 146-ce ti 150ks,znam kako je ubrzavala i koliko bi se određeni stupanj prijenosa mogao razvuć,
sada imam 147-cu 1.9 16v 140ks...Prvi put u životu mi se događa da ni sam neznam šta mi je slađe za vozit ts-a ili jtd-a...naime imam osjećaj da
kad sam vozio 2.0 ts da mi je sve bilo nekako lakše i šaltavat niža-veća  zna san točno kad i u koju brzinu ubacit dok kod jtd-a kad stisnem gas
katapultira te ali je to kratko te odma traži veču  a za nefalit imam osjećaj da bez obzira što ima 6 brzina čini mi se da bi joj trebalo cca 10brzina
da bi ajmo reć doša do 220km na sat...nemojte mi se ni smijat ni rugat ako je ovo glupo što pišem te ujedno želim ćisto podijeliti
mišljenje s nekima ko se samnom slaže ili ja još nisam skužio jtd-a...napomena-nisam je vozio više od 2 dana to je onako na prvu daj javite mi šta mislite...

Offline alfa16v

• Trade Count: (+3)
  • Sa stažom
    • zaprešić
sam način vožnje benzinca i dizla je drukčiji...benzinac da bi išao moraš ga vrtiti u okretaje prema crvenome,on ubrzava,a jtd moraš držati unutar polja najboljeg rada turba od recimo 2000-3500,dalje nema svrhe ga terat jel mu pada snaga a ništ ne dobiješ,nije da ga se neda razvrtiti,ja svojeg 16 v uvijek tak držim i vuče kao lud.....i da ih usporediš benzinac 2.0 nema kaj radit protiv jtd-a......a o međuubrzanjima se nema kaj pričat.........samo je drukčiji osječaj kad se voziš.treba se naviknut.....

Offline Tica

• Na probi
  • *
    • split
Mislim da jako dobro treba znat iskoristit taj "potencijal" od jtd-a dok TS puni bez puno mozganja
šta,kud i kako malo mi je naporan jtd...

Offline Jibboom

• Pripravnik
  • **
  • AR 156 JTDm 20V
    • Đurđevac
Ne znam kako vuče JTD 16V na većim brzinama, al neki dan na autocesti mi je moj 20V vrlo brzo došao od 180 do 220! Što se živosti tiče, potrebno ga je samo držat oko 1800 okretaja, dok stisneš gas, odmah kreće, turbo rupa je minimalna. Prije ovog JTD-a sam 10 godina vozio bengu, Bravu 1.6 i definitivno da traži drugačiji režim vožnje, i kolko god je gušt ušaltat koju niže pa po plinu za recimo sportskiju vožnju, tolko to nekad zna i smetati, recimo, imaš pun auto ljudi kojima se i ne sluša kako se špulja dere na 5000 okretaja, a htio bi se vozit malo življe. Čađara je u svakodnevnoj vožnji po meni u debeloj prednosti jer možeš ostvariti veće prosječne brzine uz manje "špananja", za prestizanje ne moraš šaltati jednu ili dvije niže, dovoljno je samo poklopit gas i turbina odrađuje posao uz fijuk zadovoljstva! Jednostavno nemam osjećaj da forsam auto, a brzine su puno veće. Vjerujem da za isti tempo vožnje bengu treba držat brzinu-dvije niže i ne puštat ispod 4000 okretaja.
Zvuk?  :love: Svaka čast Alfinim inžinjerima na tome kako se motor čuje u kabini, hrpu ljudi me pitalo jel to benga pod haubom. Petak ima proookleto dobar zvuk dok ga pričepiš! I šta je najbitnije - potrošnja je zanemariva u usporedbi sa snagom motora!

Offline Igica

• Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 146
    • Varaždinske toplice - Varaždin
Baš me zanima kak bu ova tema završila

Offline alfa 156 1.7

• Starosjedioc
  • 156 1.8 T.S SP, Bravo t-jet 150
    • Krk, Rijeka
      Power   
Alfa Romeo 147 2.0 TS         150   150 PS @ 6300
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V         140   140 PS @ 4000
      Torque   
Alfa Romeo 147 2.0 TS   182 Nm @ 3800
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V        305 Nm @ 2000
      Weight/Power ratio : Weight (EU) (heaviest verified in running order)
Alfa Romeo 147 2.0 TS     9.26   9.26 kg/PS
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V        9.89   9.89 kg/PS
      Max Speed (in Km/h) Kph as default unit   
Alfa Romeo 147 2.0 TS    202 to 211 Km/h
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V        198 to 206 Km/h
      400m (in s.)    
Alfa Romeo 147 2.0 TS       16 to 16.9 s.
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V       16.8 to 17.2 s.
      Km (in s.)    
Alfa Romeo 147 2.0 TS       29.5 to 31.2 s.
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V    30.5 to 31.4 s.
      0 to 60 (in s.) Kph as default unit   
Alfa Romeo 147 2.0 TS       3.5 to 4 s.
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V       4.4 to 4.4 s.
      0 to 80 (in s.) Kph as default unit   
Alfa Romeo 147 2.0 TS    5.8 to 6.1 s.
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V        6.9 to 6.9 s.
      0 to 100 (in s.) Kph as default unit   
Alfa Romeo 147 2.0 TS 8.2 to 10 s.
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V    9 to 9.6 s.
      0 to 120 (in s.) Kph as default unit   
Alfa Romeo 147 2.0 TS        12 to 13 s.
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V       13.7 to 13.7 s.
      0 to 140 (in s.) Kph as default unit   
Alfa Romeo 147 2.0 TS       16.2 to 18.3 s.
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V        18.6 to 18.6 s.
      0 to 160 (in s.) Kph as default unit   
Alfa Romeo 147 2.0 TS      22.7 to 25.6 s.
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V       26.7 to 26.7 s.
      60 to 90 in 4 (in s.) Kph as default unit   
Alfa Romeo 147 2.0 TS   6.5 to 6.5 s.
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V    5.2 to 5.2 s.
      80 to 120 min (in s.) Kph as default unit   
Alfa Romeo 147 2.0 TS          6.2   6.2 s.
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V         6.5   6.5 s.
      80 to 120 in 4 (in s.) Kph as default unit   
Alfa Romeo 147 2.0 TS        8.9 to 9.3 s.
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V       6.5 to 6.7 s.
      80 to 120 in 5 (in s.) Kph as default unit   
Alfa Romeo 147 2.0 TS         13.1 to 13.7 s.
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V        8 to 8.2 s.
      90 to 120 in 5 (in s.) Kph as default unit   
Alfa Romeo 147 2.0 TS         9.3 to 9.3 s.
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V       6.9 to 6.9 s.
      400m from 40 in 4 (in s.) Kph as default unit   
Alfa Romeo 147 2.0 TS       18.5 to 18.5 s.
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V        17.2 to 17.2 s.
      Km from 40 in 4 (in s.) Kph as default unit   
Alfa Romeo 147 2.0 TS        33.7 to 33.7 s.
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V         31.4 to 31.4 s.

Measures (at real speed) from car magazines : Le Moniteur Automobile, Automobile Magazine, Action Auto Moto, Auto Motor & Sport, Echappement, Autopista, Auto Plus, Estimated data ZePerfs & performances claimed

evo sve izmjere  :mah:   :craz
« Zadnja izmjena: 26-08-2011, 14:04:20 od alfa 156 1.7 »
Vozim na plin
prema prirodi sam dobar i fin

Offline Jibboom

• Pripravnik
  • **
  • AR 156 JTDm 20V
    • Đurđevac
Ja bih rekel da je i jedno i drugog prokleti gušt voziti.  :drive: Boxer ima pravo, dizel recimo ima kojih 2000 okretaja iskoristivog područja. Ruku na srce, benga je ispod 3500 okretaja malo troma, dakle ajmo računat 3500 pa prema gore. Maximalna snaga 2.0 TS-a je na 6200 okretaja. Dakle, preko toga nema smisla ići. Dakle, njegovo iskoristivo područje je 2700 okretaja. Ako uzmemo u obzir omjere u getribama, dizeli na 1000 okretaja imaju veću promjenu brzine nego benge, ispada da je to sve tu negdje. Meni je u šestoj na 2000 okretaja brzina oko 110 km/h, a na 3000 je 160 km/h, znači da 1000 okretaja razlike daje 50 km/h razlike. Kolka je razlika kod TS-a?

Offline alfa 156 1.7

• Starosjedioc
    • Krk, Rijeka
 :craz
 :mah:
evo ti sve izmjere realne gore i dole  :clap:
« Zadnja izmjena: 26-08-2011, 14:18:06 od alfa 156 1.7 »
Vozim na plin

Offline alfa 156 1.7

• Starosjedioc
    • Krk, Rijeka
Vozim na plin

Offline Jibboom

• Pripravnik
  • **
  • AR 156 JTDm 20V
    • Đurđevac
Ma štima, ako računamo istu brzinu (recimo 5.), u istom rasponu km/h je dizel uvijek u prednosti jer benge jednostavno nisu u idealnom području rada tu, prenisko su. Realnije bi bilo možda da je benga u jednoj brzini niže. Ja sam pucao na nekaj drugo, kolko benga ima veći iskoristiv raspon okretaja, tolko dizel u istom rasponu okretaja ima veće povećanje brzine. Napamet govorim, kod dizela se na 1000 okretaja brzina promijeni 50 km/h, kod benge će na 1000 okretaja promjena brzine bit recimo 40 km/h. Svi šaltamo po okretajima, al zanima me šta bi bilo kad bi gledali pri kojoj brzini auta se šalta... to bi bilo zanimljivo pratiti

Offline Tica

• Na probi
  • *
    • split
Ja sam se toliko iživija na TS-u i siguran sam u 1 stvar a to nije mala stvar:uzmimo nekoga ko nikad
nije vozio ni jednog ni drugog i dajmo čovjeku npr. da se zaputi recimo starom cestom od Zg-a pa do St-a i neka
uredno mete sve pred sobom prvo u 2.0 ts-u i mislim da bi čovjek čak uspio živ doć do Splita dok isti taj Čovjek
ako mu damo prvo 1.9 jtd 16v i rečemo evo ti izvoli vozi,piči,stigni što prije i pretječi nebi li što prije stigao
mislim da bi o tom čovjeku rezultat njegovog cilja čuli na radiju u jako kratkom roku a sada zašto to mislim odgovorit ću na način da to
prepuštam Vama da pokušate i sami shvatit Zašto mislim DA  ne treba puno biti pametan a nakraju ako me ništa ne razumite
dobro pročitajte kako je Boxer opisao kakav je taj JTD 16v pa če vam sve biti jasno-to je objasnio kratko i jasno ... :drive: