13-05-2026, 11:18:13

Autor Tema: ekplodiranje stakla na alfa romeo 147  (Posjeta: 4366 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Edis

• Gost
  • Trade Count: (0)
ekplodiranje stakla na alfa romeo 147
« u: 02-01-2007, 14:02:11 »
Pozdrav,
desila mi se cudna stvar sa mojom alfom, pa me interesuje da li je ko od vas imao slicnih problema.
Naime u najgorem mogucem momentu, pred praznike, zadnja/straznja kako vec sajba iliti staklo na gepeku jednostavno je eksplodiralo.
Sad moram cekati kraj praznika, koji se u BiH, u januaru znaju otegnuti, da bi pronasao drugu sajbu.

Malo sam pretrazivao internet, i nasao par slucajeva vlasnika 147-ica koji su imali isti problem. Staklo eksplodira iznutra prema van.

Da skratimo diskusiju: staklo nije bilo osteceno, nije bilo zbog temperaturne razlike (nije bio ni velike hladnoce : 3 stepena u plusu), auto je bilo parkirano i zakljucano, niko nije razbio (bio sam pored auta kada se desilo) i nije moglo nista doletjeti sto bi je razbilo, jer na kraju krajeva, staklo je puklo iznutra prema vani (par komadica stakla je vani palo, ni jedan unutra u auto) , i ja sam svojim ocima to gledao kada se desilo.

Sudeci po onome sto sam nasao na internetu, izgleda da se to desava sa godistima 2001. i 2002. godina proizvodnje. Nisam uspio naci sto je uzrok i je li Alfa Romeo pozivao vlasnike u servis (ja sam je kupio polovnu, ali sa jako malom kilometrazom- 20.000 km), a prosli vlasnik mi je nedostupan pa ne mogu da ga kontaktiram da ga pitam je li on imao poziv od Alfe vezano za to staklo.

auto je Alfa Romeo 147 2.0 selespeed.
E je li imao ko slicnih desavanja ?

Offline Marin krk

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
    • KRK
Odg: ekplodiranje stakla na alfa romeo 147
« Odgovori #1 u: 02-01-2007, 14:46:36 »
 :mah:nešto slično se dogodilo jednoj auto kući u krku :da:
147 5 vrata 2002 god 1.6 ts, prilikom zatvaranja prtljažnika isto je pukla šajba :o000:
i to se desilo vlasniku auto kuće dok je pokazivao auto kupcu :mad:
i njima nije jasno kako, alfa uvezena iz belgije

Edis

• Gost
« Odgovori #2 u: 02-01-2007, 14:58:22 »
ja je nisam zatvarao.. Stao sam na benzinsku da naspem tekucine za brisace. 
I stajao sam pored auta, gepek je zatvoren bio, i samo boooom...
5 minuta sam zurio u auto, sa poluotvorenim ustima.. wtf???
Ne mogu da vjerujem da mi se to desilo.
Bas, nicim izazvano pucanje stakla. Taj je mozda i kako je zatvarao gepek, mozda je bilo ostecenje ili nesto ne znam. Ja znam da kod mene nije bilo ostecenja, barem ne vidljivo golim okom, jer sam dan ranije oprao auto i pregledao ga detaljno.

Fakat ne znam. Jutros sam uspio nekog dobiti u Alfa Romeo sjedistu u Sarajevu.
Kazem da mi j epukla sajba i pitam jel se to desava inace, pa mi rekose da se to desava. ????
Pa onda pitam, ''jeste li me dobro razumjeli- sama od sebe je pukla, nije bila ostecenja i ja sam gledao kada je eksplodirala?''
Onda me je samo pitao koje je godiste auto i je li kupljeno u BiH? I dade mi broj telefona servisa. Koji naravno ne radi danas :-(
Ali njegova reakcija mi je dala razloga da stvarno posumnjam da sa tim staklima nesto nije u redu.

Zna li ko koliko otprilike kosta to staklo? Da se psihicki pripremim :-)

Offline Marin krk

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #3 u: 02-01-2007, 16:09:50 »
malo sam se raspitao :da:
cijena je od 950 do 1100 kuna. to sam zvao par njih u rijeci :mah:

Offline boris

• Član Alfa kluba 18
  • Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 Q
    • Rijeka
« Odgovori #4 u: 02-01-2007, 16:10:51 »
ja je nisam zatvarao.. Stao sam na benzinsku da naspem tekucine za brisace. 
I stajao sam pored auta, gepek je zatvoren bio, i samo boooom...
5 minuta sam zurio u auto, sa poluotvorenim ustima.. wtf???
Ne mogu da vjerujem da mi se to desilo.
Bas, nicim izazvano pucanje stakla. Taj je mozda i kako je zatvarao gepek, mozda je bilo ostecenje ili nesto ne znam. Ja znam da kod mene nije bilo ostecenja, barem ne vidljivo golim okom, jer sam dan ranije oprao auto i pregledao ga detaljno.

Fakat ne znam. Jutros sam uspio nekog dobiti u Alfa Romeo sjedistu u Sarajevu.
Kazem da mi j epukla sajba i pitam jel se to desava inace, pa mi rekose da se to desava. ????
Pa onda pitam, ''jeste li me dobro razumjeli- sama od sebe je pukla, nije bila ostecenja i ja sam gledao kada je eksplodirala?''
Onda me je samo pitao koje je godiste auto i je li kupljeno u BiH? I dade mi broj telefona servisa. Koji naravno ne radi danas :-(
Ali njegova reakcija mi je dala razloga da stvarno posumnjam da sa tim staklima nesto nije u redu.

Zna li ko koliko otprilike kosta to staklo? Da se psihicki pripremim :-)

Je li ti bio ukljucen grijac zadnjeg stakla, tada ili prije? Tako je meni puklo staklo na 33-ci.

Edis

• Gost
« Odgovori #5 u: 02-01-2007, 17:40:50 »
grijac.. to mi je mehanicar odmah rekao. Kod mene je klimatizacija na automatici, i gasi se i pali sama (valjda), grijaci retrovizora isto. U Manualu pise da se svi ti grijaci sami gase nakon nekog vremena, a ja uopste nemam obicaj da ih palim-ne gledam u sredisnji retrovizor :-)
Ne bih rekao da je do grijaca, jer je auto ugaseno bilo. A i nije hladno uopste bilo, pa ne vjerujem da je tolika temperaturna razlika mogla biti da bi dovela do pucanja stakla.

Edis

• Gost
« Odgovori #6 u: 02-01-2007, 17:43:33 »
tnx. Marin
Na tu cifru otprilike racunam. Samo da ne bude skuplje.
U Sarajevu danas uopste nista ne radi, tek cu sutra saznati cijenu.

Nego posto sam ja sad postao sumnjicav i da mi se ne bi desilo opet ova scena, odlucio sam da stavim Llumar ''blindirane'' odnosno sigurnosnu foliju. Ako pukne opet makar da ostane na mjestu.

Offline bansi

• Sa stažom
  • Alfa GT M-jet, BMW 540i, Yamaha MT-07
    • Velika Gorica
« Odgovori #7 u: 02-01-2007, 18:01:31 »
Nije stvar ni u grijačima ni u temperaturi ni u ničem sličnom.
Stver je u tome da je šajba bila pod španungom(nepravilno sjedila na površini predviđenoj za nju).
Dvije mogučnosti: 1. Bila je razbijena zadnja hauba i nije dobro složen dosjed šajbe ili je pogrešno majstor zaljepio
                             2. Tvornički nije dobro postavljena
 :mah: :mah:
ALFAMENALNO

Edis

• Gost
« Odgovori #8 u: 02-01-2007, 18:06:28 »
onda je tvornicki jer  nije udarana.
Istina pao je snijeg jedanput prije dvije godine na krov, ali ne na zadnje staklo, nego na prednju stranu tamo gdje je vozac i suvozac. To ne bi trebalo da utice na gepek.

A i sumnjiv mi je ovaj iz Alfa Romeo centrale kada sam ga nazvao da pitam. :-) iskopat cu ja to od njih prije ili kasnije, jel do fabrike ili do neceg drugog.

Edis

• Gost
« Odgovori #9 u: 03-01-2007, 11:57:13 »
ovi u Sarajevu nisu normalni.
Za zadnju sajbu sa ugradnjom traze 350 EURA !!!
Uz to negiraju da se to desava alfama, iako im u servisu upravo stoji Alfa 159 koja isto ima eksplodiranu zadnju sajbu iz istih misterioznih razloga!

Edis

• Gost
« Odgovori #10 u: 06-01-2007, 18:15:12 »
sajba je legla za 225 eura. Nije bas original, ali ce posluziti svrsi.