Vidi ovako...
Boxer motor ti je "stara škola" motora, tj. motor napravljen da traje - konstrukcijski star 40-ak godina. Relativno jednostavna konstrukcija, dva ventila po cilindru, relativno jednostavna struja (svega nekoliko senzora - nema MAF-ova, nema skupih bobina koje vole crkavati, nema varijatora, itd...)nije jako "nasviran", a i dijelovi su relativno jeftini - npr. set rolica i remenja za veliki servis cca 100 eura, svječice mogu ići obične NGK po 20-ak kn/kom, itd...
1.3 boxer je, po mom mišljenju, definitivno preslab za tu karoseriju, 1.6 je nekakv minimum da auto ide ok, 1.7 16v je već fina raketa, ali su dosta rijetki i kompliciraniji od 8v boxera.
Twin spark (TS) je pak druga priča - znatno sofisticiraniji motor,četiri ventila i dvije svječice po cilindru, varijator faze, svaki cilindar ima svoju bobinu, brdo raznih senzora, itd itd itd.... Uglavnom, ti motori su u svoje vrijeme kada su predstavljeni bili čudo tehnike. Kako su moderniji, tako imaju više snage i bolje performanse od boxera iste kubikaže, manje troše itd. Eh, ali problem je u tome šta sva ta čuda tehnike vole krepati, a nisu baš jeftina kada krepaju... Npr MAF senzor mislim da ne buš našal ispod 200 eura,a rabljeni su rizik, veliki servis radiš strogo svakih 60000 km, dijelovi su oko 2000 kn (+ ako treba mjenjati varijator 1000 kn) itd...
1.4 ts je po performansama u razini 1.6 boxera, jače verzije da i ne pričam
Uglavnom, ja bi stvari postavio ovako:
Boxer:
(+) Zvuk

, jednostavnije i jeftinije održavanje, izdržljiviji nego TS, solidne performanse (1.6)
(-) Najmlađi boxer motor je punoljetan, nešto veća potrošnja nego TS iste snage - cca 1l/100 km više
TS
(+) Ipak idu bolje od boxera, manja potrošnja, u prosjeku mlađi motori
(-) Znatno skuplje održavanje i puno skupih potencijalnih kvarova
Pošto gledaš do 80 kw, onda si ograničen na 1.4 TS, 1.3 ili 1.6 boxera, a tu moj glas ide 1.6 boxeru!

A što se tiče ostatka auta, to je manje-više isto i na boxeru i na TS-u