Evo, pročitao sve, pa da dodam moje "dvije lipe"... Brera je divan auto i zaista prestižna Alfa. Njen velik problem je što je u svijet krenula s totalno fantastičnim prototipom koji je kasnije sužen, skraćen i povišen, a to za moj račun nije dobar recept kada radiš pravi coupe. Nisu trebali napraviti sve luksuze kao na prototipu, ali trebali su više poštivati zamišljene proporcije.
Ne možemo pričati o tome je li bolja Brera ili GTV kada su prilično odmaknute u funkcionalnosti. Brera je udobni moderni luksuzni coupe-kruzer, a GTV je sirovi coupe iz "starih dobrih vremena", više je okrenuta prema vožnji i performansama dok se za funkcionalnost i udobnost ne mari. GTV je bez pogovora brža, a time što je neudobna i nefunkcionalna je bliže onome što neki žele od coupea. Npr. moja najveća zamjerka Breri je što visoka! Ja bih volio da je GTV još niža, za recimo 5 cm, a Brera je sa 137 cm čak 6 cm viša od GTV (131 cm). Ja želim da je coupe nizak. Nedostaje mi i Bussotov V6, ali preko toga bih prešao da su performanse bolje. Muči me i cockpit. Unutrašnjost je generalno fantastična (obloge, sjedala, prostor), ali sam cockpit je "flat", pomalo germanski kao i na 159. Nije to onaj GTV ili 156 cockpit iz zlatnih vremena. No, ima tu još jedan problem za koji nije kriva Brera, nego Alfin marketing koji je prostituirao fantastični originalni dizajn i iskoristio ga za 159. Da, zato je 159 ispao genijalna limuzina, ali s druge strane kada u retrovizoru vidim 6 farova, ne mogu odmah reći je li to Brera ili "samo još jedna 159". Ja recimo volim da je coupe prepoznatljiv bez greške. To za GTV važi na globalnoj razini. Dizel motor kao opcija, treća vrata i preklopna klupa su svakako jako praktične i ekonomične stvari, ali sve je to odmicanje od pravog coupea. Ukratko, mogao bih voziti Breru umjesto GTV i 156 i bio bih sretan, ali nekako mi se još više sviđa imati jedan pravi coupe i jednu pravu limuzinu, nego kompromis između. Naravno, to sam samo ja, nekome je skupo plaćati dvije registracije, pa radije uzme jednu Alfu za sve potrebe, a onda je tu Brera genijalan spoj dva svijeta.