18-08-2026, 23:59:36

Autor Tema: Alfa 159  (Posjeta: 443553 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline plavi156

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • Giulietta 1.4 TB
    • Zagreb
Odg: Alfa 159
« Odgovori #1650 u: 12-03-2014, 12:56:37 »
Nisan zna da je clarkson fan 159ke

"bring...back the 159, which was recently dropped for no reason. Because there was nothing wrong with it.....I went last week to see the James McAvoy's new film, Welcome to the Punch. In it he drives a 159 and it looked so sensational that I lost control of what was going on. I love that car. I wish it was still with us. I miss it."

sad plače za njom a kad je izašla popljuvali su je u klasičnom revijalnom tonu. Na stranu to što je on fan alfi generalno i često je sarkastičan u tom pljuvanju, ali koliko se sjećam 159-ku je karakterizirao nešto kao njemački bmw, preteška, fali ono nešto itd...
EX: 156 1.8TS|156 1.9 JTD|164 TS|156 1.6TS|159 1.9 JTS|166 2.0TS LPG|156 2.0 JTS|147 1.6 TS

Offline chakija

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #1651 u: 12-03-2014, 13:39:17 »
sad plače za njom a kad je izašla popljuvali su je u klasičnom revijalnom tonu. Na stranu to što je on fan alfi generalno i često je sarkastičan u tom pljuvanju, ali koliko se sjećam 159-ku je karakterizirao nešto kao njemački bmw, preteška, fali ono nešto itd...
TG je u startu pogriješio jer su testirali osnovni neki model... Sive boje, 16" felge, bila je 1.9 jts ja mislim... Da su testirali 2.4 il 3.2 Ti, to bi već druga spika bila..
"There is absolutely no reason for anyone to own a Peugeot!"

"Ja po kočnici, kočnica ne radi... Ja po ručnoj, ručna ne radi... Ja u birtiju, birtija radi!!"

Bole159

• Gost
« Odgovori #1652 u: 12-03-2014, 19:03:48 »
Times Online, 2006 by Jeremy Clarckson

http://forum.alfa156.net/forum/forum_posts.asp?TID=19989

Alfa Romeo 159
By Jeremy Clarkson of The Sunday Times

You're dead meat, top gun

How many actors are there in the world? I’m counting everyone, from the “boy” in an amateur dramatic society’s performance of The Winslow Boy, to the Latvian teenager who appears only on webcams, covered in baby oil.

I’m counting people in Bollywood, people in French art house films, people at provincial Brazilian drama colleges. And if you do that, the number must be into the millions.

Some of them must be very good. It stands to reason. But they’ll never make it. The hand of fate will continue to deal them low diamonds and mid-range clubs until eventually they wind up teaching Stanislavski to self-harming inmates at Pentonville. Even those who make it to the top struggle to become Tom Cruise. The big-name star. The guarantee of bums on seats.

Take Christopher Walken as a prime example. He’s big, all right. He could get a table at the Ivy any time he wanted. And he’s also fabulously watchable. That gold watch scene in Pulp Fiction was, I think, the finest performance from any big screen actor since . . . well, ever.

But he still couldn’t fill a theatre. I mean, since Pulp Fiction he’s appeared in Kangaroo Jack, Engine Trouble, The Country Bears, Poolhall Junkies, The Affair of the Necklace, Joe Dirt, Jungle Juice, The Opportunists, Kiss Toledo Goodbye, Mousehunt and countless other movies that I can pretty much guarantee you haven’t seen. Since Top Gun, however, there isn’t a single Tom Cruise film I’ve missed. In fact there isn’t a single Tom Cruise film I don’t own on DVD. Of course Tom’s a fine actor. His performance alongside Dustin Hoffman’s twitchery in Rain Man was especially memorable. But is he better than Walken?

So it goes with all things, especially cars. Last week, after a hard day’s filming, I drove home in a new 3-series BMW. The Tom Cruise of motoring. The machine you would automatically choose if you wanted a well-made, reasonably sporty four-door saloon. And it was fine. But the next day an Alfa Romeo 159 arrived at my house. Now this is a car you would automatically not choose if you wanted a well-made, reasonably sporty four-door saloon. This is Christopher Walken.

In its long history of making cars, Alfa only rarely produces a Deer Hunter or a gold watch scene in Pulp Fiction. The vast majority of its offerings are complicated, silly and badly made. And as a result most go straight to the discount DVD bin at Blockbuster

Actually, that’s one of my less risible metaphors. Because in its long history of making cars, Alfa only rarely produces a Deer Hunter or a gold watch scene in Pulp Fiction. The vast majority of its offerings are complicated, silly and badly made. And as a result most go straight to the discount DVD bin at Blockbuster.

The thing is, though, with the exception of the simply appalling Arna, I’ve loved all Alfas. In fact I’ve argued time and again that nobody can be a petrolhead until they’ve owned one. It’s a rite of passage. Think of it as the great sex that leaves you with an embarrassing itch.

Take the old GTV6 as a prime example. I owned one once and it was a nightmare. The worst car I’ve owned. Deeply uncomfortable, spectacularly impractical and blessed with steering so heavy that navigating into a London parking space was like navigating a donkey into a budgie cage.

Then there was the complete lack of quality. Nothing worked. And when you got one thing fixed something else would break on the way home. Once it tried to murder me. The linkage from the gearlever to the rear-mounted gearbox fell off and jammed the prop shaft, causing a sound not heard on earth since Krakatoa blew up, and the rear wheels to lock.

But behind the oyster-like impregnability of its ergonomics and hidden in the sea of snot were two perfect pearls. The styling. And the howl from its V6 engine. In a tunnel, at 4000rpm, it was more sonorous than any music. It was like having your soul licked by angels.

In essence, then, Alfa has always understood what makes driving a thrill. But it has never been able to make a car. Well, not a car that a rational, normal human being might want to buy.

Think of them as underground German art films. Great for serious-minded critics but not quite in the same everyman league as BMWillis on an asteroid.

At first I thought the 159 would be more of the same. The boot release button is in the roof, just where you wouldn’t expect it to be, the electric windows have a mind of their own, and like the Fiat Grande Punto I reviewed last week, it couldn’t find or hold Radio 2. It could pick up pigs squeaking on Io, and Radio Leicester. But not Johnnie Walker.

These, however, are trivial faults. No more annoying in the big scheme of things than the iDrive in a BMW or the harsh ride you get on an Audi. Unlike Alfas of old you have to look long and hard in a 159 to find something deeply disturbing. But I found it, all right.

The greatest sensation of speed afforded to ordinary man is not on a go-kart or a rollercoaster. It comes when you’ve got the cruise control set at 70mph, the traffic in front is stopping and momentarily you can’t find the button to turn it off. In that hiccup of time it doesn’t feel like you’re doing 70mph. It feels like you’re doing three times the speed of light.

That’s why, in most cars, the cruise control “off” button is clearly visible and easy to use in a hurry. Not in the Alfa it isn’t. It looks like one of the pieces from a game of Risk and it’s mounted on a stalk just below and slightly behind the indicator.

So when the traffic ground to a halt on the M40 I bet the chap behind me was keen to know why I didn’t slow at all and then, for no obvious reason, suddenly indicated left. This, then, is proper swivel-eyed Alfa lunacy but it is the only thing in the car that’s truly wrong and there’s a simple way round the problem. Ignore it. Pretend it isn’t there.

But do not pretend the 159 isn’t there next time you want a mid-range four-door saloon because that would be a mistake. A bad one. First of all, it is exactly one million times better looking than a BMW 3-series. And with those triple headlamps, and perfect proportions, at least half a million times better looking than any rivals from Audi, Mercedes or Jaguar.

Inside, it’s even better. The driving position is spot on, the dials look like they’ve come from a Swiss watch and the quality of the leather, especially if you have it in red, gives the impression that it costs Rolls-Royce money.
But it doesn’t. A 159 Lusso, which is the luxury version, is £22,395. That’s about what BMW charges for a 320i SE, but Alfa gives you far more equipment as standard and lots more power as well. The 2.2 litre engine is a peach that just begs to be taken outside and given a damn good thrashing. Porsche engineered an exhaust rasp into the Boxster at 5000rpm to reward the sporty driver. Alfa hasn’t bothered. It just gives you a simple four-cylinder engine that, all on its own, sounds better and better until you’re up at 6500 when it sounds like a metallic werewolf.

You can pootle around slowly but somehow you tend to drive the 159 very hard and very fast. But the engine, torquey, powerful and smooth though it may be, is not the best part of this car. That accolade goes to the steering. It’s fast, sharp, more informative than the internet and more tactile than a freshly carved stone otter.

The handling is also sweet and yet the ride isn’t even slightly uncomfortable. Which means that the 159 drives and feels like no other car in its class. If you have even the faintest trace of petrol in your veins, if you are even on nodding terms with the concept of simple, good engineering, you should drive this car. Because it doesn’t matter what you have now, you’ll be smitten. I was.

This is one of those cars that’s demonstrably and appreciably better than any other mid-range four-door family saloon. And unlike any Alfa of the past, you don’t have to machete your way through a million inconveniences to find the point. This car does not hide its gold watch up its behind. It is an absolute gem

Model Alfa Romeo 159 2.2 JTS Lusso   

Engine type 2198cc, four cylinders   

Power 185bhp @ 6500rpm   

Torque 170 lb ft @ 4500rpm   

Transmission Six-speed manual   

Fuel 30.1mpg (combined cycle)   

CO² 221g/km   

Acceleration 0-62mph: 8.8sec   

Top speed 138mph   

Price £22,395   

Rating     

Verdict A cult classic that should be a blockbuster   

Taken from the times online.If there is any infringement on copyright then please remove.

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #1653 u: 12-03-2014, 19:12:59 »
ja govorim o baš epizodi iz top geara i kako su ju loše prezentirali... fifth gear se nije zajebavo nego direkt na 3.2 jts q4 sw crvena Ti ... jedina primjedba je bila na potpuno nealfističko upravljanje i volan :D
"There is absolutely no reason for anyone to own a Peugeot!"

"Ja po kočnici, kočnica ne radi... Ja po ručnoj, ručna ne radi... Ja u birtiju, birtija radi!!"

Bole159

• Gost
« Odgovori #1654 u: 12-03-2014, 19:32:58 »
Treba malo citati i novine, Top Gear je najvise zabava. James May je bio izuzetno zadovoljan koliko se secam, ali je poenta skoro svake epizode da se ne slazu oko necega, to je scenario. Isto je bilo i sa 8c, jedno je Clarkson pricao u Top Gearu, drugo na svom DVD. Jedina zamerka za volan je da nije previse komunikativan. Zaista ne znam kako se oseca na 3.2, ali na 1.9 se sve jako lepo oseti, pogotovo na 19 felnama, a volan je bas brz i direktan. Ko proba shvatice.

Offline Roko

• Ovisnik o alfistima
  • 159 Ti
    • Zadar
« Odgovori #1655 u: 12-03-2014, 20:45:32 »
Mislin da znan na sto su tu mislili .
Na samon limitu i preko , volan gubi sav otpor , i imas osjecaj kao da si na odjednom na led presa . Sa vrhovima prstiju ga se u tom trenu moze micati ...
Virujen da je jos vas to primjetilo ?
« Zadnja izmjena: 12-03-2014, 20:46:48 od Roko »
Stirling Moss: "Quite frankly, Kimi Raikkonen is the fastest driver in the world"
Ron Dennis: "Kimi is so incredibly cool that I think that aspect of his personality surpasses even Mika.
Fernando Alonso: "Spa only earns the best"

Bole159

• Gost
« Odgovori #1656 u: 12-03-2014, 20:56:08 »
Par puta jesam proklizao po kisi, nekad namerno, nekad slucajno, Mozda nisam dovoljno jako proklizavao, ali svaki put je bila dovoljna jedna korekcija volanom da se auto vrati u pravi polozaj. Plus je to sto progresivno proklizava i sto se kroz sasiju jako lepo oseti sta sledi.
Svakako ovaj auto nije zamisljen za ovakve egzibicije. Limuzina za obicnog coveka koji trazi poseban dozivljaj, nista vise, nista manje.

Offline Roko

• Ovisnik o alfistima
  • 159 Ti
    • Zadar
« Odgovori #1657 u: 12-03-2014, 21:50:27 »
Par puta jesam proklizao po kisi, nekad namerno, nekad slucajno, Mozda nisam dovoljno jako proklizavao, ali svaki put je bila dovoljna jedna korekcija volanom da se auto vrati u pravi polozaj. Plus je to sto progresivno proklizava i sto se kroz sasiju jako lepo oseti sta sledi.
Svakako ovaj auto nije zamisljen za ovakve egzibicije
. Limuzina za obicnog coveka koji trazi poseban dozivljaj, nista vise, nista manje.

100% se slazem s ovime  :ok:

Inace , u prethodnom postu sam pisa o ponasanju na suhoj cesti.
Po kisi nevolim radit egzibicije jer imam ravno 0 % samopouzdanja u kocnice.
Di je dobar asfalt i to , jos ok , ali grad i izlizan asfalt  :kosa:
ABS je preagresivan u tim situacijama i nedaj boze da trebas naglo stati , sigurno ces poljubit to zbog ceka kocis  ::) ( a i kad je kisa ,onda je vecinom u garazi  :craz )

No da se vratim na volan , koliko god se njima to mozda nije svidilo , meni je i vise nego korisno pri voznji .
Tocno  znas da si blizu limita ,i da nema smisla vise stiskat jer ces inace samo pocet hvatat nos..   :laugh:

« Zadnja izmjena: 12-03-2014, 21:54:32 od Roko »
Stirling Moss: "Quite frankly, Kimi Raikkonen is the fastest driver in the world"
Ron Dennis: "Kimi is so incredibly cool that I think that aspect of his personality surpasses even Mika.

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #1658 u: 12-03-2014, 21:58:57 »
100% se slazem s ovime  :ok:

Inace , u prethodnom postu sam pisa o ponasanju na suhoj cesti.
Po kisi nevolim radit egzibicije jer imam ravno 0 % samopouzdanja u kocnice.
Di je dobar asfalt i to , jos ok , ali grad i izlizan asfalt  :kosa:
ABS je preagresivan u tim situacijama i nedaj boze da trebas naglo stati , sigurno ces poljubit to zbog ceka kocis  ::) ( a i kad je kisa ,onda je vecinom u garazi  :craz )

No da se vratim na volan , koliko god se njima to mozda nije svidilo , meni je i vise nego korisno pri voznji .
Tocno  znas da si blizu limita ,i da nema smisla vise stiskat jer ces inace samo pocet hvatat nos..   :laugh:

meni se to ne događa sa kočenjem  :?:
Nije bolest sve što boli

Offline Alfista145

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 1.6 TS 2001 - Volvo V60 RD4 2018
    • Istra
« Odgovori #1659 u: 12-03-2014, 22:01:52 »
Mozda su mu gume u klincu  :hap: :craz
Alfa u srcu, Volvo u garazi.

Offline Roko

• Ovisnik o alfistima
  • 159 Ti
    • Zadar
« Odgovori #1660 u: 12-03-2014, 22:03:00 »
meni se to ne događa sa kočenjem  :?:

Dodji na dalmatinski "asfalt"   :grinning-smiley-039:

@edit

Po zagrebu san se par puta vozia po kisi ... Pa onako asfalt ne drzi ni po suhome u zadru  :o000:
« Zadnja izmjena: 12-03-2014, 22:06:37 od Roko »

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #1661 u: 12-03-2014, 22:05:49 »
Dodji na dalmatinski "asfalt"   :grinning-smiley-039:

bio ljetos u zadru i baš sam na par mjesta imao potrebe jače kočiti i stao maltene u mjestu, split isto nisam primjetio nigdje, a ledenih cesta ima svugdje, kod nas znam za par dionica isto gdje je kao led u sred ljeta sa najboljim gumama  :da:
Nije bolest sve što boli

Offline Roko

• Ovisnik o alfistima
  • 159 Ti
    • Zadar
« Odgovori #1662 u: 12-03-2014, 22:15:52 »
bio ljetos u zadru i baš sam na par mjesta imao potrebe jače kočiti i stao maltene u mjestu, split isto nisam primjetio nigdje, a ledenih cesta ima svugdje, kod nas znam za par dionica isto gdje je kao led u sred ljeta sa najboljim gumama  :da:

:ok:
Nemoj se drugi put previse zalijetati po zadru  :hehe: :hehe: ,da ne bude da ti nisan reka  :hap:
Morat cu sutra djir na bicikli pa da slikam kako su nedavno asfaltirali jednu dionicu u gradu . Ima bijelih puteva koji su ugodniji za voznju nego ono   :mad:

Offline Bavarac

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 GTA, 155 1.8 TS 16V S
    • Zadar
« Odgovori #1663 u: 12-03-2014, 23:21:37 »

:ok:
Nemoj se drugi put previse zalijetati po zadru  :hehe: :hehe: ,da ne bude da ti nisan reka  :hap:
Morat cu sutra djir na bicikli pa da slikam kako su nedavno asfaltirali jednu dionicu u gradu . Ima bijelih puteva koji su ugodniji za voznju nego ono   :mad:
Da. Ceste su nam propale skroz a ne ulaze se u njih nista. Katastrofa.
Viva Italia

Offline TOMMY_BOY

• Ovisnik o alfistima
  • 147 1.9 8v GTB2256v
    • Croatia Križevci
« Odgovori #1664 u: 17-03-2014, 18:44:57 »
 :love3:

Offline evo_mene_opet

• Na probi
  • *
    • Split
« Odgovori #1665 u: 17-03-2014, 23:14:52 »
 :love3: :icon_2: najbolja kombinacija

Anton

• Gost
« Odgovori #1666 u: 18-03-2014, 08:37:01 »
Mislin da znan na sto su tu mislili .
Na samon limitu i preko , volan gubi sav otpor , i imas osjecaj kao da si na odjednom na led presa . Sa vrhovima prstiju ga se u tom trenu moze micati ...
Virujen da je jos vas to primjetilo ?

U tome je poanta... Volan ti daje povratnu informaciju koliko gripa imas pod kotacima.
Ovo sto si naveo je karakteristika komunikativnog volana i to je dobra stvar.
Dakle imas direktni volan koji ne prenosi podrhtavanja i udarce ( za razliku od 156 ) a prenosi tocne informacije koje trebas...

Inace 159 ima toliko gripa na prednjoj osovini ( a moja je na 16 cola ) da nos proklize iskljucivo ako provociras ili imas neadekvatne gume! Ja sam znao voziti 100/120 kmh po zavojima starom rijeckom cestom sa 3 ljudi u autu da nitko nije ni skuzio koliko se brzo vozimo...

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #1667 u: 18-03-2014, 11:18:50 »
U tome je poanta... Volan ti daje povratnu informaciju koliko gripa imas pod kotacima.
Dakle imas direktni volan koji ne prenosi podrhtavanja i udarce ( za razliku od 156 ) a prenosi tocne informacije koje trebas...

Inace 159 ima toliko gripa na prednjoj osovini ( a moja je na 16 cola ) da nos proklize iskljucivo ako provociras ili imas neadekvatne gume! Ja sam znao voziti 100/120 kmh po zavojima starom rijeckom cestom sa 3 ljudi u autu da nitko nije ni skuzio koliko se brzo vozimo...

:good post
Nije bolest sve što boli

Offline Roko

• Ovisnik o alfistima
  • 159 Ti
    • Zadar
« Odgovori #1668 u: 18-03-2014, 18:34:12 »

:da: ,  zato mi i nije u potpunosti jasno zasto su kritizirali volan .
Ali dobro ,opcenito se svi volani danas kritiziraju ,jer porsche je tu postavia visok standard,
Dok ne probamo porschea po zavojima mozemo samo nagadjati  :craz
« Zadnja izmjena: 18-03-2014, 18:35:41 od Roko »

Anton

• Gost
« Odgovori #1669 u: 18-03-2014, 18:57:30 »
Elektricni servo volani su losi...
Ali alfa, po meni jos nije imala los volan. Odlicne i prosjecne...

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #1670 u: 18-03-2014, 19:52:18 »
:da: ,  zato mi i nije u potpunosti jasno zasto su kritizirali volan .
Ali dobro ,opcenito se svi volani danas kritiziraju ,jer porsche je tu postavia visok standard,
Dok ne probamo porschea po zavojima mozemo samo nagadjati  :craz

ma ne vjerujem mislim da je to uisto kao i das auto fora
Nije bolest sve što boli

James Hunt

• Gost
« Odgovori #1671 u: 04-04-2014, 18:05:45 »
Pozdravljam...bio sam davno član prije 10-ak godina kada sam uzimao 156-icu, pa sad kad razmišljam o 159-ki, eto me opet (znam, nije u redu - ali nema se vremena biti po forumima).

Dakle moje pitanje je - kakav je to 1.75 Turbo benzisnski motor pobogu u 159-ki?
Uvjeren san bio i živio u neznanju da postoje 1.9, 2.2 i 3.2 V6 benzinski i 1.9 i 2.4 dizelski...otkud sad taj fantastični turbo oko kojeg mi je zaigralo srce?
Ne volim (blago rečeno) dizelske motore i cijelo vrijeme mi je u podsvijesti 2.2 JTS model, ali nisam nešto presretan sa tim paketom (na papiru), ovaj 1.75 TBI mi se čini kao luda stvar. Kad je to izašlo dobri ljudi?

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #1672 u: 04-04-2014, 18:09:11 »
Izasao je tamo negdje 2009/10, ali u RH nije zazivio.

Inace motor kao i u Giulietti QV, samo sa 200KS.

James Hunt

• Gost
« Odgovori #1673 u: 04-04-2014, 18:13:30 »
Izasao je tamo negdje 2009/10, ali u RH nije zazivio.

Inace motor kao i u Giulietti QV, samo sa 200KS.
Znači nije ga bilo službeno u ponudi na našem tržištu? Zakaj?
Mislim, nije jiti bitno, planiram tama 3-4 godine staru 159-ku, sad smo u EU, široko nam polje...samo treba ekspediciju organizirati  :craz

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #1674 u: 04-04-2014, 18:35:51 »
Koliko sam ja upucen, ne. Mozda je bilo tamo pri samom kraju 11/12, al tad se valjda nije ni prodala nijedna 159-ka.

Slicno je kao i sa 2.0JTDm, jako su rijetke kod nas.

Offline TOMMY_BOY

• Ovisnik o alfistima
  • 147 1.9 8v GTB2256v
    • Croatia Križevci
« Odgovori #1675 u: 05-04-2014, 10:04:24 »

« Zadnja izmjena: 05-04-2014, 10:37:58 od TOMMY_BOY »

Offline Alfista145

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima