18-08-2026, 21:39:26

Autor Tema: Alfa 159  (Posjeta: 443453 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dugixy1

• Trade Count: (+2)
  • Starosjedioc
  • Spol: Muški
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb
Odg: Alfa 159
« Odgovori #1050 u: 25-11-2012, 22:45:09 »
o pa hvala ti frende :ok:...ako budem usput negdje posaljem ti poruku...evo sad sam recimo prije mjesec dana radio servis na 60000 km ali kod prijatelja mehanicara pa nisam nista biljezio na kompjuteru...ne znam da li auto sam prepozna recimo izmjenu ulja, filtera goriva itd ili se to ručno mora ukucati kao interval?

ja nisam stručan ali kad uđem sa dijagnostikom npr piše broj izmjena ulja 3 , da li on to sam registrira ili dok je bio u auto kući pod garancijom na servisu, pa su oni unosili ne znam . nemam ja to dugo, najviše sam uzimao zbog dpf-a da vidim stanje, i grešaka ako koja bude da vidim o čemu se radi i da mogu obrisati greške. za filtere goriva ne znam. ako dođeš gledačemo pa pokušati odgonetnuti ili lako snimimo
pa pokažeš sliku nekome tko razumije sve stavke i neka ti ih protumaći. ima tamo mnogo stavki .

možeš pitati i tamo kod sebe, svi bi trebali imati dijagnostiku i to nikako ne bi smjelo biti skupo.
ili kod mene samo obavezno da mi javiš unaprijed jer mi je program kod brata na laptopu, moj se pokvario.
tako da samo uzmem dan prije od njega.

Online alfos

• Trade Count: (0)
  • Sa stažom
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
« Odgovori #1051 u: 26-11-2012, 22:00:41 »
 :ok: :mah:

Anton

• Gost
« Odgovori #1052 u: 26-11-2012, 22:13:13 »
Samo da se pohvalim  :redf:
Uspio sam po prvi put izgubit 159-tku u zavoju na par sekundi... I dokazano nemam ESP...  :hap:

Prica ide ovako, stara cesta Rijeka - Delnice predio gornje Jelenje, 20,00h navecer, mokra cesta, 6 stupnjeva temperatura, odlicne LJETNE Michelin HP premacy ( dot 2011  mesa ko u prici )

dvije ravnice od kilometar izmedu njih blagi zavoj, peta-sesta, 140 km/h... Ulazim u ostri desni, vratim u 5-tu i prikocim pred zavoj... ( nedovoljno prikocim ) i odeeeeee prvi kraj za pol metra van, ja dodam gasa ( nicht bremzen ) i proklize i zadnji, auto se poravna i ja ko Sainz izletim iz zavoja, bez posljedica i proklizavanja nasavljam dalje...

FKT nisam neki trkac, ( kao neki kolege ovjde na forumu ) ali s ovim auto to svatko moze biti... Kad prede granicu pranjanja, prica kroz volan i karoseriju sve sta radi i ako imas mrvu intuicije, hvatas ga bez "jebemti"  :ok: :love:
Jedva cekam snijeg...
« Zadnja izmjena: 26-11-2012, 22:14:06 od Anton »

Offline dugixy1

• Starosjedioc
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb
« Odgovori #1053 u: 26-11-2012, 22:44:35 »
Uspio sam po prvi put izgubit 159-tku u zavoju na par sekundi... I dokazano nemam ESP...  :hap:

Prica ide ovako, stara cesta Rijeka - Delnice predio gornje Jelenje, 20,00h navecer, mokra cesta, 6 stupnjeva temperatura, odlicne LJETNE Michelin HP premacy ( dot 2011  mesa ko u prici )

dvije ravnice od kilometar izmedu njih blagi zavoj, peta-sesta, 140 km/h... Ulazim u ostri desni, vratim u 5-tu i prikocim pred zavoj... ( nedovoljno prikocim ) i odeeeeee prvi kraj za pol metra van, ja dodam gasa ( nicht bremzen ) i proklize i zadnji, auto se poravna i ja ko Sainz izletim iz zavoja, bez posljedica i proklizavanja nasavljam dalje...

FKT nisam neki trkac, ( kao neki kolege ovjde na forumu ) ali s ovim auto to svatko moze biti... Kad prede granicu pranjanja, prica kroz volan i karoseriju sve sta radi i ako imas mrvu intuicije, hvatas ga bez "jebemti"  :ok: :love:
Jedva cekam snijeg...

od danas se mjenja budučnost i zapisi u knjigama, :grinning-smiley-043:
glasiće ovako:

Citat:
i Sainz doda gas ( nicht bremzen ) i proklize i zadnji, auto se poravna i on kao Anton izleti iz zavoja, bez posljedica i proklizavanja te nastavi dalje...

:drive: :clap:
« Zadnja izmjena: 26-11-2012, 22:47:51 od dugixy1 »

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #1054 u: 26-11-2012, 23:00:52 »

Jedva cekam snijeg...

tako ti je to kad vjeruješ našoj knjižici  :craz

inače 159 je super i bez toga a sa esp i tim čudima moraš biti žešći frajer da to slupaš :hehe:
Nije bolest sve što boli

Offline Božen

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • St_Q4 2021. Giulietta 1.6 1982. Giulietta 1.6 2014
    • Split
« Odgovori #1055 u: 26-11-2012, 23:07:04 »

Jedva cekam snijeg...

S obzirom na dimenzije i težinu, mene je oduševila. Samo nove zimske gume i  :wz

"Some cars take your breath away"

33QO

• Gost
« Odgovori #1056 u: 26-11-2012, 23:32:45 »

Ja kroz sve ovo na Kupresu sa samo prednje dvije zimske  :craz

Offline dugixy1

• Starosjedioc
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb
« Odgovori #1057 u: 27-11-2012, 00:03:12 »
Ja kroz sve ovo na Kupresu sa samo prednje dvije zimske  (Image removed from quote.)

(Image removed from quote.)

kako ti se ponašao auto, je li ti bježao zadnji kraj, neka razlika naspram sve 4 zimske ?

Online kizo

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
    • Zagreb
« Odgovori #1058 u: 27-11-2012, 05:06:45 »
nemama 159 ali jednog dana se nadam da budem, imam lanciu lybru 2.4 jtd i samo prednje zimske i na snijegu svako malo esp se pali da ispravlja auto

33QO

• Gost
« Odgovori #1059 u: 27-11-2012, 07:17:24 »
kako ti se ponašao auto, je li ti bježao zadnji kraj, neka razlika naspram sve 4 zimske ?

Obzirom da su mi to prve zimske u životu, ne znam razliku  :craz   Osjetio bih tu i tamo da malo cimne, ali budući da na snijegu imam vrlo malo iskustva, vozio sam opreznije.

Offline Božen

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • St_Q4 2021. Giulietta 1.6 1982. Giulietta 1.6 2014
    • Split
« Odgovori #1060 u: 27-11-2012, 08:28:49 »

Na ljetnim (skoro novim) gumama je bio neupotrebljiv. Niti možeš krenit, niti se zaustavit.
Al' zato sa zimskima  :wz  :drive:

Vjerojatno se može dobro vozit i samo sa prednjim zimskim, ali ...

"Some cars take your breath away"

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #1061 u: 27-11-2012, 09:33:38 »
Na ljetnim (skoro novim) gumama je bio neupotrebljiv. Niti možeš krenit, niti se zaustavit.
Al' zato sa zimskima  :wz  :drive:

Vjerojatno se može dobro vozit i samo sa prednjim zimskim, ali ...

Samo da napomenem što sigurno znam: nikako nemojte stavljati zimske gume samo na prednje (pogonske ) kotače :ne:. Uvijek sve 4 zimske :drive:. Za stabilnost vozila u zavojima presudna je zadnja osovina, znači stražnje zimske gume.

33QO

• Gost
« Odgovori #1062 u: 27-11-2012, 09:35:02 »

Je, u pravu si! Stavio je Viktor nedavno jedan filmić na tu temu.

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #1063 u: 27-11-2012, 09:40:41 »
Ni ja na mojoj 159  nemam ESP i auto se ponaša odlično i bez njega , naravno na suhom ili mokrom. Ali na snijegu bez stražnjih zimskih , ne spašava te više ništa, kao ni u jednom autu. Zadnji kraj mora slijediti prednji , znači da ima gripa, a to na snijegu mogu jedino zimske gume. U protivnom , kanal ne gine  :henker:

Offline dugixy1

• Starosjedioc
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb
« Odgovori #1064 u: 27-11-2012, 12:48:18 »

Pogledajte ovaj savjet kod vulkanizera Lašiča, to mi nije malo jasno, toliko valjda razumijem slovenski

pod stavkom Nakup dveh pnevmatik

Citat:
Kadar kupite samo dve pnevmatiki jih nujno namestite na zadnjo os, ne glede na pogon vašega avtomobila.

Znaći ako se kupe 2 gume, staviti ih na zadnji kraj, bez obzira gdje je pogon na autu :?:

može netko pojasniti

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #1065 u: 27-11-2012, 13:04:45 »

Pogledajte ovaj savjet kod vulkanizera Lašiča, to mi nije malo jasno, toliko valjda razumijem slovenski

pod stavkom Nakup dveh pnevmatik

Znaći ako se kupe 2 gume, staviti ih na zadnji kraj, bez obzira gdje je pogon na autu :?:

može netko pojasniti

to jedino vazi ako imas lance na pogonskim kotacima i znas da ce bit stalno snjega, pa onda stavis samo zimske iza, al inace totalna glupost sto su napisali ..
:Horse: :mehanic

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #1066 u: 27-11-2012, 13:50:17 »
dečki pogledajte što sam napisao na zadnja 2 posta ovdje. Ne tvrdim nešto ako nisam siguran , zadnja osovina drži auto kroz zavoj, zato zimske i nazad obavezno  :drive:

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #1067 u: 27-11-2012, 13:54:06 »
dečki pogledajte što sam napisao na zadnja 2 posta ovdje. Ne tvrdim nešto ako nisam siguran , zadnja osovina drži auto kroz zavoj, zato zimske i nazad obavezno  :drive:

aj mi onda sam reci kak ces krenit sa ljetnim gumama  :?: :?:
skrenit u zavoj kada plastika na prednjim pocne sam proklizavat, a nos prestat pratit zavoj  :?: :?:
kako lupit kontru i stisnit gas da ga izvuces  :?: :?:
kako se zaustavit kada  je potrebno  :?: :?:

zadnji kraj uvijek mos kontrolirat, sa rucnom ili cimanjem volana, ako pogonski kotaci tj. prednji  imaju gripa tj. zimske gume  i mogu povuc, al sa ljetnim zaboravi na voznju po snjegu .. 
« Zadnja izmjena: 27-11-2012, 13:56:08 od mrcina »

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #1068 u: 27-11-2012, 14:04:42 »
aj mi onda sam reci kak ces krenit sa ljetnim gumama  :?: :?:
skrenit u zavoj kada plastika na prednjim pocne sam proklizavat, a nos prestat pratit zavoj  :?: :?:
kako lupit kontru i stisnit gas da ga izvuces  :?: :?:
kako se zaustavit kada  je potrebno  :?: :?:

zadnji kraj uvijek mos kontrolirat, sa rucnom ili cimanjem volana, ako pogonski kotaci tj. prednji  imaju gripa tj. zimske gume  i mogu povuc, al sa ljetnim zaboravi na voznju po snjegu ..

Teško je krenuti s ljetnima na snijegu i podupravljat će prednji kraj u zavoju. To ne jasno. Ali kad se to dogodi puštaš gas i volanom korigiraš pravac.

Ja govorim da je opasnije na snijegu imati nazad ljetne gume jer ćeš u zavoju pri većoj brzini izgubiti zadnji kraj i početi se okretati oko svoje osi. Tu nikakva korekcija volanom, gas i sl. ne pomaže, ti si u kanalu tada....

E da kolega, reci mi kad već polemiziramo, jesu li tvoji pragovi isti kao na TI modelu?  :icon_question: :thanks
« Zadnja izmjena: 27-11-2012, 14:05:34 od AriVatanen »

Offline dugixy1

• Starosjedioc
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb
« Odgovori #1069 u: 27-11-2012, 14:23:09 »

danko mi je pričao na jednom bivšem autu je stavio napred zimske, pozadi ljetne i sa polaganom vožnjom samo ga je zanjelo i zadnji kraj otišao napred i okrenuo se ili završio kraj ceste. on će bolje znat objasniti.
kad sam ga jednom pitao da stavim samo 2 zimske napred me je savjetovao da ne, obavezno sve 4 zimske i
tad ispričao doživljaj.

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #1070 u: 27-11-2012, 14:25:30 »
Teško je krenuti s ljetnima na snijegu i podupravljat će prednji kraj u zavoju. To ne jasno. Ali kad se to dogodi puštaš gas i volanom korigiraš pravac.
Ja govorim da je opasnije na snijegu imati nazad ljetne gume jer ćeš u zavoju pri većoj brzini izgubiti zadnji kraj i početi se okretati oko svoje osi. Tu nikakva korekcija volanom, gas i sl. ne pomaže, ti si u kanalu tada....

a neznam ja ima malo drugacija iskustva,  i nikada nebi stavio iza zimske, a napred ljetne..
 probaj ove zime na poligonu se igrat sa gumam i vidi sta je sigurnije ak treba i cunjeve cemo nabavit  :hehe: :hehe:

E da kolega, reci mi kad već polemiziramo, jesu li tvoji pragovi isti kao na TI modelu?  :icon_question: :thanks

:da:  trebali bi bit isti, po izgledu jesu

jel se trebam pazit da mi nebi nestali  :?:funny: :funny:

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #1071 u: 27-11-2012, 14:34:10 »

Jedva cekam snijeg...

Pa manje/više je jednako i na 156, ako podupravlja (a to stvarno moraš pretjerati) oduzmeš gas, malo korigiraš volanom i ona je natrag na putanji.

Što nije ni čudno jer je ovjes na 156/159 podjednako koncipiran (jedino je na 159 nešto izveden nešto kvalitetnije a šasija je čvršća).

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #1072 u: 27-11-2012, 14:35:12 »

danko mi je pričao na jednom bivšem autu je stavio napred zimske, pozadi ljetne i sa polaganom vožnjom samo ga je zanjelo i zadnji kraj otišao napred i okrenuo se ili završio kraj ceste. on će bolje znat objasniti.
kad sam ga jednom pitao da stavim samo 2 zimske napred me je savjetovao da ne, obavezno sve 4 zimske i
tad ispričao doživljaj.

Zna čovjek  :grinning-smiley-043:

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #1073 u: 27-11-2012, 14:44:11 »
a neznam ja ima malo drugacija iskustva,  i nikada nebi stavio iza zimske, a napred ljetne..
 probaj ove zime na poligonu se igrat sa gumam i vidi sta je sigurnije ak treba i cunjeve cemo nabavit  :hehe: :hehe:

:da:  trebali bi bit isti, po izgledu jesu

jel se trebam pazit da mi nebi nestali  :?:funny: :funny:

isprobano na snijegu, pa na poligonu kad sam polagao tečaj sigurne vožnje. Na ovom linku je video koji možeš otvoriti:
http://www.oryx-sigurnavoznja.hr/

sve na tom videu smo vježbali cijeli dan i zato ti kažem da ne pričam bezveze  :mahm

a ne trebaš  paziti na pragove, ja bih bio prvi osumnjičeni da nestanu  :violent-smiley-043:

Offline dugixy1

• Starosjedioc
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb
« Odgovori #1074 u: 27-11-2012, 19:40:14 »

odlična stvar, voziš u svome autu? jel instruktor kraj tebe , jel ima instruktorica  :love:

jel si prošao sve tipove vožnje ? ovo je odlična stvar za dobro upoznati mogučnosti svog auta , nadam se da su prevrtanja svedena na minimum po poligonu.

bumo popričali kad se vidimo da te ne udavim sad  :mah:

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #1075 u: 27-11-2012, 22:02:37 »
isprobano na snijegu, pa na poligonu kad sam polagao tečaj sigurne vožnje. Na ovom linku je video koji možeš otvoriti:
http://www.oryx-sigurnavoznja.hr/

sve na tom videu smo vježbali cijeli dan i zato ti kažem da ne pričam bezveze  :mahm

a ne trebaš  paziti na pragove, ja bih bio prvi osumnjičeni da nestanu  :violent-smiley-043:

nije ovo losa stvar malo se zabavljat sa autom tako  :craz :craz

ma nebi  :song: vec bi ja nasao druge da meni nestanu  :hehe:

Offline __Goran__

• Učim polako
    • Zagreb
« Odgovori #1076 u: 28-11-2012, 08:22:35 »
Na temu proklizavanja :) Meni prekjučer direktorica dala Insigniju da odem kod bilježnika, reko idem poprečke poznatim rutama. I sad ima jedna šikana koju s Alfom pređem u jednom šusu, s jednom rukom na volanu, dok s drugom čačkam uho. I meni pobježe zadnji kraj do pol ceste :) Trga se đubre lijevo-desno. Ispravio nekak auto, bacio ga iz pete u treću i tuta forza. Zaboravio da sam u Opelu :D
Drive it like you stole it

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #1077 u: 28-11-2012, 10:45:46 »
Na temu proklizavanja :) Meni prekjučer direktorica dala Insigniju da odem kod bilježnika, reko idem poprečke poznatim rutama. I sad ima jedna šikana koju s Alfom pređem u jednom šusu, s jednom rukom na volanu, dok s drugom čačkam uho. I meni pobježe zadnji kraj do pol ceste :) Trga se đubre lijevo-desno. Ispravio nekak auto, bacio ga iz pete u treću i tuta forza. Zaboravio da sam u Opelu :D

"pobježe zadnji kraj" .....a da je bio snijeg...

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #1078 u: 28-11-2012, 10:47:49 »

odlična stvar, voziš u svome autu? jel instruktor kraj tebe , jel ima instruktorica  :love:

jel si prošao sve tipove vožnje ? ovo je odlična stvar za dobro upoznati mogučnosti svog auta , nadam se da su prevrtanja svedena na minimum po poligonu.

bumo popričali kad se vidimo da te ne udavim sad  :mah:

Vozili smo svi u svojim autima. Instruktor prvo usmeno sve objasni, demonstrira u svom autu i onda svi vježbamo nekoliko puta. Prevrtanja nisu moguća, jer je podloga kliska kao led, samo se okrećeš i kliziš....sve je savršeno sigurno

Anton

• Gost
« Odgovori #1079 u: 28-11-2012, 12:48:05 »
Ekipa, kaj s ovim "grubim" saltanjem...
Kaze seb da je to normalno, da je GM getriba gruba...
Jel tko podmazivao sajle? Cujem da se i to radilo...?