11-06-2026, 01:31:51

Autor Tema: Fiat Bravo 1.4 M-jet 2007 - poklopac ventila  (Posjeta: 396 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline balaclava

• Trade Count: (0)
  • Učim polako
  • Spol: Muški
    • Meleda
Fiat Bravo 1.4 M-jet 2007 - poklopac ventila
« u: 20-12-2025, 13:55:08 »
Mijenjana bobina na cy 4, 2 puta u dva mjeseca. + Izbacivalo gresku senzora rashladne, kontam mozda pregrijava nekako ( iako znam da nema veze s termostatom) , promjenio njega. Bijeli dim samo kada se dodava gas nakon kocenja motorom, nije stalan. Ne trosi rashladnu i nema ulja u njoj, a i ne dimi stalo, pa sam iskljucio brtvu glave. Kabeli ok na rampi i dalje, nisu popucani nigdje, Boschove bobine, sve svijece nove i odgovarajuce toplinske vrijednosti.

Ima bit da pusta ulje na brtvi poklopca, topi svijecu i izgara bobina ( ima ulja do nekih 3 cm visine lulice, taman gdje sjeda poklopac, a i vidi se trag ulja na spoju.

Sad… problem je sa poklopcem.

U manualu stoji da bi trebali biti zategnuti na 10nm vise manje ; polomio sam dva ribea na ruke ( jedan na duzu 1/2 polugu i jedan na malu 1/4 polugu ), pokusao grijati aluminij ( gdje mogu pristupit lampon  izvanka( sve 4 vide dole, sigurno zgrijem jer krene dim iznutra ),aku udarnim malo desno ljevo odmah…natapao sarafe wd-om ( iako znam da nece puno pomoci ), udarao cekicem preko kacavide… nista, niti jedan od 10 komada nece pustit.

Opcije prije borera ?

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
Odg: Fiat Bravo 1.4 M-jet 2007 - poklopac ventila
« Odgovori #1 u: 20-12-2025, 14:00:40 »
Mijenjana bobina na cy 4, 2 puta u dva mjeseca. + Izbacivalo gresku senzora rashladne, kontam mozda pregrijava nekako ( iako znam da nema veze s termostatom) , promjenio njega. Bijeli dim samo kada se dodava gas nakon kocenja motorom, nije stalan. Ne trosi rashladnu i nema ulja u njoj, a i ne dimi stalo, pa sam iskljucio brtvu glave. Kabeli ok na rampi i dalje, nisu popucani nigdje, Boschove bobine, sve svijece nove i odgovarajuce toplinske vrijednosti.

Ima bit da pusta ulje na brtvi poklopca, topi svijecu i izgara bobina ( ima ulja do nekih 3 cm visine lulice, taman gdje sjeda poklopac, a i vidi se trag ulja na spoju.

Sad… problem je sa poklopcem.

U manualu stoji da bi trebali biti zategnuti na 10nm vise manje ; polomio sam dva ribea na ruke ( jedan na duzu 1/2 polugu i jedan na malu 1/4 polugu ), pokusao grijati aluminij ( gdje mogu pristupit lampon  izvanka( sve 4 vide dole, sigurno zgrijem jer krene dim iznutra ),aku udarnim malo desno ljevo odmah…natapao sarafe wd-om ( iako znam da nece puno pomoci ), udarao cekicem preko kacavide… nista, niti jedan od 10 komada nece pustit.

Opcije prije borera ?
To mi zvuci kao da je netko to pištoljem sastavio nekad nazad. Nažalost osim nekog natapanja probaj pokrenuti sa onim alatom sto gore udaris cekicom on dolje zakrene. Ako ni to ne upali borer is a friend.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Nije bolest sve što boli

Offline Mike20

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #2 u: 20-12-2025, 14:39:38 »
Pa normalno da ti ne radi dobro kad imaš svječice na m-jetu :smijeh
Novi senzor me znači da je dobar.
Bijeli dim je nesagorjela smjesa ako se ne varam, očito od svječice koja ne radi
Aftermarket Bosch zna biti smeće, bolje uzet NGK ako ima

Offline balaclava

• Učim polako
    • Meleda
« Odgovori #3 u: 20-12-2025, 14:54:02 »
Pa normalno da ti ne radi dobro kad imaš svječice na m-jetu :smijeh
Novi senzor me znači da je dobar.
Bijeli dim je nesagorjela smjesa ako se ne varam, očito od svječice koja ne radi
Aftermarket Bosch zna biti smeće, bolje uzet NGK ako ima

Edit :
Da, moja greska, dobio sam ovog fiata pod racun za Abrtha 595 Torusima, nekako sam siguran da je M-jet, vjerovatmo jer sam previse googlo ovaj problem  :) sorry …

Ma ispitan je novi senzor, spojeno na dijagnostiku, na grafu lijepo dize temp ( na pokazivacu krece tek od 50°) , otpor u toleranciji.

A to za Bosch, da. Pitao sam par ljudi sta radi Fiat i rekli su da je ovo sta Slovenija radi sranje, ali sam prebacio sa cy1 Bosch sta je njemacka radila, i opet riknulo

« Zadnja izmjena: 20-12-2025, 15:00:20 od balaclava »

Offline balaclava

• Učim polako
    • Meleda
« Odgovori #4 u: 20-12-2025, 15:10:42 »
To mi zvuci kao da je netko to pištoljem sastavio nekad nazad. Nažalost osim nekog natapanja probaj pokrenuti sa onim alatom sto gore udaris cekicom on dolje zakrene. Ako ni to ne upali borer is a friend.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Vidi se da je radena distibucija, vjerovatno su na brzinu lupili pistoljem. Pokusat cu natopit black magicom par puta pa udarnim, ali da, ima bit da ce trebati borer. Samo gledam jeli netko uspio drugacije :)