11-08-2026, 16:14:06

Autor Tema: Giulietta lijevi motorić za grijanje  (Posjeta: 654 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline hrc

• Trade Count: (0)
  • Sa stažom
  • Spol: Muški
  • Mi ne pijemo
    • ZG
Giulietta lijevi motorić za grijanje
« u: 30-11-2025, 14:27:54 »
Pozz,

Imam problem sa motorićem grijanja na vozačkoj strani. Pristup je nemoguć pa sam ga na silu skinuo, tj jedan vijak se da skinut drugi ne. U njemu su se raspale bakrene ruke koje biljeze polozaj. To nije najveći problem jer se motorić da kupiti novi. problem je u tome sto osovina koja ulazi u kutiju ventilacije ima graničnik i on je puknuo. Do toga se nemoze doci jer smeta neka aluminijska greda koja valjda drzi cijelu armaturu. Neki talijan je to isfleksao pa je dobio pristup i kaze da je to jedini način.

Jel netko mijenjao taj motorić ikada i jel netko skidao armaturu ikada?

Suvozački nije problem, do njega se može doći.

« Zadnja izmjena: 30-11-2025, 14:29:32 od hrc »

Offline Mike20

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
Odg: Giulietta lijevi motorić za grijanje
« Odgovori #1 u: 01-12-2025, 11:31:06 »
Ili ilzrežeš taj dio ili skidaš armaturu, nema tu mudrosti.
Isto je na Bravu 2, i Delti 3
Kad skineš, zamijeniš sve motoriće i onda si miran.

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #2 u: 14-12-2025, 17:41:19 »
OK to onda moram sa nekim malim dremelom sa malom sajbicom jer fleksom nemožes pristupiti. Uspio sam probušiti rupu u tom aluminiju pa sa dugačkim imbusom malo otvoriti grijanje da mogu zimu preživjeti. Na proljeće bum se stim pozabavio.

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #3 u: 19-12-2025, 15:29:36 »
Evo znači nešto sam i napravio. Probao sam prvo rješenje za 0eura.
Napravio sam bakrene listiće i zalemio ih na osovinu motora, te sam napravio graničnik na osovini koja ulazi u kutiju ventilacije.
Puknuće graničnika i je uzrok trganja listića u motoru jer je napravio puni krug i listići su pali sa tiskane ploče. Kad opet dođu do tiskane ploče zapnu i  strgaju se. Nakon toga centrala više nezna koji je položaj.

Ovo je važno kad se kupi motoric, ni slučajno ga nesmijes probati ustekati da vidiš jel radi. Obavezno ga namontirati na kutiju i tek onda spojiti konektor, jer će inace provrtiti i polomiti listiće.

Sve sam nazad smontirao I probao samodijagnozu koja je pokazala 01, znači dobro je.

Probam grijanje, hlađenje na AUTO sve se čini dobro ali na LO ne zatvara grijanje do kraja. Očito nisam pogodio dužinu listića pa centrala misli da je motoric zatvorio grijanje. Puše hladno ali ne ledeno.
Do proljeca će biti dobro a motoric ću morat izgleda kupiti.

Ovako izgleda pristup.

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #4 u: 19-12-2025, 17:16:04 »
Motorić prevrti osovinu i slomi graničnike samo zato jer se na potenciometru u njemu istroše staze, pošto preko njega "zna" položaj klapne, zato ga počne vrtiti puni krug.
Motorić u biti se da reparirati zamjenom tih potenciometara jer osim njega, to je čisti mehanički dio, ako se nisu podrobili zupčanici prijenosa

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #5 u: 19-12-2025, 17:26:34 »
Meni su staze ko nove, a provrtit ce i novi motor ako ga nesto ne zaustavi. Probao sam malo pruziti otpor rukom dok se vrti i motor se zaustavi. Staze su pol kruga a ventilacija se okrece 45 stupnjeva od granicnika do granicnika. Uopce mu netreba cijeli raspon. Prilikom kalibracije on ocito pamti ili uspoređuje otpore koje stvara staza. Unimerom sam provjerio i stvarno radi kao potenciometar a u krajnjim polozajima propusta skroz. No granicnik ne dozvoljava da fizicki dode u te polozaje. Osim ako pukne granicnik

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #6 u: 20-12-2025, 08:46:32 »
Vjerojatno i sam ECU klime mjeri struju koja prolazi kroz motorić, pa porastom struje ga isključi, al očito prekasno.
Al zato kalibracija bi to morala poštelati