12-06-2026, 23:15:29

Autor Tema: Brake by wire sistem  (Posjeta: 1650 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline SiKe_145

• Trade Count: (+1)
  • Pripravnik
  • **
  • Spol: Muški
  • AR 145 1.4TS & 156SW JTD
    • Vinodol
Brake by wire sistem
« u: 01-08-2024, 00:14:14 »
Pozdrav,
razmisljam o kupnji Stelvia u nekoj bliskoj buducnosti pa sam istrazivajuci naisao na informaciju da su Giulia i Stelvio prvi auti sa full brake by wire sistemom koji nem a nikakve hidraulicne veze izmedju poluge kocnice i kocionih diskova. Nalazim par primjera gdje su ljudi ostali bez kocnica, srecom ocito bez sudara jer je problem nastao odmah pri pokretanju auta. S druge strane, nailazim na informacije da ipak postoji hidraulicni krug i da i uz kompletno otkazivanje elektronike kocnice mogu raditi. Ovdje na forumu (a niti igdje na internetu) ne nalazim nikakav info o tome kako izgleda taj kocioni sustav pa ako netko zna iz prve ruke, jel ima tu kakve fizicke veze pedale kocnice i kocionih celjusti? Ili bez struje/akumulatora ili sa greskom u elektronici kocnice zaista nikako ne rade?

Online Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
Odg: Brake by wire sistem
« Odgovori #1 u: 01-08-2024, 21:00:46 »
Dosta novih auta ima elektro sistem i navodno radi dobro, cak i u skucaju pucanja lajtunga il kuhanja ulja moze nabiti pritisak u dijelove koji mogu izdržati.
Isto tako ne podnosi "servisiranje" bez opreme.

Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline SiKe_145

• Pripravnik
  • **
    • Vinodol
« Odgovori #2 u: 10-08-2024, 15:54:29 »
Znaci nitko nema pojma kako taj sustav izgleda?
@Batina - ovo što si ti odgovorio nije bilo moje pitanje, spominješ mehaničke kvarove a mene zanimaju električni kvarovi, kada krepa osigurač, elektronika, bug u softwareu...crkne akumulator i sl. Ako ne postoji direktna hidraulična veza sa čeljustima znači da u tom slučaju kočnice nikako ne funcioniraju. Zato me zanima da li ta veza postoji ili ne, jer po onome kako se reklamira izgleda da ne postoji, a vozit takav auto da mi kočnica ovisi isključivo o struji...ne hvala.

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #3 u: 10-08-2024, 16:08:14 »
Pa elektronika ti "cuka" volan ako izađeš iz prometne trake, koči mjesto tebe da izbjegne nalet pred sobom itd.
Svi ti noviji auti nisu rađeni za duge exploatacije, koliko vrijedi garancija, poslje ne odgovaramo za kvarove.
Pa kad počnu displejevi rikavati, moduli tih raznih sustava za vožnju, posebno gripa19 serije kada je malo falilo dijelova, čipova itd.

Offline ..miha..

• Trade Count: (0)
  • Sa stažom
    • N. Marof
« Odgovori #4 u: 10-08-2024, 18:41:00 »
Je baš da je Alfa prva u nečem, Mercedes je imao još 2001.godine, ukinuo 2005.
« Zadnja izmjena: 10-08-2024, 18:42:32 od ..miha.. »

Offline oliver

• Član Alfa kluba 15
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156, Giulietta, Stelvio, Junior
    • Kraljevica
« Odgovori #5 u: 11-08-2024, 02:54:07 »
Sve ti pise ispod  :mah:

The Alfa Romeo Stelvio uses a brake-by-wire system called the Intelligent Braking System (IBS), developed in partnership with Continental. This system replaces traditional mechanical and hydraulic braking components with electronic controls, offering several advantages:

Enhanced Response: The brake-by-wire system provides more precise and immediate braking response compared to conventional systems. This is because the system directly interprets the driver’s input and adjusts the braking force accordingly1.
Reduced Weight: By integrating components like the master brake cylinder, brake booster, ABS unit, and ESC unit into a single compact unit, the system reduces the overall weight of the vehicle by nearly 10 pounds1. This is particularly beneficial for a sports-oriented vehicle like the Stelvio.
Improved Feel: The system eliminates the harsh pulses typically felt with conventional ABS systems during heavy braking. Instead, it offers smoother and more predictable pedal travel at all speeds1.

Safety Mechanism: In case of electrical power loss, a valve inside the ABS ECU re-engages the brake pedal with the hydraulic circuit, ensuring that the brakes still function2.

Overall, the brake-by-wire system in the Alfa Romeo Stelvio enhances driving performance and safety by providing a more responsive, lighter, and smoother braking experience.

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #6 u: 11-08-2024, 09:24:20 »
Prvo piše da taj električni sustav zamjenjuje tradicionalni hidraulički, a kad zamijeniš jedno s drugim, jednog nema  :bic:

A onda piše da ipak kad krepa drugo, imaš obično jedno opet  :Crazy

Znači više ljudi ne znaju ni kočnicu stiskati, tako da imaš sad laganu i glatku papučicu kočnice tj iskustvo njezinog stiskanja

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #7 u: 11-08-2024, 10:03:17 »
Znam samo da je kolega novu Astru vozio lokalnom mehi da zamjeni kocnice nakon toga je auto bio u opelu dva tjedna da odzrace sistem i dobiju kocnicu jer auto nakon zamjene svega nije kocio.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Nije bolest sve što boli

Offline oliver

• Član Alfa kluba 15
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Kraljevica
« Odgovori #8 u: 11-08-2024, 10:09:13 »
Znam samo da je kolega novu Astru vozio lokalnom mehi da zamjeni kocnice nakon toga je auto bio u opelu dva tjedna da odzrace sistem i dobiju kocnicu jer auto nakon zamjene svega nije kocio.

Ja sam mijenjao plocice a i diskove komplet prdenje i straznje, cista klasika osim sto straznja klijesta el. motor "odvije" klip. Na zadnjem servisu su promijenili ulje u kocnicama.

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #9 u: 11-08-2024, 10:10:35 »
Ja sam mijenjao plocice a i diskove komplet prdenje i straznje, cista klasika osim sto straznja klijesta el. motor "odvije" klip. Na zadnjem servisu su promijenili ulje u kocnicama.
Mislim da je ovdje problem nastao prilikom promjene ulja u kocnicama ne toliko u samim diskovima i pločicama.

Nije bolest sve što boli

Offline oliver

• Član Alfa kluba 15
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Kraljevica
« Odgovori #10 u: 11-08-2024, 10:23:30 »
Mislim da je ovdje problem nastao prilikom promjene ulja u kocnicama ne toliko u samim diskovima i pločicama.

:ok:

Offline SiKe_145

• Pripravnik
  • **
    • Vinodol
« Odgovori #11 u: 11-08-2024, 13:46:05 »
@oliver - to sam procitao no to sto ke napisano je u kontradikciji jedno s drugim. Prvo kazu da nema nikakve hidraulicne veze izmedju pedale i hidraulike kocnica, a onda napisu da kada nestane struje ipak ima.  Po ovome drugome znaci da ipak postoji hidraulicna veza na samoj pedali kocnice, a ne kako se moze naci na netu da pedala ima samo senzore i nista vise. Zato i pitam da li je netko fizicki to vidio kako izgleda, da li ima od pedale hidraulike ili ne.

Offline Cobra

• Ovisnik o alfistima
  • Audi A3
    • Zagreb centar
« Odgovori #12 u: 12-08-2024, 00:09:37 »

https://www.autocar.co.uk/car-news/technology/brake-by-wire

Po ovome, Giulia i Stevo su faza 1, dakle ako sam ja dobro shvatio mokri je sistem napred i otraga i kao sto se vidi na gornjoj slici na gornjem nazovimo ga cilindru, modulu ili cemu vec je stangica koja fizicki ide na pedalu…

U clanku jos pise da faza 2 znaci da ce prednje kocnice biti hidraulicne, a zadnje full na struju, kaj dolazi prvi puta 2025-e u Ameriku i faza 3 skroz suhi sistem bez hidraulike…

Pa ak kaj pomaze, iz toga sam ja shvatio da ako krepa struja, jos uvijek ima fizicki povezana papucica kocnice sa cilindrom i radi hirdaulika…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #13 u: 12-08-2024, 07:43:30 »
Mislim da tako mora i biti po trenutnim propisima i Pavilniku o tehničkoj ispravnosti vozila u prometi