U šemi na slici dole brojevi 1-3 označavaju pozicije koje bi trebalo podmazati... Iz Lošinog citata mi je sve jasno, osim tri stvari:
a) može li opruga (br. 8) da bude problem ili je ona svakako preslaba da bi izazvala veliki otpor pritisku pedale kvačila?
b) šta bi trebalo proveriti kod "master" i "slave" cilindara (br. 6 i 7)?
c) kakva je uloga "spojničke" u problemu sa "tvrdim" kvačilom?
Imam utisak da je korpa (br. 4) OK i da su "latice" korpe u dobrom položaju, tj. da nisu izgubile elastičnost, jer kvačilo "hvata" u dobrom položaju pedale. Da li bi trebalo proveriti i druk ležaj (br. 5)?
Jedan podatak koji bi mogao da pomogne u dijagnostici problema: ponekad (ne uvek) se desi da pri pritisku na pedalu kvačila nešto "zapne", ali pedala uvek može da se pritisne do poda.
Podmazati na mjestima 1, 3 i 5
a) Teško, možeš odpojiti cilindar sa pedale (imaš samo jedan osigurač koji ga drži, pa probaj rukom stiskati/vraćati samu pedalu, pri tome pazi jer u krajnjem položaju pedala zna stisnuti pipac na prekidaču kvačila koji ostane zaglavljen i onda ga treba izvući)
b) Provjeri jesu li mokri, odnosno puštaju li ulje, to je indikacija da nešto ne valja. Nije loše ni da odzračiš sistem (princip kao kod kočnica).
c) Po njoj putuje ležaj i ako je ona hrđava ili nije podmazana, onda se tu stvara velik otpor.
Kvačilo obično nije tvrdo zbog korpe, nego zbog otpora koji nastaje na točkama 1-3-5, prignječenih ili nabubrenih hidrauličnih crijeva, loših cilindara...
Teško je reći zbog čega se javlja taj zubić koji osjetiš kod pritiskanja kvačila (iako je to česta pojava) ali uglavnom radi se o tome da je u jednoj točci puta (viljuške/ležaja) otpor veći nego u ostalima.
također može biti da ti je prihvat master cilindra na papučici malo se istrošio pa
zapinje pedala, tu postoji jedan selen koji je prihvat cilindra na papučicu, pa se zna raštelat, ili spast osigurač pa ti ne drži dobro...i tad zna zapinjat, imao sam i takav slučaj.. 
ako nije do toga onda može biti samo u samom kvačilu...to su moja iskustva pa vrijedi pogledat...
Ne škodi ni podmazivanje na spoju pedale i cilindra kvačila (ima metalna piksa i selen), ali tu se obično ne stvara otpor je ako zašteka piksa na pedali, onda popuca selen.
A kada se raspadne selen onda se obično u kabini čuje cvrčanje kod pritiskanja pedale kvačila.