21-06-2026, 17:45:19

Autor Tema: GTA look farovi  (Posjeta: 16012 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sotir

• Trade Count: (0)
  • Učim polako
  • Spol: Muški
    • pirot
Odg: GTA look farovi !!!
« Odgovori #60 u: 03-01-2013, 21:13:22 »
  Uputstvo kako  napraviti farove sa crnom pozadinom (kao na GTA) za 156/147
  Potreban pribor:
•   Set šrafcigera - zvezdasti, ravan, torex za šrafove na braniku, ključ 10
•   Skalpel (sa par nožića za svaki slučaj,lakše se otvara far malim skalpelima) jedan uži šrafciger za čišćenje silikona
•   Jedna tuba univerzalnog slikona (neki što mekši,za dihtovanje,ne za lepljenje,ako se jednom zalepi far,teško se ponovo može odlepiti npr.Ceresit univerzalni silikon )
•   Vodene šmirgle P120 ili sl. i P500.
•   Malo Wash primer-a za plastiku,malo nitro razredjivača i malo nitro crne boje (BODY osnovna crna i nitro crna 50-50)
•   Biljana (deterdžent za ručno pranje)-za pranje delova
•   Malo žute molerske trake.
1. Skidanje branika:
Prvo skinuti 3 dela maske ispod haube - 6 zvezdastih šrafova, zatim 4 torex šrafa sa gornje strane branika,2 torexa i 3 desetke sa donje strane.
Onda ide nezgodan deo, ne treba skidati obe strane branika,da bi se skinuli farovi dovoljno je  skinuti jednu. Ima 1 zvezdasti na rubu koji drži i korubu i branik, i 1 zvezdasti koji drzi samo korubu (mora malo da se vrti volan),kada se skinu ta 2 šrafa,zavući ruku izmedju branika i korube u blatobran i napipavaju se 3 torex-a koja drže branik zakačen za blatobran.Odviti ta 3 šrafa i jedna strana branika je slobodna. Ako ne nadjete srafove,skinite sa leve strane zaštitnu plastikicu pored akumulatora (2 zvezdasta) i odatle se vide lepo šrafovi.Kada se odšrafi sve ovo, iskopčati maglenku sa te strane i lagano odvojiti jednu stranu branika od auta i farovi su slobodni.
2. Skidanje farova:
2 šrafa 10-ka  ključ, jedan gore jedan dole na svakom faru. Na onoj strani sa koje nije skinut branik šrafu moze da se pridje odozdo, ispod branika. Kada odšrafite šrafove far drži plastična žabica sa limom,žabica ne može da se izvadi iz karoserije,samo se skida mali C lim koji je na njoj i far je slobodan. Izvući ga malo,iskopčati konektore (3 kom) i farovi su napolju.
3. Rasklapanje farova
Providni i crni plastični deo su spojeni sa 5 kopčica,silikon koji je izmedju samo drži far hermetički zatvorenim i jako je mekan.Gurnuti skalpel izmedju crnog i providnog dela i iseckati polako silikon,oko kopčica će da bude gomila silikona,počupati sve što može prstima,ostatak iseckati skalpelom. Zatim polako raskopčavati jednu po jednu kopču na faru i otvarati far,ići će malo teže zbog silikona,ali će da se razdvoji.Voditi računa da providni deo fara ima 1 konveksan ugao, na strani fara prema znaku, pa krenite da otvarate sa druge strane.
Kada se skine providna plastiku (staklo fara) slična procedura je sa ovom maskicom koja treba da se farba. Prvo izvući sijalicu za migavac, zatim kroz tu rupu šrafcigerom raskopčati 2 kopče,koje drže mali trouglasti poklopac migavca. Da biste ga skinuli treba da u isto vreme  nategnete jednu po jednu kopču šrafcigerom i  gurati trouglastu pločicu napolje,prstom,kroz rupu od migavca. Kada to uradite,ispod pločice je šraf,zvezdasti,koji treba odviti. Maska je sada slobodna, na njoj je dosta silikona koji treba iseckati skalpelom,i opet 4 kopče koje se neće videti od silikona,koje treba  pronaći i iseći silikon oko njih.Kada sve to bude gotovo,iščupati masku iz fara (opet će silikon da pruža otpor) i rasklapanje fara je gotovo.
4. Farbanje maskica
Prvo očistiti ostatke silikona sa maskica(može noktima ili nekom plastikom da se ne ošteti).Zatim kombinacijom grube šmirgle p120 i fine p500 skinuti sav,ali baš sav nikl sa maske,malo duže traje.Kada se skine nikl,maska mora da bude skroz mat siva,oprati je nekoliko puta za vreme šmirglanja,da bi se videlo gde je ostao nikl. Posle šmirglanja oprati vodom,osušiti je dobro,nabaciti pištoljem za farbanje sloj Wash Primer-a za plastiku,ostaviti da se osuši 15ak minuta,zatim ofarbati nitro crnom. Ako nemate kompresor i pištolj i/ili ne znate da farbate, odnesite kod nekog farbara, trebaće mu 15 minuta za sve. Nitro boja se suši jako brzo,tako da posle sat vremena već može da se pakuje far.Ako hoćete da boja bude baš mat,posle farbanja treba da se malo isprska maska pištoljem izdaleka, ali posle ne sme da se dodiruje prstima.
5. Sklapanje farova
Očistiti "staklo fara" (providnu plastiku) od ostataka silikona,rastvoriti Biljanu u malo vode i dobro oribati staklo fara mekanim sundjerom.
Zatim očistiti skalpelom i šrafcigerom,sa crnog dela plastike sve ostatke silikona i očistiti nekom mekanom krpom ogledala u faru.
Lagano prisloniti ofarbanu maskicu,zašrafiti šraf (jedan zvezdasti) vratiti trouglasti poklopac migavca i stisnuti ga jako da klikne. Zatim okrenuti far na gore i staviti 2 kruga silikona na udubljeni deo,gde upada staklo fara,prisloniti staklo (prvo strana sa konveksnim uglom), kliknuti svih 5 kopčica,vratiti sijalicu za migavac i oblepiti molerskom trakom u krug ceo far.Ostaviti ga preko noci da se osuši.
6. Kraj
Sve vratiti isto kao što je skidano,samo unazad

Offline sale 75

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #61 u: 18-03-2013, 21:56:20 »
bilo mi dosadno,a imam žmigavce viška  ::)

Offline Alfista145

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 1.6 TS 2001 - Volvo V60 RD4 2018
    • Istra
« Odgovori #62 u: 18-03-2013, 23:24:11 »
 :ok:

Evo da i svoje stavim ovdje.

Neki farbaju sve cak i "ring" okolo leca, meni puuuno bolje ovako ko moji  :da:

« Zadnja izmjena: 18-03-2013, 23:28:41 od Alfista145 »
Alfa u srcu, Volvo u garazi.

ar145box

• Gost
Odg: 156
« Odgovori #63 u: 06-03-2015, 20:20:49 »
meni se jako svidja gta look na 156, al sigurno i kosta... :D .. farovi su  sigurno pun k skupi. pa pragovi. branik....

Offline Alfista145

• Ovisnik o alfistima
    • Istra
Odg: Odg: 156
« Odgovori #64 u: 06-03-2015, 20:24:54 »
meni se jako svidja gta look na 156, al sigurno i kosta... :D .. farovi su  sigurno pun k skupi. pa pragovi. branik....
Farove si mozes ti sam doma napravit, jedino ako hoces sa lecom, i ako i nju mozes sam ugradit  :da:

ar145box

• Gost
« Odgovori #65 u: 06-03-2015, 20:28:05 »
pa u leci i je bit,, nego, jel probao tko stavljat xnenon u ove obicne farove? dal je to uopce legalno?

Offline Alfista145

• Ovisnik o alfistima
    • Istra
« Odgovori #66 u: 06-03-2015, 20:31:43 »
Imas njih koji ugrade te lece  :da: nebis smijeo stavit xenon ako nemas lece i perace farova. Ja ih svejedno imam i nikad nista.

Offline Vasko

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
Odg: GTA look farovi
« Odgovori #67 u: 06-03-2015, 22:36:04 »
Xenon ne bi smio imati nikako, ni u leći ni ovako ni onako.. mislim što se zakona tiče.. moram to još točno iskopati u zakonu. Ali mislim da što god da radiš bi trebalo atestirati ako želiš da bude po PS-u

ar145box

• Gost
« Odgovori #68 u: 07-03-2015, 00:17:13 »
pa da. to sam i ja cuo. zato i je problem. ali zapravo, smio bi jedino ako imas lece, i atest

Offline SBAlfista

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 146 1.6 Twin Spark
    • Slavonski Brod
« Odgovori #69 u: 08-03-2015, 18:20:52 »
:ok:

Evo da i svoje stavim ovdje.

Neki farbaju sve cak i "ring" okolo leca, meni puuuno bolje ovako ko moji  :da:

(Image removed from quote.)

koji klinac ring imaju farbat covjece  :fp: :craz
Always take the road less traveled!! :)

Offline Alfista145

• Ovisnik o alfistima
    • Istra
« Odgovori #70 u: 08-03-2015, 18:45:45 »
Da vidis moj frend je sve ofarbao, je lijepo je, al meni puno bolje ovako ko sta sam si ja napravio. Izdaleka kad auto stoji vidis ove ringove bas predobro, a onako sve tamno ne vidis nis.

Offline Prta

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • 155
    • Split
« Odgovori #71 u: 20-05-2015, 14:56:57 »
koju boju koristite za opiturat to ili sta vec stavljate :?:
i jeli se zmigavci na istu shemu pituraju
i kako cu bocne bacit u crnu pituru (sad su zuti pa jel to ima veze) :dontno:
Dream. Build. Drive.

Offline sale 75

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #72 u: 20-05-2015, 23:25:03 »
ja sam prije 1.5g ofarbao bez primera,sa običnim crnim sprayem za 25kn i drži još uvijek,žmigavci se isto farbaju a bočne kupi crne

Offline Prta

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • 155
    • Split
« Odgovori #73 u: 21-05-2015, 00:34:40 »
ja sam prije 1.5g ofarbao bez primera,sa običnim crnim sprayem za 25kn i drži još uvijek,žmigavci se isto farbaju a bočne kupi crne
:thanks
170 kn su... pa zato gledan kako da ih sredin ::)
Dream. Build. Drive.