0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Ovaj waste-gate na desnoj turbini da li upravlja sa kutem statorskih lopatica?
šta su ti statorske lopatice?upravlaj sa lopaticama promjenjive geometrije koja se nalazi u turbini (ispušnom kučištu) i s obzirom na tlak puštaju plinove kroz propeler turbine ili djelomično direktno u auspuh kako bi se smanjio broj okretaja turbine tj tlak
Pa to ti je to. Statorske lopatice su na kućištu. Isti princip ima i Francis vodna turbina.Znači lopatice su u zatvorenijem položaju kada nema opterećenja i onda kada tlak dosegne određeni iznos waste-gate ventil preko polugice gura lopatice u otvoreniji položaj. Na koliki tlak počinje otvaranje waste-gate ventila? Pretpostavljam da je ostao tvornički. za Seba. Onda sljedeći izazov je twin tubo.
odnosno da se ne osjeti turbo rupa.
Dal je ovo izvedivo na isti način na 2.4 jtd motoru bez promjenjive geometrije :
Čini mi se da svi 2.4 JTD motori 136/140/150ks imaju turbine sa promjenjivom geometrijom.A ako ti motor snažno vuče već od 1600 okretaja, onda definitivno mislim da imaš VG Turbinu
Zanimljivo znači da ipak ima neke razlike u odnosu na 156 iz koje sam izvadio motor i sad je u mojoj marei jer tamo su neke stvari bile drukčije riješene po pitanju turba, bar mi je tako mehaničar rekao.
140
ISTINA, samo 105 i 136 (130 marea) imaju pumpicu (neznam kako je nazvat) direktno spojenu na tlačnu stranu tutbine,dok ostalima je pumpica aktivirana sa strane centrale,tako da 115,140,150.... imaju mogučnost promjene kuta krilaca u bilo kojem momentu i broju okretaja.Kako se šteluje tlak turbine VGT kad je spojena na tlačnu stranu a ne komandirana preko ECU???
Moj nema VGT meni se čini gore je Garrett TD 2503 ja mislim
najbolje je kad je taj EGR potpuno izbačen, elektronski ili fizički zablokiran (vjerujem da je Mareo tako i napravio).
Nešto si ti pobrkao...Ti valjda misliš na EGR (Exhaust gas recirculation), na starijim verzijama JTD motora se njegov rad kontrolira preko pneumatskog ventila, a na novijim JTD/M-JET/JTDM motorima se kontrolira preko elektromagneta.Ali uglavnom EGR nema nikakve veze sa radom turbine, niti sa vrstom turbine (obična ili VGT), najbolje je kad je taj EGR potpuno izbačen, elektronski ili fizički zablokiran (vjerujem da je Mareo tako i napravio).