20-04-2026, 00:34:18

Autor Tema: Pitanja i savjeti za tehnički pregled  (Posjeta: 381017 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG
Odg: Pitanja i savjeti za tehnički pregled
« Odgovori #750 u: 04-03-2010, 17:44:01 »
koliko znam to se mjeri dubinom šara, koje moraju biti duboke min. 5mm ako se ne varam...
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline BXR

• Trade Count: (+16)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spider 2.0 TS, Gt 1.9 jtd
    • Karlovac
« Odgovori #751 u: 04-03-2010, 17:48:03 »
gume ti prve pregleda, najprije dimenziju da vidi jel odgovara onome  šta je napisano u prometnoj a onda i samo stanje guma, znači istrošenost. Ako su ti poderane više od onog graničnika šta imaš na sredini gume teško da će te pustit

meni je čak prošle godine gledao i DOT pa me je opomenuo da su malo stare i da bi ih bilo dobro zamijeniti
33 u srcu!!  Miran,tih,povučen... pomalo krvoločan...
Znakovi Alfa Romeo  http://alfisti.hr/forum/index.php?topic=80025.msg1577247#new
Privjesci Alfa Romeo  http://alfisti.hr/forum/index.php?topic=87942.0

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #752 u: 04-03-2010, 17:50:17 »
gume ti prve pregleda, najprije dimenziju da vidi jel odgovara onome  šta je napisano u prometnoj a onda i samo stanje guma, znači istrošenost. Ako su ti poderane više od onog graničnika šta imaš na sredini gume teško da će te pustit

Nije 5mm

ak se ne varam 1mm se tolerira jos, jasno to su vec celestone dotrayal klasa guma

ljetna + 4 mm + lanci u gepeku se priznaje pod zimsku opremu pa stoga nemre bit 5mm.

Nove gume imaju izmedju 7 i 9 mm profila
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #753 u: 04-03-2010, 17:50:59 »
onda sam krivo čul... al uglavnom znam da se mjeri dubina šara...
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline nezdr4v

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • Hyundai Accent
    • Split
« Odgovori #754 u: 04-03-2010, 17:51:56 »
meni je čak prošle godine gledao i DOT pa me je opomenuo da su malo stare i da bi ih bilo dobro zamijeniti

to su već gluposti...jer ako je DOT recimo 3002  a gume su pravilno uskladištene i korištene recimo sezonski od 2007. god. gume bi trebale biti u odličnom stanju...
Alfom kontra zdravog razuma :)

Offline Mrzli

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • 159 i 500
    • DE Gunzburg
« Odgovori #755 u: 04-03-2010, 18:19:01 »
to su već gluposti...jer ako je DOT recimo 3002  a gume su pravilno uskladištene i korištene recimo sezonski od 2007. god. gume bi trebale biti u odličnom stanju...

Ovo boldano  ima jako malo kod naših uvoznika i vulkanizera
-PITAJ MRZLOGA-

superfly tnt

• Gost
  • Trade Count: (0)
« Odgovori #756 u: 04-03-2010, 21:14:47 »
Dotnem ja njega po glavi.

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #757 u: 04-03-2010, 21:35:24 »
Dotnem ja njega po glavi.

kaj s onim tvojim zimskim kamenjem?? :hap:

Offline cvetko

• Sa stažom
  • gt 2.0 jts / stelvio 2.2 mjet
    • Jaska
« Odgovori #758 u: 04-03-2010, 22:02:11 »
 :mah:

Na tehničkom pregledu, prije svega, treba pregledati stanje gazne površine gume i utvrditi njenu istrošenost. Granične vrijednosti istrošenosti guma prema vrijedećim hrvatskim propisima su 1 mm dubine utora za osobna i kombinirana vozila (sva "laka vozila") i 2 mm za teretna vozila i autobuse (sva "teška vozila"). Međutim, kako svi proizvođači guma postavljaju oznake potrošenosti guma (TWI oznake) na dubinu utora od 1,6 mm, guma za laka vozila se smatra potrošenom kada se "pojede" do proizvođačke TWI oznake.

Jer - zabadava ti ispravne kočnice  ako nemožeš ostvariti kvalitetan kontakt s podlogom
        zabadava ti ispravan volan     ----------------------"""-----------------------------------------
A jedini kontakt s podlogom su GUME   :da:

:mahm
DON'T DRINK WATER - FISH FUCK IN IT
Najljepše, u mom poslu je kaj moram sjest i probat svaki auto..
Najgore, u mom poslu je kaj moram sjest i probat BAŠ SVAKI AUTO....

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #759 u: 04-03-2010, 22:09:01 »

Na tehničkom pregledu, prije svega, treba pregledati stanje gazne površine gume i utvrditi njenu istrošenost. Granične vrijednosti istrošenosti guma prema vrijedećim hrvatskim propisima su 1 mm dubine utora za osobna i kombinirana vozila (sva "laka vozila") i 2 mm za teretna vozila i autobuse (sva "teška vozila"). Međutim, kako svi proizvođači guma postavljaju oznake potrošenosti guma (TWI oznake) na dubinu utora od 1,6 mm, guma za laka vozila se smatra potrošenom kada se "pojede" do proizvođačke TWI oznake.

Jer - zabadava ti ispravne kočnice  ako nemožeš ostvariti kvalitetan kontakt s podlogom
        zabadava ti ispravan volan     ----------------------"""-----------------------------------------
A jedini kontakt s podlogom su GUME   :da:

Da nadodam, svaka guma ima tri razine potrošenosti TWI kad dođe do zadnjeg guma je dobra samo za spaliti

Offline Archialfa

• Sa stažom
  • 916 Spider 2.0TS
    • Rijeka
« Odgovori #760 u: 04-03-2010, 22:13:24 »

Na tehničkom pregledu, prije svega, treba pregledati stanje gazne površine gume i utvrditi njenu istrošenost. Granične vrijednosti istrošenosti guma prema vrijedećim hrvatskim propisima su 1 mm dubine utora za osobna i kombinirana vozila (sva "laka vozila") i 2 mm za teretna vozila i autobuse (sva "teška vozila").
Hvala kolega.

Smislio sam rješenje mojeg problema: kupujem nove ljetne 16"-ice, montiram na Spider, prođem tehnički, nakon toga ih prebacujem na 156-icu (zimske gume idu na čuvanje) i naknadno kupujem i ugrađujem 18" felge+gume za Spider. Sve po zakonu i propisu i nikog ne ugrožavam u prometu.  :ok:
"Every time I see someone going the other way in a Merc, BMW or Audi, I just want to get the window down and shut at them: YOU BOUGHT THE WRONG CAR!!!!" - Jeremy Clarkson

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #761 u: 04-03-2010, 22:30:11 »
Hvala kolega.

Smislio sam rješenje mojeg problema: kupujem nove ljetne 16"-ice, montiram na Spider, prođem tehnički, nakon toga ih prebacujem na 156-icu (zimske gume idu na čuvanje) i naknadno kupujem i ugrađujem 18" felge+gume za Spider. Sve po zakonu i propisu i nikog ne ugrožavam u prometu. :ok:

:clap2:

BigSaint

• Gost
« Odgovori #762 u: 09-03-2010, 08:39:26 »
Imam pitanje koje je ajmo reći povezano sa tehničkim pregledom?

Nakon koliko dana od isteka tehničkog pregleda policija šalje obavijest da moram vratiti pločice.

I koja je procedura onda za ponovnu registraciju? Netko je spominjao (Isus) da policija čuva neko vrijeme pločice prije nego ih prosljedi nekuda (uništavanje).

Zapravo zanima me ta cijelka procedura jer inače rega od skutera mi je sredinom 2. mjeseca i do sada sam se uvjek smrzavao pa bih to sada htio pomaći malo racimo u 5. mjesec pa me zanima koliko bi me ta avantura koštakla! :?:

Hvala svima na odgovoru! :ok:

Offline mane

• Ovisnik o alfistima
  • Na skuteru
    • Karlovac
« Odgovori #763 u: 09-03-2010, 08:51:50 »
Uzmeš papire i pločice od skutera odeš na MUP usput kupiš registracijski list i 20 KN biljega (nisam 100% siguran) odjaviš vozilo i MUP ti te tvoje pločice čuva 90 dana prije nego ih pošalje na uništenje, e da i ponište ti prometnu dozvolu tako da kod ponovne registracije opet moraš kupit reg. list neznam sad kolko biljega i platiš novu prometnu. To sve te košta nekih cca 100 KN. s time da ne računam živce koje ćeš izgubit čekajući u redu i pogotovo ak nemaš sav pripadajući materijal koji ti treba za to. Za čuvanje pločica ti MUP ništa ne naplaćuje.
Bolje umrijeti od litre nego od kapi

Još nitko nije umro od pive, a u vodi su se mnogi utopili

BigSaint

• Gost
« Odgovori #764 u: 09-03-2010, 08:54:09 »
Kod mene (NG) je to malo manje što se tiče gužve i čekanja, a uvjek se mogu poteći neke veze i tako, 100 kn mi nije puno onda ću tako i napraviti! Hvala Mane! :ok: :clap2: imaš +

Offline mane

• Ovisnik o alfistima
  • Na skuteru
    • Karlovac
« Odgovori #765 u: 09-03-2010, 08:56:46 »
 :ok: :pivo:
Bolje umrijeti od litre nego od kapi

Još nitko nije umro od pive, a u vodi su se mnogi utopili

Lox

• Gost
« Odgovori #766 u: 09-03-2010, 13:57:18 »
Jedno teoretsko pitanje - ako su prednje ili zadnje gume nejednako potrosene, npr. prednja desna sa dubinom utora od 2mm i prednja lijeva sa dubinom utora 4mm da li je to dovoljan razlog za rusenje na tehnickom pregledu, pod pretpostavkom da je mehanicki dio u redu (amortizeri, vilice, lezajevi...).

Offline yedwy

• Ovisnik o alfistima
  • Ford C-Max 1.8 duratec
    • Sesvete Zagreb
« Odgovori #767 u: 11-03-2010, 18:58:23 »
Iako nije cvetko tu ništa kriv negdje moram napisat a ovo mise čini najprikladnijim mjestom za to...  :mad:

Naime točno kako sam rekao prije par mjeseci kad smo pričali oko prokletih naljepnica - jutros sam je pola odnio kad sam strugao ona 2 prsta bjelog g**na sa stakla, sad imam ljepo 150kn benzina do doma da dođem do stanice za tehnički da si uzmem novu i samo se mogu nadati se da me neće oderat 2-3 puta sa po 300 do tamo...  :wal:

A onom majmunu koji ih je smislio i "testirao" bi ljudski poručio da mu je bolje da mi ne dođe u ruke...

Edit:
Uspio sam rješit u lokalnoj STP (začudo) tak da nisam morao skurit benzin, ali sam ovaj put zaljepio selotepom s nutarnje strane stakla...
« Zadnja izmjena: 12-03-2010, 12:20:19 od yedwy »

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #768 u: 11-03-2010, 22:47:38 »
Iako nije cvetko tu ništa kriv negdje moram napisat a ovo mise čini najprikladnijim mjestom za to...  :mad:

Naime točno kako sam rekao prije par mjeseci kad smo pričali oko prokletih naljepnica - jutros sam je pola odnio kad sam strugao ona 2 prsta bjelog g**na sa stakla, sad imam ljepo 150kn benzina do doma da dođem do stanice za tehnički da si uzmem novu i samo se mogu nadati se da me neće oderat 2-3 puta sa po 300 do tamo...  :wal:

A onom majmunu koji ih je smislio i "testirao" bi ljudski poručio da mu je bolje da mi ne dođe u ruke...

:rolll:

Nažalost - u pravu si ...
Samo ... netrebaš ići "doma", nego podigneš naljepnicu u bilo kojoj stanici za teh. pregled.
Cijena = oko 8,50 Kn.
PS- Nemoj da niko sazna,....  Ja sam svoju "postrugal" nakon 5 dana.
Zaboravil sam da je tam ...  :)

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #769 u: 11-03-2010, 23:01:12 »
Jedno teoretsko pitanje - ako su prednje ili zadnje gume nejednako potrosene, npr. prednja desna sa dubinom utora od 2mm i prednja lijeva sa dubinom utora 4mm da li je to dovoljan razlog za rusenje na tehnickom pregledu, pod pretpostavkom da je mehanicki dio u redu (amortizeri, vilice, lezajevi...).

Hmmm...
Kakvo pitanje takav odgovor ...
" DA "
Jer na istoj osovini moraš imati iste gume, dimenzije, tip, model, brzina,nosivost,istrošenost...
Guma koje je više potrošena ima manju brzinu u odnosu na podlogu od one s većim obodom.
Tj. Auto ti s npr. desnom stranom, ide brže nego s lijevom koči kasnije nego s desnom, zanošenje, držanje pravca, zavoja....  Sve to stoji i sve je "teoretski", pa ti razmisli...
Guma je jedini kontakt vozila s podlogom, kaj se tiće upravljanja, kočenja itd...
Zabadava dobre kočnice  ako je guma loša, zabadava dobar ovjes, dobar volan ....
Razmisli o tome ..........

Offline Marcus

• Trade Count: (+22)
  • Starosjedioc
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
« Odgovori #770 u: 14-04-2010, 22:15:06 »
mali tip za one koji idu na tehnicki a baziran na mojem danasnjem iskustvu (sorry ak je vec bilo)
naime imal sam onu naljepnicu alfa kluba na zadnjoj tablici...kak auto slikaju straga to ne prolazi pa mozda da si sami skinete naljepnicu s tablica prije tehnickog...
Da mi je i dolinom smrti proći, zla se ja ne bojim  jer Ti si sa mnom....

http://zalauru.blog.hr/

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #771 u: 14-04-2010, 22:30:49 »
Hrpa ljudi ima one naljepnice EU sa zvijezdicama, grbove gradove i sad liku smeta Alfa Klub, vjerojatno ne voli Alfe  :mad: :mad: :mad: :)

Offline yedwy

• Ovisnik o alfistima
  • Ford C-Max 1.8 duratec
    • Sesvete Zagreb
« Odgovori #772 u: 15-04-2010, 08:55:00 »
Nisam primjetio da su meni slikali posebno s bilo koje strane ima kamera montirana i okinuo je iz poluprofila auto kolko sam vidio na ekranu kad sam bio na regi...

Ali da bilo kakve osobne oznake na tablama su tehnički nelegalne pa ako ti se zainati može te natjerati da ih skineš, ja zato i nisam ljepio na tablu nego na zadnji vezni lim...
« Zadnja izmjena: 15-04-2010, 08:55:32 od yedwy »

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #773 u: 15-04-2010, 10:18:25 »
Nisam primjetio da su meni slikali posebno s bilo koje strane ima kamera montirana i okinuo je iz poluprofila auto kolko sam vidio na ekranu kad sam bio na regi...

Ali da bilo kakve osobne oznake na tablama su tehnički nelegalne pa ako ti se zainati može te natjerati da ih skineš, ja zato i nisam ljepio na tablu nego na zadnji vezni lim...

ja bio prije dva tjedna čini mi se odveo jeep-a od očeve žene na tehnički i nisu ga uopće ni slikali  :)
moja AR GTV 2.0 V6 TB

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #774 u: 15-04-2010, 10:28:51 »
ja bio prije dva tjedna čini mi se odveo jeep-a od očeve žene na tehnički i nisu ga uopće ni slikali  :)

Jesu,  :da:

Samo ih nisi skužil...

Ne slika se fotićem iz ruke (osim kad se mora), nego je kamera negdje na zidu i kad si u "pravom"
položaju, lik samo stisne "gumbić" i vozilo je poslikano.
Slikal je sigurno jer mu je velika vjerojatnost da ostane bez posla ako nema sliku.
Slike su obavezan dio registra o obavljenim teh.pregledima od 27.12.2009.

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #775 u: 15-04-2010, 10:31:23 »
 :da:  tako je sigurno...

ali koliko sam skužio gore kolegu šta je napisao da je posebno slikao tablice (što sam zaključio da je digitalcem ili več kako...) na taj način nije...  :ok:
moja AR GTV 2.0 V6 TB

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #776 u: 15-04-2010, 10:39:10 »
Ja sam kod atesta plina morao skidad nalje s tablica.
Kad sam odjavljivao kramp opet sam ih skidao ( ok razumljivo  :hap:)

Sad si razmisljam da uopce ne stavim ( nit ih nemam trenutno) jer kakve sam ja srece kad me zaustavi naci cu nekog koji ce mi se inatiti.

Offline yedwy

• Ovisnik o alfistima
  • Ford C-Max 1.8 duratec
    • Sesvete Zagreb
« Odgovori #777 u: 15-04-2010, 11:00:17 »
Pa stavi samo srebrnu nalju negdje na gepek - vidi se da si alfista a niko ti ništa nemre prigovarati...

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #778 u: 15-04-2010, 11:10:39 »
:da:  tako je sigurno...

ali koliko sam skužio gore kolegu šta je napisao da je posebno slikao tablice (što sam zaključio da je digitalcem ili več kako...) na taj način nije...  :ok:

Kamere su visoke rezolucije i tablice se jako ljepo vide.
Vozilo se slika iz profila npr. zadnja i bočna desna (lijeva) strana, ili prednja i bočna desna (lijeva) strana, tako da se vide i tablice ...

Na registarskim pločicama nesmije biti ništa osim utisnutih slovno/brojčanih oznaka te grba RH.

Offline Igica

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa 146
    • Varaždinske toplice - Varaždin
« Odgovori #779 u: 15-04-2010, 11:31:36 »
Ja nalje na tablicama pa mi nisu ništ rekli.