19-04-2026, 19:04:28

Autor Tema: Pitanja i savjeti za tehnički pregled  (Posjeta: 380914 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline DOVLA

• Trade Count: (+8)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 156 sw 1.9jtd Ti
    • zagreb,đubrava
Odg: Pitanja i savjeti za tehnički pregled
« Odgovori #720 u: 24-01-2010, 00:35:17 »
čini mi se da ga neko k... za bezveze jer je auto 100% OK ali ih jebe spojler koji je upisan u papirima kad je uvezen...zato platiš piće i sve 5 :mah:
PRODAJEM DOBAR FRIŽIDER.Dobro hladi i ima ostavu za jaja,malo boli kad zalupiš vrata

Offline cvetko

• Trade Count: (0)
  • Sa stažom
  • gt 2.0 jts / stelvio 2.2 mjet
    • Jaska
« Odgovori #721 u: 24-01-2010, 15:40:22 »
Pozdrav, gdje na pošteni tehnički?, imamo isti auto pa možda dobijem i neki dobar savjet onako usput, ako se može navratiti, i gdje.. :care  hvala puno

Evo, danas me dočeka ovakvo pitanje..   :rolll:
"Gdje dojti na pošten tehnički ?"  :o000:
Strašno.
Pa zakaj mislite da je nemoguče proć na tehničkom bez mita, ili se to "pošten" odnosi da ti
auto pregledamo strogo, rigorozno, po PS-u (PS-pravilnik službe). ?  :?:
Trebali bi svi biti "pošteni" i odraditi svoj posal do kraja.
Kod mene je jedan od poštenijih tehničkih, a ja sam jedan od rigoroznijih nadzornika.
Možete svi dolaziti k meni na tehnički, ali to ne znaći da ste automatski i prošli na pregledu.
Od vas zahtjevam da s urednosti i ispravnosti vozila budete uzor ostalima.  :ok:

Pozdrav   :mahm

DON'T DRINK WATER - FISH FUCK IN IT
Najljepše, u mom poslu je kaj moram sjest i probat svaki auto..
Najgore, u mom poslu je kaj moram sjest i probat BAŠ SVAKI AUTO....

Offline DOVLA

• Trade Count: (+8)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 sw 1.9jtd Ti
    • zagreb,đubrava
« Odgovori #722 u: 24-01-2010, 21:48:09 »
bitno je da su kočnice u granicama normale,svjetla,auto na hrpi,gume i ovjes,šajba čitava OK...blablaa... a ostalo tipa lampica vam ne radi pa da me ruši nije uredu jer ,sva sreća pa su pošteni kod mene na teh. pa nema problema:craz onda bi 90% murije u onim golfovima trebali zatvorit jer ni jednom ali baš ni jednom ne rade oba svjetla...
uglavnom nije ni vama na pregledu lako balansirati između posla i poznanstva treba i posao čuvati a ljudi su uvijek bili zajebano pa ne kuže da je to posao za koji se prima plaća uostalom kao i njihov... :mah:
PRODAJEM DOBAR FRIŽIDER.Dobro hladi i ima ostavu za jaja,malo boli kad zalupiš vrata

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #723 u: 24-01-2010, 22:29:21 »
bitno je da su kočnice u granicama normale,svjetla,auto na hrpi,gume i ovjes,šajba čitava OK...blablaa... a ostalo tipa lampica vam ne radi pa da me ruši nije uredu jer ,sva sreća pa su pošteni kod mene na teh. pa nema problema:craz onda bi 90% murije u onim golfovima trebali zatvorit jer ni jednom ali baš ni jednom ne rade oba svjetla...
uglavnom nije ni vama na pregledu lako balansirati između posla i poznanstva treba i posao čuvati a ljudi su uvijek bili zajebano pa ne kuže da je to posao za koji se prima plaća uostalom kao i njihov... :mah:

:clap2:  Kratko i jasno ....   Nebi ni ja bolje odgovorio ...    :mahm

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG
« Odgovori #724 u: 27-01-2010, 18:56:59 »
 :mah: 

imam jedno pitanje u vezi aftermarket xenona, tj. HID kompleta, znadeš li odprilike koliko bi mogao koštat atest za xenon u institutu za vozila?  farovi imaju leću ali nemaju perače farova, zato bi napravio atest nakon stavljanja xenona
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

superfly tnt

• Gost
« Odgovori #725 u: 27-01-2010, 20:26:08 »
atest kosta 1300kn , bio to jedan sraf ili 100 njih. zato najbolje sve napravit i atestirat odjednom.

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #726 u: 27-01-2010, 20:47:48 »
1300 veliš  :?:    malo previše... nebi da mi oni montiraju to pa onda ajde još... ma rađe platim kaznu, jeftinije je  :craz 
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #727 u: 27-01-2010, 21:47:02 »

imam jedno pitanje u vezi aftermarket xenona, tj. HID kompleta, znadeš li odprilike koliko bi mogao koštat atest za xenon u institutu za vozila?  farovi imaju leću ali nemaju perače farova, zato bi napravio atest nakon stavljanja xenona

:?:
Zašto atest ???
Xenon HID komplet je dozvoljen

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #728 u: 27-01-2010, 21:50:20 »
pa na granici znaju zafrkavati i u zemljama EU nije dozvoljeno imati xenon ako nemaš perače farova... tako bi i kod nas trebalo biti ako se ne varam...  a x puta su mi zaustavili frenda i htjeli pisat 300kn zato što to nije navodno dozvoljeno...
moja AR GTV 2.0 V6 TB

Offline yedwy

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Ford C-Max 1.8 duratec
    • Sesvete Zagreb
« Odgovori #729 u: 27-01-2010, 21:53:40 »
Odeš k njemu u STP da ti u prometnu napišu u napomenu da auto ima xenone i to je to, regulativa zemlje u kojoj je vozilo registrirano određuje pravila igre... :craz

superfly tnt

• Gost
« Odgovori #730 u: 27-01-2010, 21:56:22 »
tak je mene htjel zafrkut plavac da moram imam u teretnom vozilu aparat za pozar a regan na CH table. ja reko njem tamo nemoram a ti provjeravaj.

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #731 u: 27-01-2010, 21:57:35 »
Odeš k njemu u STP da ti u prometnu napišu u napomenu da auto ima xenone i to je to, regulativa zemlje u kojoj je vozilo registrirano određuje pravila igre... :craz

a nemam pojma zato sam i pitao ovdje da znam.. ako je moguće tako to riješiti onda još bolje...
moja AR GTV 2.0 V6 TB

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #732 u: 27-01-2010, 22:02:18 »
Pozdrav, gdje na pošteni tehnički?, imamo isti auto pa možda dobijem i neki dobar savjet onako usput, ako se može navratiti, i gdje.. :care  hvala puno

Evo, danas me dočeka ovakvo pitanje..   :rolll:
"Gdje dojti na pošten tehnički ?"  :o000:
Strašno.
Pa zakaj mislite da je nemoguče proć na tehničkom bez mita, ili se to "pošten" odnosi da ti
auto pregledamo strogo, rigorozno, po PS-u (PS-pravilnik službe). ?  :?:
Trebali bi svi biti "pošteni" i odraditi svoj posal do kraja.
Kod mene je jedan od poštenijih tehničkih, a ja sam jedan od rigoroznijih nadzornika.
Možete svi dolaziti k meni na tehnički, ali to ne znaći da ste automatski i prošli na pregledu.
Od vas zahtjevam da s urednosti i ispravnosti vozila budete uzor ostalima.  :ok:

Pozdrav   :mahm

:clap2: :clap2: :clap2: :clap2: :clap2: :ok: :care
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #733 u: 27-01-2010, 22:11:50 »
pa na granici znaju zafrkavati i u zemljama EU nije dozvoljeno imati xenon ako nemaš perače farova... tako bi i kod nas trebalo biti ako se ne varam...  a x puta su mi zaustavili frenda i htjeli pisat 300kn zato što to nije navodno dozvoljeno...

Dozvoljeno je .. ali ... pogledaj od str. 7

regulativa zemlje u kojoj je vozilo registrirano određuje pravila igre... :craz
:da:  točno

Odeš k njemu u STP da ti u prometnu napišu u napomenu da auto ima xenone i to je to

Xenon se ne upisuje u dokumente 

:mahm

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #734 u: 27-01-2010, 22:13:12 »
pa čekaj, ako se ne piše pod napomenu, znači nema nigdje u dokumentima, zašto onda postoji atest kad mi ne pomaže što se tiče te stvari...  :?:

znači li to da ako imam leću u faru, a nemam pereče farova, stavim HID i prolazim što se tiče toga na tehničkom bez problema??? i kakva je onda procedura preko granice i sa policijom kada želi pisati 300kn za to?
« Zadnja izmjena: 27-01-2010, 22:14:39 od Alfa_gtv »
moja AR GTV 2.0 V6 TB

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #735 u: 27-01-2010, 22:17:11 »
Evo još jednom za napomenu.

:mah:  :ok:   :ok:  :ok:  :ok: KSENON

Radni materjal:

Smije li se ovjeriti tehnički pregled vozilu kojemu su naknadno ugrađena ksenonske žarulje u kućišta serijskih halogenih svjetala vozila?

Na žalost odgovor na ovo pitanje nije jednoznačan, već ovisi o načinu ugradnje svjetala.

Prilikom pregleda ovakvih svjetala treba postupiti na sljedeći način: Prvo treba ocijeniti je li boja svjetla zaslijepljujuća, odnosno je li boja svjetla prešla iz bijele u plavu (pa makar i samo po rubovima svjetleće površine). Ne postoji instrument za ovu ocjenu već se ocjena istog vrši subjektivnim osjećajem da li su svjetla plavičasta ili su još uvijek bijele boje. Ako je vlasnik kupio ksenonske žarulje čija boja (temperatura boje) prelazi više od 6000 K, onda takva svjetla iz bijele prelaze u plavičastu boju i tehnički pregled treba odbiti. Na žalost, temperaturu boje svjetla nije moguće pročitati otisnutu na naknadno ugrađenim žaruljama niti dijelovima ovako ugrađenog kompleta već je treba subjektivno ocijeniti. Također, ako je direktni pogled u svjetlo neugodan za oko (svjetlo je presvijetlo), tehnički pregled treba odbiti.

Drugi korak je pregled same dodatno ugrađene električne instalacije u vozilo. Obzirom da ksenonske žarulje rade na način da se u njima uspostavi električni luk koji svijetli (za uspostavu luka potreban je napon veći od 20000 V, a za održavanje luka proizvodi se napon veći od 5000 V), potrebno je pregledati sve dijelove naknadno postavljene instalacije. Pri pregledu treba uočiti na koji način je naponski pretvornik učvršćen za vozilo, kako su kabeli položeni po vozilu i je li postojeće kućište svjetala kvalitetno pregrađeno (vodonepropusno). Pregled treba obaviti dok je vozilo ugašeno i svjetla ne rade jer postoji opasnost od električnog udara. Svi naknadno ugrađeni dijelovi moraju biti kvalitetno učvršćeni uz karoseriju vozila, žice uredno položene, pričvršćene i izolirane, bez i najmanje opasnosti od kratkog spoja ili zapaljenja.

Na kraju, kao zadnji korak pregleda slijedi kontrola podešenosti svjetala na regloskopu. Ručno podešavanje visine snopa svjetala mora biti ispravno i postavljeno u nulti položaj. Zaslon regloskopa treba postaviti na postotni pad svjetala za taj tip vozila. Tek nakon toga treba izvršiti kontrolu svjetala na regloskopu. Na zaslonu regloskopa mora postojati vrlo jasna linija između tamne i svijetle površine koja se mora nalaziti na predviđenoj poziciji granične linije zaslona regloskopa. Linija između svijetle i tamne površine mora biti jako istaknuta jer i najmanja nepodešenost ovakvih svjetala (osvjetljavanje područja koje mora biti tamno) izaziva znatno veću zaslijepljenost nego kod normalnih halogenih svjetala. Bilo kakva deformacija geometrije svjetla na zaslonu regloskopa, prelaženje i najmanjeg dijela svijetle površine iznad granične linije na zaslonu regloskopa ili bilo kakva druga neispravnost (npr. trešnja sjene svjetla dok radi motor vozila) razlog su za odbijanje tehničkog pregleda.

Dodatni perači glavnih svjetala kao i automatsko podešavanje nivoa svjetala u ovisnosti o opterećenju vozila ne trebaju postojati, premda su takvi tehnički sklopovi obvezni kod serijski ugrađenih ksenonskih svjetala.

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #736 u: 27-01-2010, 22:19:55 »
ok to mi je jasno... to sam pročitao i što se tiče atesta, tj. sve što je potrebno, ali kako onda da ja objasnim  :pol:  i na granici da ja to smijem imati ako oni inzistiraju na kazni tj. žele pisati 300kn za to... tu se malo zakon ne podudara, tj. igraju se pokvarenog telfona
moja AR GTV 2.0 V6 TB

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #737 u: 27-01-2010, 22:22:54 »
ok to mi je jasno... to sam pročitao i što se tiče atesta, tj. sve što je potrebno, ali kako onda da ja objasnim  :pol:  i na granici da ja to smijem imati ako oni inzistiraju na kazni tj. žele pisati 300kn za to... tu se malo zakon ne podudara, tj. igraju se pokvarenog telfona

u zspc-u nije upisano da je zabranjeno. Đenja kraj diskusije. Murija za svašta želi pisati kazne. Može te slat na tehnički ako sumnja da je vozilo u takvom stanju tehnički neispravno.
Ja na granici nisam imao problema.

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #738 u: 27-01-2010, 22:25:48 »
pa da baš mi je super svaki put se svađat sa njima, i da mi skidaju tablice i da izgubim cijeli jedan dan da oni ponovo pogledaju da li je to ispravno, a sve to zato što netko ne dozvoljava da se napiše pod napomenu ili negdje drugdje tj. zakon to nema propisano... mislim nema smisla al ok...
« Zadnja izmjena: 27-01-2010, 22:26:31 od Alfa_gtv »
moja AR GTV 2.0 V6 TB

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #739 u: 27-01-2010, 22:29:25 »

Pitaj plavoga (reddevila), to je u njegovoj nadležnosti ..

Murija za svašta želi pisati kazne. Može te slat na tehnički ako sumnja da je vozilo u takvom stanju tehnički neispravno.
Ja na granici nisam imao problema.

:ok:

pa da baš mi je super svaki put se svađat sa njima, i da mi skidaju tablice i da izgubim cijeli jedan dan da oni ponovo pogledaju da li je to ispravno, a sve to zato što netko ne dozvoljava da se napiše pod napomenu ili negdje drugdje tj. zakon to nema propisano... mislim nema smisla al ok...

Zakon donosi MUP...  :pol:

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #740 u: 27-01-2010, 22:30:13 »
ok  :ok:  sorry na gnjavaži  :craz  :ok:  :pivo:
moja AR GTV 2.0 V6 TB

Offline yedwy

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Ford C-Max 1.8 duratec
    • Sesvete Zagreb
« Odgovori #741 u: 27-01-2010, 22:35:47 »

Jok zakone donosi Sabor a MUP je samo jedno od ministarstava koje rade na provođenju istih...  :craz

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #742 u: 27-01-2010, 22:37:56 »
ok  :ok:  sorry na gnjavaži  :craz  :ok:  :pivo:

Ma ne gnjaviš.
Ali (moram priznati) da to sve nije ni meni skroz jasno...
Ja znam ono kaj ja moram i mogu napraviti, ali za ovo drugo moraš vidjet s plavcem
koji su njihovi kriteriji....
Dali samo "cuknut" 300,- Kn i to na prepad, ili imaju kakvu osnovu za maltretiranje...  ?

:mahm   :pivo:

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #743 u: 27-01-2010, 22:38:05 »

Ne donosi ga Sabor, al to je sad druga priča.

@AlfaGTV, gle ti ionak kršiš zakon jer voziš DUPLO jači auto od dozvoljenog a ponekad tvoj stav bude bahat, s drotom se ne svađaš, ak ti želi pisat nek piše nemre ti naplatiti kaznu na licu mjesta, a za sud nema elemenata jer nema odredbe u zakonu koja to određuje, ergo nema članka o kojeg si se ti ogriješio.

Eventulano ak su xenoni plavi ko dinamovi dresovi onda to da sjetla moraju biti bijela...

Može te slat na tehnički i to je to, i pisat ti kaznu za prejaki auto ( a da sam ja drot pisao bi ti svaki puta), ne zbog tebe kao tebe već zato jer je zakon tu da ga se POŠTUJE!
« Zadnja izmjena: 27-01-2010, 22:43:42 od Isus »

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #744 u: 27-01-2010, 23:37:07 »

Ma ne gnjaviš.
Ali (moram priznati) da to sve nije ni meni skroz jasno...
Ja znam ono kaj ja moram i mogu napraviti, ali za ovo drugo moraš vidjet s plavcem
koji su njihovi kriteriji....
Dali samo "cuknut" 300,- Kn i to na prepad, ili imaju kakvu osnovu za maltretiranje...  ?

:mahm   :pivo:

:ok:

Ne donosi ga Sabor, al to je sad druga priča.

@AlfaGTV, gle ti ionak kršiš zakon jer voziš DUPLO jači auto od dozvoljenog a ponekad tvoj stav bude bahat, s drotom se ne svađaš, ak ti želi pisat nek piše nemre ti naplatiti kaznu na licu mjesta, a za sud nema elemenata jer nema odredbe u zakonu koja to određuje, ergo nema članka o kojeg si se ti ogriješio.

Eventulano ak su xenoni plavi ko dinamovi dresovi onda to da sjetla moraju biti bijela...

Može te slat na tehnički i to je to, i pisat ti kaznu za prejaki auto ( a da sam ja drot pisao bi ti svaki puta), ne zbog tebe kao tebe već zato jer je zakon tu da ga se POŠTUJE!

ma znam.. al na stranu to sa jačinom auta, pitam za xenon upravo radi toga da me ne zayebavaju oko toga upravo radi ovog drugog prekršaja kojeg činim što si naveo  :ok:  a što se tiče xenona stavio bi 5000K ili 4300K  ne volim one šprehe plavo i takve stvari, hoču da bude potpuno bijelo, jer ne mislim to stavljati radi izgleda itd. nego prvenstveno radi boljeg osvjetljenja i to je to  :ok: 

a što se tiče jačine to je druga stvar.... za to se niti ne bunim niti ništa... zakon je takav, jest da je bilo bolje kada je bilo 2 godine, a ne da bude takva rupa da može netko tko položi sa 30 odma sjest u jači... ali nema veze, tako je kako je, kršim i kršit ču tu stavku dok god se ne promijeni ili navršim 24....
moja AR GTV 2.0 V6 TB

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #745 u: 27-01-2010, 23:40:43 »
4300 je lose vidio sam dosta tih i bezveze je, dosta naprna za oči, bar meni.
6000 je idealno ALI ima razlike recimo z3kanove 6000 su meni izgledale puno plavije od mojih 8000.

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #746 u: 27-01-2010, 23:41:49 »
a onda puknut 5000K i to je to, vidio sam da je bijelo, da osvjetli dosta dobro i to mi je bitno, plavo mi se i ne sviđa
moja AR GTV 2.0 V6 TB

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #747 u: 28-01-2010, 10:39:26 »
Pitanje:
danas sam vidio nekaj čudno, od kad se na tehničkom mjeri pritisak u gumama?kaj to nekaj novo?

Ne.
Kontroliranje tlaka u gumama nije novina, ali se ne prakticira uvjek nego kad
vizualno posumnjaš u ispravnost istog.
Jer poluprazne gume nemaju adekvatnu silu na valjcima a i postoji opasnost da
ih valjak "zafrkne", izuje ili uništi...

Offline Archialfa

• Sa stažom
  • 916 Spider 2.0TS
    • Rijeka
« Odgovori #748 u: 04-03-2010, 12:54:59 »
Pitanje: Nedavno sam kupio rabljeni Spider 1996. godište sa 16" felgama i ćelavim gumama. Bliži mi se tehnički (još 20 dana) i zanima me da li i koliko obraćaju pažnju na stanje guma?

Pitam jer ne bi htio kupovati nove 16" gume pošto planiram uzeti 18" felge+gume, a neću stići to riješiti prije tehničkog.
"Every time I see someone going the other way in a Merc, BMW or Audi, I just want to get the window down and shut at them: YOU BOUGHT THE WRONG CAR!!!!" - Jeremy Clarkson

Offline mane

• Ovisnik o alfistima
  • Na skuteru
    • Karlovac
« Odgovori #749 u: 04-03-2010, 17:42:53 »
gume ti prve pregleda, najprije dimenziju da vidi jel odgovara onome  šta je napisano u prometnoj a onda i samo stanje guma, znači istrošenost. Ako su ti poderane više od onog graničnika šta imaš na sredini gume teško da će te pustit
Bolje umrijeti od litre nego od kapi

Još nitko nije umro od pive, a u vodi su se mnogi utopili