Još jedno pitanje,
Lancia Lybra, 2.4 JTD, 2002 godina. Ima katalizator, ali nije nigdje upisan u prometnu. A i nigdje drugo koliko vidim.
Ako ga skinem, da li prolazim na tehničkom?
Kakave eventulane probleme mogu imati danas, sutra ili za dvije godine a vezano za tehnički?

Kod dizelaša se ne upisuje katalizator jer ga se ne ispituje na teh. pregledu. Ispitivanje katalizatora dizelaša je tehnički zahtjevno,skupo i kao takvo se ne provodi nigdje u svijetu na teh.pregledu, jedino tvornice kod proizvodnje i homologacije vozila rade ta ispitivanja.
Zašto se ne upisuje...? Jednostavno jer ja (bez rastavljanja) nemogu znati dali je to katalizator ili običan lonac.
A zašto bi ga skidal ...? Isprazni sadržaj i vrati ga nazad (stavi cijev kroz njega).
Ako ne dimi (u granicama) i ako nebu preglasan - nemre ti niko ništa.... Jer eko test kod dizelaša traži samo količinu čađe u jedinici volumena.
Za 2,3,5 godina... neznam kaj bu bilo (da znam bil bi bogat). Ali sumjnam da se bude kaj promjenilo oko katalizator + diesel motor.
Po meni je trpanje katalizatora na dizla - bacanje novca i marketinški trik proizvođaća da podigne cijenu vozila za 2-3 tis. €.
Možda neznaš ali i kod benzinaca se ne upisuju katalizatori koji nemaju lambda regulaciju. tj. pod katalizatorom na vozilu se upisuju samo oni koji su regulirani te se kao takvi daju ispitati.
Zato se ne upisuju niti kod motocikala.