20-04-2026, 01:54:48

Autor Tema: Pitanja i savjeti za tehnički pregled  (Posjeta: 381055 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sinke

• Član Alfa Kluba 16
  • Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • Alfa Romeo 156 GTA
    • Čakovec
Odg: Pitanja i savjeti za tehnički pregled
« Odgovori #120 u: 05-03-2008, 23:31:02 »
hvala. znaci spustam prozore prednje kad dodjem na tehnicki i po mogucnosti kod nekog poznatog.

Offline Leac

• Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
  • 156 1.9 JTD
    • Križovec-Čakovec-Varaždin
    • www.nk-torpedo-krizovec.blog.hr
« Odgovori #121 u: 06-03-2008, 22:13:37 »
 :mah: :mah: bok striček cvetko :craz

imam pitanjce za tebe :?: koja je procedura upisivanja promjene kotača u prometnu dozvolu :?: dakle sad mi piše 185-65/15,a ja sam prošli tjedan stavio 205-55/16 :da:

zahvaljujem  :ok:
OIL - MILL SECT

Offline cvetko

• Sa stažom
  • gt 2.0 jts / stelvio 2.2 mjet
    • Jaska
« Odgovori #122 u: 06-03-2008, 22:29:26 »
:mah: :mah: bok striček cvetko :craz

imam pitanjce za tebe :?: koja je procedura upisivanja promjene kotača u prometnu dozvolu :?: dakle sad mi piše 185-65/15,a ja sam prošli tjedan stavio 205-55/16 :da:

zahvaljujem  :ok:

:mah:

Ako ti je blizu redovni teh.pregled - onda pričekaj ... pa to obaviš u jednom potezu.
Ak' ti se ne čeka do redovnog teh. onda ideš u najbližu stanicu, poneseš prometnu,knjižicu vozila, i zatražiš promjenu tehničkog stanja vozila.
Novi podaci se upisuju u prometnu/knjižicu pod rubrikom NAPOMENA i ovjere se žigom. I onda imaš i petnaistice i šesnaistice upisane pa voziš koje želiš...   :ok:

Npr. od petnaistica si napraviš zimski set , a šesnaistice za ljeto...   :hap:  :craz

To te košta oko 50 - 100 Kn. 
Živio
DON'T DRINK WATER - FISH FUCK IN IT
Najljepše, u mom poslu je kaj moram sjest i probat svaki auto..
Najgore, u mom poslu je kaj moram sjest i probat BAŠ SVAKI AUTO....

Offline Leac

• Starosjedioc
  • 156 1.9 JTD
    • Križovec-Čakovec-Varaždin
    • www.nk-torpedo-krizovec.blog.hr
« Odgovori #123 u: 06-03-2008, 22:36:18 »

Ako ti je blizu redovni teh.pregled - onda pričekaj ... pa to obaviš u jednom potezu.
Ak' ti se ne čeka do redovnog teh. onda ideš u najbližu stanicu, poneseš prometnu,knjižicu vozila, i zatražiš promjenu tehničkog stanja vozila.
Novi podaci se upisuju u prometnu/knjižicu pod rubrikom NAPOMENA i ovjere se žigom. I onda imaš i petnaistice i šesnaistice upisane pa voziš koje želiš...   :ok:

Npr. od petnaistica si napraviš zimski set , a šesnaistice za ljeto...   :hap:  :craz

To te košta oko 50 - 100 Kn. 
Živio
hvala ti :ok:
tak i imam složeno,na 15 su mi zimske,a sad sam stavil 16-ice sa ljetnim gumama :da:

pošto mi je tehnički u 7 mjesecu najbolje da ja odem to napravit čim prije :ok:
OIL - MILL SECT

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #124 u: 06-03-2008, 22:43:54 »
Uživaj u novim "šlapama".....  :drive:  :ok:

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #125 u: 07-03-2008, 22:38:56 »
 :mah:  :ok:   :ok:  :ok:  :ok: KSENON

Radni materjal:

Smije li se ovjeriti tehnički pregled vozilu kojemu su naknadno ugrađena ksenonske žarulje u kućišta serijskih halogenih svjetala vozila?

Na žalost odgovor na ovo pitanje nije jednoznačan, već ovisi o načinu ugradnje svjetala.

Prilikom pregleda ovakvih svjetala treba postupiti na sljedeći način: Prvo treba ocijeniti je li boja svjetla zaslijepljujuća, odnosno je li boja svjetla prešla iz bijele u plavu (pa makar i samo po rubovima svjetleće površine). Ne postoji instrument za ovu ocjenu već se ocjena istog vrši subjektivnim osjećajem da li su svjetla plavičasta ili su još uvijek bijele boje. Ako je vlasnik kupio ksenonske žarulje čija boja (temperatura boje) prelazi više od 6000 K, onda takva svjetla iz bijele prelaze u plavičastu boju i tehnički pregled treba odbiti. Na žalost, temperaturu boje svjetla nije moguće pročitati otisnutu na naknadno ugrađenim žaruljama niti dijelovima ovako ugrađenog kompleta već je treba subjektivno ocijeniti. Također, ako je direktni pogled u svjetlo neugodan za oko (svjetlo je presvijetlo), tehnički pregled treba odbiti.

Drugi korak je pregled same dodatno ugrađene električne instalacije u vozilo. Obzirom da ksenonske žarulje rade na način da se u njima uspostavi električni luk koji svijetli (za uspostavu luka potreban je napon veći od 20000 V, a za održavanje luka proizvodi se napon veći od 5000 V), potrebno je pregledati sve dijelove naknadno postavljene instalacije. Pri pregledu treba uočiti na koji način je naponski pretvornik učvršćen za vozilo, kako su kabeli položeni po vozilu i je li postojeće kućište svjetala kvalitetno pregrađeno (vodonepropusno). Pregled treba obaviti dok je vozilo ugašeno i svjetla ne rade jer postoji opasnost od električnog udara. Svi naknadno ugrađeni dijelovi moraju biti kvalitetno učvršćeni uz karoseriju vozila, žice uredno položene, pričvršćene i izolirane, bez i najmanje opasnosti od kratkog spoja ili zapaljenja.

Na kraju, kao zadnji korak pregleda slijedi kontrola podešenosti svjetala na regloskopu. Ručno podešavanje visine snopa svjetala mora biti ispravno i postavljeno u nulti položaj. Zaslon regloskopa treba postaviti na postotni pad svjetala za taj tip vozila. Tek nakon toga treba izvršiti kontrolu svjetala na regloskopu. Na zaslonu regloskopa mora postojati vrlo jasna linija između tamne i svijetle površine koja se mora nalaziti na predviđenoj poziciji granične linije zaslona regloskopa. Linija između svijetle i tamne površine mora biti jako istaknuta jer i najmanja nepodešenost ovakvih svjetala (osvjetljavanje područja koje mora biti tamno) izaziva znatno veću zaslijepljenost nego kod normalnih halogenih svjetala. Bilo kakva deformacija geometrije svjetla na zaslonu regloskopa, prelaženje i najmanjeg dijela svijetle površine iznad granične linije na zaslonu regloskopa ili bilo kakva druga neispravnost (npr. trešnja sjene svjetla dok radi motor vozila) razlog su za odbijanje tehničkog pregleda.

Dodatni perači glavnih svjetala kao i automatsko podešavanje nivoa svjetala u ovisnosti o opterećenju vozila ne trebaju postojati, premda su takvi tehnički sklopovi obvezni kod serijski ugrađenih ksenonskih svjetala.
« Zadnja izmjena: 07-03-2008, 22:40:55 od cvetko »

Offline zdravka

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Ženski
  • TY
    • Zagreb
« Odgovori #126 u: 08-03-2008, 01:06:40 »
ovo je i više nego dobro   :da:
...tko nije naučio gledati nebo u potoku, ne zna što su ribe na drveću...

Andrić

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #127 u: 10-03-2008, 01:15:51 »
:mah:  :ok:   :ok:  :ok:  :ok: KSENON

Radni materjal:

Smije li se ovjeriti tehnički pregled vozilu kojemu su naknadno ugrađena ksenonske žarulje u kućišta serijskih halogenih svjetala vozila?

Na žalost odgovor na ovo pitanje nije jednoznačan, već ovisi o načinu ugradnje svjetala.

Prilikom pregleda ovakvih svjetala treba postupiti na sljedeći način: Prvo treba ocijeniti je li boja svjetla zaslijepljujuća, odnosno je li boja svjetla prešla iz bijele u plavu (pa makar i samo po rubovima svjetleće površine). Ne postoji instrument za ovu ocjenu već se ocjena istog vrši subjektivnim osjećajem da li su svjetla plavičasta ili su još uvijek bijele boje. Ako je vlasnik kupio ksenonske žarulje čija boja (temperatura boje) prelazi više od 6000 K, onda takva svjetla iz bijele prelaze u plavičastu boju i tehnički pregled treba odbiti. Na žalost, temperaturu boje svjetla nije moguće pročitati otisnutu na naknadno ugrađenim žaruljama niti dijelovima ovako ugrađenog kompleta već je treba subjektivno ocijeniti. Također, ako je direktni pogled u svjetlo neugodan za oko (svjetlo je presvijetlo), tehnički pregled treba odbiti.

Drugi korak je pregled same dodatno ugrađene električne instalacije u vozilo. Obzirom da ksenonske žarulje rade na način da se u njima uspostavi električni luk koji svijetli (za uspostavu luka potreban je napon veći od 20000 V, a za održavanje luka proizvodi se napon veći od 5000 V), potrebno je pregledati sve dijelove naknadno postavljene instalacije. Pri pregledu treba uočiti na koji način je naponski pretvornik učvršćen za vozilo, kako su kabeli položeni po vozilu i je li postojeće kućište svjetala kvalitetno pregrađeno (vodonepropusno). Pregled treba obaviti dok je vozilo ugašeno i svjetla ne rade jer postoji opasnost od električnog udara. Svi naknadno ugrađeni dijelovi moraju biti kvalitetno učvršćeni uz karoseriju vozila, žice uredno položene, pričvršćene i izolirane, bez i najmanje opasnosti od kratkog spoja ili zapaljenja.

Na kraju, kao zadnji korak pregleda slijedi kontrola podešenosti svjetala na regloskopu. Ručno podešavanje visine snopa svjetala mora biti ispravno i postavljeno u nulti položaj. Zaslon regloskopa treba postaviti na postotni pad svjetala za taj tip vozila. Tek nakon toga treba izvršiti kontrolu svjetala na regloskopu. Na zaslonu regloskopa mora postojati vrlo jasna linija između tamne i svijetle površine koja se mora nalaziti na predviđenoj poziciji granične linije zaslona regloskopa. Linija između svijetle i tamne površine mora biti jako istaknuta jer i najmanja nepodešenost ovakvih svjetala (osvjetljavanje područja koje mora biti tamno) izaziva znatno veću zaslijepljenost nego kod normalnih halogenih svjetala. Bilo kakva deformacija geometrije svjetla na zaslonu regloskopa, prelaženje i najmanjeg dijela svijetle površine iznad granične linije na zaslonu regloskopa ili bilo kakva druga neispravnost (npr. trešnja sjene svjetla dok radi motor vozila) razlog su za odbijanje tehničkog pregleda.

Dodatni perači glavnih svjetala kao i automatsko podešavanje nivoa svjetala u ovisnosti o opterećenju vozila ne trebaju postojati, premda su takvi tehnički sklopovi obvezni kod serijski ugrađenih ksenonskih svjetala.

6000? koja glupost IMO! Jer veća tempertura je bčiža dnevnom svijetlu, većina serijskih ima viđu temp od 6000K,
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #128 u: 10-03-2008, 21:46:27 »

6000? koja glupost IMO! Jer veća tempertura je bčiža dnevnom svijetlu, većina serijskih ima viđu temp od 6000K,

:ne:

Dobra vidljivost je u idealnim uvijetima sunceva svijetlost koja iznosi oko 5250K. Dakle ksenonske zarulje s vrijednosti 5250K daju potpuno bijelu, sunčevu svjetlost na cestu. Što idemo niže to je manje svijetlosti (mjereno u luxima ili lumnima) i boja ide prema žutoj. Najbolje halogene zarulje imaju oko 4000K. Obicne oko 3.200K. Što idemo gore iznad 5250K to boja ide prema plavoj (nakon 8000K prema ljubičastoj – dugin spektar boja), ali se isto tako smanjuje kolicina svjetlosti (iako se jačina takve svijetlosti ne moze usporedjivati s halogenim žaruljama jer je puno jaca).

Neki proizvođači automobila ugraduju baš takve sisteme vrijednosti 5250K i kod njih nema nikakvog plavog efekta, nego potpuno bijela boja. Vecina ih ugradjuje do 6800K. Na tržištu je moguće nabaviti i do 12.000K, ali su nelegalne i ljubicaste boje. Legalno je do vrijednoti 8000K, a i te su vec JAKO plave. Oko 7.000K je jedna oku ugodna plavo-bijela svijetlost (da ne bude zabune – plavija nego kod serijskih HID, ne treba pretjeravati). Nemojte se uplašiti da se jako griju (vise od sunca). To je samo temperatura izmedju dvije elektrode gdje nastaje svijetlost.

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #129 u: 10-03-2008, 22:05:19 »

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #130 u: 11-03-2008, 00:34:46 »
krivo sam rekao boja plavog neba. Fredn ima na fabiji 10 000K, i na cesti je to komplet bijelo.

Znaci 8000K je jos legalno.
« Zadnja izmjena: 11-03-2008, 00:36:30 od Isus »

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #131 u: 11-03-2008, 18:05:11 »
krivo sam rekao boja plavog neba. Fredn ima na fabiji 10 000K, i na cesti je to komplet bijelo.

Znaci 8000K je jos legalno.

Netreba pretjerivati....  Sad kad je odobrena ugradnja i upotreba xenon kitova,  nemojte tražiti kruha nad pogačom
Jer svako plavkasto izdanje možemo srušit bez pardona...  :sado:

E' sad je sve stvar procjene (dobre volje) nadzornika... i nema  :box: , jer ako i malo ide u plavo (kad se pogleda u far) ima te pravo rušit ...
Ne govorim to kao prijetnju nego kao savjet, jer se nikad nezna na koga budete naletjeli i dali vam je voljan (plavkasta svjetla) propustit ...
Već je i 7000 K jako plavo (dovoljno da padneš na teh.).
Dakle: ..  trebamo biti sretni kaj je to odobreno bez atesta, zamjena farova, automatske nivelacije, perača farova.....  :ok:  i zato uživajmo u blagodatima xenon tehnologije ali bez pretjerivanja ...
Svima sretnu i sigurnu  :drive: ...

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #132 u: 12-03-2008, 15:11:55 »
10 000K je stavio prije 4 godine u molydonu i čak kad s egleda u far je bijelo, vjerojatno kvaliteniji farovi..

Ukratko količlina kelvina nije bitna ako je recimo 5000K plavo on može rušiti, a da netko tko ima 9000K a bijeliej je rođe bez problema.

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #133 u: 12-03-2008, 15:24:34 »
10 000K je stavio prije 4 godine u molydonu i čak kad s egleda u far je bijelo, vjerojatno kvaliteniji farovi..

Ukratko količlina kelvina nije bitna ako je recimo 5000K plavo on može rušiti, a da netko tko ima 9000K a bijeliej je rođe bez problema.

Nažalost, tu si u pravu... Stvar je procjene onog nadzornika koji ti gleda auto. Mada nesmije biti ni prejako svjetlo:  :ne2:

"Na žalost, temperaturu boje svjetla nije moguće pročitati otisnutu na naknadno ugrađenim žaruljama niti dijelovima ovako ugrađenog kompleta već je treba subjektivno ocijeniti. Također, ako je direktni pogled u svjetlo neugodan za oko (svjetlo je presvijetlo), tehnički pregled treba odbiti."

Mislim da to još nije ispeljano do kraja i da bumo dobili nadopune za postupak tehničkog u tim slučajevima, jer npr. ono kaj je meni plavo možda nekom drugom nije i obratno... Možda ima nadzornika koji su daltonisti  :)  :rol: pa ne kuže boje ...   Bilo bu problema ...  :wal:  :henker:

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #134 u: 12-03-2008, 16:34:27 »
Nažalost, tu si u pravu... Stvar je procjene onog nadzornika koji ti gleda auto. Mada nesmije biti ni prejako svjetlo:  :ne2:

"Na žalost, temperaturu boje svjetla nije moguće pročitati otisnutu na naknadno ugrađenim žaruljama niti dijelovima ovako ugrađenog kompleta već je treba subjektivno ocijeniti. Također, ako je direktni pogled u svjetlo neugodan za oko (svjetlo je presvijetlo), tehnički pregled treba odbiti."

Mislim da to još nije ispeljano do kraja i da bumo dobili nadopune za postupak tehničkog u tim slučajevima, jer npr. ono kaj je meni plavo možda nekom drugom nije i obratno... Možda ima nadzornika koji su daltonisti  :)  :rol: pa ne kuže boje ...   Bilo bu problema ...  :wal:  :henker:

već vidim rušenje jer je svjetlo prebijelo, u odnosu na halogenke ili ne daj bože na bobične.

misterious

• Gost
« Odgovori #135 u: 16-03-2008, 20:11:26 »
imam pitanje meni lupaju prednji kotači (valjda kugle) i ošel je prednji desni homokientički...........manđete su dobre nema nigde da su strgane niti da su masne nema lufta na volanu..........bi se s tim mogel prešvercati na tehničkom????

misterious

• Gost
« Odgovori #136 u: 16-03-2008, 20:12:51 »
e i još nekaj auto mi je preniski za grabu............nejde gore.....kak budu to rješili????moraju pregledat al neznam kak ako pe na valjke budu mi razbili pragove...................govorim iz iskustva prošlog vlasnika tog auta

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #137 u: 17-03-2008, 00:04:40 »
e i još nekaj auto mi je preniski za grabu............nejde gore.....kak budu to rješili????moraju pregledat al neznam kak ako pe na valjke budu mi razbili pragove...................govorim iz iskustva prošlog vlasnika tog auta

Mislim da sam već napisal da je rub grabe visok min. 7 cm. pa ti probaj auto podignut na tu visinu. Posudi felđone s gumama koje imaju visok profil i vidi dali si postigal visinu (više od 7.cm.), ili
potraži stanicu za tehnički koja za osobna vozila koristi dizalicu a ne grabu.

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #138 u: 17-03-2008, 00:09:19 »
imam pitanje meni lupaju prednji kotači (valjda kugle) i ošel je prednji desni homokientički...........manđete su dobre nema nigde da su strgane niti da su masne nema lufta na volanu..........bi se s tim mogel prešvercati na tehničkom????

A zakaj ne popraviš to kaj ne valja umjesto da se sramotiš na tehničkom  :redf: . Pa onda plačeš  :sad: kak je striček zločest jer ti kugle plešu "engliš" valcer.

Mirko

• Gost
« Odgovori #139 u: 17-03-2008, 00:15:12 »
Pitanje:

Imam kupoprodajni ugovor za Alfu u kojem piše da se prodavatelj odriče tablica u moju korist, on ih nije odjavija. Jel ih ja trebam odjavit pa opet prijavit ili već nešto drugo?

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #140 u: 17-03-2008, 00:29:10 »
Pitanje:

Imam kupoprodajni ugovor za Alfu u kojem piše da se prodavatelj odriče tablica u moju korist, on ih nije odjavija. Jel ih ja trebam odjavit pa opet prijavit ili već nešto drugo?

Nekoliko varijanti odgovora:

Ako prodavatelj i ti kao novi vlasnik spadate pod istu policijsku postaju onda netrebaš odjavljivat nego se to automatski obavi kad dođeš na prijepis dokumenata.
Ako prodavatelj nije u istoj policijskoj postaji prijavljen gdje i ti, onda moraš prvo odjaviti auto u njegovoj polic.postaji pa tek onda prijaviti u svojoj.
Na pr.
Ja sam iz Jaske a kupim auto iz Samobora. oba imamo ZG tablice. Bivši vlasnik se odriče tablica u moju korist , ali ja moram prvo auto odjaviti u Samoborskoj policiji pa tek onda prijaviti u svojoj.
 Ili ja sam iz Jaske i kupim auto koji isto spada pod policiju Jaska. Nemoram posebno vršiti odjavu nego to automatski obave kad dođem na prijepis dokumenata.

misterious

• Gost
« Odgovori #141 u: 18-03-2008, 17:34:50 »
POZZZZZ bio u haku na dijagnosticiranju i zamisli molimte, kugle i sve ok ali ekotest je katastrofa doslovno previše benzina u izgaranju i neki coh ili kak već je na 900 jako puno previše.......vjerojatno jer je motor rastepani pa sad treba sve štelat...........zna ko kak se to radi???? treba to u ovlaštenom servisu ili se može doma??? i da prednji desni koči prejako a zadnji lijevi preslabo.....hmmmmm, i to.......ima ko koga u vž da mi samo poštambilja (plačam) samo da se ne sramotim tam na tehničkom.....molim savjet kak kaj i zakaj???!!!

Mirko

• Gost
« Odgovori #142 u: 18-03-2008, 20:01:58 »
Nekoliko varijanti odgovora:

Ako prodavatelj i ti kao novi vlasnik spadate pod istu policijsku postaju onda netrebaš odjavljivat nego se to automatski obavi kad dođeš na prijepis dokumenata.
Ako prodavatelj nije u istoj policijskoj postaji prijavljen gdje i ti, onda moraš prvo odjaviti auto u njegovoj polic.postaji pa tek onda prijaviti u svojoj.
Na pr.
Ja sam iz Jaske a kupim auto iz Samobora. oba imamo ZG tablice. Bivši vlasnik se odriče tablica u moju korist , ali ja moram prvo auto odjaviti u Samoborskoj policiji pa tek onda prijaviti u svojoj.
 Ili ja sam iz Jaske i kupim auto koji isto spada pod policiju Jaska. Nemoram posebno vršiti odjavu nego to automatski obave kad dođem na prijepis dokumenata.

Zahvaljujem  :pivo:

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #143 u: 18-03-2008, 20:29:17 »
POZZZZZ bio u haku na dijagnosticiranju i zamisli molimte, kugle i sve ok ali ekotest je katastrofa doslovno previše benzina u izgaranju i neki coh ili kak već je na 900 jako puno previše.......vjerojatno jer je motor rastepani pa sad treba sve štelat...........zna ko kak se to radi???? treba to u ovlaštenom servisu ili se može doma??? i da prednji desni koči prejako a zadnji lijevi preslabo.....hmmmmm, i to.......ima ko koga u vž da mi samo poštambilja (plačam) samo da se ne sramotim tam na tehničkom.....molim savjet kak kaj i zakaj???!!!

postoje CO ukjlicni monoksid i HC-nesagorebi ugljikovoci ili ti nesagoreni benzin,

jel imas mozda kompletni ispis s ekotesta pa da znam pitat konkrento covjeka koji se bavi diagnostikom kaj nevalja, je rmoguc eje da ti je smao katalizator otisao.

posto je brojka 900 predpostavljam da se radi o HCovima koji se mjere u ppm ( parts per million), jer CO je postotak.

jesu li ti ostale vrijednosti OK?? Kisik? co2??
« Zadnja izmjena: 18-03-2008, 20:37:56 od Isus »

misterious

• Gost
« Odgovori #144 u: 18-03-2008, 23:32:02 »
RADI SE O HC ILI TI NESAGORJELI BENZIN KOJI JENA  900 OSTALO JE KOLKO JE REKEL OK AL UZMI U OBZIR DA JE MOTOR PONOVNO SKLAPLJAN PROŠLI TJEDAN I DA NIJE ŠTELAN JER NISAM ZNAL DA TO TREBA.........KAJ TREBA NAPRAVITI???

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #145 u: 19-03-2008, 00:09:38 »
pa trebao bi se ecu sam stelat po parametrima lambda sonde.

Pokusaj skinut klemu s akumultora ne nekih 10 minuta da ti se resetira pa onda vidi, jer ak je ostalo OK onda je smjesa prebogata, a ostalo bi isto trebalo biti losije.
plin nemas u autu??

Offline Cube

• Starosjedioc
  • Alfa Romeo Spider 1.8 TS
    • Zagreb
« Odgovori #146 u: 19-03-2008, 00:16:36 »
Pozdrav svima..

Evo par savjeta da vam se ne  :kosa: kad morate na tehnički.

Auto vam mora biti čist izvana i iznutra, izpraznite pepeljare, pokupite smeće iza sjedišta i sa zadnje klupe,obrišite prašinu s komandne ploče i oprati vjetrobran iznutra, te očistite prtljažnik. To vam je već dobar "+" u očima nadzornika. Vidi da se brinete za vozilo. Tu vam još dolaze i sijalice. Ne pale one fore "ma sad je delala ...."  :redf:

Ak' slušate "mice trofrtaljke" onda nemojte da krešte preko vaših pojačala. Stišajte na normalnu razinu. Moj savjet : pustite kakav stari R&R al opet ne preglasno. Mi nadzornici smo stariji ljudi i volimo se osječati ugodno u vašim vozilima. To je još jedan "+" .

Požalite se na nešto... (ne na volan ili kočnice) nego na :gorivo, ceste ..., tražite savjet ..itd. Kad vidi da se zanimate .. još jedan "+" .(samo nemojte biti prenaporni).  :?:

Upitajte dali smijete s njim ući ispod vozila u kanal ... (nemate svaki dan tu priliku).

Dobar trik: Ak možete stati u red iza kakvog vozila od Grunfa iz ekipe T.N.T. (zmazan, šupalj, katastrofa), a vi sa svojim ušminkanim ljubimcem za njim.... 

Prije tehničkog ispušite motor. Pravac zaobilaznica ili autoput da gadosti izlete s ventila i iz auspuha... (čuvajte se  :pol:).
Kod eko-testa na benzincima (reg.kat.) nadzornik ga bi moral držati 3-5 min. na oko 3000 giri da katalizator proradi (postigne temp. oko 750 celzijevaca). Ako ga drži prekratko (nije zagrijan) bezveze vas ruši. Zamolite da još malo održi tih 3000 o/min.

Ako se ustanovi neka neispravnost.. nema razloga za ljutnju. To je za vaše dobro.  :da:

Za pitanja sam tu poslje 23.00 h

I još jedna šala namjenjena nama (Alfistima) : Znate zakaj alfisti znaju sve o svome vozilu ?

Zato kaj non-stop "šerafaju" pod njim.

A i ja sam taj,  ..... :)        :mah:

Pozdrav od ekipe iz firme Inter-net.... Uskoro smo na održavanju pa se vidimo.... :pivo:
THE VARIATOR GANG

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #147 u: 19-03-2008, 00:32:33 »

Živio..

1. EKO-test:  Za prolaz na Eko testu nije bitan volumen HC-a.  Bitno je da na "leru" CO ne prelazi 0,50 a kod povišenih obrtaja (2500 - 3000) CO ne prelazi 0,30 i da se faktor zraka (lambda)
                    nalazi između 0,97 do 1,03.  Sve ostale vrijednosti (HC,CO2,O2.. i lambda na leru) nisu bitne za prolaz na EKO-testu. Znači , ako ti je samo HC     previsok a CO na leru i CO i lambda na povišenim okretajima su OK, onda si EKO-test prošal  :ok:

2. Kočnice: Ako ti prednji desni koči (prejako) a ljevi upola slabije onda (90%) ti je na ljevom kotaču zaštekala kočiona čeljust (hvata samo s stranom gdje je cilindar a druga strana ne radi).
                 Raskopati, odmah provjeri stanje diska i pločica, skinut gumice s klizača i WD-40 pa razradit da ide ko u kuminu ..........  :hehe:

Ako zadnje ne rade dobro (jedan jače a drugi slabije a isto i ručna kočnica), kod diskova na zadnjim kotačima primjeni isto kaj i na prednjim.
                 Ako su nazad "tromble" onda raskopat oba i počistit prašinu koja se skupila unutra. To je - kad opereš auto i voda uđe u tromblu pa se poveže s prašinom nastane ti ko tekući
                 "šmirgl" papir, i kad malo stisneš kočnicu, ona hvata ko luda. Uzeti "šmirgl" papir pa udri po "ferodama" i "tromblima" na oba kotača. Naravno pod uvjetom da na ferodama ima
                 "mesa", da trombli nisu "jaja" a i da kočioni cilindri na puštaju ulje i nisu "zaštekali". Možeš probati i raspariti ferode tak da jednu (od dvije) desne staviš na ljevi kotač i obrnuto.

3. Da te bu netko pustil s neispravnim kočnicama  ....  nebi se htel mešat....
« Zadnja izmjena: 19-03-2008, 00:37:41 od cvetko »

Offline cvetko

• Sa stažom
    • Jaska
« Odgovori #148 u: 19-03-2008, 00:35:57 »

Pozdrav od ekipe iz firme Inter-net.... Uskoro smo na održavanju pa se vidimo.... :pivo:

:clap:  :undd:

Živio majstore ... vidimo se ...   :pivo:

misterious

• Gost
« Odgovori #149 u: 19-03-2008, 19:18:51 »
halo kočnice su sad ok a ono sa izgaranjem je stvar u katalizatoru koji je zaštopan bil je danas auto u servisu......trebam kupit novi katalizator....kolka mu je cijena ako znaš?