jedan jako elegantan problem, koji muci vecinu 166-ica je curenje grijaca kabine (malog hladnjaka/kilera)

, a manifestuje se blagim, pa postepeno jacim i jacim maglenjem stakala pogotovo kad je kisa, specifican miris isparenja antifriza u kabini

, masnoca po staklima, mokar prostirac suvozacevih nogu, te naravno gubitak tekucine u posudi!
posto smo to danas mijenjali, moj kum sesta 166 i ja,na njegovoj alfi, odlucili smo da postavimo slike cijelog postupka, pa ko je imalo vican majstorisanju, uz vrlo malo alata, moze da promjeni i sam

prvo se skinu brisaci, te poklopac filtera kabine i ta plastika ispod sajbe, te ove dvije zastitne plastike na lijevoj i desnoj strani, tako da se ima prostora za rad

zatim iskopcati sve konektore, od motorica, klapne...bez brige razliciti su, pa pri sklapanju nije problem i skinuti tu plocu sa osiguracima:

takodje, otkopcati 2 konektora na motricu brisaca (i ovi su razliciti) i izvaditi cijeli mehanizam vani:

evo kako to izgleda:

e sada slijedi madjionicarski dio

znaci potrebno je odvrnuti po 3 vijka(vrlo su simpaticni) sa obe strane kucista, kojim su pricvrsceni ja nosace, te su ovdje potrebne mala racnica, zglob, razni produzetci, jako, jako nepristupacno

zatim odvrnuti preostale vijke krstastim izvijacem, ima ih po dva sa strana i dva na vrhu!
nakon toga skida se kuciste:

sada na red dolazi evaporator:

da napomenem nije potrebno ispustanje plina u sistemu, jer se cijevi ne rastavljaju na spojevima, nego se samo otpuste plasticni nosaci tih cijevi i sve skupa se zadigne i skloni u stranu:

evo kako izgleda donji dio kucista, vide se tragovi antifriza:

a ovko izgleda bez kucista:

slijedi skidanje klapne za regulaciju toplo/hladno i dolazimo do tog famoznog hladnjaka:

zatim isprazniti antifriz iz boce (spricom ili necim drugim) i onda skinuti crijeva sa hladnjaka koji su spojeni selnama i zavrnuti ih prema gore da ne dolazi do daljnjeg isticanja antifriza. malo ce isteci prilikom skidanja, ali nista strasno, mada se i ovo moze izbjeci ispustanjem antifriza iz sistema na donjem cepu hladnjaka, al mislim da je ovo nepotrebna operacija i oduzima vise vremena:

nakon toga izvuci hladnjak vani(nije pricvrscen vijcima samo je uglavljen) i pristupiti detaljnom ciscenju kucista, kao i prostora oko njega, ocistiti odvodni kanal, posto tu bude dosta lisca, hamelja, pogotovo kod auta koja nisu garazirana, ovako nekako:

evo glavnog lika cijele price, magneti mareli naravno, u duhu tradicije

:

pola posla gotovo, slijedi sastavljanje

hladnjak uglavljen, crijeva prikopcana, selne stegnute:

namontirana klapna:

vracen donji dio kucista, vracen evaporator, kao i njegove cijevi:

namontiran gornji dio kucista, tabla sa osiguracima spremna za montazu:

zatim, vracen na mjesto mehanizam brisaca, treba paziti da se ne zaborave konektori na motoricu prikopcat:

sada jos treba pokopcati konektor klapne, motorica, sve to lijepo sloziti, paziti da kablovi fino legnu, da ne bi doslo do ostecenja izolacije i spoja na masu, znaci treba to pedantno sloziti, ne ide drugacije

vratiti zatitinu plastiku:

te montirati brisace, ostale plastike na lijevoj i desnoj strani, dosuti antifriz u bocu i to je to, posao gotov

a da, zaboravio sam, ostalo nam je viska dijelova

nadam se da cemo pomoci nasim drugarima alfistima, samo treba strpljivo i bude sve

princip je isti na svim 166-ma, ovo je bila 2.4 JTD, a nedavno sam i na svojoj 3.2 V6 uradio isto