01-05-2026, 20:01:27

Autor Tema: Prolupala radilica , trajnost motora i mjenjača - diskusija  (Posjeta: 70762 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Uzzy

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
    • Solin
    • GTV
Odg: Prolupala radilica , trajnost motora i mjenjača - diskusija
« Odgovori #570 u: 04-11-2011, 23:22:31 »
pa jeftinije ti je onda mjenjati svakih 20 000 km i to sipas 20k a onda svaku 5-tu promjenu ulja promjenis i letece koji kostaju kao 4 litre racinga

Prva pametna u temi  :funny:

Offline zvrk

• Sa stažom
  • nije još alfa...ali je ipak talijan :)
    • Zagreb - Kvatrić
    • www.potrcko.com.hr
« Odgovori #571 u: 05-11-2011, 07:33:54 »
nedavno sam pričao sa jednim "majstorom" koji mi je rekao da nema smisla mijenjati ulje ispod 10,000km (eventualno ispod 8,000km u ekstremnoj gradskoj vožnji) zbog određenih aditiva koji počnu djelovati tek tada.....tj. da zapravo preranim mijenjanjem ulja ne dozvoljavamo da ulje odradi svoju funkciju do kraja....

normalno da sve zavisi koji je motor u pitanju i koje ulje je u pitanju, te način tj. režim vožnje, ali mijenjat ulje prije 10,000km navodno nema nikakvog smisla ukoliko se ne voze utrke...

e sad...nek svatko radi kako misli da je najbolje...  :ok:
potrčko

Offline mane

• Ovisnik o alfistima
  • Na skuteru
    • Karlovac
« Odgovori #572 u: 05-11-2011, 08:53:41 »
neznam čemu sad rasprava o uljima u TS-u, kad ono uopće nema veze sa trajnošću radilice i letećih. Lijepo je @boxer rekao da je problem u uljnim kanalima i lošem podmazivanju, znači problem je u konstrukciji motora koja nije napravljena onako kak bi trebala biti napravljena.
Čovjek kod mene ima 2.0 ts 16v i već je tri puta mijenjao leteće ležajeve, nisu zacvikali nego su protukli. Svaki puta kad je otvarao motor oko mrežice uljne pumpe ima toliko smeća da je uopće čudo kako uspije imalo ulja slati tamo kamo treba, čovjek koji mu to radi jednostavno nemože shvatit od kud tolko smeća u karteru. Auto se održava max. kolko je to moguće jer čovjeku nije problem lova ni vrijeme, jednostavno želi imat dobru 156-icu.
Bolje umrijeti od litre nego od kapi

Još nitko nije umro od pive, a u vodi su se mnogi utopili

Offline tool75

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #573 u: 05-11-2011, 11:31:24 »
neznam čemu sad rasprava o uljima u TS-u, kad ono uopće nema veze sa trajnošću radilice i letećih. Lijepo je @boxer rekao da je problem u uljnim kanalima i lošem podmazivanju, znači problem je u konstrukciji motora koja nije napravljena onako kak bi trebala biti napravljena.
Čovjek kod mene ima 2.0 ts 16v i već je tri puta mijenjao leteće ležajeve, nisu zacvikali nego su protukli. Svaki puta kad je otvarao motor oko mrežice uljne pumpe ima toliko smeća da je uopće čudo kako uspije imalo ulja slati tamo kamo treba, čovjek koji mu to radi jednostavno nemože shvatit od kud tolko smeća u karteru. Auto se održava max. kolko je to moguće jer čovjeku nije problem lova ni vrijeme, jednostavno želi imat dobru 156-icu.

Ja sam 2 puta do sad skidao karter na 2.0 ts-u i nema niti trunke nikakvog smeća u njemu, al niti trunke, ni gareži niti ičega. Sve čisto ko da motor ima 10 000 km. Ispod poklopca ventila isto tako.

Offline Uzzy

• Ovisnik o alfistima
    • Solin
    • GTV
« Odgovori #574 u: 05-11-2011, 11:56:15 »
Interceptoru tebi se u 20 godina nikad nije pokvarila Alfa,ja bi se na tvom mistu zamislija,mora da imas neke moci

Offline yedwy

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Ford C-Max 1.8 duratec
    • Sesvete Zagreb
« Odgovori #575 u: 05-11-2011, 13:01:38 »
A hebiga ako je motor pun smeća onda ga treba izvadit, rastavit i očitit svaki mm unutra i nanovo sklopit pa neće imat smeća...

Mislim kad već lova nije problem...

Offline tool75

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #576 u: 05-11-2011, 13:52:29 »
 :icon_neutral:
« Zadnja izmjena: 08-11-2013, 23:41:25 od INTCP »

zoran

• Gost
« Odgovori #577 u: 05-11-2011, 14:56:37 »
jebga sad ....ak utoči i onu limenu zaštitu ispod poklopca od bočice sa uljem niš ćudnoga......(ajme znam serem (puno)  :da: )

Offline capone5

• Pripravnik
  • **
  • Alfa 147 1.9 jtdm, Berlina 1750 68, 159 2.4 jtdm
    • Matulji
« Odgovori #578 u: 05-11-2011, 14:57:39 »
Interceptoru tebi se u 20 godina nikad nije pokvarila Alfa,ja bi se na tvom mistu zamislija,mora da imas neke moci
Master JODA...  :hehe: :hehe:
Umro je Einstein,umro je Tesla, a i meni nesto nije dobro...

Offline mane

• Ovisnik o alfistima
  • Na skuteru
    • Karlovac
« Odgovori #579 u: 05-11-2011, 16:19:46 »
jebga sad ....ak utoči i onu limenu zaštitu ispod poklopca od bočice sa uljem niš ćudnoga......(ajme znam serem (puno)  :da: )
ljudi stavljaju u motore seleniu, stavljaju total, castrol, i bog te pitaj kaj sve ne i radilice prolupaju, tak da nije sigurno do ulja, jedino nisam čuo nikoga da stavlja deltu 5 ili super 3 unutra :craz. Ja vjerujem da je posrijedi jednostavno konstrukcijska greška na motorima, ima iznimaka koji voze bez problema, ali čini mi se da ima više onih sa problemima nažalost :rolll:
Bolje umrijeti od litre nego od kapi

Još nitko nije umro od pive, a u vodi su se mnogi utopili

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #580 u: 05-11-2011, 16:58:31 »
ja ipak vjerujem da je vise ts-a unistila konstrukcijska greska u glavi vozaca nego samog motora... temeljni odu od prevrcenja motora a leteci od gazenja na hladno
greška u glavi + osjetljivost i eto sranja.
Ne bi vjeorvali al eto vidio ja svojim očima 2.0 s 300 000km nikad otvaran, sad su leteći iz predostoržnosti zamjenjeni. Drugi je problem kaj je auto trul ko 33ojka.  :funny:
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #581 u: 05-11-2011, 17:11:44 »
kaj 8v ts.?
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

zoran

• Gost
« Odgovori #582 u: 05-11-2011, 18:22:10 »
ja ipak vjerujem da je vise ts-a unistila konstrukcijska greska u glavi vozaca nego samog motora... temeljni odu od prevrcenja motora a leteci od gazenja na hladno
vjerujte mi svi sljedeće:
vozim ts-a 2.0 16v iz 95 (to je onaj prvi motor iz te serije) ima sada 170000 km (cca) vozim ga od nekih 125000km,čuvam ga (održavam samo) ali ga ni ne mazim (po gasu).Budući da nemam za novi auto živo me zanima kada će reći by by i vjerujte da ćete biti uredno informirani što se dogodilo jer će auto ravno kod Seba sa šlep službom.Nastojat ću sve popratiti fotografijama pa ćemo vidjeti.Sigurno će poslje neki reći eto ma njegov je izdržao samo zato jer vlasnik ima konstrukcisku grešku u glavi.Ja očekujem preokrenuti 250000km.

Offline Uzzy

• Ovisnik o alfistima
    • Solin
    • GTV
« Odgovori #583 u: 05-11-2011, 19:19:06 »
Ja imam rijesenje za sve vas,minjaj te auta,a ne ulje :hehe:

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
  • ima kolekciju auta :-)
    • Sarajevo
« Odgovori #584 u: 05-11-2011, 19:20:01 »
vjerujte mi svi sljedeće:
vozim ts-a 2.0 16v iz 95 (to je onaj prvi motor iz te serije) ima sada 170000 km (cca) vozim ga od nekih 125000km,čuvam ga (održavam samo) ali ga ni ne mazim (po gasu).Budući da nemam za novi auto živo me zanima kada će reći by by i vjerujte da ćete biti uredno informirani što se dogodilo jer će auto ravno kod Seba sa šlep službom.Nastojat ću sve popratiti fotografijama pa ćemo vidjeti.Sigurno će poslje neki reći eto ma njegov je izdržao samo zato jer vlasnik ima konstrukcisku grešku u glavi.Ja očekujem preokrenuti 250000km.

Pa taj je motor kvalitetniji nego 2.0 ts iz 2002. Godine
"Rightous infliction of retribution manifested by an appropriate agent"

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #585 u: 05-11-2011, 20:06:14 »
jer?

CF1 manje krepava koliko sam vidio po iskustvima korisnika

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #586 u: 05-11-2011, 20:07:56 »
Ja imam rijesenje za sve vas,minjaj te auta,a ne ulje :hehe:
Da i da uzmemo honde jel  :hehe: kolega nekidan mjenjao jednu za drugu i na toj mu pukne poluosovina koja nova kosta 4000 + kn  :funny

Pitam ga kako je pukla kaze on istrunila  :hehe:
Varijator sekta

Offline Uzzy

• Ovisnik o alfistima
    • Solin
    • GTV
« Odgovori #587 u: 06-11-2011, 00:08:23 »
Da i da uzmemo honde jel  :hehe: kolega nekidan mjenjao jednu za drugu i na toj mu pukne poluosovina koja nova kosta 4000 + kn  :funny

Pitam ga kako je pukla kaze on istrunila  :hehe:

Ma ne nego svako 10.000 km promines auto :hap:

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #588 u: 06-11-2011, 08:59:04 »
a razlog je? mislim, mi mozes ovako iz prve ruke nabrojati 3 konstrukcijske razlike na bloku ili glavi?

koliko vas je vozilo taj ts sa shebanim varijatorom? ono spreha tipa "malo se cuje, nije to nis strasno"?

Da se ne lažemo niti sam ja konstruktor motora niti si ti neko ko se na taj način kuži u motore,.....bezveze ti pitanje.
Imaš jedno 15 tema gdje se dotiče razlika između CF1/2/3 motora pa iskoristi tipku TRAŽI...koncenzus je takav da su ti stariji žilaviji isto ko što je 8V motor praktički neizderiv.......
« Zadnja izmjena: 06-11-2011, 08:59:52 od Tare071 »

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #589 u: 06-11-2011, 13:22:41 »
a sorry, nisam zelio postavljati bezvezna pitanja nego sam mislio da znas  :ok:

Fakat ne znam, jedino laički što bih mogao da zaključim da na tim starijima nisu toliko škrtarili u kakvoći dijelova i izrade......to mi jedino pada na pamet   :)

Offline plavi156

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 TB
    • Zagreb
« Odgovori #590 u: 22-11-2011, 10:27:30 »
mali update teme...

ukoliko se osvrnete na ovaj topic http://alfisti.hr/forum/index.php/topic,11648.msg996562/topicseen.html#msg996562 možemo zaključit da je više od pola alfi na forumu uvezeno...

Onda se čudimo kad na 170tkm vrisne ovo, ili vrisne ono, a auto vjerojatno ima barem 100tkm više nego na satu :da:
EX: 156 1.8TS|156 1.9 JTD|164 TS|156 1.6TS|159 1.9 JTS|166 2.0TS LPG|156 2.0 JTS|147 1.6 TS

Offline Cobo

• Pripravnik
  • **
  • ex. 145 TS, ex. 156 TS, now Picasso
    • Stavanger - Norveska
« Odgovori #591 u: 10-02-2012, 18:55:40 »
 :song:   ja lagano guram prema 270.000km sa neotvaranim blokom i sa original lezajevima i radilicom, jedino sa nedavno mijenjanom brtvom glave

toliko o nekvaliteti TS-a    :batin
« Zadnja izmjena: 10-02-2012, 18:56:14 od Cobo »
Glupost je neunistiva

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #592 u: 10-02-2012, 19:41:05 »
mali update teme...

ukoliko se osvrnete na ovaj topic http://alfisti.hr/forum/index.php/topic,11648.msg996562/topicseen.html#msg996562 možemo zaključit da je više od pola alfi na forumu uvezeno...

Onda se čudimo kad na 170tkm vrisne ovo, ili vrisne ono, a auto vjerojatno ima barem 100tkm više nego na satu :da:

Ja pa? Sva ostala vozila su isto tako i uvezena i vraćena im je kilometraža.......nije baš da se samo alfe uvoze i prekucavaju...zar ne?

Offline Cobo

• Pripravnik
  • **
    • Stavanger - Norveska
« Odgovori #593 u: 10-02-2012, 19:49:40 »
prvo i osnovno, na nacin na koji se voze Alfe, a pogotovo TS-ovi, nekom Golfu bi se razletio motor ili mjenjac na 100.000km...osim ako je rijec o GTI.

imam frenda koji je gazio golfa 4, 1.6 ko da je alfa pa mu se razletio mjenjac na 130.000km...a moj na duplo vecoj kilometrazi jos kao nov.   :care
Glupost je neunistiva

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #594 u: 10-02-2012, 19:59:59 »
prvo i osnovno, na nacin na koji se voze Alfe, a pogotovo TS-ovi, nekom Golfu bi se razletio motor ili mjenjac na 100.000km...osim ako je rijec o GTI.

imam frenda koji je gazio golfa 4, 1.6 ko da je alfa pa mu se razletio mjenjac na 130.000km...a moj na duplo vecoj kilometrazi jos kao nov.   :care

LOL
Mislim da si malo fulio, svi auti se uvoze na isti način.....nema to veze sa konkretnom markom. A drugo, jel baš mjenjač stavka koju ističeš kao kvalitetnu na alfama TS, mislim razmisli malo. Ja još nisam naišao niti na jednu kojoj u manjoj ili većoj mjeri nije pojeden sinhron druge na treću, kojoj ručica na nosaču nije razmrdana - na famoznom šaltheblu.
Mislim da ne ne shvatiš pogrešno, pa da ispadne da hvalim golfa nego jednostavno znam o čemu pričam. A to koliko je na tom TSu hod mjenjača dug, duge brzine i vrlo često neprecizan ako ga se ne održava, o tome neću ni govorit.
« Zadnja izmjena: 10-02-2012, 20:02:10 od Tare071 »

Offline bobi getriba

• Starosjedioc
  • živčana baba (Eleanor)
    • kraljevica
« Odgovori #595 u: 10-02-2012, 21:48:26 »
LOL
Mislim da si malo fulio, svi auti se uvoze na isti način.....nema to veze sa konkretnom markom. A drugo, jel baš mjenjač stavka koju ističeš kao kvalitetnu na alfama TS, mislim razmisli malo. Ja još nisam naišao niti na jednu kojoj u manjoj ili većoj mjeri nije pojeden sinhron druge na treću, kojoj ručica na nosaču nije razmrdana - na famoznom šaltheblu.
Mislim da ne ne shvatiš pogrešno, pa da ispadne da hvalim golfa nego jednostavno znam o čemu pričam. A to koliko je na tom TSu hod mjenjača dug, duge brzine i vrlo često neprecizan ako ga se ne održava, o tome neću ni govorit.
niste li vi malo odlutali sa teme :?:

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #596 u: 10-02-2012, 22:20:44 »
niste li vi malo odlutali sa teme :?:

Čini ti se, to je moj metod....odlutam pa se vratim  :hehe:

Offline Cobo

• Pripravnik
  • **
    • Stavanger - Norveska
« Odgovori #597 u: 11-02-2012, 12:00:26 »
 :ok:

ali ja i dalje stojim pri tome da se Alfe drugacije voze jer je drugaciji profil kupaca...recimo ja vozim prilicno brzo i zivahno i nikad nebi uzeo nista osim Alfe ili Honde, moj punac se vuce po cesti i nikad nebi kupio Alfu.

da je njemu dati Alfu trajala bi 100 godina i nebi prolupavali ni leteci ni radilica

a ja sam valjda imao srece pa moja ljubimica voli okretaje, a dobro ih trpi...da kucnem u drvo.   :love3:  :sado:  :love:
Glupost je neunistiva

Offline pingo

• Član Alfa Kluba 8
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156 sw & 33 serija 1
    • kamen/split
« Odgovori #598 u: 11-02-2012, 12:07:10 »
:ok:

ali ja i dalje stojim pri tome da se Alfe drugacije voze jer je drugaciji profil kupaca...recimo ja vozim prilicno brzo i zivahno i nikad nebi uzeo nista osim Alfe ili Honde, moj punac se vuce po cesti i nikad nebi kupio Alfu.

da je njemu dati Alfu trajala bi 100 godina i nebi prolupavali ni leteci ni radilica

a ja sam valjda imao srece pa moja ljubimica voli okretaje, a dobro ih trpi...da kucnem u drvo.   :love3:  :sado:  :love:

Sija kolega jucer u moju 156 i ja ga pitam oce je provozat, kaze nece po snigu jer sam interijer ga vuce da upre gas pa se boji da ce je po snigu negdi zalipit. A nema smisla da je vozi polako jer nije to golf  :craz :craz

To su doslovno prenesene rici zakletog BMW-iste
Prijatelja mozes odgurnuti:
a. rukama b. djelima
Ova druga varijanta je za cili zivot

Offline Mika

• Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #599 u: 11-02-2012, 13:24:20 »
Istina je to da se Alfe voze drugačije. Frend je vozio Audija A3, vozio se ko baba, onda je jednom prilikom vozio moju bivšu QV-jku, i odmah je oderao po gasu, reko je da to tak fino ide da se nemože s tim polako vozit.
Sad vozi 147-icu  :craz