Izgleda da je zupčasti remen sa početka ove priče bio spreman za zamjenu. Prošlo je 6 godina, a kilometraža je 73.000 km od izmjene. Prohujalo tih 6 godina, planirao sam ga zamijeniti na 80.000 jer sam zapisao kilometražu, ali ne i datum. Datum vidim sad

Ovo pišem da se to vama ne dogodi. Prvi put u životu mi je pukao zupčasti. Mijenjam ja to redovno, ali baš sam razmišljao u čemu je ovaj put problem. Zaključak je da sam zadnjih 5 godina vozio pretežno u gradu, malo je bilo dugih tura. U gradu po putnom kompjuteru prosjek 22-23 km/h. To je 4 i po sata za 100 km. Neka se prosječno vozi sa 1500 okretaja u minuti, to je 4,5 x 1500=6750. Auto putem vozim 140 km/h na 2500 okretaja. To je 0.714 x 2400= 1714. Kad se usporedi 6750/1714=
3.94Taj koeficijent 3.94 znači da se motor u gradskoj vožnji napravi 3.94 puta više okretaja nego na otvorenoj vožnji. Prevedeno ovih 73.000 km u gradu je ekvivalent 287.000 po pravcu. Osim toga remen je opterećeniji ako se ubrzava nego kada je vožnja kontinuirana.
Zaključak: ako vozite po gradu smanjite servisne intervale. Kako vrijedi za ulje tako vrijedi za zupčasti remen.
Sreća u nesreći je što je motor 16v pa ima klackalice između bregaste i ventila. One su projektirane tako da puknu u slučaju pucanja zupčastog remena i tako sačuvaju ventile. Ne treba skidati glavu, samo se promjene klackalice, promijeni remen i pali i vozi. Komad novih košta 90-100 kn, a ja sam nabavio rabljenih 16 komada za 200 kn sve skupa. Puklo ih je 12, ali je pametno sve promijeniti.
Evo slike kako sve izgleda. Stavio sam jednu dobru i dvije puknute klackalice radi usporedbe.