2.kako policajac može dokazati da moj motor ide preko 50 km/h? ima li pravo na đir?
Kako su mene informirali, vozilo može imati mehaničku ili elektronsku blokadu.
E sad, postoje elektronske blokade na gumbić ili sistem za deaktivaciju (npr. stisnuti trubu i žmigavac)

, i onda se podesi tako da ju ručno ugasiš kad upališ motor ali da se ona gašenjem motora automatski pali odnosno blokira preko 50km/h ... Tako da kad te zaustave, samo ugasiš motor i kad ga oni upale i odvedu na testiranje, blokada se aktivirala i motor prolazi na testu...
E sad, ako pronađu gumbić ili sistem za deaktivaciju... onda bi značilo da on mora ručno to isključiti da dokaže da moped ide brže, odnosno on je svojom akcijom djelovao na zatečeno stanje vozila...Što bi znaćilo da ako i nađe gumbić za deaktivaciju, mora dokazati da si se vozio preko dozvoljene brzine.
Inaće, meni je ovo jedna od najdebilnijih odredbi u zakonu jer sve blokade djeluju tako da smanje snagu kroz smanjenje ili okretaja ili protoka goriva što rezultira da s uključenom blokadom skoro da ne možeš krenuti bez da se odgurneš nogama ko kreten, da s motorom nemreš u malo veću uzbrdicu, da radiš zastoj jer ti za dostizanje 40km/h treba minuta... da ne spominjem da je motorček mrtav tj. nemaš nikakvih manevarskih sposobnosti... Uglavnom, ovime su samo ugrozili promet... Ali to je valjda opet jedna od mjera za skupljanje novaca ...