Neznam dali je vec bilo nesta o odrzavanju koze i koznih djelova. Ponesta sam vec napisao o tome i kod repariranja kozne rucice mjenjaca. Evo nekoliko savjeta. Sve kozne djelove najbolje je prvo prebrisati vlaznom "magicnom krpom" (izvrsna je i za brisanje kompletnog kokpita i plasticnih djelova). Volan i djleove koze koji se vise prljaju treba malo vise protrljati krpom. Tek kad skinete slojeve prljavstine pristupite premazivanju koze. Preporuka je NIKAKO ne koristiti kojekakve kemikalije i premaze na umjetnoj bazi. Preporucen premaz za odrzavanje koze je na 1L vode dodati 1dl mlijeka i s tom tekucinom namociti krpu i s iscjedjenom krpom premazati kozu. Taj nacin zahtjeva nesta cesce premazivanje zato imam joj jednu preporuku a to je npr. Erdal Leather lotion (moze se kupiti u vecini trgovina sa sredstvima za ciscenje) koji je na bazi pcelinjeg voska. Nakon jednog takvog tretmana vidjet ce te drasticnu razliku na vasim koznim sjedalima i djelovima. Bit odrzavanja koze je da ona ostane meka i porozna kako nebi zbog zatvaranja pora i rasusivanja postala kruta sto dovodi do nuznog pucanja prvo s povrsine a kasnije i cijelom debljinom. Djelovi koji se vise trose volan, rucica mjenjaca, rubovi (pogotovo vozackog) sjedala odnosno kod Alfi pogotovo vanjiski rubovi sjedalice, treba cesce mazati i odrzavati kako nebi doslo do prvo pucanja boje za kozu kojom je svaka koza bojana , a onda i unutrasnjosti same koze. Dakle nikako ne koristiti umjetne premaze i kreme. Neki ce reci zasto ne kremom za ruke. Razlog je vrlo jednostavan, premazi koje sam spomenio sadrze dovoljno masnoce i koza u autu (a istra stvar je i sa koznim garniturama u kuci) se ne izlaze kojekakvim sredstvima za pranje (odmascivanje) kao sto mi to koristimo svakim pranjem ruku, pa joj ta kolicina masnoce nije potrebna i ne samo da nije potrebna vec moze biti i stetna jer vecom masnocom koze zatvaraju se pore u kozi i koza postaje premekana i time preosjetljiva. Koza je prirodni materijal pa ju tako treba i tretirati.