Ima više razloga ,vozio sam sve i svašta....ali Alfa ima ono "nešto" i tu je priči kraj....ali evo i par konkretnih razloga :
1. Gore navedeno već...Alfa Romeo nije VW ,škoda ili slično. Dakle bilo tko da te pita što voziš odgovor Alfa Romeo može biti samo pozitivan u očima onog tko je pitao jer jednostavno....nema lošeg modela Alfe. Primjera radi...netko kaže "vozim Golfa ili Astru ili sl...." tu priča prestaje jer se zna da ti automobili predstavljaju samo prijevozna sredstva a nikako užitak u vožnji. Kad je odgovor Alfa Romeo...asocijacija samo može biti...brz ,lud ,zabavan auto...odmah poslije slijedi pitanje koja...koji motor....koliko ide...koliko troši

2. Stil života i način ponašanja u javnosti : Naveden primer vozača BMW-a koji je slikovito opisao svoj pogled na vozače Alfi daje i najjtočniju sliku. Dakle Alfist nije "šaban" kojem će iz auta s otvorenim prozorom "cepat Ceca" ili kakav sličan škart ,neće svoju alfu naruživat "pevec tuningom (kromom ,retrovizorima ,naljama tipa V12)" ,neće dopustit sebi da mu pepeljara u Alfi bude puna ili auto neusisan i prljav ,Na Alfi Alfiste je samo moguće vidjeti dodatke koje je prozvela tvornica isključivo za navedeni tip Alfe ,kemije tipa druga ručica mjenjača ,ofarbani retrovizor ili bravice ili nedaj bože zatvaranje prostora tablice ili sl...(da ne nabrajam sada dalje) to jednostavno na Alfi netreba jer je ona sama umjetničko djelo koje je u potpuno serijskoj izvedbi već toliko lijepo da neznam kako tjuniranog "golfa" stavite kraj nje...to je i dalje samo "golf"...
3. Kvarovi : Jednostavno...nema što reć nego kvare se...to je točno ali ništa više od drugih automobila....razlika je samo u tome što se to mi Alfisti ne stidimo pričat i priznat...a ostali to taje jer ih je sramota. Nama Alfe kada se i pokvare većinom je našom zaslugom "vožnjom" ,rijetko da će sama od sebe se pokidat...a da li je slučaj to s drugim markama??? Ne ....pogledajte samo kakve kvarove imaju vlasnici ostalih "vozila" ,nijedan nije ubio turbinu jer je provozao svog "passata TDI" ja kak spada neg je krepala iz razloga nepoznatog i servisu koji ih održava...bitno da se "baja" koji ga vozi masno odere na tarifi za novu i on se pokrije ušima i naravno o tome šuti ,a kad ga pitaš kakav mu je auto i jel se kvari šta odgovor je uvijek : ...MOJ PASSAT ,PA TO NIKAD NIJE CRKLO !!!! IMA MILION KILOMETARA BEZ KVARA!!! (ni moja kornjača ne bi tu priču popušila)
4. Stil kroz vrijeme : Dakle činjenica...Alfa Romeo ,bez obzira koje godište bio je Alfa Romeo i nitko ga se ne stidi bilo to 90to ,85 ,80 ,70to godište...a pogledajmo ostale ,vlasnici Golfova 3 npr...žude za tim da njihova trica nekako postane četvorkom pa kače na njih četvorkine farove...maske...spojlere sve samo da se sakriju od istine da voze trojku. Slično je i s ostalima.... dok Alfist koji ima npr Alfu 33 iz 1988g (Mirko naš naprimjer) sve će dat da njegova Alfa izgleda onako kao iz godine kada je proizvedena i toga se nimalo ne srami...štoviše ponosan jer jer posjeduje dio Alfine povjesti i čuva je onakvom kakva zaista je!