Nije do debimetra niti do EGR jer smo probali zamjeniti i ostaje isti problem. Ne znam da li je covjek kod kojega sam ostavio auto da proba rjesiti problem, mjenjao ventil koji kontrolira tlak, pa ako nije ostaje je i to kao opcija.
Ono sto sam sad 100% siguran je da se problem pojavljuje iskljucivo kad je motor zagrijan. Dok je hladan sve cista petica. E sad da li to moze imati utjecaja kod katalizatora, ta temperaturna promjena, ne znam, ali znam da cemo isto tako u ponedjeljak maknuti katalizator, i barem dokazati da nije do njega.
Isto mi se cini da sto je motor topliji da je ucestalost pojavljivanja problema cesca. Dakle, SVAKI semafor
Nisam do sada primjetio nikakvo zujanje kod ovog ventila za kontrolu tlaka. Vjerovatno zato sto nisam imao potrebe osluskivat ga. Mozda je i prije postojao taj zvuk, ali ga jednostavno nisam percipirao. Dakle, kada se da kontakt, bez obzira na temperaturu motora i dogadjanja mojeg problema, taj ventil "zuji" nesto visom frekvnecijom i nije pretjerano glasan, (Moras se malo pribliziti da bi ga cuo). Jel to normalno, pitam se?! Ako jeste, bez obzira na zujanje, u ponedjeljak slijedi zamjena cisto radi dokazivanja ispravnosti. (Ili je vec zamjenio, samo nisam cuo da mi je rekao da jeste)
Kad se otkrije sto je bilo, slika i kratki opis ne gine. A u medjuvremenu cu postati zanimljivosti ako naletim na koju.
Došo čoek sa dijagnostikom i saznali smo sljedeće:
Svega 500 (a trebalo bi biti oko 850) je protok zraka a koji se očitava sa senzora.
Debimetar je preventivno promjenjen, nije bilo neke potrebe, ali za bit siguran.
Katalizator je bio 3/4 zaštopan, aj da ne pretjerujem ali 2/3 sigurno jest!
Nema više katalizatora.
Jedna cijevčica koja je već poslikana ovdje na ovoj temi je zamjenjena jer je definitivno bila zaštopana tako da je jedva zrak kroz nju prolazio.
Onaj osjećaj da se auto guši jeste zapravo odlazak u safe mode iliti kako neki nazivaju rezervni režim rada motora.
Inicijalno, vrijeme trajanja sfe moda je bilo do 15 sekundi nakon čega bi auto bio ok do sljedećeg stjanja i ponovnog voženja kada bi opet ušao u safe mode od 15tak sekundi.
Sada, kada je skinut katalizator, promjenjena cjevčica te (nepotrebno) zamjenjen debimetar situacija je nešto drugačija.
Dan kada su izvršene izmjene auto je samo dva puta ušao u safe mode. Ali mi se čnmi da je safe mode trajao nešto duže (moguće griješim, nisam mjerio)
Danas ni u jednom trenutku nije bilo problema. To naravno ne znači ništa, jer sam ga danas malo vozio i uglavnom mislim da je to zbog toga jer se nije stigao zagrijati.
Ipak, na sličan način sam ga vozio sve ove dane i uvijek je barem 5-10 puta ulazio u safe mode.
Tako da je ovo pozitivna promjena, iako sumnjam da je problem riješen.
Ostaje vidjeti kroz još nekoliko dana, probat ću ga malo više mučiti, možda uspijem gurnuti ga u safe mode.
Ako ne onda

bogu

Ali bojim se da nisam tre sreće.
Novosti stižu za koji dan, stay tuned