20-04-2026, 08:24:13

Autor Tema: trening sigurne voznje  (Posjeta: 5146 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nixa

• Trade Count: (+1)
  • Starosjedioc
  • Spol: Muški
  • 156 1.9 JTD
    • Nasice/Osijek/Zagreb
    • Nema zime za pingvine
trening sigurne voznje
« u: 22-07-2008, 18:57:20 »
Jel bio netko mozda u AMC na onom treningu sigurne vozenje?

Ima mozda zainteresiranih da skupimo neku grupu pa da pokusamo uzicati neki grupni popust.

alfa 156

• Gost
  • Trade Count: (0)
Odg: trening sigurne voznje
« Odgovori #1 u: 08-08-2008, 00:40:27 »
bilo bi pametnije a i tema bi ti bila posjećenija da si napisa je li ko zainteresiran za kakav race ili drift..... :hap: :craz :smijeh

Offline Damir

• Član Alfa kluba 18
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GIULIA super 2.2 180 Q2
    • Lučko, Zagreb
« Odgovori #2 u: 08-08-2008, 15:14:22 »
bilo bi pametnije a i tema bi ti bila posjećenija da si napisa je li ko zainteresiran za kakav race ili drift..... :hap: :craz :smijeh

:da: :da: na žalost  :ok:

Samo treba znati da bez znanja sigurne vožnje nema ni driftanja a ni utrkivanja  :hap:
Alfa 145 QV - rally car

Offline SiKe_145

• Pripravnik
  • **
  • AR 145 1.4TS & 156SW JTD
    • Vinodol
« Odgovori #3 u: 08-08-2008, 16:11:21 »
bio sam ja...dobio na nagradnoj igri. nazalost, bilo je to usred zime, a ja sa ljetnim gumama tako da sam klizao ko lud dok su drugi vise-manje uspjevali sve sto im je instruktor rekao (nije ni instruktor mogao obuzdat moje ljetne gume :) )

ako nis, barem sam vidio koliko znace zimske gume na niskim temperaturama.

a inace, nista posebno osim sto se mozes vrtit do mile volje a da se ne spucas i da ti nikoga ne spucas (premda, ako si totalni pocetnik svejedno je moguce i tamo da se izokrenes na krov).

nije loshe iskustvo...tko ima volje neka proba

Offline Plus-

• Pripravnik
  • **
    • Zagreb
    • www.vdc.hr
« Odgovori #4 u: 12-08-2008, 11:13:07 »
bio sam ja...dobio na nagradnoj igri. nazalost, bilo je to usred zime, a ja sa ljetnim gumama tako da sam klizao ko lud dok su drugi vise-manje uspjevali sve sto im je instruktor rekao (nije ni instruktor mogao obuzdat moje ljetne gume :) )

ako nis, barem sam vidio koliko znace zimske gume na niskim temperaturama.

a inace, nista posebno osim sto se mozes vrtit do mile volje a da se ne spucas i da ti nikoga ne spucas (premda, ako si totalni pocetnik svejedno je moguce i tamo da se izokrenes na krov).

nije loshe iskustvo...tko ima volje neka proba

nažalost..to sve što si ti naveo je najmanje bitno na treningu sigurne vožnje...  :clap2:   :hap:      NHF ...

naime, instruktori iz AMC su bili u mojoj sad bivšoj firmi na treningu sigurne vožnje, odnosno učili od nas. .. što znači da se više ne bavim instruktažom, no 4 godine rada na tom području me nekako tjera da ipak kažem nešto o ovome da ljudi koji čitaju temu ne bi mislili da je poanta vrtit se i slično...     :da:

Npr. Kad kažeš da je vrtit se do mile volje sa svojim autom fora, a da pritom ne spucaš nekog apsolutni promašaj poante treninga sigurne vožnje...  no dobro..priznajem..fora je vrtit se.. al ako to radis svaki dan, pa ti je svejedno jer isprobavaš raličite varijante automobila i guma i sl.  ali ne ako si recimo platio 1000 kn za trening pa si otišao sa dojmom da si se malo vrtio... slažeš se?

Poanta treninga (bilokojeg a ima veze s vožnjom) je da vozač odnosno polaznik prepozna prvenstveno svoje pogreške i neke "urođene" mane pri vožnji  i te stvari na treningu pokuša prepoznati i raditi putem vježbi na otklanjanju istih.

npr. banalna stvar al svima prepoznatljiva... krivi način okretanja i držanja volana..
pa se dotični vozač ili vozačica tu i tamo nađe u glupoj situaciji da ne može još malo dodat volan i sl. (zvuči glupo zar ne?) no sve je to ok! ako se desi kad nije frka... al kad nešto izbjegavaš po cesti.. poput traktora..  :craz šala! iskoči mačor i opalite po kočnici ko majmun a eto vraga baš ste naletili na fleku ulja s jedne strane auta i fiju.. počne ono "malo smo se vrtili" gubaaaaaaa, i onda tras bokom u npr. betonski stup..     u tom slučaju jedino vas vaše znanje i ispravni način upotrebe auta i uređaja u autu te vaša svjesnost o vašim sposobnostima (koje nisu iste kod svih!!!) mogu spasiti vas, vašu nogu, ženu, dijete ili možda samo glupavi žmigavac... ko zna....    možda sam ovo malo grubo prikazao.. al sorry..

ima svega..poput statistike polaznika treninga da 90% vozača i vozačica "koji su bili na treningu" nisu imali pojma koji vrag je ESP i kako on zaista funkcionira... a imaju ga u autu i ono.. nemaju pojma al super da su platiti 1000 eura više na cijenu vozila zbog tog ESP-a a pojma nemaju šta radi i kako se ponaša sa takvim sustavom u autu..

u svakom slučaju... odite ako možete, bilo gdje, njemačka, austria, švedska gdje su vrhunski treninzi, no za početak će i AMC biti čisto ok da vidite o čemu se radi......definitivno će promijeniti vas kao vozača, i kako gledate na stvari u prometu.

a smatram da su ti instruktori sigurno prenijeli bar nešto svojeg znanja o kočnom putu, razlikama u imanju ABS-a na autu i kad ga nemaš,  imanju ESP-a u autu i kad ga nemaš.nešto o vremenu reakcije, vrstama podloga.. i mnogo takvih sličnih stvari koje su ipak bitne... sigurno ćeš se sad malo više sjetiti..  :?: ili?  :hap:

Offline zdravka

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Ženski
  • TY
    • Zagreb
« Odgovori #5 u: 12-08-2008, 11:36:27 »
ako krenemo skupljat ekipu i tražiti popust  :craz, ja sam za  :ok:
...tko nije naučio gledati nebo u potoku, ne zna što su ribe na drveću...

Andrić

Offline Plus-

• Pripravnik
  • **
    • Zagreb
    • www.vdc.hr
« Odgovori #6 u: 12-08-2008, 11:58:04 »
ako sam ja čuo dobro, mislim da klubovi imaju neke popuste... treba nazvati..

Offline zdravka

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • TY
    • Zagreb
« Odgovori #7 u: 12-08-2008, 13:17:59 »
kontaktirala sam AMC, poslat će nam ponudu, ali za prvu informaciju;
cjelodnevni trening koji traje od 8-16 (ili po dogovoru), a sastoji se od dvosatnog predavanja i šestosatnog treninga i košta 1.600 kn
za grupu od 5 ljudi popusti su; za 1. 5%, za 2. 10%, za 3. 20%, za 4. 30% za 5. 50%
to bi značilo da svakoga došlo 1.230 kn
za veće grupe će mi poslati cijene naknadno

ima i poludnevni trening, koji je bez predavanja i uči se na greškama tokom vožnje
cijenu javim

Andrić

Offline zdravka

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • TY
    • Zagreb
« Odgovori #8 u: 13-08-2008, 13:41:58 »
stigao plan cjelodnevnog treninga  :hap:

[privitak je izbrisao admin nakon 90 dana od objave]

Andrić

Offline joe957al

• Starosjedioc
    • Našice
« Odgovori #9 u: 13-08-2008, 13:47:36 »
stigao plan cjelodnevnog treninga  :hap:
:ok: :ok:

ja sam zainteresiran....
Those who dares, wins

Offline zdravka

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • TY
    • Zagreb
« Odgovori #10 u: 13-08-2008, 13:53:16 »
ako je i nixa još zainteresiran, onda nas je već troje  :hap:

Andrić

Offline Damir

• Član Alfa kluba 18
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GIULIA super 2.2 180 Q2
    • Lučko, Zagreb
« Odgovori #11 u: 13-08-2008, 14:01:52 »
Ja sam uvijek za  :ok:
Alfa 145 QV - rally car

Offline zdravka

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • TY
    • Zagreb
« Odgovori #12 u: 13-08-2008, 14:04:51 »
pa da složimo popis, a termin ćemo naknadno zajednički dogovoriti

1. nixa
2. joe957al
3. zdravka
4. Damir

Andrić

Offline meDo75

• Trade Count: (+2)
  • Starosjedioc
  • 75 2.0 TS
    • Oslo
« Odgovori #13 u: 13-08-2008, 15:07:08 »
kolko je to nofaca ...onak cca  :?: :rolll:
...AR 75 stealth edition ...fast as a shark....

Offline zdravka

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • TY
    • Zagreb
« Odgovori #14 u: 13-08-2008, 23:20:03 »
cca 1.250 po glavi ako nas je pet

Andrić

Offline SiKe_145

• Pripravnik
  • **
    • Vinodol
« Odgovori #15 u: 14-08-2008, 14:40:25 »
nažalost..to sve što si ti naveo je najmanje bitno na treningu sigurne vožnje...  :clap2:   :hap:      NHF ...

naime, instruktori iz AMC su bili u mojoj sad bivšoj firmi na treningu sigurne vožnje, odnosno učili od nas. .. što znači da se više ne bavim instruktažom, no 4 godine rada na tom području me nekako tjera da ipak kažem nešto o ovome da ljudi koji čitaju temu ne bi mislili da je poanta vrtit se i slično...     :da:

Npr. Kad kažeš da je vrtit se do mile volje sa svojim autom fora, a da pritom ne spucaš nekog apsolutni promašaj poante treninga sigurne vožnje...  no dobro..priznajem..fora je vrtit se.. al ako to radis svaki dan, pa ti je svejedno jer isprobavaš raličite varijante automobila i guma i sl.  ali ne ako si recimo platio 1000 kn za trening pa si otišao sa dojmom da si se malo vrtio... slažeš se?

Poanta treninga (bilokojeg a ima veze s vožnjom) je da vozač odnosno polaznik prepozna prvenstveno svoje pogreške i neke "urođene" mane pri vožnji  i te stvari na treningu pokuša prepoznati i raditi putem vježbi na otklanjanju istih.

npr. banalna stvar al svima prepoznatljiva... krivi način okretanja i držanja volana..
pa se dotični vozač ili vozačica tu i tamo nađe u glupoj situaciji da ne može još malo dodat volan i sl. (zvuči glupo zar ne?) no sve je to ok! ako se desi kad nije frka... al kad nešto izbjegavaš po cesti.. poput traktora..  :craz šala! iskoči mačor i opalite po kočnici ko majmun a eto vraga baš ste naletili na fleku ulja s jedne strane auta i fiju.. počne ono "malo smo se vrtili" gubaaaaaaa, i onda tras bokom u npr. betonski stup..     u tom slučaju jedino vas vaše znanje i ispravni način upotrebe auta i uređaja u autu te vaša svjesnost o vašim sposobnostima (koje nisu iste kod svih!!!) mogu spasiti vas, vašu nogu, ženu, dijete ili možda samo glupavi žmigavac... ko zna....    možda sam ovo malo grubo prikazao.. al sorry..

ima svega..poput statistike polaznika treninga da 90% vozača i vozačica "koji su bili na treningu" nisu imali pojma koji vrag je ESP i kako on zaista funkcionira... a imaju ga u autu i ono.. nemaju pojma al super da su platiti 1000 eura više na cijenu vozila zbog tog ESP-a a pojma nemaju šta radi i kako se ponaša sa takvim sustavom u autu..

u svakom slučaju... odite ako možete, bilo gdje, njemačka, austria, švedska gdje su vrhunski treninzi, no za početak će i AMC biti čisto ok da vidite o čemu se radi......definitivno će promijeniti vas kao vozača, i kako gledate na stvari u prometu.

a smatram da su ti instruktori sigurno prenijeli bar nešto svojeg znanja o kočnom putu, razlikama u imanju ABS-a na autu i kad ga nemaš,  imanju ESP-a u autu i kad ga nemaš.nešto o vremenu reakcije, vrstama podloga.. i mnogo takvih sličnih stvari koje su ipak bitne... sigurno ćeš se sad malo više sjetiti..  :?: ili?  :hap:

Je da...sve to stoji sto si rekao....ali zar zaista mislis da tamo u kontroliranim uvjetima, na dobroj podlozi bez jama i trejspet razlicitih vrsta asfalta mozes dobiti stvaran dojam onoga sto ce ti se desiti u voznji ako negdje pretjeras??
Kao sto sam rekao...super stvar je otic i probat by the book situacije kako se auto ponasa u kakvim uvjetima...ali in the real life ne postoje 2 identicne situacije u kojima ces jednako reagirati...ono sto je bitno i sto je po meni glavna prednost ovog tecaja je da mozes bez straha vidjet kako se auto ponasa kad pretjeras i kako to barem by the book sprijecit...i da dobijes feeling kako je to kad nemas kontrolu nad autom da ne panicaris kad se to stvarno dogodi na cesti.

Naravno da velik postotak ljudi nema pojma sto voze i sto od opreme imaju...neki ne znaju ni dal voze dizel il benzinac....i zbog toga je bitno da se ode sa svojim autom...ako imas ESP da se vidi kako se vozi sa njim...i sl.

Mislim, sto da kazem na brzine cca 30-40 km/h na treningu sa kojima izleces sa poligona nego klizanje i vrtnja. To nije voznja....jest da su mi i gume u qrcu bile...ali mojih max. 22 km/h sa kojim uspijem proc zavoj, i mecka sa ESP-om koja sa 29 km/h izlece iz zavoja....to nije nista drugo nego klizanje i simulacija voznje po ledu...jednostavno fora za probat, ali u svojih 11 god vozackog staza imao sam samo 2 situacije stvarne voznje po tako klizavoj podlozi...jer za mene zima ne znaci i snjeg i led (uglavnom nema ni snjega ni leda). Da ne spominjem da je kao pravilo kad pocnes klizat - stisni kuplung i motaj volan....jedini put kad sam ga uspio izvuc je onaj kad sam napravio ono sto i inace radim na cesti kad dodjem u tu situaciju....kontra i gas! 

NHF, ali taj trening nije bas ostavio neke pozitivne reakcije kod mene...vise bih volio da se radilo na malo manje skliskoj podlozi i malo vecim brzinama. Npr., zasto nije u programu bilo kocenje i izbjegavanje prepreke? To bi trebalo biti osnovno jer vecina situacija na cesti je upravo takva...a od toga ni traga ni glasa....

E da i jos jedan detalj koji mi nije bio jasan...zadatak je uci u zavoj i pretpostaviti da je neka prepreka na putu pa treba stat; svi smo poceli naravno odmah kocit, das cim manji luk i stanes na vanjskom rubu...a instruktor NE NE NE NE drzite najmanji luk kroz zavoj....i sad tip sa meckom koci kroz zavoj i prodje citav zavoj po skoro idealnoj putanji i on njemu BRAVO...tako se to radi!!! E pa WTF...a sta je sa preprekom iz pocetka price koja je trebala (zamisljeno) biti na sredini zavoja???  Stvarno ne kuzim...

Al ajd...posto nisam platio nego dobio na nagradnoj igri, a i termin je bio u subotu, bilo nas je samo 5....mozda je i program bio malo "skresan".

Sorry na mozda nepovezanim dijelovima teksta, ovo pisem jedno sat vremena jer sam na poslu pa imam interrupte. U svakom slucaju toplo preporucam trening jer kao sto si rekao 90% vozaca nema pojma sto vozi, sto imaju i kako treba reagirat sa tim sto imaju...

Onaj tko vozi Alfu zna zasto je vozi pa valjda ne spada u tih 90% :)

Ajd pozdrav, i jos jednom, NHF.

Offline SiKe_145

• Pripravnik
  • **
    • Vinodol
« Odgovori #16 u: 14-08-2008, 14:57:30 »
E da...jos nesto sto mi nikako nije jasno....na treninzima sigurne voznje stvarno se nauce korisne stvari (onaj tko do tada to nije znao, naravno)....svakodnevno smo sudionici prometa (bilo vozilom ili pjeske), svaki dan nesrece, mrtvi...i pazi sad...ako ides trazit po netu pravilne tehnike voznje, pravilne reakcije, mozda i pokoji video...NISTA!!! (zaboravimo youtube i ostale homemade stranice i upute)   Zasto? Pa naravno...plati tamo nekome... (opcenito u svijetu.....nije ovo izuzetak samo kod nas).  Ako je cilj osjecat se sigurnije, osigurati sigurno sudjelovanje u prometu za nas, djecu...onda bi cilj sviju, pa i drzave trebao biti da takve informacije budu javno dostupne, a ne da netko masno zaradjuje na prenosenju takvih informacija, dok ostali ginu.

Kvragu nije to znanje kako napravit mikroprocesor, popravit klimu ili ne znam sta vec...cime se bave firme i time zaradjuju. Ovo je slicno kao da netko stavi dalekovod kraj kuce i nitko ti ne kaze, nigdje ne pise i nigdje te u osnovnom obrazovanju ne uce da se ne smijes penjat na stup i dirat zice. Nego ako oces znat da to ne smijes...ajde lijepo u neku skolu i to plati. Bezveze.

Ja sam za to da se ovakvi treninzi preimenuju u AUTOSKOLU...i da to bude u sklopu autoskole sa elementima teorija, osnove voznje, kontrola vozila, voznja u prometu ...jer u sadasjoj autoskoli ionako nis pametnog ne nauce, a isto uzmu lovu.

Offline zdravka

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • TY
    • Zagreb
« Odgovori #17 u: 14-08-2008, 18:12:36 »
koliko ja znam prijedlog zakona je imao školu sigurne vožnje u sklopu auto-škole, a onda su shvatili da ih nema dovoljno (zapravo kvalitetnih poligona), pa su za sada odustali  :craz

evo, mene nitko nije naučio kako pravilno držati ruke kad se mota volan, kako to napraviti da se u kritičnoj situaciji ne zapetljaš sam o sebe, pustiš ruku s volana, a jedna nije dovolja i izgubiš kontrolu nad vozilom
i kao što ti kažeš, htjela bi dobiti osjećaj kako je to u kritičnoj situaciji, kako reagiram, što isntinktivno ,što po savjetima onih koji su to doživjeli, što po zdravoj logici, i da li je to dobro ili ima bolje i pametnije
ova mala iskustva sigurno dobro dođu kad se pojavi stani-pani situacija, jer već se ima neko iskustvo, pa makar pri 30 km/h, to može pomoći da se posljedice ublaže ako već i ne izbjegne nesreća

Andrić

Offline Raziel

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • 01' Mazda MX-5 (NB) 1.6 16V 94' AR 146 1.7 16V
    • Sv. Klara, Kutina
« Odgovori #18 u: 14-08-2008, 22:34:40 »
E da...jos nesto sto mi nikako nije jasno....na treninzima sigurne voznje stvarno se nauce korisne stvari (onaj tko do tada to nije znao, naravno)....svakodnevno smo sudionici prometa (bilo vozilom ili pjeske), svaki dan nesrece, mrtvi...i pazi sad...ako ides trazit po netu pravilne tehnike voznje, pravilne reakcije, mozda i pokoji video...NISTA!!! (zaboravimo youtube i ostale homemade stranice i upute)   Zasto? Pa naravno...plati tamo nekome... (opcenito u svijetu.....nije ovo izuzetak samo kod nas).  Ako je cilj osjecat se sigurnije, osigurati sigurno sudjelovanje u prometu za nas, djecu...onda bi cilj sviju, pa i drzave trebao biti da takve informacije budu javno dostupne, a ne da netko masno zaradjuje na prenosenju takvih informacija, dok ostali ginu.

Kvragu nije to znanje kako napravit mikroprocesor, popravit klimu ili ne znam sta vec...cime se bave firme i time zaradjuju. Ovo je slicno kao da netko stavi dalekovod kraj kuce i nitko ti ne kaze, nigdje ne pise i nigdje te u osnovnom obrazovanju ne uce da se ne smijes penjat na stup i dirat zice. Nego ako oces znat da to ne smijes...ajde lijepo u neku skolu i to plati. Bezveze.

Ja sam za to da se ovakvi treninzi preimenuju u AUTOSKOLU...i da to bude u sklopu autoskole sa elementima teorija, osnove voznje, kontrola vozila, voznja u prometu ...jer u sadasjoj autoskoli ionako nis pametnog ne nauce, a isto uzmu lovu.

Potpis! U autoškoli ljude ne nauče ni kako pravilno parkirat... I onda jedan dan nađeš udubinu na vratima Alfice...  :metak :metak
Ja bi isto volio otič na ovo, ali trenutno ne mogu... A bilo bi totalno zakon da su samo Alfice na trningu!  :craz
    "...if in doubt, flat out..."   

Offline Igica

• Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 146
    • Varaždinske toplice - Varaždin
« Odgovori #19 u: 15-08-2008, 10:49:23 »
Ja bi isto htel ali mi je trenutno malo preskupo.

Offline SiKe_145

• Pripravnik
  • **
    • Vinodol
« Odgovori #20 u: 15-08-2008, 12:03:56 »
Ja bi isto htel ali mi je trenutno malo preskupo.

Rijetko kome to nije preskupo...ali kad se nadjes u situaciji da ces razbit auto od 10k € i vise...onda bis dao i 3x vise od cijene ovog treninga da imas barem osnovno znanje i iskustvo kako ako vec ne mozes izbjec stetu...to napravis na najblazi moguci nacin. Zato sam prije rekao da nije loshe  otic se malo "vrtit" sa autom po poligonu...jer sa tom vrtnjom ces dobit osjecaj kako je to, manje ce te bit strah i neces panicarit kad se nadjes u takvoj situaciji na cesti a i vidjet ces kako je malo potrebno da od potpune kontrole vozila se nadjes u situaciji potpune nekontrole...a to ce rezultirat sa opreznijom i sporijom voznjom na cesti jer ce ti uvijek u podsvjesti biti onaj feeling kako te auto ne slusa i ide tamo gdje ce on, a ne ti.

Offline nixa

• Starosjedioc
  • 156 1.9 JTD
    • Nasice/Osijek/Zagreb
    • Nema zime za pingvine
« Odgovori #21 u: 15-08-2008, 18:26:03 »
Malo mi je puno para 1250kn trenutno :redf:. Jos sam student :redf:. Mislio sam da to ne kosta bas toliko.

Offline Tvrtko

• Starosjedioc
    • Borongaj
« Odgovori #22 u: 15-08-2008, 18:34:58 »

mislim da to baš i nebi bilo pametno :?: kako češ nekoga tko ima tek 30-tak sati vožnje u automobilu i znoji se za volanom kad naleti na prometni kolaps ili dodje do kružnog toka izložit uvjetima izmicanja tla pod kotačima, nasilnog skretanja s putanje i ostalim stvarima koje se vjerovatno dogadjaju na takvim tečajevima. Stvar je mladih ljudi koji bi trebali bit dovoljno samosvjesni u vožnji a kad steknu nekakvo iskustvo ili barem djelomičnu sigurnost za volanom onda neka upišu takav tečaj. A kaj se cjene tiče trebala bi biti malo niže jer ipak se radi o našim životima :ok:

Offline SiKe_145

• Pripravnik
  • **
    • Vinodol
« Odgovori #23 u: 15-08-2008, 20:24:53 »
mislim da to baš i nebi bilo pametno :?: kako češ nekoga tko ima tek 30-tak sati vožnje u automobilu i znoji se za volanom kad naleti na prometni kolaps ili dodje do kružnog toka izložit uvjetima izmicanja tla pod kotačima, nasilnog skretanja s putanje i ostalim stvarima koje se vjerovatno dogadjaju na takvim tečajevima. Stvar je mladih ljudi koji bi trebali bit dovoljno samosvjesni u vožnji a kad steknu nekakvo iskustvo ili barem djelomičnu sigurnost za volanom onda neka upišu takav tečaj. A kaj se cjene tiče trebala bi biti malo niže jer ipak se radi o našim životima :ok:

gle, led, ulje i ostale nepredvidive situacije na cesti ne pitaju dal je za upravljacem netko sa 50g staza voznje ili netko sa 30 sati...jednostavno se dogode koliko god netko bio iskusan i/ili oprezan. a u tom trenutku sa druge strane takve situacije mozes bit ti, tvoje dijete ili netko drugi najblizi....da ne govorim sad o najgorem mogucem scenariju....bis li se i tada pitao kako nekoga sa 30 sati poslat na takav tecaj?

sadasnje autoskole sumnjam da imaju imalo napredniji program od onoga pred 30-40 godina....a tada je auta na cesti bilo visestruko manje, nije bilo da svatko mora imat i ima auto...ili cak vise njih...kao sto je situacija danas. da ne govorim o ficekima, stojkama i pezejcima iz tog razdoblja nasuprot danasnjim autima koji su svi odreda jaki, dobro drze ceste i daleko se opcenito brze vozi nego je to bilo nekad.

ne znam...ja sam nakon sto vidim kakvih sve gluposti ima po cestama misljenja da za dobit vozacku covjek mora biti sposoban upravljat autom u svim situacijama...jednostavno je previse sudionika na cesti i u prometu (pjesaka) da bi svatko ako plati mogao dobit vozacku. za neke nazalost auto jednostavno nije. znam da ce ovo od strane nekih (mozda i vecine) biti docekano na noz...ali zato za one koji nisu za voznju postoje autobusi, taxiji, vlakovi, tramvaji...

ono sto me uvijek smeta kad netko kaze "a on ti vozi full super lijepo polako...nikad preko 60...on nije opasan u prometu". E pa nazalost ja se sa tim ne bih slozio jer u prometu si najsigurniji na principu "vecine"; ako se nekom dionicom vozi u koloni 80 km/h...onda tako i ti vozi. A ne 60, pa te onda svi drugi idu preticat. Jasno...krivi su oni koji preticu kad se desi sranje...ali glavni uzrocnik sranja je upravo onaj koji vozi 60 ili manje (u takvoj situaciji).  Po zakonu i ne moraju biti krivi...jer voze po ogranicenjima i nisu napravili nikakav prekrsaj...i policija ce ih jos i pohvalit kako oprezno voze.

Nego da se vratim barem malcice na temu...na grobniku koliko znam isto postoji trening sigurne voznje, koji je doduse slabije opremljen od ovoga u Micevcima i vozi se na njihovim Audijima a ako se ne varam zadnja cijena kad sam ja gledao je bila oko 800kn.  Pa ako ima tko zainteresiran moze i tamo pogledat.

Offline Tvrtko

• Starosjedioc
    • Borongaj
« Odgovori #24 u: 15-08-2008, 20:34:57 »
ne kužim, :?: kaj pokušavaš reč da bi za dobivanje vozačke trebalo proč testiranje kao za let na mjesec??
netreba ipak pretjerivat :ok:

Offline Raziel

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • 01' Mazda MX-5 (NB) 1.6 16V 94' AR 146 1.7 16V
    • Sv. Klara, Kutina
« Odgovori #25 u: 15-08-2008, 21:51:38 »

Evo, ovdje i sam kažeš, da se taj neko sa 30-tak sati vožnje znoji za volanom i ne zna što bi kad dođe pred kružni tok... Pa ja takve ne bih puštao samostalno u promet!!
Šta bi tek takav netko napravio u situaciji, kako kažeš, nasilnog skretanja sa putanje itd, koja mu se može dogodit i u svakodnevnom prometu?! Pustio volan, nagazio kočnicu i prekrio oči rukama!  :000:

Tečaj sigurne vožnje bi trebao biti pod obvezno u autoškoli... A i satnicu bi trebalo pojačat, ispite postrožit itd.! I naučit ljude parkirat!!  :wal:
    "...if in doubt, flat out..."   

Offline Tvrtko

• Starosjedioc
    • Borongaj
« Odgovori #26 u: 15-08-2008, 21:57:07 »
Evo, ovdje i sam kažeš, da se taj neko sa 30-tak sati vožnje znoji za volanom i ne zna što bi kad dođe pred kružni tok... Pa ja takve ne bih puštao samostalno u promet!!
Šta bi tek takav netko napravio u situaciji, kako kažeš, nasilnog skretanja sa putanje itd, koja mu se može dogodit i u svakodnevnom prometu?! Pustio volan, nagazio kočnicu i prekrio oči rukama!  :000:

Tečaj sigurne vožnje bi trebao biti pod obvezno u autoškoli... A i satnicu bi trebalo pojačat, ispite postrožit itd.! I naučit ljude parkirat!!  :wal:

da pokušam slikovito objasnit. Nemam ništa protiv toga al mislim da je to ravno pothvatu kao da prvašiću pokušavaš objasnit cjepanje atoma :mah:

Offline zdravka

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • TY
    • Zagreb
« Odgovori #27 u: 15-08-2008, 22:14:35 »
prijedlog zakona je bio da se do dobijanja stalne vozačke mora proči i škola sigurne vožnje, što je po meni super, ali u našim siromašnim uvjetima nažalost neizvedivo

Andrić

Offline Plus-

• Pripravnik
  • **
    • Zagreb
    • www.vdc.hr
« Odgovori #28 u: 18-08-2008, 14:36:17 »
@sike :  eto vidis.. puno vishe toga možeš reći na tu temu sad...  samo sam te htio potaknuti da i to kazes  :ok:      sve 5

btw. izbjegavanje prepreke bi trebala biti vježba.. vjerovatno su vas zakinuli...  :wal: