bio sam ja...dobio na nagradnoj igri. nazalost, bilo je to usred zime, a ja sa ljetnim gumama tako da sam klizao ko lud dok su drugi vise-manje uspjevali sve sto im je instruktor rekao (nije ni instruktor mogao obuzdat moje ljetne gume
)
ako nis, barem sam vidio koliko znace zimske gume na niskim temperaturama.
a inace, nista posebno osim sto se mozes vrtit do mile volje a da se ne spucas i da ti nikoga ne spucas (premda, ako si totalni pocetnik svejedno je moguce i tamo da se izokrenes na krov).
nije loshe iskustvo...tko ima volje neka proba
nažalost..to sve što si ti naveo je najmanje bitno na treningu sigurne vožnje...

NHF ...
naime, instruktori iz AMC su bili u mojoj
sad bivšoj firmi na treningu sigurne vožnje, odnosno učili od nas. .. što znači da se više ne bavim instruktažom, no 4 godine rada na tom području me nekako tjera da ipak kažem nešto o ovome da ljudi koji čitaju temu ne bi mislili da je poanta
vrtit se i slično...

Npr. Kad kažeš da je vrtit se do mile volje sa svojim autom fora, a da pritom ne spucaš nekog
apsolutni promašaj poante treninga sigurne vožnje... no dobro..
priznajem..fora je vrtit se.. al ako to radis svaki dan, pa ti je svejedno jer isprobavaš raličite varijante automobila i guma i sl. ali ne ako si recimo platio 1000 kn za trening pa si otišao sa dojmom da si se malo vrtio... slažeš se?
Poanta treninga (bilokojeg a ima veze s vožnjom) je da vozač odnosno polaznik
prepozna prvenstveno
svoje pogreške i neke "urođene" mane pri vožnji i te stvari na treningu pokuša prepoznati i raditi putem vježbi na otklanjanju istih.
npr. banalna stvar al svima prepoznatljiva... krivi način okretanja i držanja volana..
pa se dotični vozač ili vozačica tu i tamo nađe u glupoj situaciji da ne može još malo dodat volan i sl. (zvuči glupo zar ne?) no sve je to ok! ako se desi kad nije frka... al kad nešto izbjegavaš po cesti.. poput traktora..

šala! iskoči mačor i opalite po kočnici ko majmun a eto vraga baš ste naletili na fleku ulja s jedne strane auta i fiju.. počne ono "malo smo se vrtili" gubaaaaaaa, i onda tras bokom u npr. betonski stup.. u tom slučaju jedino vas vaše znanje i ispravni način upotrebe auta i uređaja u autu te vaša svjesnost o vašim sposobnostima (koje nisu iste kod svih!!!) mogu spasiti vas, vašu nogu, ženu, dijete ili možda samo glupavi žmigavac... ko zna.... možda sam ovo malo grubo prikazao.. al sorry..
ima svega..poput statistike polaznika treninga da 90% vozača i vozačica "koji su bili na treningu" nisu imali pojma koji vrag je ESP i kako on zaista funkcionira...
a imaju ga u autu i ono.. nemaju pojma al super da su platiti 1000 eura više na cijenu vozila zbog tog ESP-a a pojma nemaju šta radi i kako se ponaša sa takvim sustavom u autu..
u svakom slučaju... odite ako možete, bilo gdje, njemačka, austria, švedska gdje su vrhunski treninzi, no za početak će i AMC biti čisto ok da vidite o čemu se radi......definitivno će promijeniti
vas kao vozača, i kako gledate na stvari u prometu.
a smatram da su ti instruktori sigurno prenijeli bar nešto svojeg znanja o
kočnom putu, razlikama u imanju ABS-a na autu i kad ga nemaš, imanju ESP-a u autu i kad ga nemaš.nešto o vremenu reakcije, vrstama podloga.. i mnogo takvih sličnih stvari koje su ipak bitne... sigurno ćeš se sad malo više sjetiti..
: ili?