22-04-2026, 15:44:29

Autor Tema: još jedan DIY - promjena tapecirunga na 156  (Posjeta: 4217 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Miško

• Trade Count: (0)
  • Na probi
  • *
  • Spol: Muški
    • Zagreb
još jedan DIY - promjena tapecirunga na 156
« u: 24-02-2015, 15:07:52 »
Nakon što sam promijenio kompletnu unutrašnjost u autu, ostala mi je zadnja klupa i prednja sjedala u koži i bočne obloge u tkanini koja se lagano ljušti. Da kompletiram interijer odlučio sam pretapecirati bočne obloge. Kupio sam umjetnu kožu najsličniju sjedalima i krenuo s poslom.

Ovo je original:

Tkanina se lagano skida, ali ostaje spužva koja se mrvi. Kao što je to kolega par postova prije naglasio, to treba skinuti žičanom četkom. Taj dio se obavi za 5-10 minuta po oblozi. Nakon toga još benzinom za čišćenje skinuti ostatak ljepila.

Nakon toga se prema uzorku tkanine koja je skinuta sa bočne obloge iskroji podloga na koju će se lijepiti koža, samo nešto veća. Tapecirung se zaštiti krep trakom.

Potom podlogu i bočnu oblogu premazati ljepilom (metapren ili slično, ja koristim kleiberit),pustiti da se ljepilo osuši da bude suho na dodir (5-10 min) i pažljivo podlogu (spužvica, tkanina ili sl.) zaljepiti na oblogu. Zgodno se pritom koristiti nekim pogodnim alatom (nožić, tanko drvo, itd).

I kad je to obavljeno izgleda ovako:

Sad se može izrezati koža prema uzorku tkanine koja je skinuta sa obloge.

Na isti se način zaljepi i koža na oblogu. Odreže višak i ostatak zagura pogodnim alatom u spoj 2 dijela iz kojih je obloga sastavljena.

Za kraj se može dodati dekoracija od crne kože. Izreže se trakica, zaljepi se po sredini da se dobije lijep rub.

...i zagura u rub u koji je prethodno postavljena koža bočne obloge.

Obloga koja je završena izgleda ovako:

Eto, to je sve.

Usput, sad imam kompletnu unutrašnjost u koži, boje bijele kave. Nudim ju na prodaju ako koga zanima.
« Zadnja izmjena: 24-02-2015, 15:27:09 od Miško »

Offline Miško

• Na probi
  • *
    • Zagreb
Odg: još jedan DIY - promjena tapecirunga na 156
« Odgovori #1 u: 25-02-2015, 16:05:42 »
Još par slikica samo slikanih boljim aparatom i za dnevnog svjetla:

« Zadnja izmjena: 26-02-2015, 13:44:20 od Miško »

Offline alfa115

• Trade Count: (+1)
  • Na probi
  • *
  • 156 1.8 ts 16v
    • Rovinj
« Odgovori #2 u: 02-08-2016, 23:41:37 »
Zahvaljujići autoru teme i njegovoj ideji uspio sam srediti odljepljenu tapiseriju sa obloga. Umjesto kože koristio sam platnenu vrpcu koja prekrije sve nepravilnosti platna na rubovima, rezultat vidljiv na slikama 
« Zadnja izmjena: 02-08-2016, 23:46:31 od alfa115 »
senza cuore saremmo solo macchine

Offline otrov

• Sa stažom
  • 159 1.9jtdm 8v Grigio Titanio
    • Drežnik Grad
« Odgovori #3 u: 04-08-2016, 01:32:27 »
Nakon što sam promijenio kompletnu unutrašnjost u autu, ostala mi je zadnja klupa i prednja sjedala u koži i bočne obloge u tkanini koja se lagano ljušti. Da kompletiram interijer odlučio sam pretapecirati bočne obloge. Kupio sam umjetnu kožu najsličniju sjedalima i krenuo s poslom.

Ovo je original:

Tkanina se lagano skida, ali ostaje spužva koja se mrvi. Kao što je to kolega par postova prije naglasio, to treba skinuti žičanom četkom. Taj dio se obavi za 5-10 minuta po oblozi. Nakon toga još benzinom za čišćenje skinuti ostatak ljepila.

Nakon toga se prema uzorku tkanine koja je skinuta sa bočne obloge iskroji podloga na koju će se lijepiti koža, samo nešto veća. Tapecirung se zaštiti krep trakom.

Potom podlogu i bočnu oblogu premazati ljepilom (metapren ili slično, ja koristim kleiberit),pustiti da se ljepilo osuši da bude suho na dodir (5-10 min) i pažljivo podlogu (spužvica, tkanina ili sl.) zaljepiti na oblogu. Zgodno se pritom koristiti nekim pogodnim alatom (nožić, tanko drvo, itd).

I kad je to obavljeno izgleda ovako:

Sad se može izrezati koža prema uzorku tkanine koja je skinuta sa obloge.

Na isti se način zaljepi i koža na oblogu. Odreže višak i ostatak zagura pogodnim alatom u spoj 2 dijela iz kojih je obloga sastavljena.

Za kraj se može dodati dekoracija od crne kože. Izreže se trakica, zaljepi se po sredini da se dobije lijep rub.

...i zagura u rub u koji je prethodno postavljena koža bočne obloge.

Obloga koja je završena izgleda ovako:

Eto, to je sve.

Usput, sad imam kompletnu unutrašnjost u koži, boje bijele kave. Nudim ju na prodaju ako koga zanima.
Sto imas od te unutrasnjosti,? Koja cijena?

Poslano sa mog Redmi 3 koristeći Tapatalk

Audentes deus ipse iuvat

Offline Miško

• Na probi
  • *
    • Zagreb
« Odgovori #4 u: 04-08-2016, 02:05:31 »
od te ništa, davno neki čovjek došao i uzeo. ostavio mi je doduše unutrašnjost iz svog auta. samo je tkanina.
nešto sam sa tim planirao napraviti. što ti treba, tj. što bi htio?

Offline Vasko

• Moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
« Odgovori #5 u: 04-08-2016, 07:30:20 »
Odličan DIY. Bravo!

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG
« Odgovori #6 u: 04-08-2016, 09:01:52 »
Svaka cast na trudu :ok:

Al inace taj dio sto si tapecirao se od iza raspunktira i onda je 10x lakse za baratati tj pretapecirati, i ne mucis se sa rubovima uz oplatu, a kasnije se lako opet to zalijepi za oplatu..
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline otrov

• Sa stažom
    • Drežnik Grad
« Odgovori #7 u: 04-08-2016, 16:38:08 »
od te ništa, davno neki čovjek došao i uzeo. ostavio mi je doduše unutrašnjost iz svog auta. samo je tkanina.
nešto sam sa tim planirao napraviti. što ti treba, tj. što bi htio?
Ma u moj đurđi je neka tkanina svijetla, pa gledam hoću di naletjeti na kakav bolji interijer komplet, koža, il tkanina al ona bež boje po nekoj normalnoj cijeni!
Audentes deus ipse iuvat

Offline sale 75

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #8 u: 04-08-2016, 16:42:15 »
bila su nedavno 2 seta sjedala sa tapacirunzima u bež koži na njuškalu za 900kn,prati njuškalo naletit će nešto sigurno

Offline otrov

• Sa stažom
    • Drežnik Grad
« Odgovori #9 u: 04-08-2016, 16:44:08 »
bila su nedavno 2 seta sjedala sa tapacirunzima u bež koži na njuškalu za 900kn,prati njuškalo naletit će nešto sigurno
Jebeš budalu, svaki dan sam na njuškalu, al samo sam gledao GT! Kreten. Hvala. Bacam se u potragu.
Audentes deus ipse iuvat

Offline sale 75

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #10 u: 04-08-2016, 16:46:54 »
http://www.njuskalo.hr/unutrasnjost/alfa-romeo-156-limzina-kozna-sjedala-crna-oglas-18983336

ovo je jedino zanimljivo što sam danas našao,ali stalno se mijenjaju stvari pa svakih dan-dva pogledaj,naletit će sigurno

edit: sad vidim da trebaš komplet

ako može moderator prebacit negdje malo smo ošli u off  :thanks
« Zadnja izmjena: 04-08-2016, 16:48:20 od sale 75 »

Offline otrov

• Sa stažom
    • Drežnik Grad
« Odgovori #11 u: 04-08-2016, 17:02:42 »
http://www.njuskalo.hr/unutrasnjost/alfa-romeo-156-limzina-kozna-sjedala-crna-oglas-18983336

ovo je jedino zanimljivo što sam danas našao,ali stalno se mijenjaju stvari pa svakih dan-dva pogledaj,naletit će sigurno

edit: sad vidim da trebaš komplet

ako može moderator prebacit negdje malo smo ošli u off  :thanks

Ma da gledam da sve kupim, za sw ima, al  za limuzinu slabo!
Audentes deus ipse iuvat

Offline alfa115

• Na probi
  • *
  • 156 1.8 ts 16v
    • Rovinj
« Odgovori #12 u: 08-08-2016, 00:00:36 »
Napravljena je i druga strana, original platno je bilo svo rascvijetano po rubovima tako da nije bilo potrebe raspunktirati sa oplate već tako zaljepiti i staviti trakicu da pokrije nepravilnosti. Možda ako se lijepi novo platno ili drugi materijal bilo bi možda dobro raspunktirati pa zaljepiti malo veci uzorak da pokrije rubove bez trakice...

« Zadnja izmjena: 08-08-2016, 00:10:15 od alfa115 »

Offline Miško

• Na probi
  • *
    • Zagreb
« Odgovori #13 u: 08-08-2016, 11:27:59 »
Sigurno da bi bilo jednostavnije. Ali onda samo puntirajne nije jednostavno. Moraš improvizirati neku vrstu užarenog žiga da prvo razdvojiš cijelu stvar bez lomova, a onda opet da spojiš. Naravno, ako hoćeš da bude najbliže tvorničkoj izvedbi. Moraš imati puhalo vrućeg zraka, itd.

Nego, dobro ti je ispalo, koliko je trajao posao? Jesi li koristio ljepilo u spreju ili ono koje se maže?
I dobro bi bilo da si usput mogao zapuniti unutrašnjost sa spužvom. Puno je tiše, a čini mi se da je i zvuk sa zvučnika nekako bolji.
Ako smijem pitati zašto nisi ljepio kožu u boji? Imaš dućan VI-MA u Ilirskoj grani sa tim stvarima. A možda si mogao ljepiti i karbon?

Offline alfa115

• Na probi
  • *
  • 156 1.8 ts 16v
    • Rovinj
« Odgovori #14 u: 08-08-2016, 15:30:50 »
Radio sam cca pet dana po par sati, skini, rastavi, zaljepi, slozi nazad usput podmazivao prozore, mjenjao jedan podizač jer je riknuo...za trakicu staviti odprilike pola sata po vratima. Vratio sam original platno jer mi je takva unutrašnjost i nisam htio mjenjati. Očistio staru spužvu i zaljepio platno bez nista, koristio pattex total ljepilo u bočici
« Zadnja izmjena: 08-08-2016, 15:35:53 od alfa115 »

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG
« Odgovori #15 u: 08-08-2016, 17:25:30 »
Sigurno da bi bilo jednostavnije. Ali onda samo puntirajne nije jednostavno. Moraš improvizirati neku vrstu užarenog žiga da prvo razdvojiš cijelu stvar bez lomova, a onda opet da spojiš. Naravno, ako hoćeš da bude najbliže tvorničkoj izvedbi. Moraš imati puhalo vrućeg zraka, itd.

Nego, dobro ti je ispalo, koliko je trajao posao? Jesi li koristio ljepilo u spreju ili ono koje se maže?
I dobro bi bilo da si usput mogao zapuniti unutrašnjost sa spužvom. Puno je tiše, a čini mi se da je i zvuk sa zvučnika nekako bolji.
Ako smijem pitati zašto nisi ljepio kožu u boji? Imaš dućan VI-MA u Ilirskoj grani sa tim stvarima. A možda si mogao ljepiti i karbon?

Nije istina, raspunktira se bez lomova, nije niti svaki taj spoj identicno spojen, neki imaju gore vise spljosteno a neki su samo na ravno, tako da to vrlo lako ide dolje a spoji se sa vrucin ljepilom i drzi bez greske, radjeno vise puta.. naravno da vizualno to iznutra ne izgleda identicno tvornicki, (odnosno razlika je da nije karton spljosten na vruce vec sa prozirnim ljepilom spojeno) ali tko ce to rastavljati i gledati naknadno, bitno da sa vanjske strane izgleda kako i mora..

A kad smo vec kod toga, straznje oplate na 147 ona plasticni nosac kopce u kutu gdje dolazi i pojas je i tvornicki isto sa tim vrucim ljepilom zalijepljen, tako da u svakom slucaju raspunktira se i kasnije spoji bez ikakvih problema i lomova i slicno..
« Zadnja izmjena: 08-08-2016, 17:26:40 od Alfa_gtv »
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"