09-06-2026, 18:56:56

Autor Tema: Zaleđena voda u posudici za antifriz  (Posjeta: 13797 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Felini81

• Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • Spol: Muški
  • AR 156 1,9 jtd SW
    • Bijeljina (BiH)
Odg: Zaleđena voda u posudici za antifriz
« Odgovori #30 u: 08-02-2012, 18:56:53 »
Ma nebrine mene gorivo nego procitah(nekoliko postova pre) da se u coveka smrzao antifriz i kad ga je odledio i  ispustio pokazalo mu je da moze izdrzat do -35  pa se zabrinuh iz tog razloga, jos kad vidjeh kod mene u posudi da je nivo antifriza u posudi ispod min. a bilo je pre ovih hladnoca na max. :?:  posumnjah da se negde nije pocelo mrznut a opet u posudi antifriz ne pokazuje nikakve znakove zgusnjavanja ili nedaj boze mrznjenja.Pitah jednog prijatelja mehanicara o ovome on mi kaza da nivo rashladne tekucine kad je ovakva hladnoca padne u odnosu kad je leto i kad je motor topao iskreno ja to prvi put cujem i vidim pa mu i neverujem, meni ovi simptomi lice na pomalo smrzavanje ali opet valjda ako se ledi trebalo bih da se led siri odnosno povecava se zapremina pa bih samim tim pokazalo i u posudi visi nivo tekucine,a opet neverujem da bi bilo moguce da je u posudi antifriz jedne jacine a u recimo bloku slabiji

Offline Greco

• Trade Count: (+2)
  • Starosjedioc
  • 156 sp 2.4 m-jet
    • Apsyrtides
« Odgovori #31 u: 08-02-2012, 19:17:10 »
Ma nebrine mene gorivo nego procitah(nekoliko postova pre) da se u coveka smrzao antifriz i kad ga je odledio i  ispustio pokazalo mu je da moze izdrzat do -35  pa se zabrinuh iz tog razloga, jos kad vidjeh kod mene u posudi da je nivo antifriza u posudi ispod min. a bilo je pre ovih hladnoca na max. :?:  posumnjah da se negde nije pocelo mrznut a opet u posudi antifriz ne pokazuje nikakve znakove zgusnjavanja ili nedaj boze mrznjenja.Pitah jednog prijatelja mehanicara o ovome on mi kaza da nivo rashladne tekucine kad je ovakva hladnoca padne u odnosu kad je leto i kad je motor topao iskreno ja to prvi put cujem i vidim pa mu i neverujem, meni ovi simptomi lice na pomalo smrzavanje ali opet valjda ako se ledi trebalo bih da se led siri odnosno povecava se zapremina pa bih samim tim pokazalo i u posudi visi nivo tekucine,a opet neverujem da bi bilo moguce da je u posudi antifriz jedne jacine a u recimo bloku slabiji

Koliko znam antifriz reagira toplo-hladno kao alkohol, na hladnom mu se smanji obujam na toplom poveća,
kod mene je isto pao na minimum pa se nije smrzao
"There's nothing the world needs less and there's, nothing I want more..."

Offline Felini81

• Pripravnik
  • **
  • AR 156 1,9 jtd SW
    • Bijeljina (BiH)
« Odgovori #32 u: 08-02-2012, 19:25:06 »
Ok,znaci istina je sto mi je i mehanicar rekao,hvala puno, bar cu nocas mirnije spavat :alfisti:

Offline BXR

• Trade Count: (+16)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spider 2.0 TS, Gt 1.9 jtd
    • Karlovac
« Odgovori #33 u: 08-02-2012, 19:52:34 »
Koliko znam antifriz reagira toplo-hladno kao alkohol, na hladnom mu se smanji obujam na toplom poveća,
kod mene je isto pao na minimum pa se nije smrzao

ahaaa, znači blok motora puca zato kaj se smanji obujam tekućine u njemu  :rolll:
33 u srcu!!  Miran,tih,povučen... pomalo krvoločan...
Znakovi Alfa Romeo  http://alfisti.hr/forum/index.php?topic=80025.msg1577247#new
Privjesci Alfa Romeo  http://alfisti.hr/forum/index.php?topic=87942.0

Offline Greco

• Starosjedioc
  • 156 sp 2.4 m-jet
    • Apsyrtides
« Odgovori #34 u: 08-02-2012, 19:58:00 »
ahaaa, znači blok motora puca zato kaj se smanji obujam tekućine u njemu  :rolll:

Neznam kako reagira na -20 znam da meni već 5 dana na -8do -10 je pala tekućina mrvu
ispod minimuma, inače je na maximumu, ali nije zaledilo, a ako reagira na toplo-hladno
povećanjem smanjenjem obujma neznam u čemu je problem, ako mu je mastor rekao
da drži antifriz na minus 30 i sad je -20 ne bi trebalo bit problema, ako smrzne smrzne, šta da
radiš, staviš ga u garažu, ako je nemaš pa-pa

Offline BXR

• Trade Count: (+16)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spider 2.0 TS, Gt 1.9 jtd
    • Karlovac
« Odgovori #35 u: 08-02-2012, 20:10:08 »
Znaš kako bi reagirao slab antifriz u sistemu na -20*C....  isto kao i boca pive kad je staviš u zamrzivač i zaboraviš na nju
Ako imaš sreće led će izbit čep i napravit ti malo sranje a ako pukne boca ....
33 u srcu!!  Miran,tih,povučen... pomalo krvoločan...
Znakovi Alfa Romeo  http://alfisti.hr/forum/index.php?topic=80025.msg1577247#new
Privjesci Alfa Romeo  http://alfisti.hr/forum/index.php?topic=87942.0

Offline Greco

• Starosjedioc
  • 156 sp 2.4 m-jet
    • Apsyrtides
« Odgovori #36 u: 08-02-2012, 20:14:27 »
Znaš kako bi reagirao slab antifriz u sistemu na -20*C....  isto kao i boca pive kad je staviš u zamrzivač i zaboraviš na nju

Zato ga se promijeni na vrijeme i nema kukanja poslije, i mirno spavaš :ok:

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #37 u: 08-02-2012, 20:46:28 »

krivo si skuzio, antifriz dok se ne sledi smanji volumen posteno, ali kad pocne ledit je isto ko i voda povecava volumen i razlike izmedju povecanja volumena usljed zagrijavanje i usljed skrucivanja je dan i noc jer usred zagrijavanja ce voda probit negdi van kroz cep, puknut crijevo i sl. dok led nepita za to on ide di prvo popusti, vecinom to budu cepovi u bloku ili stijeneke oko kanala u glavi.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline Felini81

• Pripravnik
  • **
  • AR 156 1,9 jtd SW
    • Bijeljina (BiH)
« Odgovori #38 u: 08-02-2012, 22:48:42 »
Eto ja tolike godine nisam znao za to da antifriz smanjuje volumen prilikom ovolikog minusa,znaci tu nedoumicu sam resio e sad ostaje jos da saznam   da li odmah posle -30(kod mene je tu granica) pocinje da ledi tj.da li se tad ponasa kao da je voda ili ima jos malo prostora(zgusnjavanje) za par stepeni pa tek onda nastupa havarija.
Kod mene u mom mjestu ja se ne secam kad je bilo -25 a evo ove noci mozda i predje, medjutim siguran sam da 90% vozila ima granicu smrzavanja tu negde cca.-30 stepeni

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #39 u: 08-02-2012, 23:28:34 »
pusti ti to ja sam u svoje aute dotakao koncentrat prije par dana da kaze -45 po testeru jer je bilo i -20 koji se ledio i prije..
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline mane

• Ovisnik o alfistima
  • Na skuteru
    • Karlovac
« Odgovori #40 u: 09-02-2012, 13:28:06 »
meni antifriz po mjerenju drži -15, danas ujutro kod mene je bilo -21 auto stoji doslovce vani. Prvo kaj sam ujutro pogledao je bila posuda sa tekućinom za hlađenje, od leda ni L čak nije bilo ni naznaka mogućeg smrzavanja, pa sad ti budi pametan :rolll:
Bolje umrijeti od litre nego od kapi

Još nitko nije umro od pive, a u vodi su se mnogi utopili

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #41 u: 09-02-2012, 14:12:09 »
najtocnije je svakih par godina napravit novi koncentrat paraflua 50-50 i nemas brige

Offline gandi

• Trade Count: (+1)
  • Sa stažom
  • Tempra, full+ oprema, bez kože, klime i ABS-a
    • Fiume
« Odgovori #42 u: 09-02-2012, 17:07:02 »
Moj stari antifriz kojem je izmjerena točka ledišta -10 zadnja 2 i pol tjedna stoji u posudi pored garaže na temperaturama do čak -9 + efekt bure. Jedino što se desilo s njim je nakupljanje korice leda na vrhu.

Btw, malo općeg znanja (iz fizike):
Voda je nagušća na temperaturama između 0 i 4 °C. Najgušća = ima najmanji volumen. Na višim i nižim temperaturama gustoća vode (odnosno leda) se smanjuje, a volumen povećava.
:?: :?: :?: :?: nije valjda da je tolko bila ruzna da si glavu kroz otvor za skije gurnio   :funny: :funny: :funny: :funny:

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG
« Odgovori #43 u: 10-02-2012, 15:43:35 »
pusti ti to ja sam u svoje aute dotakao koncentrat prije par dana da kaze -45 po testeru jer je bilo i -20 koji se ledio i prije..

nije ti baš ni pametno pretjerivati toliko u minus jer vrlo lako može izgristi brtve...
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline SrdjanBL

• Starosjedioc
    • Banja Luka
« Odgovori #44 u: 10-02-2012, 16:40:27 »
Koliko ja znam, -35 je neki optimalna temperatura smrzavanja antifriza koja se treba drzati u autu, to je omjer 50-50, bar tako na boci od koncetrovanog antifriza pise. :da: Srecom ja imam ukopanu garazu pa mi temeperatura ove zime u njoj nije ispa ispod -4 tako da nemam brige, a antifriz je na -35. :ok:

I da, kolicinu antifriza uvjek mjerite kada se auto zagrije, bar su meni tako majstori rekli. :ok:
« Zadnja izmjena: 10-02-2012, 16:41:28 od SrdjanBL »

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG
« Odgovori #45 u: 10-02-2012, 16:47:10 »
Koliko ja znam upravo suprotno, mjerit kad je motor hladan
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline Felini81

• Pripravnik
  • **
  • AR 156 1,9 jtd SW
    • Bijeljina (BiH)
« Odgovori #46 u: 11-02-2012, 00:21:34 »
Kod mene je pre dve noci bilo -29 i antifriz u posudi je bio daleko ispod min.dok pre ovih hladnoca je uvek bio na max.danas sam upalio auto nakon 9 dana stajanja vani i za cudo nije bilo nikakvih problema osim sto je malo duze verglao nego obicno ali imao sam osecaj da je akumulator malo ispraznjen pa je mozda i zbog toga.Nije mi se dalo da pogledam nivo antifriza kada sam dosao kuci ali ako bude na max. kada je auto ugrejan onda mislim da je Srdjan upravu.

Offline SrdjanBL

• Starosjedioc
    • Banja Luka
« Odgovori #47 u: 11-02-2012, 00:43:26 »
I Seb je to ovde na forumu potvrdio. Mislim na kolicinu ne na tacku ledenja.
Felini81, -29 je bilo u onoj kucici u kojoj drze mjerne instrumete koja je na vjetropirini i izdignuta 2 ipo metra od zemlje, kod tebe u motoronom prostoru ispod zatvorene haube je sigurno bilo 3-4 stepena vise. jos ako je ovaj veliki snjeg prekrio auto i vise. :ok:
« Zadnja izmjena: 11-02-2012, 00:45:26 od SrdjanBL »