14-06-2026, 00:47:07

Autor Tema: Tempomat shema - pitanje za "strujiće" :)  (Posjeta: 11330 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Marcus

• Trade Count: (+22)
  • Starosjedioc
  • Spol: Muški
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
Odg: Tempomat shema - pitanje za "strujiće" :)
« Odgovori #30 u: 14-04-2011, 10:45:45 »
ja se od onih ranijih postova nisam uspio igrati s time dalje, jednostavno sam sarafanje smanjil na nuzno potrebno u nedostatku vremena...valjda bude skoro prilike da probam dalje pa ako uspijem javim  :ok:
Da mi je i dolinom smrti proći, zla se ja ne bojim  jer Ti si sa mnom....

http://zalauru.blog.hr/

fjs

• Gost
  • Trade Count: (0)
« Odgovori #31 u: 14-04-2011, 14:06:20 »
Imaš kompletnu pripremu napravljenu, samo uštekaš :da:

Stvar je u tome šta nikad do sad nisam ni čuo ni vidio da je neka 156-ca prije 2002 godine imala tempomat u sebi (dakle, stara unutrašnjost) - ili si to mislio na novije tipove???

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #32 u: 14-04-2011, 20:35:49 »
Stvar je u tome šta nikad do sad nisam ni čuo ni vidio da je neka 156-ca prije 2002 godine imala tempomat u sebi (dakle, stara unutrašnjost) - ili si to mislio na novije tipove???
Bas to i mene pati  :da:
Varijator sekta

Offline Marcus

• Starosjedioc
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
« Odgovori #33 u: 14-04-2011, 21:26:29 »
Ja imam staru unutrašnjost CF3 i imam svu pripremu samo čekam da naleti povoljna ručica :ok: Gotovo sve nakon 1999-a imaju pripremu napravljenu :ok:

moja je proizvedena 2001 pa nije imala pripremu, sam sam vuko zice....cak niti na onom malom centralnom displayu nemam indikator tempomata...ja sam isto shvatio sa vise foruma da sigurno svaka sa unutarnjim redizajnom to ima....

Offline Marcus

• Starosjedioc
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
« Odgovori #34 u: 02-05-2011, 16:34:27 »
I? Jel proradio?

ne ne i ne...evo kaj sam pitao i Seba

1) na slici je situacija nakon kaj sam pospajal zice na konektor ECUa i dopeljal na pinove struju.

e sad, nikako ne mogu dobiti status Cruise control indicator light - ON  :?:.

2) buduci da apsolutno nikako ne mogu setirati brzinu ( naravno probano u voznji) i natjerati tempomat da preuzme kontrolu nad autom , dali problem moze biti u tome sto ocito ECU ne zeli upaliti taj indikator tempomata, ili imas nekakvu ideju kaj da jos provjerim a da bi me moglo zezat kod pokusaja setiranja brzine.
ukratko, ne muci me puno ta lampica, ali mi se postavlja pitanjce  u glavi jel mozda ona problematicna sto ECU ne zeli aktivirati tempomat  :?: i ako imas kakovu ideju kako tome doskociti?
auto je 156 2.4 2002, nije redizajn ni nutra ni , ECU je Bosch EDC15C7.
auto NEMA na onom centralnom Displayu ikonicu od tempomata, pa sam sa pina 23 izvuko kabel i probal sa vanjskom zaruljicom...

jedino kaj jos nisam probal je mjerit struju na pinu 23 sa nekakvim aparatom, nije mi pri ruci....al da imam ideju vise kaj napravit i nemam  :rolll:

Offline goran1980

• Sa stažom
  • 159 1.9JTD 100kW
    • Zagreb
« Odgovori #35 u: 03-05-2011, 11:51:05 »
Ne znam da li je ovo slucajno ili ne....ali koliko vidim stavka Set Cruise acceler.(+) ti je ukljucen ... da li je to stalno ukljuceno ili je bilo bas ukljuceno kada si uslikao sliku? Jer ako je ta zica stalno na +12V onda ti nece raditi jer se na toj zici treba samo nakratko pojaviti +12V dok se vozis brze od 30 km/h.

Ako je sto se toga tice sve ispravno, samo si slucajno uslikao u tom trenutku ... druga stavka za kontrolu bi bio prekidac od kocnice. Frendu smo to na Fiat Stilu slagali (btw ista rucica kao i AR147) ... sve je bilo dobro spojeno samo se nikako nije htio aktivirati. Putem dijagnostike smo nesto resetirali (ne znam kako se zove ali je naziv bio vezan sa Cruise control u grupi Actuators (ili je mozda bila Parametars, pa neki gumbic dolje desno)) ... nakon toga je trebalo par putat stisnuti kocnicu i upaliti/ugasiti crusise control prekidac (on/off)...i teko onda se pojavila stavka da je Cruise Control naucen. Znam da se u dijagnostici pojavljuju dva mjesta za prekidac od kocnice i obje stavke su moraju pokazivati suprotno ... odnosno kada je otpustena kocnica, jedan parametar je pisao da je krug otvoren, a drugi parametar je pisao da je prekidac zatvoren... suprotno bi pisalo kada je kocnica stisnuta.

Nisam imao tih problema kada sam si slagao svoju 156 .. pa onda nisam obracao paznju sta kod mene pise ... ali znam da smo se na Stilu malo morali poigrati s time ...

Sto se tice lampice ...on ju ima na tabli ... i kada se testira ta lampica putem dijagnostike, onda radi ... ali kada je aktivirao tempomat i dok je on normalno funkcionirao lampica mu nije gorila ... pa smo dofurali zice s table na prekidac cisto da bude funkcionalna lampica...iako je tempomat radio i bez toga.
« Zadnja izmjena: 03-05-2011, 16:05:58 od goran1980 »
Goran.

Offline Marcus

• Starosjedioc
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
« Odgovori #36 u: 03-05-2011, 12:17:21 »
vezano uz set + to sam slozio preko prekidaca pa je u trenutku slikanja bilo request inace radi kako si opisao.
e sad vezano uz kocnicu...u orginalu tu bi trebalo biti sa prekidaca kocnice dupli izlaz, ali buduci da moj ima samo dva pina, samo struju za stop svjetla , na pin 54 ecua je doveden 'zivi' plus koji NE prekida stiskanje kocnice...stiskanje kocnice ecu biljezi preko nekog dugog modula...taj dio sam mislio rijesiti reko zasebnog releja, nakon kaj stvar proradi,....ali ovaj 'override' tempomata trenutno  kod mene tako ne radi, jer pin 54 ima stalni plus...no to nebi smio biti razlog da ecu ne zeli setirati brzini, bar ja tako mislim...idem se jos malo spojit na ecu da vidim ovu pi*dariju sa kocnicom kaj veli pa javim rez  :ok:

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #37 u: 03-05-2011, 12:46:20 »
..idem se jos malo spojit na ecu da vidim ovu pi*dariju sa kocnicom kaj veli pa javim rez  :ok:

...ajde ajde, pa kad bude gotov proizvod, utvrdiš gradivo na mojoj... :craz

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline goran1980

• Sa stažom
  • 159 1.9JTD 100kW
    • Zagreb
« Odgovori #38 u: 03-05-2011, 16:04:08 »
Eh, pa zapravo mislim da je ta igralija s kocnicom jako bitna!!!

Naime, kazem, na Stilo smo to stavljali i prvo je bilo nekih problemcica s tim duplim prekidacem ... nakon sto smo to rijesili da pokazuje kako treba, sa dijagnostikom smo prvo resetirali nesto na cruise control...potom stisnuli par puta kocnicu da ECU skuzi da ima dupli prekidac i da radi ispravno ... potom upalili i ugasili tempomat i onda je dijagnostika ispisala da je tempomat naucen ... odnosno valjda je u tom slucaju ECUu sve bilo jasno i po PSu. Mislim da cak i ako tempomat ispravno radi a skuzi da jedan od ta dva prekidaca ne rade u 'kontri' prestane ti raditi tempomat dok to ne rijesis...
Goran.

Offline Marcus

• Starosjedioc
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
« Odgovori #39 u: 03-05-2011, 16:50:26 »
a ocito se bude to slagalo prek releja ak ne pomogne ni ovo 'ucenje' jer sve koje sam pital za taj stop salter imaju samo sa dva izlaza...za probu mogu ja odglumit taj drugi dio prekidaca s obzirom da imam sve zice izvucene i spojene na tastere ...aj pliz vidi PP vezano uz program..moja verzija nema opcije 'ucenja' tempomata  :ok:

Offline Marcus

• Starosjedioc
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
« Odgovori #40 u: 03-05-2011, 16:53:59 »
...ajde ajde, pa kad bude gotov proizvod, utvrdiš gradivo na mojoj... :craz

ak proradi sa osobitim zadovoljstvom budem te promatral kak spajas zicu po zicu po mojim napucima dok ja uzivam u mrzloj pivi  :craz :craz :craz

Offline goran1980

• Sa stažom
  • 159 1.9JTD 100kW
    • Zagreb
« Odgovori #41 u: 03-05-2011, 17:41:17 »
Glumljenje kocnice ... hm, pa sad ne znam kako ces to izvesti, ali mislim da se ECU-u nece svidjeti signal po signal ... nego ce vjerojatno ocekivati istovremeno oba ... znaci ne da stisnes kocnicu pa prebacis prekidac ... vjerujem da ce izbaciti gresku prije nego ti to prebacis...mozda ces biti dovoljno brz, ali opet...daj ti to sa relejom radije ;)

A ova opcija 'ucenja' ... nije da negdje pise da naucis, nego je bilo neko resetiranje tempomata ... nesto tog tipa. Nakon sto ga resetiras, za Cruise Control ti pise not active, a kad stisnes kocnicu pa upalis tempomat, onda on sam promijeni status iz not active u learned ili tako nesto...

Kazem, to sa mojom 156 nije bio slucaj, ali sa frendovim stilom je pa se nisam pretjerano koncentrirao sta sve radimo :) Jel mozes uslikati sta ti se sve nudi po Actuators menijem ... mozda me to potsjeti...
« Zadnja izmjena: 03-05-2011, 17:42:14 od goran1980 »
Goran.

Offline Marcus

• Starosjedioc
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
« Odgovori #42 u: 03-05-2011, 21:30:45 »
nema pod akutatorima, neg pod 'podesenjima'

i  u parametrima ima taj drugi komad kontakta sa prekidaca kocnice....

sad samo trebam najti neku noviju registriranu verziju programa da to isprobam  :ok:

Offline Marcus

• Starosjedioc
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
« Odgovori #43 u: 04-05-2011, 11:10:31 »
dakle novi pokusaj , rezultat isti  :mad:

kad sam mu dao da proba ponovo 'naucit' tempomat, hladno me otpilio

dodatno ono kaj me zbunjuje je da se status prekidaca dva uopce ne mijenja bez obzira kaj napravim, cak i kad maknem direktnu struju koja glumi taj dupli prekidac....

sad vec zaista ostajem bez ideja kaj jos probat....

Offline goran1980

• Sa stažom
  • 159 1.9JTD 100kW
    • Zagreb
« Odgovori #44 u: 04-05-2011, 11:50:49 »
A glede ovoga za kocnicu2 ... jesi probao dovesti GND (minus, masu) na tu zicu ... jer mislim da bi tak trebalo u pravilu funkcionirati ... ili +12V ili 0V (GND) ... ovo kad maknes zicu ne mora biti nuzno da mu je to dobar signal ... pogotovo ako postoji neki pullup na ulazu u ECU na tom pinu...

Vidi da li imas neke greske ... pogotovo ovu za prekidac kocnice. Tempomat iskljuci i sve njegove signalne vodove prije nego pokreces ucenje. Kocnica otpustena, ali prije sve funkcionalna ova kombinacija kocnica/kocnica2.
« Zadnja izmjena: 04-05-2011, 11:52:11 od goran1980 »
Goran.

Offline Marcus

• Starosjedioc
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
« Odgovori #45 u: 04-05-2011, 12:08:55 »
mislis da dok je kocnica otpustena ima + signal na pin 54 a kad je stisnuta da mu pustim - signal na pin 54?...ili opcenito da na 54 pustim - pa njega prekidam sa salterom koji glumi ovaj drugi kontakt prekidaca kocnice?
« Zadnja izmjena: 04-05-2011, 12:10:01 od Marcus »

Offline goran1980

• Sa stažom
  • 159 1.9JTD 100kW
    • Zagreb
« Odgovori #46 u: 04-05-2011, 12:35:25 »
pa tako neka kombinacija ... mada sigurno negdje mora biti shema za taj prekidac ...

ja bi na tvom mjestu napravio sljedece ... ako sam dobro shvatio, sam si vukao zicu na pin54 (kocnica2) ?!

otspojis tu zicu i sa + i sa - ... samo nek bude ustekana u ECU. das kontakt i izmjeri voltmetrom napon izmedju +akumulatora i te zice, nakon toga izmjer napon izmedju -akumulatora i te zice. u jednom od ta dva slucaja ti mora pokazati oko 12V.

ako imas 12V kada mjeris izmedju -akumulatora i te zice ... znaci da je vec na toj zici +12V i da ti +12V koje dovodis ne znace nista jer je vec +12V na tom pinu. ako imas 12V kada mjeris izmedju +akumulatora i te zice, znaci da je na toj zici vec masa/gnd/- i da bi onda ovaj tvoj nacin morao funkcionirati ... a ako pak nemas nista, onda mi mirise da taj pin nigdje nije niti spojen ... da li si ga ti krivo spojio ili je sam ECU takav to tesko reci.

eh pa sad ... ajd to izvjesti ako ti se da ...
Goran.

Offline alfa156sarajevo

• Starosjedioc
  • AR 147FL 1.9JTD 2005
    • Sarajevo, BiH
    • Dijagnostika Fiat, Lancia i Alfa Romeo
« Odgovori #47 u: 10-06-2011, 11:14:00 »
jedna informacija...

S obzirom da sam na svojoj Alfi 147, uz instrukcje  :care "goran1980" uspijeo instalirati tempomat bez problema htjeo sam tu uraditi i nasvojoj Alfi 156 JTD iz 2000. godine.

Nekoliko puta sam procitao ovu temu i razmisljao sta uciniti da prorati...  :?:
Medjutim naisao sam na slijedecu informaciju, a radi se o mojoj Alfi 156, a to je:
"Cruise control: Disable"
"Reason: crouise contron not written in a EEPROM of ECU"

Pa sad ne znam da li ima smisla dalje pokusavati ili odustati od svega... Mislim da ce biti ovo drugo... :song:

Offline goran1980

• Sa stažom
  • 159 1.9JTD 100kW
    • Zagreb
« Odgovori #48 u: 10-06-2011, 11:26:48 »
hm da ... ne zvuci obecavajuce da ce htjeti ista raditi ako ECU nije programiran da to radi  :rolll:
 :mahm
Goran.

Offline alfa156sarajevo

• Starosjedioc
  • AR 147FL 1.9JTD 2005
    • Sarajevo, BiH
    • Dijagnostika Fiat, Lancia i Alfa Romeo
« Odgovori #49 u: 22-06-2011, 11:52:28 »
hm da ... ne zvuci obecavajuce da ce htjeti ista raditi ako ECU nije programiran da to radi  :rolll:
 :mahm
to sam i pretpostavio... :rolll:  tako da sam u potpunosti odustao od ideje...  :ne2: