ljudi fala ns vim odg i komentarima drago mi je da ste se raspisali ali konkretno mi niko nije odg koji motor od 1,9 jtd 116 ili 120 ???? jel razlika u potrosnji ili u brzini ili nezz cemu i koju opermu mi savjetujete tj mislim jrl ima smisla uzimat navigaciju cuo sam da nema karte za hrv u opce i na kaj da pazim kad ju uzimam dajete mi par korisnih savjeta jer uzimam kola na povlasticu ui nesmije pogrijesit zato vas molim sve mi je bitno do zadnjeg sarafa da znam da se ne zeznem jer ak se zeznem

Ovako idemo taksativno i po redu:
1. Nećeš pogriješiti u izboru ni sa JTD ni sa TS motorom. Ako uzmeš TS ja preporučam 1.6 verziju od 88kW, ne verziju od 77kW a TS 2.0 se teško nađe sa klasičnim mjenjačem - rijetki su i uglavnom su dolazili sa selespeedom koji ima svojih mušica i može zagorčati život pogotovo nekome ko neće da se bakče sa kalibracijom selespeed mjenjača. Kod benzinca od 88kW slaba tačka varijator faze, kod nekih modela se može reparirati a kod nekih se mora mijenjati - većinom varijator ne izdrži više od 30.000 kilometara, nije preskupa zamjena, nećeš morati prodati bubreg a ako se mogne reparirati onda popravka ide za kikiriki. Ako se odlučiš za JTD nećeš fuliti ni sa 115konja a sa JTDm od 140konja nema fule ni podrazno izuzev naravno što ćeš voziti radnu mašinu i automatski ući u klub vozača traktora.....

šalu na stranu oba su dobri motori nema fule ni sa jednim. Kod dizelaša treba voditi računa o opštem stanju auta, na motoru provjeriti kakva je turbina i treba li je reparirati ili nedo-bog mijenjati. Razlike u potrošnji nisu za zabrinjavati, TS troši više ali je benzinac, rado se vrti i ima odličan zvuk. Prosječno 1.6TS oid 105 konja (izbjegavaj) troši najviše jer je teško auto za taj motor - prosjek oko 10l kombinovano (grad ide i do 12.5l otvoreno oko 8.5), verzija 1.6 od 120 konja je "zlatna" sredina, - troši oko 9 prosjek do litar manje od slabijeg (grad oko 10.5l otvoreno može oko 8l i niže), verzija 2.0 ima 150 konja voli cugnut malo više ulja, kažu i da je manje izdržljiv motor od 1.6 a troši neznatno više od 1.6 verzije sa 120 konja....
Dizel, izuzev što je dizel i uvodi te u ekskluzivno društvo vlasnika moto-kultivatora i kosilica troši osjetno manje, oko 25% manje od benzinke.....u praksi u gradu normalne vožnje vrtit će se oko 8l, može više može i manje ali normalna vožnja to je to. Otvoreno ide oko 6.5l. Dizel ima smisla ako voziš puno na godišnjem nivou, recimo oko 20.000 kilometara i više.
Oba auta imaju slabe tačke na aluminijumskom vješanju, aluminijumske lafete koje nisu za naših puteva, jbg. nismo Švicarska. Kod dizela podvozje trpi više, prednji trap jer je motor teži. Ali jbg. to je potrošni materijal i nije nešto radi čega čete strefit srce...
Ganjaj dobru opremu, navigacija ne vrijedi pišljiva boba jer nema mapa za balkan, nadalje u navigaciju u kabini možeš samo stavljati CD-ove sa mapama NE I MUZIKU, muzika ide u gepek u changer koji je trom, spor i blentav i svaki put kad upališ auto ono isčitava sve CDove koji su u changeru, u prevodu prvih deset minuta vožnje auto analizira tvoju muziku i taman kad staneš da parkiraš auto na destinaciji na koju si išao - cd changer je spreman da svira muziku. Navigacija izgleda super i šminka je totalna ali je apsolutno neupotrebljiva.....
Znači za zaključak, oba modela su dobra i nema neke fule izuzev ako se ne odlučiš za dizel (ŠALIM SE !!)
Sve se svodi na opštu očuvanost vozila, provjeri kilometre na autu koje odlučiš da kupiš, odvedi kakvom dobrom meštru da pregleda, ako vidiš da auto škripi i lupa preko rupa i neravne ceste to znači da ti ide servis podvozja - ništa strašno ali probaj na tu činjenicu oboriti cijenu....gledaj opštu očuvanost vozila, izaberi šta ti se sviđa u pogledu boje i opreme i to je to.....
P.S.
Nemoj birati dizela jer pravi muškarci voze benzinac