02-07-2026, 12:12:08

Autor Tema: Pumpanje guma dušikom  (Posjeta: 22253 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • GT
    • Solin
Odg: Pumpanje guma dušikom
« Odgovori #30 u: 24-04-2007, 09:52:47 »
Najprije + za Zagorara  :clap2:  :clap2: :clap2: , pa idemo dalje. Sa činjenicom da u zraku ima vlage (u obliku vodene pare) sve si razjasnio. Može se sve objasniti u detalje, ali bi to trajalo duže od svega onoga prije, pa samo ukratko. Voda može promijeniti agregatno stanje i tu je čitava poanta. Na nižim temperaturama se vlaga u zraku (vodena para) kondenzira (primjer: magla), a na višim ta ista voda pretvori u vodenu paru. Pošto voda zauzima znatno manji volumen od pare mogu nastati dodatne razlike u tlaku u gumi ovisno je li hladna ili topla. Sad opet ovisi da li je guma pumpana zimi ili ljeti, kolika je tada bila vlažnost zraka, kolika je temperatura u vožnji da bi se izračunala promjena tlaka toplo-hladno. S obzirom da je mala količina vlage u zraku, nisu to neke drastične promjene, ali ipak postoje.
Dušik u gumi ima smisla, ali vulkanizeri to nisu dobro objasnili.
Vele, zaboravljam i stručne stvari  :wal: , godine, starost kuca na vrata :cigara:

Offline Vele

• Član Alfa Kluba 11
  • Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156 1.9 JTDm 16 V Sportwagon
    • Split
    • www.designquarto.eu
« Odgovori #31 u: 24-04-2007, 10:26:28 »
Bogme...  :da:  i ZagorAr ima + (kratko i jasno izlaganje)  :)))
Plava s efektom

...i zato pjevam da ne pojede me mrak...

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #32 u: 24-04-2007, 12:06:12 »
Opet nove činjenice. Kompresor koji koriste vulkanizeri ili oni na benzinskim crpkama rade na 7 bara, imaju spremnik i separator kondenzirane vode. To u praksi znači da se zrak stlači na 7 bara, vodena para se kondenzira i sakuplja na dno spremnika koji ima ventil i ta voda se povremeno ispusti vani. Kada koristimo takav zrak u gumama koje se pumpaju na oko 2 bara nema opasnosti od kondenzacije jer je ostala jako mala količina vodene pare koja se ne može kondenzirati pri tom tlaku.
Druga stvar je pumpanje ručnom pumpom ili onim mini kompesorom na 12 V koji nema spremnik. Tada se zrak direktno upuhuje u gumu bez odvlaživanja.

Evo jedna slika kompresora sa spremnikom, ono na dnu boce mu je ventil za ispuštanje vode.

I na kraju zaključak: pumpajte zrak na benzinskim crpkama ili kod vulkanizera, ručne pumpe i male kompresore koristite samo za nuždu.

Enver

• Gost
« Odgovori #33 u: 14-05-2007, 09:54:07 »
Imam ja kompresor od nekoliko bara, i pustam redovito "vodu" van, al opet vlage ima u velikim postocima. Pa pretpostavljam da ima i na onima u benzinskoj, jer su isti samo kaj imaju jaci kompresor i veci spremnik. Mislim da ovih 15kn nije puno, a opet nema tolko vlage. Ako upalim kompresor i cekam da napuni spremnik, i onda idem otvarat ventil bit ce nesto vode na dnu. I tako je uvijek, sto znaci da ima jako puno vlage u zraku, i sto nije nimalo dobro za ni gumu ni felgu.

1.) Ni jedan kompresor nece davat van zrak sa malom kolicinom vlage, kod kompresije se samo povecava postotak vlage, kondenzacija i te stvari.
2.) Benzinske ne odrzavaju bas te kompresore, probajte malo po staklu propuhat sa njime pa da vidite kolko kapi ce vam ostat.

Ili  :?:

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #34 u: 16-05-2007, 17:39:07 »
Caka je u tome što je u kompresoru tlak 7 bara i dolazi do kondenzacije vodene pare, ta voda se odvede vani i zrak koji se pumpa u gume bude relativno suh jer mu je oduzet veliki dio vode. Tako mali postotak vode u zraku nije opasnost za gumu.

deni

• Gost
« Odgovori #35 u: 17-05-2007, 00:23:33 »
Nije mi jasno zasto vam je svima bitno dali ima vlage u zraku. Ako imate aluminijske felge onda vjerojatno znate da je aluminij otporan prema oksidaciji na zraku, u vodi i u oksidirajućim kiselinama, zbog stvaranja sloja zaštitnog oksida na površini. A sto se tice tlaka u gumi, pa zar je toliko tesko svaka 2 do 3 tjedna provjerit tlak na benziskoj? I ako mislite da vlaga steti gumi, tu se varate jer je u gumama pre mali postotak vlage da bi utjecao na svojstva gume.
« Zadnja izmjena: 17-05-2007, 00:26:19 od deni »

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #36 u: 17-05-2007, 10:20:03 »
...ma kaj ste se svi uzjapurili za taj dushik u gumama...PUMPANJE GUMA DUSHIKOM JE SADA IN i to je to... :)))

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline reddevill

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 1.6 TS , BMW E60
    • Njemacka - Stuttgart
« Odgovori #37 u: 17-05-2007, 10:35:35 »
100 godina se ljudi voze sa običnim zrakom u gumama i sve funkcionira kak spada  :rolll: a vi sada vodite debatu koliki je postotak vlage  :rolll:
C2H5OH U KRVI/ THE VARIATOR GANG

LAVIC 159

• Gost
« Odgovori #38 u: 17-05-2007, 16:51:57 »
100 godina se ljudi voze sa običnim zrakom u gumama i sve funkcionira kak spada  :rolll: a vi sada vodite debatu koliki je postotak vlage  :rolll:
:ok: :ok: :ok:

Schox

• Gost
« Odgovori #39 u: 19-05-2007, 09:21:32 »
Kad smo to več riješili oko dušika  :komp:,
na kolko se pumpaju gume na 156 1,9jtd sw ?
Iskreno nisam nigdje ni gledao , ali zato imam vas  :song:

Offline reddevill

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 1.6 TS , BMW E60
    • Njemacka - Stuttgart
« Odgovori #40 u: 19-05-2007, 12:16:13 »
Kad smo to več riješili oko dušika  :komp:,
na kolko se pumpaju gume na 156 1,9jtd sw ?
Iskreno nisam nigdje ni gledao , ali zato imam vas  :song:
piše prednje i zadnje 2,4 bara---ak trebaš mogu ti posuditi knjižicu o korištenju vozila pa mi javi na PP.  :ok:
C2H5OH U KRVI/ THE VARIATOR GANG

Zagorar

• Gost
« Odgovori #41 u: 29-05-2007, 21:13:50 »

Pa prije je i policija godinama koristila stojadine kao "presretače" i sve je isto funkcioniralo kak spada, a danas im ni Škode Superb nisu više dovoljno dobre!  :)))  NHF

Prije je, recimo, izraz "sto na sat" označavao neku gotovo magičnu brzinu na cesti, a danas???

U takvim uvjetima sigurno da punjenje guma dušikom ne bi imalo smisla niti potrebe.

No danas, kad i kod nas postoje nove moderne ceste, novi vrlo brzi auti i prilično skupe gume i felge malo je ipak drugačija situacija. Ili kako bi to davno još rekli Buldožeri "Novo vrijeme donosi sa sobom i nove probleme!"  :hehe:           (Ili tak nekak.) :crazy:

Moje gume na autu nisu napunjene dušikom jer mi je najbliža punionica predaleko, pa ni ne tvrdim da je to nešto genijalno ili nužno. Ipak, mogu reći da sam pročitao jedan vrlo ozbiljan strani stručni članak, neovisan o industriji guma i reklamama, u kojem se naširoko objašnjava da zbog same molekularne strukture dušika on zaista sporije "bježi" iz guma. (Ne bih sad to mogao predetaljno objašnjavati jer nisam baš "na ti" s kemijom.)  :redf: