Evo da i ja iznesem svoja zapazanja.
Evo ovako, podaci za moju Alfu (147 1.9 jtd) su na osnovu bord kompjutera i mislim da klima nije ukljucena u te podatke, pa otuda razlika u brzem padanju kazaljke nego sto bi po kompjuteru trebalo da bude. Osim toga, klima trosi po satu, a ne po kilometru, tako da u gradskoj voznji, gde je meni prosek 26, 27 km/h razlika moze da bude i citav litar, dok na otvorenom nije vise od 0,2 ili max. 0,3 l/100 km
Dakle:
- gradska voznja oko 7, mada sam ja navikao da mi je standard oko 7,5 pa mi je sve ispod toga uspeh. U poslednje vreme mi je od 6,5 - 7,0 ali nisam ulazio u spiceve i velike guzve.
- lokal / medjugradska 4 - 4,5. Prosecna brzina 70 ili 80. Uzbrdo/nizbrdo, krivine - oko 4,5; ravan put - moze i ispod 4, naravno, bez naglih kocenja i ubrzavanja.
- auto-put oko 4,5 pri prosecnoj brzini 110-120 km/h.
- Testiranje na auto-putu kroz HR (Slavonija, gde je sve ravno, a i put je kao nov):
- 100 km/h 3,7 l/100km
- 110_____4,1
- 120_____4,6
- 130__oko 5,1
- 140__oko 5,6
sve preko toga skace
- 200_____10+ (Auto-put Nis-BG, kod Jagodine)
maksimalna potrosnja kad sam ga terao do 210 (ubrzavao) bila je 12,8
Svi podaci baziraju se na voznji sa odrzavanjem postignute brzine bez naglih kocenja i ubrzavanja. Kod gradske voznje je poenta dobro startovati, jer se tu najvise trosi gorivo. To jos uvek ne znam. Zustra voznja - jos 1-2 l / 100 km
Letos: Nis - Beograd - Slavonski Brod (+voznja po okolnim naseljima)- Sisak - Plitvice - Zadar - Crikvenica - Krk - Rab - via Jadranska magistrala do Rijeke - obalom do Pule - Rovinj - kroz Ucku do Rijeke - Zagreb - Slavonski Brod - Beograd - Nis, sve ovo uz gradsku voznju po Crikvenici, Krku, Rabu, Puli, Brodu... ukupno 3000 km, prosecno 5,1 l.
Merenje od cepa do cepa nikad nisam vrsio, ali sada sprovodim testiranje: pun rezervoar i ono sto ostane u crevu - ukupno 63 l; Istrosena polovina rezervoara, predjeno 480 km (od toga 150 medjugradske voznje sa usponima, sto je ranije po BC iznosilo oko 4,5), sve ostalo po gradu. Kad se oduzme tih 150 ispada da je gradska voznja 7,4, sto se uklapa s obzirom na to da je klima bila skoro sve vreme ukljucena.
Sada sam stavio zimske gume i preostalu kolicinu goriva mericu po tim uslovima.