Prva Delta u pravom europskom izdanju završena je prije nepuna dva tjedna. I dok su još sjećanja i dojmovi svježi, dobra je prigoda da se skrene pozornost na medijsko praćenje ovog našeg najvećeg i najznačajnijeg rallya.
No, prije nego li se upustim u analizu (ne) prisutnosti Delte, kao i rally sporta općenito, u hrvatskom medijskom prostoru, vratio bih se u rujan mjesec protekle godine kada je u Zagreb stigla vijest iz svjetske automobilističke federacije o uvrštenju našeg rallya u skupinu od deset najjačih rallya prvenstva Europe, što znači dolazak najboljih i najatraktivnijih posada koje skupljaju euro bodove, k nama.
Ovo uvrštenje znači da su Zagreb i Hrvatska, uz "Snježnu kraljicu" dobili još jednu veliku priredbu, priredbu koja se našla u društvu ostalih devet, može se slobodno reći, kultnih rallya, te je time otvorena i jedna nova stranica Ina Delta Croatia rallya.
Istinski sam (i naivno) očekivao da će novonastala dimenzija i važnost ove "full europske" Delte prouzročiti i "bum" u medijskom praćenju, tj. da će dosadašnja praksa mlohavog i traljavog angažmana naših najznačajnijih medija (i pisanih, i elektronskih) ovog puta prerasti u nešto, ako ne isto, onda barem približno onome kako je praćena "Snježna kraljica", ili barem upola toliko koliko je medijske halabuke digla naša kandidatura za EP u nogometu.
No nažalost, i ova je Delta, baš kao i mnoge prijašnje, prošla u potpunoj medijskoj tišini.
Kao što bi bilo normalno i uobičajeno za priredbu ovakvog kalibra, dnevni listovi barem tjedan ili dva prije trebali su objavljivati članke (članke, a ne crtice!), a TV kuće priloge u informativnim emisijama, ususret Delti i najavljivati sam događaj. Tih sam dana brao novine po kioscima i listao sportske stranice u njima ne bi li naišao na koji takav članak. Uzaludno! Te iste sportske stranice i sportske minute na TV i u danima ususret Delti, baš kao i cijele godine, bile su preplavljene jedino nogometnim temama, važnim i sasvim nevažnim, a na moje veliko zaprepaštenje Jutarnji list nije ju popratio čak niti u danima održavanja, barem rezultatski!?
Da zaprepaštenje bude još veće, Delta ne samo da nije dobila svoje mjesto u dnevnim listovima, nije ga dobila niti u najvećem broju auto revija u brojevima koji su izašli prije održavanja Delte. Tako je šira javnost među kojom je sigurno bilo i potencijalne publike ostala ponovo uskraćena za informacije i pojašnjenja, u svojem nepoznavanju ovog sporta, o tome što se vozi, gdje i kada, tko su najveće zvijezde koje su došle voziti, što one znače u svijetu rallya i da se zbog njih (a i svih drugih) isplati doći i biti uz brzince.
Ne mogu a da ne spomenem i "Auto" koji utorkom redovito izlazi kao prilog u Jutarnjem listu. Za razliku od prošle godine kada je to bio specijalan prilog o Ini Delti, ove godine kao da marketinškim guruima iz Ine nije stalo informirati o priredbi koja nosi ime njihove kompanije. Jedino što je čitatelj iz tog priloga mogao saznati je ona godinama ponavljana rečenica da je Ina Croatia delta rally naše najveće i najstarije automobilističko natjecanje i da se održava pod pokroviteljstvom nikog drugog, doli predsjednika Mesića glavom bradom i petama. I naravno, neizostavne su tu bile i brade, one bucmaste i manje bucmaste, članova Izvršnog odbora organizatora, a nije se mogla izostaviti niti, za čitatelje vrlo važna informacija, da je direktor utrke Slaven Dedić.
Ostalo mi je nejasno je li to prilog koji je namjenjen informiranju čitateljstva i pridobivanju istih da se kao publika nađe uz brzince ili osobna promocija članova organizatora koji, mora se priznati, organiziraju ovaj rally briljantno, ali koji isto tako jako "štekaju" u medijskoj promociji te briljantno organizirane priredbe. I to je bio članak sponzoriran od glavnog sponzora rallya! Nečuveno, sramotno i šarlatanski!
Kao da i njima samima nije stalo!?
A da je to djelom točno dade se zaključiti iz činjenice da je prijetila opasnost otkazivanja rallya samo mjesec dana prije održavanja, zbog nedefinirane financijske konstrukcije!? Sada kad je uz velike napore i dugogodišnje očekivanje napokon došao željeni rezultat!
Nadalje, Auto klub, naša najveća revija o automobilizmu (ovo "najveća" nije moja konstatacija, već konstatacija njih samih) o najvećoj automobilističkoj priredbi donosi članak tek na malo više od pola stranice. Čudnovato! Kad primjerice, o Polo kupu pišu više.
Na HTV-u su napravili koliko su napravili. Ja kažem puno premalo, ali oni se pravdaju da više od toga nije moglo i samo intervencijom gospodina Blažička reportažu nismo gledali u jedan poslije ponoći kad joj je bio namijenjen termin, nego u pristojnom terminu u nedjelju prije utrke Formule 1 iz Monte Carla. "Komercijaliste" Novu TV i RTL Delta takaj nije zanimala, a čini se da im je središnji i najzanimljiviji događaj za objaviti bio izlijetanje posade Sopić-Mrzljak. Jadno!
I tako uz euforiju u kojoj sam živio očekujući održavanje 34. Ine Delte kao velikog i važnog sportskog događaja, mediji su i ovog puta pokazali da ovo natjecanje tretiraju baš kao i u njegovim počecima, kao mali rally na kojem se dečki samo dobro zabavljaju.
Ostaje pitanje zašto je tome tako i tko je debelo podbacio u medijskoj promociji i predstavljanju 34. Ina Croatia delta rallya kao velikog sportskog događaja u našoj zemlji, onakvog kakva su i ostala natjecanja iz društva u kojem se eto, našao i naš rally.
Da li je to do organizatora, saveza, glavnog sponzora Ine, ili naprosto u hrvatskom medijskom prostoru postoji sistem kojem se živo fućka za rally sport? Kao veliki zaljubljenik u ovaj super atraktivan sport volio bih dobiti odgovor na to pitanje. Činjenica je da stvari nisu na svojem mjestu i da je cijeli sustav oko medijskog praćenja debelo narušen, i dokle je god tako ne može se očekivati ni značajniji posjet publike i interes za rally.
Ivica Cesarec
Proslijeđeno:
Revija Auto klub
Revija Auto moto trend
Revija Auto blic
Revija Auto motor sport
Sportske novosti
Jutarnji list
Večernji list
Ina press klub
Autosport
Brzina.net