11-06-2026, 07:50:54

Autor Tema: Zadnji ovjes GT  (Posjeta: 3706 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mote kariola

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • GT, Piaggio 50
    • Labin
Odg: Zadnji ovjes GT
« Odgovori #30 u: 05-12-2024, 13:15:39 »
Imam svakve vožnje, i po "pristojnim" otvorenim cestama i po obnovljenim (i to loše) magarećim puteljcima pa me zanima da li se isplati dati 200-300€ za SB ako će mi auto skakati po rupama ko Severina po ... khm khm ...pozornicama?
功夫大师.

Offline kizo

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
    • Zagreb
« Odgovori #31 u: 05-12-2024, 15:18:17 »
A gle teško baš ko seve :smijeh

Offline filip00

• Pripravnik
  • **
    • Slovenija
    • ride epic drive epic
« Odgovori #32 u: 05-12-2024, 15:56:06 »
Da li je ko stavljao Strut Bar na GT/ 147?
Kakva je promjena u voznim karakteristikama auta? Znam da u grackoj vožnji je to nebitno ali šta se dobije i izgubi po otvorenoj cesti, da li udobnost pati?

Strut bar (ono pod haubom što povezuje mulde) će samo učvrstiti karoseriju i neće imati toliko utjecaja.

Anti roll bar - štanga koja povezuje donje dijelove amortizera i šasiju - je ono što će imati ogroman utjecaj na ponašanja auta. Svaki put u zavoju kad se vanjski amortizer stisne, antirollbar će podignuti i unutarnje kotače i stisnuti unutarnji amortizer, što će rezultirati ful manjim naginjanjem auta u zavoju.

Na bilo kojem autu ako se stave malo tvrđi prednji i zadnji antirollbar, auto će se ljepše voziti jer se značajno smanji ono plivanje po zavojima - neovisno o tome kakvi su federi i amortizeri.

E sad, ako hoćeš baš specifično promijeniti tendenciju auta za oversteer ili understeer, onda treba kombinirati tvrđi/mekši antirollbar naprijed-nazad. Za više oversteera treba tvrđi zadnji antirollbar, za više understeera - tvrđi prednji antirollbar.

Offline mote kariola

• Ovisnik o alfistima
  • GT, Piaggio 50
    • Labin
« Odgovori #33 u: 05-12-2024, 17:02:36 »
To prićaš za serrijski/ tvornićki ili neki kvalitetniji after market ARB? Auto se sada vozi skroz OK sa svojih 20god "mladosti" i po ravnim dionicama i po krivinama (nije mi se nikada desio OS ili US a da me nije iznenadilo)... znaći, bolje našarafiti neki kvalitetniji P i Z  ARB nego SB?    BTW, udobnost vožnje mi je malo malo malćice bitnija od "držanja" ceste.Fuk it, stisle godine, rodni list već požutio  :D
« Zadnja izmjena: 05-12-2024, 17:54:49 od mote kariola »
功夫大师.

Offline filip00

• Pripravnik
  • **
    • Slovenija
    • ride epic drive epic
« Odgovori #34 u: 05-12-2024, 23:51:30 »
Ovo što sam ja napisao je neovisno o autu, neovisno o marki...

E sad, tvoj auto, ti ga poznaješ....ako imaš osjećaj da je šasija mekana, ako je auto dugačak i ako je generalno "mekan" - onda bi strut bar imao smisla. Neki auti ga imaju i naprijed i nazad. Ako to dodaš na auto koji to inače nema, ne očekuj da će auto biti nešto posebno tvrđi, jer neće. To je samo ukrućivanje šasije.

Antiroll bar s druge strane, je nešto potpuno drugačije. To direktno utječe na podvozje i na to kako amortizeri upijaju rupe/grbe. Generalno, antiroll bar će auto napraviti malo neudobnijim. Ne puno, ali nešto sigurno.

Recimo, ako zamisliš da staviš dosta tvrdi antiroll bar na recimo prednju osovinu...i ako zamislimo da s lijevim kotačem pregaziš neku grbu - u normalnim okolnostima bi amortizer/feder upili tu neravninu i gotovo. Ako imaš tvrdi antirollbar na autu, onda će osim lijevog amortizera/federa, i desni također raditi. Jer antirollbar povezuje oba kotača i vezan je na šasiju. Što je antirollbar krući, to je veći otpor torzionom savijanju i više sile s jednog kotača se prenosi na drugi.

Da ne filozofiram, to se najbolje poznaje u zavojima, jer koliko se vanjski kotač kompresira u zavoju, toliko će antirollbar torziono dizati unutarnji kotač na istoj osi i samim time spustiti unutarnji dio auta -> što će rezultirati puno ravnijim autom koji ne pliva u zavoju.