23-04-2026, 16:34:35

Autor Tema: Mjenjač Alfa 156 - općenito  (Posjeta: 10652 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Reaktivac

• Trade Count: (0)
  • Na probi
  • *
  • Spol: Muški
  • Alfa Romeo 156 1.8 TS
    • Zagreb
Mjenjač Alfa 156 - općenito
« u: 14-10-2011, 09:43:32 »
Jučer i danas ujutro jako sam teško ubacio mjenjač u brzinu, nakon što sam auto upalio, dok je bio hladan i odstojio preko noći.

Inače, malo mi curi ulje iz getribe, onako više slini i kapa barem dvije godine pa me zanima dali je problem koji mi se dogadja povezan s nedostakom ulja u getribi ? Što još može biti ?

156 Alfa Romeo TS, 1.8 motor...
"Ako prihvatiš baš sva pravila, bit ćeš kao i svi ostali i završit ćeš kao budala. Živi u alternativi, pali svijeće svojim greškama, žvači žvaku i ne budi seronja."

Bob Dylan

Offline Tare071

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • ima kolekciju auta :-)
    • Sarajevo
Odg: Mjenjač Alfa 156 - općenito
« Odgovori #1 u: 14-10-2011, 09:50:53 »
Jučer i danas ujutro jako sam teško ubacio mjenjač u brzinu, nakon što sam auto upalio, dok je bio hladan i odstojio preko noći.

Inače, malo mi curi ulje iz getribe, onako više slini i kapa barem dvije godine pa me zanima dali je problem koji mi se dogadja povezan s nedostakom ulja u getribi ? Što još može biti ?

156 Alfa Romeo TS, 1.8 motor...

Itekako može biti povezan sa uljem.....auto na dizalicu i provjeriti nivo ulja u mjenjaču, vjerovatno i dosuti i nadati se da je to to......nedostatak ulja u mjenjaču može dovesti do raznih sranja
"Rightous infliction of retribution manifested by an appropriate agent"

Offline Tomislav 1

• Ovisnik o alfistima
  • 147jtdm
    • Zadar
« Odgovori #2 u: 14-10-2011, 11:21:12 »
Itekako može biti povezan sa uljem.....auto na dizalicu i provjeriti nivo ulja u mjenjaču, vjerovatno i dosuti i nadati se da je to to......nedostatak ulja u mjenjaču može dovesti do raznih sranja
Istina, a može biti da ti je neodgovarajuće ulje pa dok se malo ne ugrije bude gusto i zato teško šalta!
E!

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #3 u: 14-10-2011, 11:26:17 »
kako god da je ulje mora šaltati pod pretpostavkom da je dovoljna količina ulja......
Zapinjanje, zaribavanje i ispadanje mjenjača iz brzine sugeriše da provjeri nivo ulja u mjenjaču. Auto dići na dizalicu, na mjenjaču ima šaraf za to, odvrnuti ga i vidjeti da li curi ulje ako ne onda vjerovatno treba ili dosuti ili u cijelosti zamjeniti ulje......

Offline Tomislav 1

• Ovisnik o alfistima
  • 147jtdm
    • Zadar
« Odgovori #4 u: 14-10-2011, 11:30:59 »
kako god da je ulje mora šaltati pod pretpostavkom da je dovoljna količina ulja......
Zapinjanje, zaribavanje i ispadanje mjenjača iz brzine sugeriše da provjeri nivo ulja u mjenjaču. Auto dići na dizalicu, na mjenjaču ima šaraf za to, odvrnuti ga i vidjeti da li curi ulje ako ne onda vjerovatno treba ili dosuti ili u cijelosti zamjeniti ulje......
Na bivšu 166 stavija sam drugi mjenjč jer se prvi rasuo zbog nedostatka ulja, a šalta je bolje nego novi cilo vrime! Kad sam stavija drugi mjenjač, stavija sam neko jeftino ulje i da ga jeb** dok je hladno ulje jedva je šalta, kad se zagrije radi super. Kad sam stavija kvalitetno ulje, cca 200 kn litra, radija je ka mala beba. E sad ti meni reci do čega je bilo?
E!

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #5 u: 14-10-2011, 14:57:52 »
Nije ti cijena ulja pokazatelj kvalitete....ne uvijek i provjereno ne na mjenjaču. Ja sam u alfu bio ulio najskuplji Castrol TAF-X za mjenjače i radilo je lošije nego sa tutelom fiatovom koja je tri puta jeftinija......
Provjereno ! Valjda ista priča ko i sa selenijom i talijanskim motorima.

Offline goran156

• Trade Count: (-1)
  • Pripravnik
  • **
  • AR 159 2.4 JTD-M
    • Čakovec (sv.križ)
« Odgovori #6 u: 14-10-2011, 22:56:42 »
Cim je vani hladnije ulje je gusce i sve ti ide na teže dok se ne sagrije,tako je i meni na sadašnjoj 156 tici,tako mi je bilo i na prijašnjoj 156 tici,na fiatu,opelu... tak da je to po meni normalno kad je hladnije. Ali ti za svaku slučaj provjeri razinu ulja i koje je ulje da ti nebi neko prije nasuo hipenol  :henker: (to znaju metat kad je getriba pri kraju ,ulje je gusto i nečuje se ako je getriba pri kraju)  :mah:

Offline Mirsad

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.0TS+LPG
    • Sarajevo
    • [Premier ĐĄasual Dating  Actual Women]
« Odgovori #7 u: 16-10-2011, 08:26:44 »
stavi 75w80 i nemaš problema :ok:

Tako je nasem kolegi na 147 po malo slnilo ulje dok nije sve zaribalo ostalo u sistemu 05l ulja. Pa ti sad vidi dali ti je bolje prekontrolisati i sigurno dosuti ili pak zamijeniti novo ulje ili novi mijenjac  QV

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #8 u: 16-10-2011, 09:38:09 »
Ja sam ciljao na to da stavi 75w80 gradaciju a ne da vozi bez ulja i da mu se raspe mjenjač, stvarno mi nije jasno kako si samo uspio izokrenuti moj post u glupost :ne2:

prije svega neka provjeri nivo ulja......a to šta će stavljati je manje bitno ako se ispostavi da ima dovoljno ulja, može i bimalovo suncokretovo ali bitno je da ga ima......
I po meni postoji bitna razlika između "jako teško mi mjenjač ide u brzinu" i "teže mi ide"......kad upali auto ako mu nakon minutu i dalje teže ulazi u brzinu onda nema veze sa zagrijanošu ulja
« Zadnja izmjena: 16-10-2011, 09:40:13 od Tare071 »

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #9 u: 16-10-2011, 10:12:20 »
Jako je bitno kakvo je ulje, ja sam u autu imao 75w90 i sad s prvim hladnim danima jedva mjenjao brzine. Stavio sam prekjučer 75w80 i preporodio se, ide kao putar. Imamo isti auto, isti mjenjač pa i objektivno pišem na temelju vlastitog iskustva.. Ako to nije bitno onda jbg :sad:

Slažem se ali poučen lošim iskustvima drugih, ne bih želio radi kolege da priča koja je počela sa "veoma teškim mjenjanjem brzina" pređe u naprđivanje koje ulje staviti, neka stavi šta god hoće ali neka provjeri da mu ne fali ulja jer će mu se mjenjač razletiti. Kad ustvrdi da ima dovoljno ulja onda se može razmišljati o drugim razlozima i eventualnoj promjeni gradacije ulja.
A vi pričate o dolasku hladnijih dana isto ko da smo u arktičkom krugu....još se temperature nisu niti spustile ispod nule, nema snijega, nema leda....biće ali još nema......
A koja je to razlika između mjenjača u 156/147....mehanički oba ista,  neprecizna, sa dugim hodom, kao kuhača....jesam li šta zaboravio?!  :hap:

Offline alfa v

• Trade Count: (+8)
  • Pripravnik
  • **
  • 159 TI,147 SS
    • Dubrovnik
« Odgovori #10 u: 16-10-2011, 11:27:17 »
Slažem se ali poučen lošim iskustvima drugih, ne bih želio radi kolege da priča koja je počela sa "veoma teškim mjenjanjem brzina" pređe u naprđivanje koje ulje staviti, neka stavi šta god hoće ali neka provjeri da mu ne fali ulja jer će mu se mjenjač razletiti. Kad ustvrdi da ima dovoljno ulja onda se može razmišljati o drugim razlozima i eventualnoj promjeni gradacije ulja.
A vi pričate o dolasku hladnijih dana isto ko da smo u arktičkom krugu....još se temperature nisu niti spustile ispod nule, nema snijega, nema leda....biće ali još nema......
A koja je to razlika između mjenjača u 156/147....mehanički oba ista,  neprecizna, sa dugim hodom, kao kuhača....jesam li šta zaboravio?!  :hap:

nije istina da može stavit ulje koje hoće,u te mjenjače ide sintetika 75w80 kako je Boxer rekao,ako stavi gušće ulje
dok auto bude hladan jedva će se šaltat.
« Zadnja izmjena: 16-10-2011, 11:28:17 od alfa v »

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #11 u: 16-10-2011, 11:39:50 »
Neznam za tvoj, u mojem SP je kraća ručica mjenjača, hodovi uopće nisu dugi, precizan je kao sat i šalta se kao putar.. Uz VW-ove jedni od boljih mjenjača koje sam imao prilike probati :ok:

Pričam o gradaciji ulja jer ti mjenjači jako reagiraju na w90 ulje kao i svi ostali mjenjači iz Fiat grupe...

2 litre ulja koštaju 160kn, zamjena je 20 minuta posla a samo kontrola ulja 10 minuta. Ako ga nije mjenjao duže vremena mislim da je to nikakva investicija i kad promjeni vidi dal valja ili ne i onda tek može razmišljati o kvaru ili problemima. Ako i nema dovoljno ulja tko zna kakvo je ulje unutra pa će doliti i situacija neće doći na svoje i što onda??? Zaključak da nešto ne štima a u biti moguće i vrlo vjerojatno bi mu zamjena ulja riješila problem tvrdog mjenjača....Prosto kopasulj al kad može komplicirano zašto bi bilo jednostavno :wal:

Kod mene je mijenjan mjenjač....sportski, izrazito kratak i precizan....sjeo sa majstorom i složili mjenjač nakon što je on preračunao omjere da dobije na ubrzanju a ne izgubi puno na krajnjoj brzini.  :hap: Ali fabrički su mahom kuhača za puru

Offline SrdjanBL

• Starosjedioc
    • Banja Luka
« Odgovori #12 u: 17-10-2011, 09:53:21 »
Promjeni ulje u mjenjacu, dotrajalo, samnjio se nivo, na kraju krajeva nije velika investicija.

Tare071, ti se bavis trkama pa sis tavio sportski mjenjac? :?:

P.S. Mozda ja samo nemam pojma, ali reci da Alfa ima dugacak hod mjenjaca :o000: :o000: :o000: :o000: :o000: po meni nema smisla. Mozda ja ne znam nista o drugim autima, ali meni je ovo vise nego dobar i precizan mjenjac, za razliku npr. od Fordova (Fokus, Mondeo) :ok:

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #13 u: 17-10-2011, 10:00:50 »
Promjeni ulje u mjenjacu, dotrajalo, samnjio se nivo, na kraju krajeva nije velika investicija.

Tare071, ti se bavis trkama pa sis tavio sportski mjenjac? :?:

P.S. Mozda ja samo nemam pojma, ali reci da Alfa ima dugacak hod mjenjaca :o000: :o000: :o000: :o000: :o000: po meni nema smisla. Mozda ja ne znam nista o drugim autima, ali meni je ovo vise nego dobar i precizan mjenjac, za razliku npr. od Fordova (Fokus, Mondeo) :ok:

Tvoje znanje o autima neću komentarisati ali na alfi 147 fabrički mjenjač nije pretjerano precizan i ima predug hod...imaš tomove postova na ovom forumu o dužini hoda alfinog mjenjača. Još ako nije u dobrom stanju, ako sajle nisu podmazane i ako imaš sreću da si ubo jedan od 75% primjeraka auta gdje je sinhron druge na treću u banani.....onda milina.
Meni je izletio dobar mjenjač pa sam zato mijenjao jer je moj mjenjač svakako bio izvađen radi promjene gore navedenog sinhrona

Offline SrdjanBL

• Starosjedioc
    • Banja Luka
« Odgovori #14 u: 17-10-2011, 10:06:54 »
Ja isrekno nemam pojma pretjerano o automobilima tj. mehanicko/tehnickim stvarima, ali meni se uopste ne cini da ima los mjenjac, naprotiv meni je jako precizan i prilicno kratak, dobro nije za reli i za trku na kruznim stazama, ali je za svakodnevnu voznju vise nego dobar ne znam sta covjek treba ocekivati od automobila za svaki dan, ili sam ja srecan pa nisam u 75% ovih losih :ok:, po meni nema smisla cupati fabricki mjenjac u uglavljivati sportski kratki za voznju po gradu u kojoj 80% vremena koristis 1, 2 i ako imas srece ponekad 3, i na kraju jos za to dati pare, izvini ali meni je to smijesno jer znam o kakvom se mjenjacu radi. Druga je stvar ako ljudi voze trke, zive od toga itd. :cigara:

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #15 u: 17-10-2011, 10:26:39 »
Ja isrekno nemam pojma pretjerano o automobilima tj. mehanicko/tehnickim stvarima, ali meni se uopste ne cini da ima los mjenjac, naprotiv meni je jako precizan i prilicno kratak, dobro nije za reli i za trku na kruznim stazama, ali je za svakodnevnu voznju vise nego dobar ne znam sta covjek treba ocekivati od automobila za svaki dan, ili sam ja srecan pa nisam u 75% ovih losih :ok:, po meni nema smisla cupati fabricki mjenjac u uglavljivati sportski kratki za voznju po gradu u kojoj 80% vremena koristis 1, 2 i ako imas srece ponekad 3, i na kraju jos za to dati pare, izvini ali meni je to smijesno jer znam o kakvom se mjenjacu radi. Druga je stvar ako ljudi voze trke, zive od toga itd. :cigara:

Po toj logici je bezveze i chipovati auto, mijenjati tamo neki auspuh jer je to najobičnija cijev kroz koju izlaze gasovi, zračni filter je najbolji papirni jer radi svoju funkciju itd itd.....
Čekaj u stvari, yugo 45 može sve što i alfa romeo jer oba su prometala od tačke A do tačke B...a imaju i navedenu 1. i 2. brzinu samo što yugo ima prednost nad alfom, možeš ubaciti u brzinu i bez kvačila  :hap:
Ovo ja sad malo karikiram....ali definitivno forum alfista nije mjesto za druženje ljubitelja prosječnosti na autu
« Zadnja izmjena: 17-10-2011, 10:27:28 od Tare071 »

Offline SrdjanBL

• Starosjedioc
    • Banja Luka
« Odgovori #16 u: 17-10-2011, 10:35:12 »
Po toj logici je bezveze i chipovati auto, mijenjati tamo neki auspuh jer je to najobičnija cijev kroz koju izlaze gasovi, zračni filter je najbolji papirni jer radi svoju funkciju itd itd.....
Čekaj u stvari, yugo 45 može sve što i alfa romeo jer oba su prometala od tačke A do tačke B...a imaju i navedenu 1. i 2. brzinu samo što yugo ima prednost nad alfom, možeš ubaciti u brzinu i bez kvačila  :hap:
Ovo ja sad malo karikiram....ali definitivno forum alfista nije mjesto za druženje ljubitelja prosječnosti na autu

Da ja smatram da je bezveze cipovati auto.
Forum alfista je mjesto za ljubitelje Alfe romea, kao sto naslov kaze u gornjem desnom uglu, ja sam ljubitelj i bez cipanja i bez sportskih mjenjaca, izduvnih grana i filtera od xy KM.
Ima ljudi koji vole orginalnost na auto u pravom smislu te rijeci, ja se vise trudim da na autu bude sve orginal Alfa romeo, nego da auto bude nabrijano, sa sportskim mjenjacima iz Turske, performansama od kojih se motor razleti poslije nekoliko 1000km, jer te performanse mogu koristiit jedno ili ni jednom godisnje itd. :ok:

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #17 u: 17-10-2011, 10:57:36 »
Da ja smatram da je bezveze cipovati auto.
Forum alfista je mjesto za ljubitelje Alfe romea, kao sto naslov kaze u gornjem desnom uglu, ja sam ljubitelj i bez cipanja i bez sportskih mjenjaca, izduvnih grana i filtera od xy KM.
Ima ljudi koji vole orginalnost na auto u pravom smislu te rijeci, ja se vise trudim da na autu bude sve orginal Alfa romeo, nego da auto bude nabrijano, sa sportskim mjenjacima iz Turske, performansama od kojih se motor razleti poslije nekoliko 1000km, jer te performanse mogu koristiit jedno ili ni jednom godisnje itd. :ok:

U mom autu nije ništa što nije original ili bolje od originala tako da ti opaska ne stoji. Ne vidim razloga zašto bi za auto bilo bolje da ima papirnati zračni filter umjesto BMC CDA air boxa od 450 KM, ili zašto bi za motor bilo bolje da je u njemu ulje od 10KM umjesto jedne selenije racing koja košta 120% više. Ili stvarno misliš da jedan remus ne zna napraviti originalan spuh da bude barem iste kvalitete kao Fabicio i Luka iz milana....... :smijeh
No dobro....svakom njegovo
« Zadnja izmjena: 17-10-2011, 11:17:10 od Tare071 »

Offline Reaktivac

• Na probi
  • *
  • Alfa Romeo 156 1.8 TS
    • Zagreb
« Odgovori #18 u: 17-10-2011, 19:40:43 »
Malo ste zastranili s temom, ali bitno da je poučna i smislena.  :alfisti:

Epilog priče; promjenio set kvačila (Valeo), potisni ležaj i ulio Valvoline Durable ulje (mislim da je 75w80), tri litre u getribu.

Sve radi super, mjenjač šalta vrhunski, problem rješen. Cijena: 2450 kn s djelovima i rukama za AR 1.8 TS. Majstor je radio osam sati, bio sam uz njega. Puno ili malo $$$ ?
« Zadnja izmjena: 17-10-2011, 19:53:01 od Reaktivac »
"Ako prihvatiš baš sva pravila, bit ćeš kao i svi ostali i završit ćeš kao budala. Živi u alternativi, pali svijeće svojim greškama, žvači žvaku i ne budi seronja."

Bob Dylan

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #19 u: 17-10-2011, 20:06:27 »
Spor majstor....ali bolje da je spor i temeljit nego brz i kus....  :)

Offline Reaktivac

• Na probi
  • *
  • Alfa Romeo 156 1.8 TS
    • Zagreb
« Odgovori #20 u: 17-10-2011, 20:49:04 »
Spor majstor....ali bolje da je spor i temeljit nego brz i kus....  :)

Pa i nije baš spor, već je pedantan i sistematičan. Radio je 8 sati bez foliranja... Nisam znao da je takva muka promjeniti kvačilo na AR 156.

Bob Dylan

Offline Reaktivac

• Na probi
  • *
  • Alfa Romeo 156 1.8 TS
    • Zagreb
« Odgovori #21 u: 17-10-2011, 20:52:57 »
Sad samo gas....meni djeluje malo preplaćeno ali ok ako je kvalitetno kvačilo, potisni je hidraulični pa i nije previše :ok:

P.S. 3 litre nećeš ulijat u tu getribu ni da si supermen, 2 litre idu :da:

Kvačilo je Valeo, kupljeno u Tokiću.

Zaista ne znam, ali ako je 2 litre i nešto sitno... to je to, jer koliko znam; nemožeš kupiti po dcl. :-)

Bob Dylan

Offline Marcus

• Trade Count: (+22)
  • Starosjedioc
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
« Odgovori #22 u: 17-10-2011, 20:55:10 »
Malo ste zastranili s temom, ali bitno da je poučna i smislena.  :alfisti:

Epilog priče; promjenio set kvačila (Valeo), potisni ležaj i ulio Valvoline Durable ulje (mislim da je 75w80), tri litre u getribu.

Sve radi super, mjenjač šalta vrhunski, problem rješen. Cijena: 2450 kn s djelovima i rukama za AR 1.8 TS. Majstor je radio osam sati, bio sam uz njega. Puno ili malo $$$ ?

tak je meni negde trebalo uz povremene pauze za pivu na 2.4 a delal sam to prvi put na tom autu (a i na ostalima s kojima sam se zafrkaval ima dosta vise mjesta neg na ovom cudovistu)...ima pun kufer tu posla  :ok:....gle mene je sami set kostal 1450 sa svim mogucim popustima i neznam kolko bi mi naplatili samo zamjenu, al cisto sumnjam da bi to iko delal ispod 100€ ...tak da je cjena 2500 za sve skup po meni ok...osim ak je set za TS bitno jeftiniji il ak ima bitno manje posla ( u kaj cisto sumnjam  :craz)
Da mi je i dolinom smrti proći, zla se ja ne bojim  jer Ti si sa mnom....

http://zalauru.blog.hr/

Offline reja

• Pripravnik
  • **
  • Spol: Ženski
  • Alfa 156 2.0 TS
    • Dubrava Zgb
« Odgovori #23 u: 17-10-2011, 20:56:27 »
Kvačilo je Valeo, kupljeno u Tokiću.

Zaista ne znam, ali ako je 2 litre i nešto sitno... to je to, jer koliko znam; nemožeš kupiti po dcl. :-)

Sad se primiš treniranja double clutchinga i trajat će ti Valeo dugooooo...  :craz
Super da si zadovoljan, samo  :drive:
-Without communication there would be no nation. -

Offline googs600

• Učim polako
  • ...slušaj sebe, vozi svoje...
    • Trilj-dalmacija
« Odgovori #24 u: 09-11-2017, 15:58:09 »
Pozdrav
Jel moze mala pomoc, treba mi mjenjac za 156 1.9 jtd 77 kw
Sad me zanima sa kojih sve modela pase na taj auto, i dal se moze upasat mozda mjenjac sa 1.9 16v sa 6 brzina
Primarno mi je bilo kakav da pase i da ne trebaju nikakve preinake