23-06-2026, 09:12:45

Autor Tema: 156 1.9 JTD čudan rad motora + neki problem sa ovjesom/upravljanjem  (Posjeta: 577 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Miško

• Trade Count: (0)
  • Na probi
  • *
  • Spol: Muški
    • Zagreb
Pozdrav,

Jedno vrijeme primjećujem par problema sa autom i molim pomoć u otrkivanju kvara.

Prvi, jednostavniji problem koji primjećujem je nekakvo lupkanje /klopotanje na prednjem kraju. Gornja i donja vilica nisu, to je novo, promijenjeno prije par tkm, a osim toga poznat mi je zvuk kad to ne valja. Kada krećem tu i tamo se hoće čuti kao neko pucketanje, tj. lupkanje. Zvuk je sličan zvuku homo zgloba, ali nije konstantni tok-tok, nego samo dva-tri puta. Javlja se kad je volan usmjeren ravno. Nekad se hoće kod naglijeg starta, a kad je volan maksimalno okrenut u bilo koju stranu, čuti zvuk kao kod tonjenja broda, zvuk sličan lomljavi, opet podsjeća na homo zglob, ali više kao kad nešto hoće puknuti ili kao kad 2 boće udare jedna u drugu, i osjeti se kao udar negdje na kotačima/prednjoj osovini. Nekad u vožnji kod naglijeg otpuštanja gasa i još kod jačeg stiskanja kočnice opet se osjeti kao neki udar i zvuk kao opisan gore. U kojem god slučaju zvuk ne traje dugo, nego se osjeti/čuje jedan-dva puta obično.
Mene je strah da nije letva volana ili zglob sa kojim se poluosovina uglavljuje u getribu.
Imate li kakvu ideju što bi to bilo i kako provjeriti pa biti siguran. Nemam dizalicu, ali mogu auto navesti do grabe.

Drugi problem je ovaj. Od početka primjećujem da je auto trom kod dodavanja gasa, dosta često neujednačen/nepredvidljiv. Koji put mi se čini da dobro povuče, koji put ko da nema snage. Potrošnja mi se čini malo previsoka za stil vožnje koji prakticiram. Ujutro kad je motor hladan, pali bez problema, dima ne primjećujem previše, ali na oko 2200 rpm osjete se udari (iz) motora koji prate dinamiku dodavanja gasa. Meni je dojam kao da neki cilindar ne radi dobro, ili da diza zafrkava. Osjeti se i u vožnji kao i kad auto stoji. Kad se zagrije situacija je nešto bolja, manje se osjete ti udari, ali se ipak osjete. Kad se gas dodaje jače, tj. podižem ga u kontinuitetu preko 3000rpm, osjeti se taj udar kod prelaza tih 2200rpm, kasnije navišim okretajima i dalje bude prisutno to lupkanje, ali se manje osjeti,tj brže izmjenjuje ritam pa nije tako zamjetno. Što se dijagnostike tiče, ne prijavljuje probleme, osim MAF-a koji pokazuje odstupanje mjerenje vrijednosti od željene. Npr. računalo očitava cca. 850 na punom gasu a željena vrijednost je 1200.

Što bi to moglo biti? Dize, turbo, kompresija na cilindru, ili radilica možda? Jedino me strah da nije sve skupa.

Hvala na pomoći.

LP

Offline frosty984

• Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • Spol: Muški
  • 156 2.5 V6 Busso
    • Bjelovar
Posudi od nekog dobar MAF pa vidi kako ce se auto ponasati, ali to je preveliko odstupanje da bi motor radio kako treba