Interval zamjene remena na ts motorima je 60.000km ili 3 godine (sta prije dodje) po obavjestenju iz Alfe ali u njemu ne pise da se treba mijenjati i vodena pumpa, spaner, roler. Trazeci po internetu nasao sam da imamo dvije vrste spanera i rolera: crni koji se nekad ugradjivao i koji se mijenja na 60 000 i novi bijele boje koji se mijenja na 120 000 ili svakih 6 godina. Mikro remen i spaner - zamjena na 120 000 ili 6 godina
Every 36K miles or three years if you have the latest specification tensioner.
New Cam Belt (new cam belt without new tensioner or idler pulley).
Every 72K miles or six years, or at 36,000 if you have the older style tensioner.
New Cam Belt and Pulleys (new cam belt and new cam belt tensioner and idler, or two idlers for the V6). For the TS and JTS we use the latest specification all steel tensioner rather than the plastic one fitted to all TS and JTS engines until recently.
Every 72K miles or six years.
New Balance Belt and Tensioner (new balance belt and new balance belt tensioner at the same time as a Cam Belt Service).
Evo sad slucaj na mom autu, motor 1.4ts, radjen veliki servis prije 3 godine i 2 mjeseca a auto presao u tom periodu 35 000km iskljucivo gradske voznje, mikro remen mi je ispucao pa ga planiram mijenjati zajedno za zupcastim koji mi isto tako ne izgleda bas najbolje. Posto nisam u situaciji da uradim servis zajedno sa spanerima i svim sto bi trebalo mislio sam samo da zamjenim oba remena a za nekih pola godine do godinu dana da uradim kompletan servis. Da li se faza poremeti kod skidanja ili se samo skine remen, montira novi i zategne?

: