13-06-2026, 00:41:03

Autor Tema: Regeneracija DPF-a kod JTD motora  (Posjeta: 13903 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline verde

• Trade Count: (0)
  • Na probi
  • *
  • Spol: Muški
  • Giulieta 175 ks TCT 2015
    • osijek
Odg: Regeneracija DPF-a kod JTD motora
« Odgovori #30 u: 07-01-2020, 15:30:36 »
Giulieta jtd 2.0 175 ks...napravio sam s njom od kada sam je nabavio oko 5 tkm.... niti jedan put se nije upalilo upozorenje na DPf, da treba odraditi regeneraciju...pa se pitam kako to..  :Hm
Enzo: trka se nikada ne dobiva na prvom zavoju ali se često gubi.

Offline dgas

• Starosjedioc
    • Vinkovci
« Odgovori #31 u: 07-01-2020, 16:04:18 »
Giulieta jtd 2.0 175 ks...napravio sam s njom od kada sam je nabavio oko 5 tkm.... niti jedan put se nije upalilo upozorenje na DPf, da treba odraditi regeneraciju...pa se pitam kako to..  :Hm

Znači da ti dpf nije dovoljno začađen za regeneraciju tj. imaš tešku nogu na gasu ili ga je netko izvadio :)

Offline insane1098

• Sa stažom
  • Alfa Romeo 159 & Alfa Romeo 147 & Giulietta TCT
    • Zagorje
« Odgovori #32 u: 07-01-2020, 19:48:26 »
Napravil sa svojom giu 2.0 170 nekih 70tkm i ni jednom se nije upalilo.
Ali nije bilo ni prilike da se zapuni

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #33 u: 21-11-2022, 09:00:13 »
Da ne otvaram novu temu, auto mi radi česte regeneracije Dpf-a , a to vidim kada ga ugasim nakon gradske vožnje, često venilator još dugo radi. Iako vozim uglavnom duge dionice po autocesti, izgleda da ga je bivši vlasnik vozio po gradu puno i zaštopao Dpf. Ne pali nikakve lampice samo sada gledam što mogu uraditi da se ne zaštopava i dalje....Inače radi se o A6 2.0 tdi 190 ks.

E sada, koliko znam nikakvo čišćenje niti zamjenski Dpf ne pomažu baš nešto......a navodno u Njemačkoj već ne možeš na teh.pregledu ako je izvađen Dpf pa možemo to uskoro očekivati i kod nas.

Moje pitanje je što se događa ako se samo softwerski ugasi DPF, a on ostane fizičiki u lonsu? Da li kroz njega i dalje prolaze plinovi tj. da li se na njemu tada još više skuplja čađa, obzirom da nema regenarije?  :Hm

Online danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #34 u: 21-11-2022, 09:53:37 »
Da ne otvaram novu temu, auto mi radi česte regeneracije Dpf-a , a to vidim kada ga ugasim nakon gradske vožnje, često venilator još dugo radi. Iako vozim uglavnom duge dionice po autocesti, izgleda da ga je bivši vlasnik vozio po gradu puno i zaštopao Dpf. Ne pali nikakve lampice samo sada gledam što mogu uraditi da se ne zaštopava i dalje....Inače radi se o A6 2.0 tdi 190 ks.

E sada, koliko znam nikakvo čišćenje niti zamjenski Dpf ne pomažu baš nešto......a navodno u Njemačkoj već ne možeš na teh.pregledu ako je izvađen Dpf pa možemo to uskoro očekivati i kod nas.

Moje pitanje je što se događa ako se samo softwerski ugasi DPF, a on ostane fizičiki u lonsu? Da li kroz njega i dalje prolaze plinovi tj. da li se na njemu tada još više skuplja čađa, obzirom da nema regenarije?  :Hm
Ne moze ostati jer ubrzo se zastopa do te mjere da ne moze upaliti.

Tebi nije problem DPF on je posljedica, provjeri termostat injektore i senzore kako rade.

Sent from my SM-N986B using Tapatalk

Nije bolest sve što boli

Offline dgas

• Starosjedioc
    • Vinkovci
« Odgovori #35 u: 21-11-2022, 09:56:58 »

Ako ti je npr. egr ugašen a dpf nije onda će ti prije štopat dpf... ako ga samo softwerski ugasiš možeš očekivati nakon nekog vremena drastični gubitak snage, vjerojatno i neku štetu (buraz je imao takav slučaj na Bmw-u gdje ga je netko samo ugasio)...
Ako želiš sačuvati svoj dpf, najbolje uzmi neki polovni izbij sve van, ugasi i riješio si problem, pusti Njemačku i nas... kasnije ako ti zatreba imaš svoj u rezervi.

Sve ostalo je bacanje para u vjetar, dpf je zamišljen da se mijenja novim nakon x kilometara.
« Zadnja izmjena: 21-11-2022, 11:02:05 od a.m.alfa »

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #36 u: 21-11-2022, 18:19:29 »
Provjeri dobro senzore itd. Ako je sve uredu onda skini dpf i ocisti, bude bolje pogotovo ako se vozi po autocesti cesto.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline ..miha..

• Sa stažom
    • N. Marof
« Odgovori #37 u: 21-11-2022, 19:55:00 »
Itekako se dpf može dobro očistiti.Iskustvo kaže da blokiranjem egr- auto manje dimi pa vidi..

Offline aggressor

• Pripravnik
  • **
  • 159 1.9 JTDm
    • Tuzla
« Odgovori #38 u: 23-11-2022, 11:59:57 »
Ja bi prije rekao da te zeza elektronika ventilatora nego da on ostane upaljen zbog dpf-a.
Inace taj 2.0 motor ima problem s elektronikom ventilatora pogotov na golfu. Poslje nekog vremena zna se sam paliti bez razloga, parkiras, ugasis i on se upali nakon pola sata, odradi i ugasi i tako u krug.

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #39 u: 24-11-2022, 10:32:57 »
Ja bi prije rekao da te zeza elektronika ventilatora nego da on ostane upaljen zbog dpf-a.
Inace taj 2.0 motor ima problem s elektronikom ventilatora pogotov na golfu. Poslje nekog vremena zna se sam paliti bez razloga, parkiras, ugasis i on se upali nakon pola sata, odradi i ugasi i tako u krug.

:thanks
To bi bila najbolja varijanta. Znaš li da li se to može vidjeti na dijagnostici? Idem slij. tjedan na dijagnostiku.

Offline aggressor

• Pripravnik
  • **
  • 159 1.9 JTDm
    • Tuzla
« Odgovori #40 u: 24-11-2022, 14:12:40 »
To bi bila najbolja varijanta. Znaš li da li se to može vidjeti na dijagnostici? Idem slij. tjedan na dijagnostiku.

Kako znam ne moze, cak gotov niko to i ne smatra problemom, znam dosta raje koja tako vozi vec duzi period, po 2-3 godine i nema nekih problema.
Tako da se ne bi ni ja zamarao tim problemom.
(prica je da hladi motor, ali kako hladi kada pumpa ne vrti i nema cirkulacije vode, ohladi samo vodu u hladnjaku)

Problem tek nastane kad se pocne paliti poslje nekog vremena nakon sto je ugaseno auto, pa izvuce akumulator.
(nekad se pojavi taj problem, a nekad nikada)

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: AriVatanen

Offline ad2601978

• Učim polako
    • Zagreb
« Odgovori #41 u: 21-06-2024, 11:10:45 »
Kupio sam Giuliettu 2.0 Jtdm 170 2012. godište rabljenu u drugom mjesecu i prešao do sad nekih 3000 km skoro pa isključivo gradske vožnje. Međutim, niti jednom do sad nisam primjetio bilo kakvu pojavu koja bi upućivala na regeneraciju DPFa, paljenje lampice, porast okretaja motora i sl. , kao da ga nema. Pa se pitam da li se do sad ipak trebalo nešto primjetiti ili ga možda stvarno nema,tj. izvađen je od strane nekog od prethodnih vlasnika?

Offline Marin Matošić

• Ovisnik o alfistima
  • Giulia Veloce, ex. Giulietta 2.0, ex. 147 1.6TS
    • Zagreb
« Odgovori #42 u: 21-06-2024, 11:17:26 »
Kupio sam Giuliettu 2.0 Jtdm 170 2012. godište rabljenu u drugom mjesecu i prešao do sad nekih 3000 km skoro pa isključivo gradske vožnje. Međutim, niti jednom do sad nisam primjetio bilo kakvu pojavu koja bi upućivala na regeneraciju DPFa, paljenje lampice, porast okretaja motora i sl. , kao da ga nema. Pa se pitam da li se do sad ipak trebalo nešto primjetiti ili ga možda stvarno nema,tj. izvađen je od strane nekog od prethodnih vlasnika?
Ja sam imao Giuliettu 2.0 170ks. na kojoj sam vrlo rijetko primijetio da se regeneracija upalila. Doduše ja nisam imao puno gradske vožnje a na autocesti ako se i upalila nisam primijetio. Lampica ili obavijest o regeneraciji se nikada nije upalila.
Ne znam kakva je situacija kad se "ekologija" odstrani.

Poslano sa mog SM-G991B koristeći Tapatalk

Offline dgas

• Starosjedioc
    • Vinkovci
« Odgovori #43 u: 21-06-2024, 15:45:31 »

Kod mene je slučaj ali na 1.9 da sam u 7 godina svega dva ili tri puta primjetio regeneraciju i to sa pojačanom potrošnjom po boardu i oblakom dima... 75% gradska vožnja ali kada to prilike dozvoljavaju uvijek ga dignem u okretaje, egr je također aktivan i dosad sve radi bez nekih problema a pravih km pitaj boga koliko ima.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #44 u: 21-06-2024, 15:49:10 »
tesko se to primjecuje tako dok nema nekog upozorenja, vozi
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG
« Odgovori #45 u: 21-06-2024, 22:27:46 »
Pa tesko je bas na semaforu ne primjetiti kada digne okretaje, sve i ako nema dimne zavjese i ako je dpf dobar vidis kad auto radi na cca 900 okretaja da se nesto dogadja
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #46 u: 21-06-2024, 23:55:51 »
Pa tesko je bas na semaforu ne primjetiti kada digne okretaje, sve i ako nema dimne zavjese i ako je dpf dobar vidis kad auto radi na cca 900 okretaja da se nesto dogadja
Pa i ne baš.
Hrpa auta danas digne ler zbog klime, zbog grijanja zbog ekologije ali bez regen..
Pogotovo manji motori.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #47 u: 22-06-2024, 17:46:26 »
Ja govorim za navedeni model, kojeg imam i zbilja moras biti dibidus da ne skuzis kad digne okretaje radi regeneracije
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #48 u: 23-06-2024, 08:59:32 »
Ja govorim za navedeni model, kojeg imam i zbilja moras biti dibidus da ne skuzis kad digne okretaje radi regeneracije
nisu regeneracije jedino zašto će dignut okretaje
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #49 u: 24-06-2024, 20:42:53 »
Ok, ali zaista mislis da na 3000km prakticki iskljucivo gradske voznje da auto nije napravio niti jednu regeneraciju, odnosno da covjek nije primjetio da su se okretaji podigli ili ista od navedenoga sto je napisao??

Mislim to zvuci sve samo ne realno, i kladio bih se da je dpf off..
moja AR GTV 2.0 V6 TB

Offline Cobra

• Ovisnik o alfistima
  • Audi A3
    • Zagreb centar
« Odgovori #50 u: 25-06-2024, 00:15:55 »
Moja 159 dok nisam maknuo dpf je to jako neprimjetno radila, uglavnom sam skuzio kada je digla trenutnu potrosnju na oko litru, ali bez dizanja (barem se ne sjecam) okretaja, niti ikakvih “simptoma”, dok sad 1.6tdi recimo na njemu skuzis odmah, prvo digne okretaje na 1000+/-, digne trenutnu potrosnju na 1.0-1.1, promijeni zvuk motora i nakon 2-3 minute (pogotovo kada ne radi klima) upali ventilatore i ne gasi ih dok ne odradi i jos par minuta nakon sto zavrsi regeneraciju…

Dok mi pak e90 nikad ne radi regen u gradu, doduse taj auto se niti ne vozi u gradu, 99% otvorena i autoput, on pak navodno u gradu bi trebao upaliti lampicu pa da se ode barem 15 minuta voziti iznad 60 na sat i preko 2000 okretaja da odrqdi regen…

Giuliettu sam kupio bez dpf-a, netko ga je zvadio prije mene, tak da ne znam kak bi se ona trebala ponasati…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #51 u: 25-06-2024, 05:44:48 »
Ok, ali zaista mislis da na 3000km prakticki iskljucivo gradske voznje da auto nije napravio niti jednu regeneraciju, odnosno da covjek nije primjetio da su se okretaji podigli ili ista od navedenoga sto je napisao??

Mislim to zvuci sve samo ne realno, i kladio bih se da je dpf off..
ja to ne mislim niti sam to rekao
Auto se može spojit na dijagnsotku i znat će se točno sve o regeneracijama

Offline ad2601978

• Učim polako
    • Zagreb
« Odgovori #52 u: 29-06-2024, 14:18:03 »
evo nešto se konačno počelo događat...na zadnjem tanku potrošnja mi skočila na 9,5 litara, iako je na prethodnih 5-6 kolko je auto kod mene uvijek bila u granicama 7,5-8,3 negdje. Promet po Zagrebu nije bio ništa zagušeniji ovaj put no inače rekao bih...sad, koliko to ima veze s DPFom ne znam, drugih simptoma i dalje nema...

Bartol

• Gost
« Odgovori #53 u: 30-07-2024, 22:39:13 »

I sto se nakraju odigralo s DPF?  :drive:

Offline aggressor

• Pripravnik
  • **
  • 159 1.9 JTDm
    • Tuzla
« Odgovori #54 u: 09-08-2024, 18:01:46 »
Moja 159 1.9 16v radi otprilike svakih 300-400km gradske regeneraciju, i to najlakse primjetim po kazaljki turba, jer bude jedan podiok iznan 0 kad radi regeneraciju a u mjestu inace je na 0. U voznji se primjeti jer na pustanje gasa istog momenta zakuca kazalju od turba na 0. Isto zna se osjetit smrad u kabini ako se vozilo ne krece, obrtaje neprimjetno poveca.
267000 km je na satu.
Zna bacit crnog dima ako je lagano vozim nekih 50-100km i onda naglo dodam jaci gas na startu, poslje toga nista.