Pozdrav
Imam Alfu 159 2.4 iz 2007. Uzeo sam auto prije godinu i pol i na autu je dosta toga rađeno i održavam ga koliko mogu. Zamjenjen je zamašnjak, set kvačila, kompletna distribucija, sva ulja i filteri, tlačno crijevo serva, hladnjak ulja, prednji most jer je stari bio onako ne baš naj naj pa ajde neka i to stavim kad je povoljno, imam još i zadnji ali naknadno, sređene poluosovine i vilice, alternator...
Sve što je rađeno je ok ali volan nikako riješiti. Kad mi je procurilo crijevo od serva naravno kapalo je po alternatoru i nakon nekog vremena je otkazao poslušnost. Crijevo sam nabavio novo ali u međuvremenu sam vozio dok je kapalo i jbg... Čak bi i pumpa prošuškala lagano jer je hvatala zrak ali čim ulijem ulja sve ok. Ulje koje je bilo unutra je bilo kao smeđi proljev. Nikako drugačije to ne mogu objasniti. Vidio sam po uputama da ide zeleno ulje i stavio sam njega. Za par dana je stiglo crijevo i stavio sam ga, isprao sistem i stavio novo zeleno rowe ulje. Sve je bilo ok ali nakon par dana počeo je volan trzati u leru a kad dam gasa sve ok. U vožnji je skroz ok ali kod parkiranja je volan krući i vibrira i čuje se nekakav "gumeni" zvuk vibriranja.
U međuvremenu smo išli staviti novu pumpu i opet isto...radi par dana ok i onda volan opet vibrira i čuje se taj gumeni zvuk. Nabavio polovnu ali noviju redizajniranu letvu, stavio je ali opet isto...nakon par dana se pogorša dok u početku sve ok ili recimo ok. Odvedem ga u službeni servis a oni da mi ništa ne garantiraju i da jedino mogu sve zamjeniti uz garanciju ili samo posudu i ulje ali bi oni svakako vratili original pumpu jer sam ja stavio zamjensku. Ništa, odrade oni pumpu i posudu s uljem i auto opet ok ali pogađate nakod nekog vremena se pogoršalo.
Kad se motor ugrije i kad je jako toplo vani nekako je sve mirnije ali kad je hladnije i motor hladan volan trza na leru. Znači stavljena je druga ali polovna letva, novo original tlačno crijevo, nova posuda za ulje, mjenjana i vraćena original pumpa, kroz sistem je prošlo barem 5 litara zelenog ulja...sad je original unutra. Nakon svih ovih zafrkancija volan je blago rečeno sranje i totalna sramota za alfu. Ostaje mi možda da probam staviti crveno ulje koje inače službeno ne ide unutra ali jedino još to nisam probao? Prema boji ulja koje je bilo na početku ne mogu odrediti pravu boju ali dok je bilo to "proljevasto" ulje volan nije trzao dok nisam počeo uljevati zeleno. Auto je u putnoj brzini ok ali parkiranje je sranje. Doduše povremeno je recimo koliko toliko ok ali uglavnom ne. Sad dolazi hladniji period što znači da neće biti ok. Ne znam što još probati? Letve su skupe i ne planiram plesnuti paru za tako nešto osim za reparaturu ako bi to riješilo problem 100% ali da idem na reparaciju i da imam isto to ne dolazi u obzir. Jedino što još onda mogu je prodati i ne trošiti pare na gluposti jer imam u životu i pametnijih stvari od nepotrebnih popravaka.
Ekipa molim pomoć i savjet. Išao kod par majstora i niko nema pojma odnosano svako priča svoju priču i ne zna 100% što je servu. Po meni je u pitanju tlak ulja odnosno možda je nešto blago začepljeno ili je možda povrat začepljen pa je protok slabiji i nema tlaka...ne znam...1000 je mogućnosti što može biti. Probati staviti crveno ulje?