Hm...dakle, dalo bi se zaključit da je u biti motor solidan, i u principu po kvarovima i uvijetima održavanja u nekom prosjeku.
Samo, nekako mi ta potrošnja ulja nije jasna. Neznam da li gazite auto konstantno, ali 0.5-0.8 dcl na 1000km mi je jednostavno previše. Nije to VW pa da puše priču kako je 1L na 1000km u granicama tolerancije. Meni je to jednostavno puno. Dakako, držim da je bolje da troši ulje nego da ne troši, ali opet, puno mi je to. Trenutno vozim 21 godinu starog Tipa sa 255000km i ne troši više od 0.5 dcl na 10 000km.
Osobno mislim da je to ipak korektan motor, tako da će vjerovatno ući u izbor. Ne vjerujem puno te priče rekla-kazala što se okolo priča, i za Tipa se svašta priča, pa u principu u tih 21 godinu nikakvih ozbiljnijih kvarova.
Evo provat cu dignut temu iz mrtvih, ovako, prije dva miseca sam kupija 156 2,0 Jts selespeed 02g i za isti taj motor mogu rec da je briljantan u odnosu na TS-a.
Pod uvjetom da ne gori ikonica mcsf auto ide fenomenalno, ima savrsen zvuk znalci ga usporedjuju cak sa starim zvukom Ts-a kad se razvrtava, auto zakucava vec od 3 tisuce giri i grabi prema limitatoru, potrosnja uz malo zivlju voznju je 10-10ipo litara, otvorena voznja lagana 7-8 litara.
Motor je 3 koplja isprid Ts-a u svim segmentima, cak i kad je u safe modu bolje se ponasa od Ts-a.
Problem kod tih motora je osnovno neodrzavanje i nestrucni serviseri koji neznaju di se nalazi hebeni prigoreni osigurac
od svih lambda sondi, mjeraca protoka zraka, ventila varijatora faze, klapne itd i kao posljedica njegova neznanja sljedi masakriranje motora, kopanje po instalaciji, trazenje fantomskih greski itd.
A problem u hebenom osiguracu ili nekom konektoru koji ima losiji spoj I triba ih prikontrolirat i naravno auta se voze sa mcsf ikonicom liva se ulje iz Metroa 30 Kn litra I pljuje se bez pokrica po motoru i Alfi.
Ti motori imaju tanke prstenove zbog manjih otpora unutar motora i smanjenja potrosnje i mora trosit malo ulja zavisno o rezimu voznje i mora ic bar selenia racing 10w 60 i tocka.
Onima kojima je 4 deca ulja na 1000 km puno neka je zaobidju jer nije za njih!