On topic;
Ono sto je meni jedan mestar objasnio, a nakon svih koje sam prosao, on mi je jedini slozio plin da radi kako treba i detektirao sve kvarove...
Dakle, 3-4 boce max i onda barem pola, ako ne i puni tank benzina...
Gdje god da ides, 1-2 kilometra prije nego znas da ces stat ili kada si blizu odredista, prebaciti na benzin i ugasiti auto na benzin, sto nije bas moguce uvijek, ali kada god je moguce...
A u najgorem slucaju, kad se sparkiras, ugasiti plin i pustiti ga ko turbaka, da malo odradi na ledu i onda ugasiti...
Od kada se tako ponasam prema plinu, auto mi vise ne trokira, ne baca missfire (pogotovo je ovo obozavao raditi na hladnim startovima zimi), puno manje trosi i benzina i plina...
I podjednako ide na plin i na benzin...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pa evo recimo…
Meni je cepelin rijesio sve probleme sa plinom, koje mi nitko drugi nije znao rijesiti…
…
Od stalnih curenja, do reparacije dizni, do dobrog mapiranja, da auto napokon radi i trosi normalno na plin…
Sent from my iPhone using Tapatalk
Oprostit æe¹ mi ali ova dva komentara su za mene proturjeèna s obzirom na moja iskustva s plinom i "majstorima" koja æu navesti.
Dakle tamo negdje 2006-7 kupio sam 156 1,8TS po "popularnoj" cijeni. Nakon odraðenog velikog servisa prilikom kojega je promijenjen i set varijatora (za 30 kn) te bregasta i par hidropodizaèa (auto je zapravo bio u odliènom stanju za te novce, ali ¹odera¹u TS nije bio jaèa strana) te uvjerenja da je auto ok odluèio sam u nju ugraditi plin. Na moju nesreæu imao sam vezu u cepelinu (a ruku na srce bili su i najjeftiniji) te su "struènjaci" u nju stavili svoju tada uobièajenu kombinaciju STAG 300, Tomasetto, ¾uti Valtek (na kojem su izbu¹ili veæu rupu od standarda, ali se to kasnije pokazalo korisnim zbog trimova).
Prvi dan nakon ugradnje plina sve je bilo ok. Veæ drugi dan prilikom ¾e¹æe brdske vo¾nje auto je poèeo trokirati, da bi ubrzo prestao raditi na plin uz osjetni smrad iz katalizatora na benzinu i ¾e¹æu potro¹nju istog. Dolaskom u èuveni cepelin za nastalu situaciju su bili krivi debimetar, lambda sonda, bobine, benzinske dizne ili èak benzinski kompjuter ali nema ¹anse da su oni shebali. Odlaskom do mehanièara i skidanjem dekla ustanovljeno je kako su "struènjaci" u cepelinu jednu ¾icu od dizne gurnuli izmeðu glave i dekla pa je probila izolacija od te ¾ice i dizna stalno bila otvorena. Naravno prilikom odlaska na reklamaciju u èuveni servis reèeno mi je kako je to nemoguæe i da je sigurno kvar u benzinskoj instalaciji, ali da æe mi ipak besplatno remapirati plinski komp ¹to ba¹ i nije najsjajnije odraðeno (remap je odraðen na mjestu u servisu).
Prilikom odlaska na redovni servis (koji im je podrazumijevao samo zamjenu filtera kod isparivaèa) dobro su me o¾enili nakon èega sam odluèio zahebati garanciju (koja im je ionako mrtvo slovo na papiru) a onog shupka od buraza koji je ¹atro zavr¹io elektrotehniku sterao u 3pm.
Iduæi servis odluèio sam napraviti kod lika na Kara¾niku koji mi je konaèno slo¾io mapu kako treba, ali me takoðer o¾enio za servis (naravno da nije slo¾io i indikaciju kolièine plina "jer je to nemoguæe"). Ponukan tim iskustvima, a s obzirom da sam tehnièki pismen, odluèio sam se sam pozabaviti mapiranjem i slo¾io si mapu po kojoj je 1,8TS na plin i¹la 222 km/h po navigaciji (a i ledice od boce su svjetlile kako sam htio).
Na iduæe servise i¹ao sam kod deèki u Jazbini koji su me odu¹evili i znanjem i ¾eljom za savjetima i cijenom.
S bratiæem sam i¹ao na ugradnju plina u njegovu 1,8TS cf3 kod èovjeka na Slobo¹tini (on je u to vrijeme imao 159 na plin sa Opelovim motorom) koji je to odradio i odlièno i povoljno uz ugodan razgovor.
Ovaj navod "onda barem pola, ako ne i puni tank benzina" mi je smije¹an jer od kako sam si sam ¹telao mapu i to s prebacivanjem na plin na 30°C s tim da sam ju po ljetu znao i paliti na plin (STAG 300 je to mogao), auto u 80 000 km ni jedan put nije zatrokirao, a kamoli da bi izbacio gre¹ku. Ali ako ti smatra¹ kako ti je "majstor" u Cepelinu sve rije¹io...