30-05-2026, 00:07:58

Autor Tema: Alfa GT skocila potrosnja za 1 L  (Posjeta: 4694 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline chakija

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
Odg: Alfa GT skocila potrosnja za 1 L
« Odgovori #30 u: 25-11-2015, 22:21:24 »
Ma najbolje mrknut unutra cijeli motor od R4.
Majke mu mile ko da je 500 kuna trosak jednom u pet godina pa da izmisljate bijesne gliste i stavljate dijelove sa R4.
si kad čuo za slučaj da netko stavio termostat od 500-700 kn i ne radi kak treba? pa uzme u drugog proizvođača pa opet nevalja...pa promjeni senzor temeprature pa ono još gore?!?  ja jesam...jako puno puta čak i osobno iskusio...ne hvala, r4 termostat will do just fine.
"There is absolutely no reason for anyone to own a Peugeot!"

"Ja po kočnici, kočnica ne radi... Ja po ručnoj, ručna ne radi... Ja u birtiju, birtija radi!!"

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #31 u: 25-11-2015, 22:42:01 »
Odes u servis, platis, ako ne valja reklamiras. Jednostavno do bola. Bez kvazirjesenja.
Svakom svoje ali ovdje provlacite tezu kako je nerazumno staviti normalan termostat koji je predviden za to a razumno je kemijati sa termostatom Renola 4. Ma da ne bi.
Aliis si licet, tibi non licet.

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #32 u: 25-11-2015, 22:45:10 »
Odes u servis, platis, ako ne valja reklamiras. Jednostavno do bola. Bez kvazirjesenja.
Svakom svoje ali ovdje provlacite tezu kako je nerazumno staviti normalan termostat koji je predviden za to a razumno je kemijati sa termostatom Renola 4. Ma da ne bi.
ti si stvarno čudan ak je tebi jednostavno do bola pljunut 200€ u servisu... ja imam neki život pa ću radije tih 200€ dat za dijete ili neku korisnu stvar

"Ja po kočnici, kočnica ne radi... Ja po ručnoj, ručna ne radi... Ja u birtiju, birtija radi!!"

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #33 u: 26-11-2015, 06:56:51 »
200€?
Govorio sam o servisu a ne bankama :D

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #34 u: 26-11-2015, 09:25:35 »
200€?
Govorio sam o servisu a ne bankama :D
A sta su danas servisi neg lopovi ko i banke :)

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #35 u: 26-11-2015, 09:28:30 »
A nisu bas svi... Ali otisli smo u debeli OFF. Samo, na mom autu je jednom zamijenjen termostat, prije tri godine i radi ko urica. Znaci na 11 godina zivota 650 kuna i nije neki trosak za to. Mozda sam iznimka ali tako je ispalo...

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #36 u: 26-11-2015, 09:31:01 »
A nisu bas svi... Ali otisli smo u debeli OFF. Samo, na mom autu je jednom zamijenjen termostat, prije tri godine i radi ko urica. Znaci na 11 godina zivota 650 kuna i nije neki trosak za to. Mozda sam iznimka ali tako je ispalo...
Da al ti je za 600kn manje moglo bit potpuno jednako :) a 600kn je danas velika lova
Moja poanta je da oni funcioniraju potpuno jednako i nema nikakve razlike između novog orig ili orig+r4... Osim u ogromnoj razlici u cijeni

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #37 u: 26-11-2015, 10:18:04 »
Mogao sam kupiti R4 i ustediti 8000 eura koliko sam platio Alfu i popravke. Pitanje je sto je kome prihvatljivo... Ako zelis stediti ne vozis Alfu. Tako ja na to gledam. Ali razumijem da svatko ima svoje glediste...

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #38 u: 26-11-2015, 10:28:28 »
Mogao sam kupiti R4 i ustediti 8000 eura koliko sam platio Alfu i popravke. Pitanje je sto je kome prihvatljivo... Ako zelis stediti ne vozis Alfu. Tako ja na to gledam. Ali razumijem da svatko ima svoje glediste...
A jbg tvoj auto je posebna priča :D... Ja svoj ubijam i kemijam stalno nesta pa ne znam el sam došao do 5000€ ... (3200 pocetna)

Offline MILANO

• Učim polako
    • Zagreb Tuškanac
« Odgovori #39 u: 26-11-2015, 11:56:50 »

Potpuno te kužim. Baš ta filozofija ali bih prije rekao slab standard građana, me odbija da kod nas kupujem rabljeni auto. Na DE tržištu je stvar tehničke kulture a i automobilskog antuzijazma, da se recimo karikiram stavi originalni termostat a ne sa nekog drugog auta 'kemija'.

Opet ovisi i kako koristiš auto. Ako ti je auto neka krama koju šerafiš za provozat se po kvartu ili skoknut do kioska kupit cigarete onda se krama može držat na kupu s nekim mad max kemijama ali ako s autom putuješ (privat ili poslovno) u drugi grad ili susjednu državu pa nije čudno da napraviš 1000 km u jednom smjeru onda auto mora biti muški održavan, 101% u top stanju i bez štednje na djelovima. Auto mora bit u stanju napravit soma km u jednom smjeru bez da štucne. A ta priča košta i nije za svakog.

Offline Alf

• Pripravnik
  • **
  • 166 2.4jtd 10V 110kW ´03. pFL
    • Zg
« Odgovori #40 u: 26-11-2015, 12:02:51 »
Evo da se ja nadovežem,sa možda vama glupim pitanjem,ali je ne znam odgovor...
kakve veze ima termostat sa potrošnjom kod AR!?
Pitam jer vidim da ga ovdje spominjete u tom kontekstu,a i meni se čini potrošnja malo visoka na 156 1.9jtd,a nakon pola sata vožnje temp vode bude jedva na 75°c,do 90°c dođe jedino kad sam u koloni pola sata ili duže... :dontno:
Sry za ulet,ako je preveliki OT,premjestite...
Live Long And Prosper!  :Spock

Offline IvanGT

• Administrator
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • - -
    • Zagreb
« Odgovori #41 u: 26-11-2015, 12:12:26 »
pa ima veze jer dok je motor hladan ECU daje bogatiju smjesu da postigne bolje sagorijevanje,
pa se to očituje većom potrošnjom...
ako nakon 10-15min nemaš temp 90 termostat ti ostaje otvoren, i ne može postić temp jer voda
stalno cirukluira..što znači da stalno daje više goriva da sagorijevanje bude bolje...
 90 treba postići za max 10minuta  kad je vani 0..

nije to tako na AR, tako je na svim autima..

Offline Alf

• Pripravnik
  • **
    • Zg
« Odgovori #42 u: 26-11-2015, 12:15:15 »
Ok,thnx...
I mislio sam da je tako nešto,al da budem ziher :pivo:

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #43 u: 26-11-2015, 13:01:44 »
Potpuno te kužim. Baš ta filozofija ali bih prije rekao slab standard građana, me odbija da kod nas kupujem rabljeni auto. Na DE tržištu je stvar tehničke kulture a i automobilskog antuzijazma, da se recimo karikiram stavi originalni termostat a ne sa nekog drugog auta 'kemija'.

Opet ovisi i kako koristiš auto. Ako ti je auto neka krama koju šerafiš za provozat se po kvartu ili skoknut do kioska kupit cigarete onda se krama može držat na kupu s nekim mad max kemijama ali ako s autom putuješ (privat ili poslovno) u drugi grad ili susjednu državu pa nije čudno da napraviš 1000 km u jednom smjeru onda auto mora biti muški održavan, 101% u top stanju i bez štednje na djelovima. Auto mora bit u stanju napravit soma km u jednom smjeru bez da štucne. A ta priča košta i nije za svakog.
Potpis. Odlicno napisano...

A ukupni problem HR drustva je da si na silu zeli priustiti ono sto ne moze i onda krenu raznorazne kemije. 95% ljudi si mozda moze priustiti voznju Punta a 80% njih ne vozi auto te klase nego bitno skuplje aute.

Offline Alf

• Pripravnik
  • **
    • Zg
« Odgovori #44 u: 26-11-2015, 13:59:11 »
ja uopće ne vidim problem... iskreno kupovanje orig termostata koji je skoro 100€ kraj r4 termostata koji je 50 kuna mi je kurcenje... termostat je i jedno i drugo i imaju istu funkciju... glupost je što je fiat konstruirao tako da grananje cijevi bude na termostatu, umjesto da bude odvojeno termostat od grananja i koštao bi onda 100kn termostat... ovak je to bacanje novaca
Slažem se sa navedenim,pa stoga idem kasnije do Tokića po R4 termostat..
Zvao i imaju po 90kn/kom... Dali treba neki posebni model od R4 ili su isti svi? Neki savjet kod ugradnje,ako ima kakva caka ili slično..!?
 :thanks

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #45 u: 26-11-2015, 14:09:58 »
Zvao i imaju po 90kn/kom... Dali treba neki posebni model od R4 ili su isti svi? Neki savjet kod ugradnje,ako ima kakva caka ili slično..!?
U principu nije bitno koji tocno..naguras ga u cijev uz malu pomoc sapuna npr...sigurnosti radi se orig termostat malo provrta

Offline Alf

• Pripravnik
  • **
    • Zg
« Odgovori #46 u: 26-11-2015, 14:14:39 »
U principu nije bitno koji tocno..naguras ga u cijev uz malu pomoc sapuna npr...sigurnosti radi se orig termostat malo provrta
Malo se provrta? Ovaj od R4? Kako točno dali znaš..!?
Znači R4 ide u cijev vode i ustvari obavlja funkciju umjesto originalnog koji je očito stalno otvoren,jel tako..!?
« Zadnja izmjena: 26-11-2015, 14:15:55 od Alf »

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #47 u: 26-11-2015, 14:23:50 »
Znači R4 ide u cijev vode i ustvari obavlja funkciju umjesto originalnog koji je očito stalno otvoren,jel tako..!?
ne...originalni se provrta da bude uvijek 100% protočan, da se ne bi desilo da se on "sjeti" zatvarat odjednom i onda se dobije restriktivan sustav... a r4 obavlja funkciju originalnog da...i stavi se u cijev prije originalnog...
napominjem samo da ko ide u ovo pripazi da bude sve kak treba i napravljeno ovako kako je opisano da ne bi bilo belaja

Offline giulia s

• Sa stažom
    • sinj
« Odgovori #48 u: 26-11-2015, 15:22:49 »

Ne smije ti biti skuplji od 40 kn. Svi su isti od R4 i otvaraju na 83*c.  Ugradi i bez brige se vozi.
Alfist sam 100%,Ducatist isto toliko

Offline Alf

• Pripravnik
  • **
    • Zg
« Odgovori #49 u: 26-11-2015, 15:40:25 »
ne...originalni se provrta da bude uvijek 100% protočan, da se ne bi desilo da se on "sjeti" zatvarat odjednom i onda se dobije restriktivan sustav... a r4 obavlja funkciju originalnog da...i stavi se u cijev prije originalnog...
napominjem samo da ko ide u ovo pripazi da bude sve kak treba i napravljeno ovako kako je opisano da ne bi bilo belaja
OK,supermega thnx! :hello:

Offline Alf

• Pripravnik
  • **
    • Zg
« Odgovori #50 u: 26-11-2015, 16:04:35 »
Ne smije ti biti skuplji od 40 kn. Svi su isti od R4 i otvaraju na 83*c.  Ugradi i bez brige se vozi.
Jbga frend,kaj da ti velim....

Offline marek1

• Sa stažom
    • Sesvete
« Odgovori #51 u: 26-11-2015, 16:10:08 »

Ja imam orginalni vec preradeni i od reno 4 novi nekoristeni pa bi to prodao ako treba. Ja sam kupio taj ,ako bude trebalo nekad. Sebi sam vec prethodno ugradio Gates, a ovo sqm nakon proucavanja kupio rez nikad koristeni od renault 4

Offline Alf

• Pripravnik
  • **
    • Zg
« Odgovori #52 u: 27-11-2015, 08:05:54 »
Još ovo pa ću odprdit iz teme :redf:
Uzeo jučer R4 termić u Auto Krešo za 59kn..
Pretpostavljam da bi se originalni  termo probušio da ga treba skinuti,znači da mi treba i diht masa,a dali može proći temperaturni silikon umjesto nje?
Smjer vode u tom crijevu u koje se montira R4 je prema ili od termostata? Da znam kako da ga okrenem :roll:

Offline marek1

• Sa stažom
    • Sesvete
« Odgovori #53 u: 27-11-2015, 14:45:11 »
Još ovo pa ću odprdit iz teme :redf:
Uzeo jučer R4 termić u Auto Krešo za 59kn..
Pretpostavljam da bi se originalni  termo probušio da ga treba skinuti,znači da mi treba i diht masa,a dali može proći temperaturni silikon umjesto nje?
Smjer vode u tom crijevu u koje se montira R4 je prema ili od termostata? Da znam kako da ga okrenem :roll:

Voda id iz motora prema kileru tako da onaj pipac mora gledat prema motora. Moras skinuti termostat da se iscupa i potrga stari. Postoji gumica pa ti ne treba dihz masa

Offline Alf

• Pripravnik
  • **
    • Zg
« Odgovori #54 u: 27-11-2015, 14:56:15 »
Voda id iz motora prema kileru tako da onaj pipac mora gledat prema motora. Moras skinuti termostat da se iscupa i potrga stari. Postoji gumica pa ti ne treba dihz masa
Ok,znači moram ga skidat,i onda pipac ovog termića od R4 mora bit okrenut prema kabini,odnosno prema motoru.. Got it,hvala....
 :Spock
« Zadnja izmjena: 27-11-2015, 14:57:06 od Alf »

Offline marek1

• Sa stažom
    • Sesvete
« Odgovori #55 u: 27-11-2015, 16:12:22 »
Ok,znači moram ga skidat,i onda pipac ovog termića od R4 mora bit okrenut prema kabini,odnosno prema motoru.. Got it,hvala....
 :Spock

Mozes ti za prvu ruku nagurati samo u cijev r4 termostat pa ces odmah vidjeti kako radi ,ali onda imas 2 termostat sto ti je restrikcija u protoku sto mozda po ljetu bilo pod upitnikom. Navodno je najgore nahurati termostat tih 2 cm da ude u cijev.

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #56 u: 29-11-2015, 20:42:01 »
upad il ne kemija sa r4 je oke dok nerokne crijevo a zna se desit. ako nisi tulav termostat za jtd se da nac i za 400 kn nekad i manje.. a vecina ih ima i garanciju nekakvu..
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #57 u: 29-11-2015, 21:11:49 »
upad il ne kemija sa r4 je oke dok nerokne crijevo a zna se desit. ako nisi tulav termostat za jtd se da nac i za 400 kn nekad i manje.. a vecina ih ima i garanciju nekakvu..
Da 400kn za 1.9 8v.. Ovo je za gtejku koji je najskuolji od svih...a crijevo rokne jer se izgrebe kod montaže r4  i ne provrta se originalni termostat

Offline tomislavkn

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa 147 1.9 JTDm 16V Stage 1 remap
    • Oroslavje
« Odgovori #58 u: 29-11-2015, 21:31:38 »
Meni vrlo rijetko dođe na 90C temperature. Frend ima isti auto, njemu je još nešto niža. Meni se vrti na cca 73 - 83C. Na 90C dođe samo ljeti ili kad ga pošteno ganjam  ::)

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #59 u: 29-11-2015, 21:33:41 »
Meni vrlo rijetko dođe na 90C temperature. Frend ima isti auto, njemu je još nešto niža. Meni se vrti na cca 73 - 83C. Na 90C dođe samo ljeti ili kad ga pošteno ganjam  ::)

147 16V?
Promijeni termostat. Meni stoji na 90 stupnjeva zabetoniran.