20-04-2026, 01:22:38

Autor Tema: Performanse nakon skidanja DPF-a , blokiranja EGR-a i SWIRL-a?  (Posjeta: 98229 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tkubasa

• Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • Spol: Muški
    • Ri
Odg: Performanse nakon skidanja DPF-a , blokiranja EGR-a i SWIRL-a?
« Odgovori #150 u: 29-01-2019, 20:43:21 »
 Teoretski ako ima ugasen dpf i egr nebi trebao dimit (ispravan)

Egr mijesa inertni plin (izgoreni) da bi smanjio temperaturu izgaranja (manje kisika) i kao rezultat dobijes manju emisiju Nox. Ali buduci da na nizim temperaturama izgaranja se stvara daleko vise cestica, stavlja se Dpf (diesel particle filter) koji ti radi problem.

Sve u svemu bez dpf-a i egr-a imas izgaranje gdje nebi smjelo biti cestica (nebi trebao dimit) a imao bi povecanu Nox emisiju.

:)
Dali ce se kontrolirat stvarno i kako ne znam, ako nece mjerit nox (u sto sumnjam) jedino mi pada na pamet fizicki provjera, al ako imas oem lonac prazan ne moze znat da nemas.

Ili software-ski al i to mi zvuci kao SF za nase tehnicke

Al da i mene to muci, buduci da me ne zajebava jos neću dirat al kad krene...

Offline mitozg

• Učim polako
    • Zagreb
« Odgovori #151 u: 29-01-2019, 20:54:43 »
Evo pa pročitaj više... Govori se o DPF-u da će biti obavezan kao što je i do sada bio samo će sad to "bolje kontrolirat"

https://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/saveti/6770/mogu-li-automobili-sa-uklonjenim-dpf-filterom-da-prodju-tehnicki

Osobno sam imao
Alfu 159, golf v, passat b7, i sad ponovo alfu 159 sve dizelaši. Najviše mi se dpf palio na passatu, ali nisam nikad razmišljo o tome da ga skidam i neću nikad hehehe :craz

Smislio sam ja taktiku za njega. Pošto vozim preko tjedna kratke relacije 10km u jednom smjeru 10km u drugom smjeru po največim gužvama (zapadni dio grada Ilica, Vrapče, Jankomir, Špansko itd...) subotom kad perem auto onda se provozam do Samobora po autocesti i nazad ili odem s curom kod njenih za Lekenik pa se on propuše hehe

Hvala na odgovoru. Članak se ne odnosi na Hrvatsku nego Srbiju. Ja isto tak radim trenutno. Znaci svakih desetak dana odradim voznju ali opet... auto trosi ko lud kad traje regeneracija, dodatno tocit auto zbog voznji po obilaznici i sl, kad se jace zacepi baca gorivo u ulje pa se upali change oil poruka ili check engine.

Offline mitozg

• Učim polako
    • Zagreb
« Odgovori #152 u: 29-01-2019, 20:58:47 »
Dali ce se kontrolirat stvarno i kako ne znam, ako nece mjerit nox (u sto sumnjam) jedino mi pada na pamet fizicki provjera, al ako imas oem lonac prazan ne moze znat da nemas.

Pa vidi se da je vareno. Zar ne  :what:

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #153 u: 29-01-2019, 21:05:13 »
Pa vidi se da je vareno. Zar ne  :what:
Kad platis kemijsko čišćenje isto ga režu kao i kad ga miču

Poslano sa mog Mate10 pro koristeći Tapatalk

Nije bolest sve što boli

Offline majstor

• Pripravnik
  • **
    • Pitomača
« Odgovori #154 u: 29-01-2019, 21:07:15 »
Moje je iskustvo da DPF traje oko 150000 km. Zamjenski od par tisuća Kn. ne vrijedi staviti, oe preskup. Ako je začepljen ode turbina. Ako je sve dobro ne dimi nakon skidanja. Na tehničkom mjere zacrnjenje i vozila prolaze a troše litru ulja na 100 km. Ništa od tog kod nas.

Offline allroad

• Ovisnik o alfistima
    • Travnik, BiH
« Odgovori #155 u: 29-01-2019, 22:14:42 »
Dva klika prvi put, dva klika drugi put, trecii.... prodato majstoru!
« Zadnja izmjena: 29-01-2019, 22:16:04 od allroad »

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: majstor

Offline Jesoix

• Pripravnik
  • **
    • Zagreb
« Odgovori #156 u: 29-01-2019, 22:20:20 »
Hvala na odgovoru. Članak se ne odnosi na Hrvatsku nego Srbiju. Ja isto tak radim trenutno. Znaci svakih desetak dana odradim voznju ali opet... auto trosi ko lud kad traje regeneracija, dodatno tocit auto zbog voznji po obilaznici i sl, kad se jace zacepi baca gorivo u ulje pa se upali change oil poruka ili check engine.

ne znam, ali navodno da ce tako i kod nas bit negdje sam cito, ali eto našo sam ovaj prvi članak... Ne znam vidi kako ti je najbolje i neka ti "stariji" članovi  :oldman: odgovore na tu temu pa odluči da li skinut ili ne i ko ima kakvih iskustva. Nisam kompaktibilan govorit kada nisam to napravio ni na jednom tutaču hehe  :Rock:

Offline allroad

• Ovisnik o alfistima
    • Travnik, BiH
« Odgovori #157 u: 29-01-2019, 22:22:57 »

Eto to su vam ta rjesenja, radjena kod profesionalaca... dakle nemojte bezveze ljude uvjeravati da je to dobro

To su dtc greske koje su pobrisane bas tim klikovima. 17 gresaka i 61.. imam jos primjera ali nema potrebe da stavljam
« Zadnja izmjena: 29-01-2019, 22:25:25 od allroad »

Offline mitozg

• Učim polako
    • Zagreb
« Odgovori #158 u: 29-01-2019, 22:49:35 »
Kad platis kemijsko čišćenje isto ga režu kao i kad ga miču

Poslano sa mog Mate10 pro koristeći Tapatalk

Aha da

Moje je iskustvo da DPF traje oko 150000 km. Zamjenski od par tisuća Kn. ne vrijedi staviti, oe preskup. Ako je začepljen ode turbina. Ako je sve dobro ne dimi nakon skidanja. Na tehničkom mjere zacrnjenje i vozila prolaze a troše litru ulja na 100 km. Ništa od tog kod nas.

Ja sam trenutno na preko 132,000km zato se i raspitujem jer mislim da je vrijeme da poduzmem nesto oko toga  :Hm

Sto se tice dima to govorim iz iskustva ljudi koje znam jer mi svi kazu da dimi, a i prijatelj ima isto mita 1.6 i kad se vozim iza njega zadimi crno kad da vise gasa. radio je dpf, egr i chip. ima oko 150 konja.

Eto to su vam ta rjesenja, radjena kod profesionalaca... dakle nemojte bezveze ljude uvjeravati da je to dobro

To su dtc greske koje su pobrisane bas tim klikovima. 17 gresaka i 61.. imam jos primjera ali nema potrebe da stavljam

Moze netko prevest za ove malo manje strucne  :D :?
« Zadnja izmjena: 29-01-2019, 22:54:47 od mitozg »

Offline allroad

• Ovisnik o alfistima
    • Travnik, BiH
« Odgovori #159 u: 30-01-2019, 00:47:31 »
Eto ti te plave nule, to su dtc odnosno izbrisane grekse sa ecu. Dana sutra desi se problem sa autom ne ide itd, spojis dijagnostku, ono nema greske. Zasto nema? Zato sto je ukinuta skroz iz ecu-a bas tim automatskim programima za gasenje egr, dpf...

Offline tkubasa

• Pripravnik
  • **
    • Ri
« Odgovori #160 u: 30-01-2019, 08:28:36 »
Aha da

Ja sam trenutno na preko 132,000km zato se i raspitujem jer mislim da je vrijeme da poduzmem nesto oko toga  :Hm

Sto se tice dima to govorim iz iskustva ljudi koje znam jer mi svi kazu da dimi, a i prijatelj ima isto mita 1.6 i kad se vozim iza njega zadimi crno kad da vise gasa. radio je dpf, egr i chip. ima oko 150 konja.

Moze netko prevest za ove malo manje strucne  :D :?

Tema je dodana u ovu, postovi su ubaceni usred rasprave o procesu gasenja dpf-a itd.

To ce prije bit do cipa ili opcenito stanja motora. Uostalom tu imas ljude koje se i bave tim modificiranjima, oni ce znat zasto dime tocno da ja ne nagađam

Uvijek imas opciju kupit polovan lonac, otvorit izvadit dpf pa taj stavi na auto a svoj oem spremi ako zatreba u buducnosti...
Ne znam dali u istom loncu je i katalizator, to ja nebi vadio..

Allroad : Te greske su vezane za druge stvari, pobrisane, ili su vezane za sam egr/dpf?

Offline allroad

• Ovisnik o alfistima
    • Travnik, BiH
« Odgovori #161 u: 30-01-2019, 09:32:20 »
Problem je sto su uz egr,dpf ili sta vec se radi, pobrisane i druge greske koje nemaju veze s tim

Offline majstor

• Pripravnik
  • **
    • Pitomača
« Odgovori #162 u: 30-01-2019, 10:20:16 »
To radimo par godina, najviše na BMW, Audi, PSa, a i desetak Alfi. Pod uvjetom da je ostalo na vozilu ispravno, nikad nikakvih problema i nuspojava.
I lijek jedno liječi a drugo truje i moguće su nuspojave.
Vozilo ne dimi ako su dizne i turbina u redu i ne pretjera se u mapiranju, a i manje troši.
Allroad mi radimo na svoj način, ti na svoj. Bilo bi ružno da svi radimo i mislimo isto. Ja tvoj naćin poštujem.  :hat:

Offline aggressor

• Pripravnik
  • **
  • 159 1.9 JTDm
    • Tuzla
« Odgovori #163 u: 30-01-2019, 10:56:56 »

159 1.9 150ks -204000 km dpf jos uvijek radi bez problema.
Egr je dva puta ciscen, jednom kod prvog vlasnika na 120 000 km i kod mene na 185 000 (i ako nije bilo neke potrebe).

Jedina greska koju sam imao je senzor prtiska dpf-a, i to sve zbog lose goriva.
(senzor zamjenio, ali nov senzor istu gresku izbacio kod sipanja na odredjenoj benzinskoj, izbjegavam je i nema problema, cak mi je na zidu ostala crna fleka od auspuha koliko je lose gorivo bilo).

Jedino sto obracam paznju kad upali ciscenje da ga odradi do kraja i da malo tezu nogu u tim momentima imam na gasu.

Na prosloj promjeni ulja dosuto oko 0.6 l na 16 000 km
(ne mogu gledati kad fali kockica na istrument tabli pi praljenju vozila)

Kod mene i pokraj dpf-a zna nekad izbaciti crnog dima, ali posve malo i to mozda jednom u mjesecu ako su kola dosta lagano vozena.
(vise puta baci kao prasinu iza na jacem gasu, valja sto se nakupi pa onda jaci gas sve izbaci)
« Zadnja izmjena: 30-01-2019, 11:01:58 od aggressor »

Offline majstor

• Pripravnik
  • **
    • Pitomača
« Odgovori #164 u: 30-01-2019, 11:36:23 »
Dok radi ne treba ništa dirati. Problem je kod nas što vozila imaju skidane kilometre. Ljudi misle da su kupili vozilo sa 130000, a ono 760000. Pa je onda sve krivo.  :hmmm:

Offline allroad

• Ovisnik o alfistima
    • Travnik, BiH
« Odgovori #165 u: 30-01-2019, 12:32:05 »
Postujem i ja vas nacin, ali ne mozes govoriti da ovo sto radimo je neispravno i da nesto nabadamo po mapi  :hat:

Offline majstor

• Pripravnik
  • **
    • Pitomača
« Odgovori #166 u: 30-01-2019, 13:16:35 »
Stariji sam i mogu pogrešiti, ali nisam napisao da radiš neispravno. Napisao sam da je program skup i to je točno. Napisao sam i da tko nema program radi po principu pokušaja i pograšaka, nekad i nekoliko puta dok ne bude dobro, a ne da je to neispravno. Do rezultata svako dolazi na svoj način. Ako svaki put uspiješ od prve na svim markama vozila - nudim ti posao. Nisam čovjek koji bi nekoga vređao ili podcjenio. Pročitaj ponovo post. Osim toga, ja sam majstor puno duže nego ti jer sam se rodio kao majstor prije 58 godina - to mi je prezime.  :smijeh
« Zadnja izmjena: 30-01-2019, 20:25:06 od majstor »

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: allroad

Offline ivan149

• Ovisnik o alfistima
  • 159 2,4, 159 2,4sw gtv 3.0 V6 turbo
    • BiH
« Odgovori #167 u: 30-01-2019, 13:23:15 »
Na mojoj 59tci je prvotno gaseno programom.... Promjenjena turbina bez stimanja geometrije aluto se vuce vuce vuce odjednom bam nece nikako kontam palo crijevo, jer nema niti jedne greske. Pregledamo sve, sve uredno, jbt auto ne ide... Spojimo na diag nema greske... Srecom u meduvremenu sam poslao tu mapu tuneru koji je uvidio kolicinu greski koje su pogasene da sam komotno mogao izvaditi motor zatim stavit kotao na ugalj i voziti tako a greska se ne bi upalila. Toliko o tom programu. Ne kazem da ne postoje bolji skuplji ili ucinkovitiji ali ovo je moje iskustvo sa gasenjem 1 klikom

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk

#drobipare

Offline majstor

• Pripravnik
  • **
    • Pitomača
« Odgovori #168 u: 30-01-2019, 13:50:27 »
Ne može se ugasiti jednim klikom. Ja to nisam rekao. Mora se fizički odstraniti sače, pa popratiti softverski.

Offline ivan149

• Ovisnik o alfistima
  • 159 2,4, 159 2,4sw gtv 3.0 V6 turbo
    • BiH
« Odgovori #169 u: 30-01-2019, 14:55:51 »
Ja govorim za gasenje kroz peogram i to ilustrativno kazem 1 klikom, a nisam toliko laik da ne znam da ga prvo treba maknut. Cak par godina poslije taj isti tuner koji mi je tako ugasio dpf je snimio video u kom govori kak je to smece sto drugi rade lol, zaboravio avoje predhodne radove. No nije bitno kako, bitno je da se uradi kako spada

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk

#drobipare

Offline mitozg

• Učim polako
    • Zagreb
« Odgovori #170 u: 30-01-2019, 22:47:21 »
Seb tvrdi jedno, vi drugo (ivan149, allroad, Batina...)  :what: :Crazy

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #171 u: 31-01-2019, 07:15:27 »
Seb tvrdi jedno, vi drugo (ivan149, allroad, Batina...)  :what: :Crazy
sve ovisi ko ima kakav program...na tržištu se svašta nudi...ja sam svoj kupio 2005 god i do sada sam se naplačao barem 25t € svega oko tog programa da on radi kako treba... imam jednu ikonu koju kliknem i program sam po SWu od auta promjeni sve što je potrebno da se DPF isključi...može se i manualno ali se bez veze se troši vrijeme...taj dio koristim kad nečije modificirane SWe vračam u org stanje ili ispravljam greške
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline majstor

• Pripravnik
  • **
    • Pitomača
« Odgovori #172 u: 31-01-2019, 08:26:39 »
Isto tako Seb. Ja imam program 2013. godinu. Koštao kuću katnicu kod nas selu.
« Zadnja izmjena: 31-01-2019, 15:04:18 od majstor »

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #173 u: 01-02-2019, 07:23:43 »

BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline majstor

• Pripravnik
  • **
    • Pitomača
« Odgovori #174 u: 01-02-2019, 08:17:02 »
JBG imam skoro 60 i neznam staviti sliku. Još sam mlad - naučit ću.  :smijeh

Offline bax145Q4

• Pripravnik
  • **
  • Alfa145Q4,147GTA,159 2.4TI,500 1.2 16v,Yugo 1.6...
    • Zlobin-Rijeka
« Odgovori #175 u: 06-05-2020, 22:19:08 »
Te sve cepove u usisu i auspuhu treba poskidat, pogasit i chip i nema greske nakon, meni je na 159 pukla glava na serijskom motoru i tad smo sve poskidali i cipali na koliko se moze i nema problema

Offline KMP

• Učim polako
    • Duga Resa
« Odgovori #176 u: 13-12-2020, 13:41:56 »
Pozdrav ekipa, trebao bi pomoć.

Na 1.9 16v JTDm 150CV swirl flapovi su mi otišli pa sam išao skidati usisnu granu da izbacim swirl flaps. Auto ima 315.000 i mapu gdje je pojačan na 193ks i isključen EGR.
Auto je radio odlično prije "projekta".
Da bi skinuo usisnu granu morao sam skinuti CR pumpu, otpustiti alternator, skinuti zupčasti, skinuti CR nosac (koji sam izbrusio da mogu staviti usisnu granu nazad s nosačem i zupčastim namontiranim; blaženi Opeli i Saab). Skinut EGR i očišćen, isto kao i hladnjak EGRa. Uprešani alu čepovi u usisnu granu i očišćeni throttle body, grana i MAP senzor od čađe. Motor stavljen u fazu s alatom i uzubljen s oznakama na zupčastom. Zamijenjen termostat i očišćen kompletan usis od kutije filtera zraka, svih cijevi od i do turba, jedino intercooler nisam skidao. I sve posloženo nazad.

Auto upali na 3 sekunde i spuste se obrtaji ispod 700, počne trest i ugasi se.

Iskopčam MAP senzor i u "limp back home" modu radi ok ali ne prima gas dobro. Isproban novi MAP i MAF senzor i ista stvar. Provjeren vakuum i ne vjerujem da gdje pusta. Na dijagnostici nema grešaka, a originalni MAF pokazuje isti volumen zraka pri svim obrtajima, a na novom senzoru se mijenja volumen ali mi temperatura prikazuje konstantno 50 stupnjeva. Sumnjam da je MAF  :kmeee:

Da li itko ima kakav savjet ili da je imao sličan problem? Već sam lood i ne znam kaj da radim. Pomoć molim.

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #177 u: 13-12-2020, 15:57:30 »
Maf zamjeni il si oštetio instalaciju negdje.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #178 u: 13-12-2020, 16:39:26 »
Možda nisi dobro ufazio motor

Offline litlebastard

• Član Alfa Kluba 7
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147,155,156,Spider...nekoliko 😅
    • zagreb
« Odgovori #179 u: 13-12-2020, 16:58:17 »
Možda si oštetio senzor bregaste ili nešto oko njega. . .
Mora radit motor ako si odzračio dize bez obzira na map i maf
 :oldman:
The perfect blossom is a reare thing.You could spend your life looking for one and it would not be a wasted life.