mogu li biti slobodan da priupitam za kompletna davanja drzavi te kako je proteklo procesuiranje potrebnih dokumenata ..... ako je upit neumjesan molim ako moze barem na pm . Hvala !
Naravno da možeš pitati, i potpuno se slažem da bi bilo super kad bi negdje na forumu netko napisao korak po korak kako izgleda uvoz auta iz XY zemlje u Hrvatsku (isprike ksara ako već postoji negdje na tvojoj temi, moguće da jednostavno nisam vidio).
Međutim, i nažalost, ja ne mogu odgovoriti na pitanje i napisati kako ide procedura, jer ja jednostavno nisam želio imati bilo što s tim. Malo sam krenuo istraživati, ali kad sam shvatio da je poprilično komplicirano i da oduzima solidnu količinu vremena, činilo mi se jednostavnije ići na opciju koju sam u konačnici i odabrao.
1. nađite dilera koji standardno uvozi aute iz XY zemalja (pa čak i ako ne uvozi model koji vi želite)
-sidenote - diler mi kaže da se 159 njima u pravilu ne isplati uvoziti, jer cijena nije toliko niža u EU u odnosu na cijenu kod nas, pa onda ne mogu ostvariti zaradu za koju se njima isplati ići u cijeli podhvat. Zato se masovno uvoze 156 i 147 (koje se navodno itekako isplati uvesti iz EU, ako je potrebno malo srediti i prodati u HRvatskoj uz nekakvu pristojnu paru za koju se taj posao obavlja)
2. dogovorite s dilerom da želite taj i taj auto za maksimalno tu i tu cijenu (uključujući stvake koje auto MORA imati, a stavke koje je POŽELJNO da auto ima, i stavke za koje vam je apsolutno svejedno). Ugovorite maksimalnu cijenu koju Vi njemu možete platiti i koliko kilometara auto smije imati (očuvanost itd.)
3. čekajte
-sidenote - diler mi opet kaže da čak i ako želite auto koji nije idealan da on na tom autu našto zaradi (kao 159) opet ima šanse i postoji tu računica da svi budu sretni. Dakle, meni je apsolutno jasno da on meni pruža jednu uslugu za koju on hoće određenu lovu i tu lovu će uzeti tako što će auto kupiti (i platiti troškove) za npr. 8k € a meni ga prodati za 9k € ili 10k €. TAko da moj zahtjev za mrak autom koji na autoscout24.de košta redovito 15k € i za koji ja kažem da ću maksimalno platiti 15k € je vrlo teško ostvariti. Ipak, mogućnost postoji u toliko što će on taj auto možda prebaciti preko carine na tko zna kakav način, ali mene se to uistinu ne tiče ako ja na kraju imam čiste papire (jel tu netko zažmirio malo ili napravio nešto što ne bi baš smio, mene ne zanima, ako sam ja na kraju ok). Druga opcija zarade za dilera je njegova mogućnost da kupi 5-10-15 auta, gdje će onda cijena jednog ili dva (konkretno 159) biti (za njega) dosta niža. Niti ovo mene u konačnici ne zanima, jer ako on 159 koji ja želim za 11k €, plati 5k € meni svejedno ok...