17-04-2026, 09:49:29

Autor Tema: Savjet oko kupnje na kredit (rate)?  (Posjeta: 6346 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline brijac

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 159 SW 1.9jtdm
    • Donji Hrašćan
    • Alfa 159 SW
Savjet oko kupnje na kredit (rate)?
« u: 03-10-2011, 23:16:02 »
pošto nemam kreditnu sposobnost jer imam drugi kredit,do jučer je bila nemoguća misija kupiti neki noviji auto na kredu,a rabljeni mi je već popio svu krv.
Ali!!!Peugeot hrvatska nudi kreditiranje novih vozila (i nekih rabljenih) preko njihove vlastite banke PSA finance...
uvjeti?zadnje 3 platne liste i osobna iskaznica..ne zanima ih kolko kredita imate, ni dal ste kome jamac,ne zanima ih dal imate neto plaću 2200kn a sve ostalo su putni ili terenski rad - zanima ih netto isplata na tekući račun.u kreditnu sposobnost se uračunava sve što je iznad 2400kn - dakle ,ako imaš plaću 3000kn,rata ti može bit 600kn..
što je najbolje,po tim istim uvjetima se tretira i eventualni sudužnik ako nemate dovoljno visoku plaću....

mene zanima dal postoji neka mogućnost da se na takav ili sličan način kupi naki mlađi rabljeni fiat ili alfa?jel zna netko?
ako je u krivoj temi ,molim da se premjesti...
« Zadnja izmjena: 19-12-2011, 13:42:42 od yedwy »

Offline clubber

• Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
    • BIH
Odg: Savjet oko kupnje na kredit (rate)?
« Odgovori #1 u: 04-10-2011, 08:56:14 »
pošto nemam kreditnu sposobnost jer imam drugi kredit,do jučer je bila nemoguća misija kupiti neki noviji auto na kredu,a rabljeni mi je već popio svu krv.
Ali!!!Peugeot hrvatska nudi kreditiranje novih vozila (i nekih rabljenih) preko njihove vlastite banke PSA finance...
uvjeti?zadnje 3 platne liste i osobna iskaznica..ne zanima ih kolko kredita imate, ni dal ste kome jamac,ne zanima ih dal imate neto plaću 2200kn a sve ostalo su putni ili terenski rad - zanima ih netto isplata na tekući račun.u kreditnu sposobnost se uračunava sve što je iznad 2400kn - dakle ,ako imaš plaću 3000kn,rata ti može bit 600kn..
što je najbolje,po tim istim uvjetima se tretira i eventualni sudužnik ako nemate dovoljno visoku plaću....

mene zanima dal postoji neka mogućnost da se na takav ili sličan način kupi naki mlađi rabljeni fiat ili alfa?jel zna netko?

Da pogledaš na lageru Peugeot zastupnika nekakav polovan - često se u račun daju automobili drugih marki. U BiH posluje Verano Motors, i uglavnom se često desi zgodan polovnjak na lageru, često od prvog vlasnika sa istorijom. Ja sam tako zamalo kupio Lagunu II FL 2.0 16v 2005. god. - za nekih 7.000 evra, što je 2009. godine bilo extra povoljno.

Offline Mike20

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #2 u: 04-10-2011, 09:26:55 »
PA jel ti uopće pametno uzimati kredit na kredit i to za auto?
Kaj misliš da će te novi auto koštati manje od rabljenog, i to još Peugeot?
Trebaš još jedan mali kredit da auto staviš na cestu-osiguranje, tehnički, kasko, a auto cijelov vrijeme nije tvoj niti ga možeš prodati u slučaju nedajbože nečega

Mislim da osim toga kaj nude u Peugeotu, nemaš nikaj slično, osim onih koji ti daju aute na kredit na karticu Diners, American itd-kamata je 12-15%, al nema nikakvih  jamaca ni sličnog.
al dobro razmisli oko svega toga

Offline bobostar

• Na probi
  • *
    • Poreč
« Odgovori #3 u: 04-10-2011, 14:22:28 »

Ne znam kako stojiš sa lovom, ali...
Za klasu do 1.5k EUR ne isplati se kredit. Skupi neku gotovinu, i još  oko 500 EUR za servis i to je to. Za nekih 2.0k EUR može se složiti dobro vozno prometalo
Za klasu od 10.0k EUR se isplati uzet kredit jer će biti vozno još bar 5 godina koliko traje kredit.
Za međuklase 1.5-10.0k EUR, nema pravila; ima svega; od dobrih, doista dobrih prilika (ali tu moraš imat gotovine da ga kupiš prije švercera) do totalnih groblja...

Ako već moraš kredit, probaj nenamjenski (gotovinski). Iako je kamata veća, nisi vezan uz auto. Kada zagusti, prodaš auto i pokriješ bar dio kredita. Ako je namjenski (i još vezan uz vozilo) nema prodaje dok ne riješiš kredit... komoditet se uvijek plaćao ekstra (to su malo veće kamate)  :batin

Ma ak' kako možeš preskoči kredit, bar dok se sve ovo malo ne smiri  :cigara:

p.s. Koji god kredit da uzmeš, za većinu ćeš potpisati Opću ovršnu izjavu (onu sa najmanjim mogućim fontom pisanja; 4pt) a radi se o "najtežem" dokumentu. To što ti Peugeot nudi je debela navlakuša, samo da ti prodaju vozilo, a Banka će već pokrenuti opći ovršni postupak kada zagusti
p.s.s. I naravno, nema zastare kod potraživanja; opća ovršna izjava vrijedi do potpune naplate (glavnica+kamata+naknada...) :blabla

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #4 u: 04-10-2011, 15:06:16 »
Pred ulaskom smo u Uniju, navodno. Mislim da bi se moglo po pitanju kredita nešto promijeniti nabolje-npr dosta manje kamate i slično. Već od dosta ljudi sam čuo da će pričekati sa kreditima i sa kupnjom novijeg auta

Offline Dean164

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • 164 2.0 TS Super
    • Sisak
« Odgovori #5 u: 04-10-2011, 17:03:58 »
Kredit je u pravilu bullshit, bolje vozi stari auto nego novi na kredit  :cigara:

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #6 u: 04-10-2011, 17:36:17 »
Kredit je u pravilu bullshit, bolje vozi stari auto nego novi na kredit  :cigara:

:ok:
Izbjegavam dijeliti savjete, ali jednostavno moram: stavi sve na papir i vidi koliko sve to košta (obrada kredita, kamate, obavezni kasko, ako je novi, obavezni servisi po zlato.....). Na kraju zbroji i vidi.

Offline Dean164

• Ovisnik o alfistima
  • 164 2.0 TS Super
    • Sisak
« Odgovori #7 u: 04-10-2011, 18:02:46 »
Ukoliko te taj auto neće financijski"opterećivati" ili će ti njegova upotreba još i donositi novac, kupuj... inače bježi od kredita ko vrag od tamjana, govorim ti iz vlastitog iskustva... hebeš šminku i ludu pilu ako nakon rate servisa i punjenja rezervoara nemaš za jutarnju kavu ... a pogotovo kredit u današnje doba...robija, moj frende

Offline goc79kt

• Na probi
  • *
  • 156 2,4 JTD SW-ex
    • Zagreb i Kutina
« Odgovori #8 u: 04-10-2011, 22:09:40 »
Ukoliko te taj auto neće financijski"opterećivati" ili će ti njegova upotreba još i donositi novac, kupuj... inače bježi od kredita ko vrag od tamjana, govorim ti iz vlastitog iskustva... hebeš šminku i ludu pilu ako nakon rate servisa i punjenja rezervoara nemaš za jutarnju kavu ... a pogotovo kredit u današnje doba...robija, moj frende

potpisujem.........
Banka ce sve uciniti samo da se namiri. Izbaciti iz kuce, uzeti bubreg, stagod vec....
Kod novog auta je i dodatno financijsko opterecenje sto je u pravilu potreban kasko sto samo povecava kolicinu novca potrebnu za ovaj sport.....
otisla je rastrosnica..... ;-(

33QO

• Gost
« Odgovori #9 u: 04-10-2011, 22:32:04 »

Samo jedan detalj: Od početka godine do danas sam za 159 i 147 platio 5.200 kn zateznih kamata i troškova opomena, a sredinom prošlog tjedna su me iz Unicredita blokirali iako smo se prije toga dogovorili da ću dug platiti u cijelosti do kraja mjeseca, odnosno kraja (prošlog) tjedna.

Već 12-13 godina koristim leasinge, kupujem nova vozila, šta osobna, šta kombije,  ali ljudi, nije ovo šta je bilo prije 5, a kamo li 10 godina! Banke danas žive za to da ne platiš ratu na vrijeme!
« Zadnja izmjena: 04-10-2011, 22:32:48 od Q. ORO »

Offline reja

• Pripravnik
  • **
  • Spol: Ženski
  • Alfa 156 2.0 TS
    • Dubrava Zgb
« Odgovori #10 u: 04-10-2011, 23:00:44 »

Nisam čula da postoji takav oblik financiranja za talijane koje ti tražiš a bila sam do kupnje 156 u intenzivnoj potrazi zadnjih mjesec i pol dana....
Slična situacija kao i tvoja (stari auto koji guta lovu). Problem sam riješila novim kreditom koji je zatvorio stari pod povoljnijom kamatom i sa 6 mj. kraćim rokom otplate. S time da ni sa prvim nisam bila na granici trećine primanja, a nisam ni sa novim.
Ne mogu reći da mi je auto bio potreba koliko želja ali opet, nije mi žao jer normalno živim s tim. Kredit je po meni uvijek bio za one koji znaju sjesti, zbrojiti i dići kredit a ako zagusti unaprijed znaju gdje će oduzeti da bi došli barem na nulu.
-Without communication there would be no nation. -

Offline brijac

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9jtdm
    • Donji Hrašćan
    • Alfa 159 SW
« Odgovori #11 u: 04-10-2011, 23:03:07 »
meni je najveći problem što imam staru ragu koju nemogu servisirat jer je teško doć do dijelova..na servise trošim ponekad više nego bi mi bila rata za novi, a kamoli neki manji 3,4 godine star auto..ne namjeravam dić kredu da bih vozio pilu,nego da si smanjim troškove održavanja i da imam pouzdan auto...zasad mi je taj PSA najpovoljniji jer nemam kredibilitet u klasičnim bankama

Offline wiking

• Sa stažom
  • 156 1.9 JTD
    • zagreb
« Odgovori #12 u: 04-10-2011, 23:05:44 »
kredit :ne2: placas vise za nesto sto vrijedi sve manje :?: .moja logika za kredit je ili da kad otplatis da imas vise od vrijednosti kredita ili ak je od zivotne vaznosti.evo meni maznuli novi auto, nista(prodao dionice sto je jos dobro ispalo HT po 290kn  :craz ) skupio nekih 5000E i pronasao 156 koju sam sredio za 1000E, jos neke sitnice fale.snjom sam za 6 mj. presao 26000km i tolko mi se svidjela da mi je samo zao od novog auta sto ga nisam prodao i kupio noviju polovnu alfu :sad:.
Bolje umrijeti od litre nego od kapi

Offline wiking

• Sa stažom
  • 156 1.9 JTD
    • zagreb
« Odgovori #13 u: 04-10-2011, 23:09:49 »
meni je najveći problem što imam staru ragu koju nemogu servisirat jer je teško doć do dijelova..na servise trošim ponekad više nego bi mi bila rata za novi, a kamoli neki manji 3,4 godine star auto..ne namjeravam dić kredu da bih vozio pilu,nego da si smanjim troškove održavanja i da imam pouzdan auto...zasad mi je taj PSA najpovoljniji jer nemam kredibilitet u klasičnim bankama

za sto ti treba auto i kolko km radis godisnje i da kolko kesa mozes skupiti trenutno :?:

Offline brijac

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9jtdm
    • Donji Hrašćan
    • Alfa 159 SW
« Odgovori #14 u: 04-10-2011, 23:29:05 »
kešovinu trošim na servise,dakle ništa ili jako malo,eventualno ako prodam auto onda nekih 2000€....auto mi treba za odvest se na posao i u grad,godišnje cca 10 do 15tkm

Offline reja

• Pripravnik
  • **
  • Spol: Ženski
  • Alfa 156 2.0 TS
    • Dubrava Zgb
« Odgovori #15 u: 04-10-2011, 23:34:38 »
kešovinu trošim na servise,dakle ništa ili jako malo,eventualno ako prodam auto onda nekih 2000€....auto mi treba za odvest se na posao i u grad,godišnje cca 10 do 15tkm

Prodaj svoj auto, par mjeseci (koliko možeš) odvoji na stranu proječni mjesečni trošak za održavanje. To zbroji i odi kupi auto za cash.
To bih recimo ja napravila.
-Without communication there would be no nation. -

Offline wiking

• Sa stažom
  • 156 1.9 JTD
    • zagreb
« Odgovori #16 u: 04-10-2011, 23:47:49 »
http://alfisti.hr/forum/index.php/topic,50362.0.html

http://alfisti.hr/forum/index.php/topic,53426.0.html

odes i pogledas,nadje se tu dosta dobrih auta ak je tvoj tolko na servisu mjenjaj nemas sto cekat :song:

Offline sale 75

• Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #17 u: 05-10-2011, 00:12:43 »
uzmi punto mk1 i deri dok se situacija ne poboljša...

Offline brijac

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9jtdm
    • Donji Hrašćan
    • Alfa 159 SW
« Odgovori #18 u: 05-10-2011, 00:30:44 »
Prodaj svoj auto, par mjeseci (koliko možeš) odvoji na stranu proječni mjesečni trošak za održavanje. To zbroji i odi kupi auto za cash.
To bih recimo ja napravila.
nemogu čekat par mjeseci,auto moram kupit prije nego stari prodam, jer mi treba svakodnevno..

Offline brijac

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9jtdm
    • Donji Hrašćan
    • Alfa 159 SW
« Odgovori #19 u: 05-10-2011, 00:34:11 »
http://alfisti.hr/forum/index.php/topic,50362.0.html

http://alfisti.hr/forum/index.php/topic,53426.0.html

odes i pogledas,nadje se tu dosta dobrih auta ak je tvoj tolko na servisu mjenjaj nemas sto cekat :song:
da se još jače usosim ??  :hehe:
ako kupim, onda nešto novije s minimalnim troškovima održavanja

Offline wiking

• Sa stažom
  • 156 1.9 JTD
    • zagreb
« Odgovori #20 u: 05-10-2011, 06:26:03 »
da se još jače usosim ??  :hehe:
ako kupim, onda nešto novije s minimalnim troškovima održavanja

danas vise nije bas tako novije manje ulaganja,nov auto isto zahtjeva redovite servise a za nove je to dosta skuplje nego stare.htio sam ti napomenut da ak ti stari auto stalno odlazi uzmes neki noviji koji je bolje odrzavan i vozis cca 2 god. i opet mjenjas,na cijeni ne gubi puno kao noviji.Dok tog vozis lagano skupljas sa strane i u te 2. godine se nakupi i uz prodaju ovog opet kupis noviji....neznam sto sad vozis i koje je godiste :?:

Offline Božen

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • St_Q4 2021. Giulietta 1.6 1982. Giulietta 1.6 2014
    • Split
« Odgovori #21 u: 05-10-2011, 07:56:16 »
... Kredit je po meni uvijek bio za one koji znaju sjesti, zbrojiti i dići kredit a ako zagusti unaprijed znaju gdje će oduzeti da bi došli barem na nulu.

:ok:

"Some cars take your breath away"

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #22 u: 05-10-2011, 08:10:06 »
Novi nakon 3-4 godine vrijedi oko 50%.
I to ne zaboraviti prilikom kalkulacije.

Npr. 1/2 od 20.000 eura je 10.000 eura

Offline dino.zg

• Trade Count: (+7)
  • Pripravnik
  • **
  • GT 1.9 jtd, ex. 156 2.5 V6
    • köln / zagreb
« Odgovori #23 u: 05-10-2011, 10:37:10 »
otprilike sam u slicnoj potrazi zadnjih dana (ali ne na kredit :) ), nesto malo, povoljno, pouzdano... samo listaj njuskalo, vjeruj mi, nadje se stvarno svasta povoljno do cca 2.5 k eura... accent '02-'03 za te pare biras koji oces (za 3k eura se zna naci cak i noviju liniju, '04, sa gro rege, poneki cak i sa klimom), puntice mk2 isto tako. iako mi je u toj klasi accent ipak nekako konkretniji auto. u kredu stvarno, ali stvaaaaaaaaaarno nemoj ako nisi apsolutno 100% siguran da ces imat posao bas svaki mjesec trajanja otplate kredita.

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #24 u: 05-10-2011, 10:46:41 »
Neznam jel ima boljih Alfi u oglasima tu od ovoga (bez uvrede osalima na prodaji), ak je tak  kak piše:

http://alfisti.hr/forum/index.php/topic,52282.0.html

Nedavno smo u familiji isto trebali neki auto kupiti za nekih 2000-2500 ojra, pa smo uzeli Mareu 1.6 s klimom. Da smo malo pričekali, ovu Alfu bi uzeli bez razmišljanja, odličan motor, prostran auto, jednostavan za održavanje

Slažem se u postu iznad za Accente, odličan izbor auta za tu lovu, u to sam se više puta osobno uvjeril-e sad me budu cccccccc...........

Offline clubber

• Pripravnik
  • **
    • BIH
« Odgovori #25 u: 05-10-2011, 11:02:30 »
Evo s bankarskog stajališta, ali iskren savjet:

- prioritet stavi na godišnje troškove za taj auto (registraciju, servis, pripremu za tehnički - bitno ako je auto stariji i sl.), uz rezervu za nepredviđene popravke, pa to svedi na mjesečni nivo, a tek onda što ostane od toga, razmišljaj o rati kredita
- uzmi na što kraći rok, kako bi otplata kredita pretekla amortizaciju auta, a i ostavljaš sebi prostor za reprogram, ako se, ne daj bože, nepredviđeno desi
- projektuj vrijednost auta nakon posljednje rate kredita, generalno stariji auto se slabije amortizuju, uvijek ostane neka vrijednost

- nov(iji) auto više gubi na vrijednosti i zahtijeva ovlaštene servise zbog garancije

- stariji auto manje gubi na vrijednosti, ali rizikuješ skuplje kvarove i nemaš kasko, što u slučaju nesreće sa tvojom krivicom, znači otplatu kredita, a nemaš auto

Naravno, ako ne moraš u kredu, nemoj, ali ako moraš, smanji doživljaj, uzmi jeftiniji auto, a na kraći rok, igraj na sigurno.

Valutna klauzula je kod vas u HR lutrija, bez obzira na CHF ili EUR, tako da je najbolje ako imaš kredit u domaćoj valuti, ali ne znam da se to nudi u HR. Takođe, ako se odlučiš ući u kredit, nemoj planirati neka presipanja u novi kredit, povećanje kredita i zamjenu auta dok ga ne otplatiš, jer ćeš biti na gubitku, s obzirom da svaka banka zaračunava najviše kamate na početku otplate, pa se često uhvatiš za glavu koliko je glavnice ostalo.

Izbjegavaj kašnjenja, nijedna banka to ne oprašta, a plaćaš opomene i ZK, ne dopusti sebi neažurnost. Ako ne možeš platiti zbog primanja, što prije u reprogram, ne odugovlači, samo pogoršavaš situaciju zateznim kamatama i sve lošijim kreditnim rejtingom.

Nemoj generalizovati banke, jer je sve do službenika - bolje loša banka s dobrim službenikom, nego dobra banka sa lošim. Generalno.

Sretno.

Offline Neven

• Član Alfa Kluba 11
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 JTDm
    • Varaždin
    • Naljepnice - dizajn, izrada i prodaja
« Odgovori #26 u: 05-10-2011, 11:11:02 »
Ček, jos uvijek imas onaj Scorpio?

Prodaj to čudo, kupi neki Fiat Punto II 1.2, 10-tak godina star, ima ih od prvih vlasnika u dobrom stanju, mehanika pouzdana, troškovi održavanja valjda najmanji mogući.

Offline clubber

• Pripravnik
  • **
    • BIH
« Odgovori #27 u: 05-10-2011, 11:27:08 »

Prodaj to čudo, kupi neki Fiat Punto II 1.2, 10-tak godina star, ima ih od prvih vlasnika u dobrom stanju, mehanika pouzdana, troškovi održavanja valjda najmanji mogući.

Ono što navedoh, evo na ovom primjeru - idealno bi bilo da Punta II uzmeš na 2-3 godine maksimalno, jer je to solidan autić koji će i nakon 3 godine vrijediti još barem 1.000 evra, a troškovi servisa i registracije su na niskom nivou,

Glup potez bi bio uzeti za istu ratu, ali na 5-7 godina skuplji i veći auto. Bolje jeftinije, ali sa kraćom otplatom.

Offline brijac

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9jtdm
    • Donji Hrašćan
    • Alfa 159 SW
« Odgovori #28 u: 05-10-2011, 11:43:33 »

u oglasniku je i nećeš vjerovat,niko živ ne zove....  :wal: :wal:
i da, punto bi mi bio ok,al ga trebam na otplatu..

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb